недеља, 29. децембар 2013.

Venac sa Nutellom


Dragi moji, ovo je poslednji recept u ovoj godini, pa ću vam sa njim poželeti najslađu Novu godinu, puno ljubavi, radosti, dobrog zdravlja i lepih trenutaka. Nadam se da ćete se lepo provesti i odmoriti ovih par dana, a posle praznika nastavljamo druženje... do tada, puuuno poljubaca i jedan čokoladni receptić da nam cela nova godina bude lepa i slatka.:))

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 100 g šećera, 100 g maslaca, 1 ravna kašičica soli, 2 jaja, oko 2,5 dl toplog mleka

Fil: 200 g Nutelle ili sličnog čokoladnog namaza

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju.
Izmešati brašno, so i šećer, dodati pripremljeni kvasac, rastopljeni maslac, jaja i sa mlakim mlekom zamesiti srednje meko testo. Pokriti i ostaviti da odmara oko 30-tak minuta dok se ne udvostruči.


Razviti testo u pravougaonu koru i premazati Nutellom, ali ne sasvim do kraja. Sve zamotati u rolatić i oštrim nožem raseći po sredini, ali ne sasvim od početka već ostaviti 2-3 cm testa da bismo kasnije lakše oblikovali. Uplesti pletenicu kao na slici, a zatim spojiti krajeve u venac. Prebaciti na pleh za pečenje.


Ostaviti da testo odmori 15-tak minuta dok se rerna zagreje, a zatim premazati mlekom i peći prvih 10-tak minuta na 200 C, zatim smanjiti temperaturu na 180 C i peći još 20-30 minuta dok fino ne zarumeni (po potrebi pokriti papirom da ne izgori suviše brzo).

Venac ostaviti u plehu da se potpuno ohladi, pa zatim prebaciti na tanjir. Pre služenja posuti šećerom u prahu i iseći na šnitice... prijatno!:)

originalni receptić:)


Malo podsećanje iz arhive, ukoliko želite da obradujete drage prijatelje (ili sebe:) kalendarom za sledeću godinu, možete ga preuzeti u pdf formatu sa ovog linka. :)

A u nastavku slede receptići za ljubitelje Nutelle, pa ako vam se neki dopadne potražite na linkovima ispod slike.:)


1. Ferrero Rocher bombice
2. Spiralni mramorni hleb
3. Nutella trufle
4. Ružice sa Nutellom

четвртак, 26. децембар 2013.

U gostima kod Zoke


Verujem da je većina vas već upoznata sa pravilima blogerske igrice FBI rukavice koju je osmislila naša Maja, a ako nas možda pratite od nedavno, evo samo ukratko u par crtica: u toku dva meseca istražujemo blog koji je, najvećim brojem glasova, izabran za predmet naše igrice. Za to vreme čitamo i isprobavamo recepte, a utiske i fotografije svega što smo napravili objavljujemo na našim blogovima.

Ovog puta smo u gostima kod Zoke među "lončićima"  My pans and pots, i suprotno svim pravilima moram prvo krenuti od slatkiša.:). Recepte neću kuckati posebno ali staviću linkove i možete ih pogledati ako kliknete na naslov recepta.:)

Pužići sa cimetom, orasima i karamelom


Ovi pužići su me osvojili iz prve, moram priznati da sam pala na Zokinu fotku, a još nisam ni pročitala recept.:) Mekano i mirisno pecivo, na prvi pogled izgleda obično sve dok ne preokrenete tepsiju, a onda se pretvara najfinije kolačiće sa orasima, medom i cimetom.

Mislila sam čak da će pola mere biti malo, ali testo je tako fino ispunilo ceo pleh, pa sam ubrzo shvatila da sam brinula bez razloga.:) Testo se nije odmaralo u frižideru, samo pola sata kad sam zamesila i još 20-tak minuta dok se rerna zagrejala... bilo je sasvim dovoljno.


Pužići predivno mirišu na med i karamel i vrlo lepo se slažu uz šolju toplog mleka ujutru za doručak. Sigurno će se ponovo naći na meniju.:)


Keksići sa Nutellom


Ovi keksići su zaista nešto posebno, vrlo lepo i lako se prave, a recept je precizan. U svakom kesiću se krije pravo čokoladno iznenađenje u vidu fila sa Nutellom, ali kako kremu "spakovati " u keksić?

Zoka i za to ima rešenje, pročitajte originalni receptić, a mogu vam reći da će se ovi keksići definitivno naći na spisku novogodišnjih poslastica.:)


p.s. kod mene su kockice čokolade vrlo sitno iseckane i umešane u testo, pa su celi kolačići fino prošarani... kockice možete posipati i samo odgore, kao što je u originalnom receptiću.:)


Portugalski tartovi


Mislim da nikada brže nisam napravila neki desert, mada sam stalno odlagala pravljenje ovih pitica, nekako su mi izgledale komplikovane na prvi pogled. Tek kada sam detaljno pročitala recept, videla sam koliko sam ih zapravo pogrešno procenila.:)

 Imala sam pola lisnatog testa, taman koliko je i potrebno za 6 pitica. I dok su se korpice sa cimetom pekle u rerni, brzo sam zamutila i kremu sa slatkom pavlakom i sipala po malo u svaku do pola ispečenu korpicu. Testo za korpice nisam stavljala u papirnate korpice, samo sam ih malo utisnula u namašćene modlice. Kreme mi je čak malkice ostalo, pa sam je posle iskoristila za jedan drugi desert.

Na kraju dolazi najfiniji karamel od pomorandže... et voilà, tortice su brzo gotove kad vam dolazi društvo na čaj i kolačiće.:)


Coq au vin


Čudno je da nikada ranije nisam pravila ovaj francuski klasik, ali mislim da će od sada to promeniti.:) Pilći batačići umesto pevca, pa malo pečuraka, luka i slaninice, i sve duuugo krčkano u umaku od vina dok sve ne postane fino mekano.:) Dodala sam i sasvim malkice začinske paprike zbog boje, i mogu vam reći da je ovo nešto najsočnije što sam u skorije vreme probala... ručak koji ćemo sigurno ponovo praviti.:)


Uz ovo jelo se odlično slaže pire krompir koji će dobiti sasvim novi ukus ako mu dodate i malo naribanog muskatnog oraščića, tek toliko zbog pravog francuskog šmeka... bon appétit!:)


Ovsene pločice sa ruzmarinom


Upravo smo juče uživali u ovim krckavim pločicama, ako ih možda budete radili, poslušajte me i odmah napravite duplu meru.:) Od ove mere dobila sam desetak keksića i jako su nam se dopali, tako da već za danas nije ostao nijedan keksić... moraću ponovo da ih pravim.:)

Umesto maslina, u testo sam dodala 2 kašike mešanih semenki (susam, lan, suncokret i bundeva) pa su bili pravi krckavi keksići. Sledeći put ću staviti masline, možda bi bile fine i sa sušenim paradajzom, zapravo osnovni recept je vrlo zgodan za razne varijacije... vrlo ukusno za grickanje dok gledate omiljeni film.:)

(sve pločice su iz iste ture, nego moj fotić neki put zafrkava sa bojama:)

Zoko, hvala puno na inspirativnim i ukusnim receptima, ostalo je još nekoliko koje nisam stigla da isprobam u ovom krugu, ali vratiću se sigurno kasnije, a mislim da ću neke od isprobanih uvrstiti za stalno.:)

понедељак, 23. децембар 2013.

Iz Vanjine kuhinje - gost kuvar :)

 
Danas imam vrlo dragu i posebnu gošću na blogu koja će sa nama podeliti dva svoja omiljena recepta, za jednu ukusnu pogaču i slatke pletenice za ukusan doručak i lep početak dana. Vanja nam dolazi iz Slovenije, tačnije iz Novog mesta, zaljubljena je u ruski jezik i književnost, obožava da čita i mama je jednog malog Sergeja. Sem toga, voli da kuva za svoju porodicu i rado eksperimentiše u kuhinji, nadam se da ćete uživati u njenim receptima i prepuštam joj sada celu kuhinjicu.:)
 

"Sa Lanom sam se ,,upoznala,, preko njenih kajzerica. To je prvi recept isproban sa La cuisine creative i nisam požalila. I blog i recept su bili onakvi kao ŠTO BIH JA TO RADILA, tačno precizno, sve lijepo objašnjeno. Uslijedili su mnogi drugi recepti koje sam isprobavala nekad i istog sata kad bi Lana nešto postavila na blogu. Najviše uspjeha ,,pokupila,, je sad  već mnogo popularna LANINA TVIST POGAČA, mnogo se puta pravila kod mene, mnogo je puta ,,otišla,, na poklon. Pravila se u  Sloveniji, kod Nede u Hrvatskoj, kod mojih u Crnoj Gori. Svima-svima se dopala.
Gore sam navela da je Lanin blog takav KAO ŠTO BIH GA JA VODILA… uh kako sam to olako rekla (napisala). Prije nekoliko mjeseci (tačnije pola godine…ups) Lana mi je predložola da budem gost-kuvar na njenom blogu. Ne znam da li mi vjerujete, ali mojoj sreći nije bilo kraja. Bila sam tada na odmoru u CG. Nisam mogla da spavam cijelu noć, zamišljala sam  šta ću sve da napravim, a dosta toga i već imam u arhivi-slikano.

Znate i mi koji nemamo blog, volimo da slikamo ono što napravimo, ali to je samo onako, da nekoga ko je blizu primamite da dodje na kaficu i da proba. Elem, da se vratim temi, kad sam se vratila kući, birala sam šta da napravim. Odjednom mi ništa nije bilo dovoljno dobro, o slikanoj hrani da i ne pričam, nema one Lanine svjetlosti, nema  Laninog sjaja, odustala sam… čak sam prestala i da pravim onakvim intezitetom kao prije. Medjutim opet se javila Lana i opet predložila da budem gost-kuvar.
Onda sam razmislila, naravno da moramo da se razlikujemo od nje, ONA JE LA CUISINE CREATIVE. Nadam se da će Vam se dopasti i moji recepti... UŽIVAJTE. Želim Vam SREĆNE NOVOGODIŠNJE I BOŽIĆNE PRAZNIKE."
                                                                                                                             VANJA

BELOKRANJSKA  POGAČA


POTREBNO JE:

500 g mekog brašna, 3 dl mlake vode, 2 kašičice soli, 20 g sirovog kvasca

PRIPREMA:

Prvo zdrobimo kvasac i dodamo 3 kašikice brašna, pola dl mlake vode, šećer. Sve skupa promiješamo i ostavimo da poveća volumen.

Od brašna, mlake vode i kvasca napravimo smjesu koju mijesimo 8-10 minuta, tako da dobijemo glatko i ne pretvrdo tijesto. Ostavimo tijesto da naraste.

Tako dignuto tijesto prebacimo na podmazan pleh (ili obložen pek-papirom) i rukama ga rastegnemo. Rastegnemo ga na 2 cm debljine a pri krajevima da je još tanji od sredine. Tijesto ne smije dodirivati stranice pleha, rub pogače mora biti niži od sredine.
Po tijestu do dna pleha sa jedne na drugu stranu zarežemo kose crte, razmaka 4 cm. Tijesto premažemo jajem, pospemo kimom i prstohvatom morske soli. Pečemo na 200 C dok fino ne porumeni.

 PLETENICE


 POTREBNO JE:

550 g brašna, 120 g šećera, 120 g maslaca, 100 g suvica (suvog grožđa), 1,8 dl mleka, 45 g svežeg kvasca, 3 jaja, 1 neprskani limun, 1 kašičica soli.

PRIPREMA:

U  zdjelu uspemo brašno i prelijemo ga sa kvasom rastopljenim u 80ml osladjenog mlijeka, (dodati malo šećera) maslac istopimo i dodamo ga brašnu. Zamijesimo tijesto i pustimo da se digne.
U vodi namočimo suvice i dobro ih ocijedimo. Tijestu dodamo 3 jaja, zamijesimo i pustimo da nadodje. U dignuto tijesto dodamo limunovu koricu, suvice, ostatak mlijeka ostatak šećera i kašičicu soli. Pustimo da nadodje još sat vremena.

Zatim izmiješamo tijesto i podijelimo ga na komade željene veličine. Možete da pravite veće-manje pletenice. Od svakog komada razvaljamo dugu kobasicu, zatim na pola presavijemo i napravimo pletenicu-krajeve stisnemo. Pletenice stavimo u pleh i pustimo da narastu još 30 minuta. Kad narastu premazati ih toplim mlijekom, neke pospemo grubim šećerom, a neke prah šećerom kad su pečene. Peći 30 min.na 180 C.


недеља, 22. децембар 2013.

Božićni čokoladni kolač



Kod nas nije tradicija da se peku ovakvi kolači za Božić, ali volim neki put da isprobam i nešto novo.:) Odavno imam želju da napravim pravi Christmas cake koji se obično, u engleskoj tradiciji, poklanja za vreme praznika. To je ona vrsta kolača koja može dugo, dugo da stoji i sa puuuno suvog voća i orašastih plodova. Ovo je jedna fina čokoladna verzija.:)

Sastojci (za kalup od 20 cm): 200 g maslaca, 225 g smeđeg šećera, 4 jaja, 225 g brašna, 50 g kakaa, 200 g kandiranih trešanja (mogu iz slatka), 200 g suvog grožđa, 200 g urmi, 75 g seckanih oraha, 50 g kandirane korice pomorandže, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice mešavine začina za medenjake

Dekoracija: čokoladne zvezde

Priprema:

Umutiti penasto maslac i šećer, dodati jaja i na kraju brašno izmešano sa kakaom. Posebno izmešati suvo voće, urme prethodno očistiti od koštica i sitno iseckati, dodati i začine po ukusu. Pažljivo sve sjedinititi sa umućenim maslacem i brašnom.

Kalup obložiti papirom za pečenje i prebaciti smesu. Lepo izravnati i napraviti malo udubljenje na sredini da bi kolač bio što ravniji kad se ispeče. Prvih 30 minuta peći na 200 C, a zatim smanjiti na 150 C i peći još oko 1,5 -2 h , po potrebi pokriti papirom za pečenje. Proveriti sa štapićem da li je sredina ispečena i ostaviti u rerni da se ohladi još oko 1 h.

Rastopiti 100 g čokolade na tihoj temperaturi i u tankom sloju premazati papir za pečenje. Kad se čokolada stegne modlicom izvaditi zvezdice i ukrasiti kolač (kod mene je kolač još bio mlak, žurila sam zbog fotkanja, pa su zvezdice počele da se tope:).

Napomena: vrstu suvog voća možete prilagoditi ukusu, gledajte samo da su u uklopi u ukupnu količinu, možete dodati i suve kajsije, brusnice, lešnike i sl.

originalni recept:)


Malo praznične inspiracije...

Kod nas se keksići obično prave tek za novu godinu (mada mogu i ranije:), tako da se ovih dana tek spremam da se zavučem u kuhinju i zasučem rukave. Biće tu starih i proverenih receptića, ali uvek volim da napravim i nešto novo, već sam neke zabeležila za probu.:)

Ovo su fotografije od prošle godine, možda ćete poželeti da napravite Medene saonice za vaše mališane i male nećake, a baki možete spakovati paketić domaćih medenjaka i ubaciti i kutijicu začina.:)


A možda će upravo korpica mirisnih domaćih keksića izmamiti osmeh vašem komšiluku kada im pokucate na vrata ili recimo lepo spakovana kesica keksića koju ćete odneti kolegama na poslu, a možete iznenaditi i prodavačicu novina na kiosku koja vam svakog jutra ljubazno poželi dobar dan.:)


Ukoliko imate vremena, možete napraviti i nešto ovako, ispecite svečani kolač, Panetone ili neki drugi kolač po želji, pa kad se sve fino ohladi zapakujte u celofan, stavite i neku lepu mašnicu odgore i obradujte drage osobe za predstojeće praznike.:)


1. Svečani kolač
2. Panettone
3. Mirisni venac

среда, 18. децембар 2013.

Mala zbirka keksića:)


Znam da smo sada svi u pripremama zbog nastupajućih praznika i nekom slatkom isčekivanju, možda čak malkice i kasnim sa ovim postom, ali ako ste još uvek "u zaletu" pravljenja kolačića ili se tek spremate da počnete, zavirite u ovaj slatki kutak i možda pronađete baš neki keksić po vašem ukusu.:) klik, klik na linkove...:)

1. Čokoladni keksići (na mašini)
2. Keksići od kokosa sa čokoladom
3. Ovseni keksići sa čokoladom
4. Keksi sa zobenim pahuljicama
5. Prhki keksići sa pekmezom
6. Danski keksići
7. Slatki paketići
8.  Pfeffernusse
9. Crno-beli keksići
10. Cvetići
11. Puzzle cookies
12. Čokoladne šapice
13. Raspuknuti čoko keksići
14. Venčići sa kokosom
15. Vanilice
16. Prhke zvezdice

(nadam se da svi linkovi rade, ako neki slučajno ne štima, samo mi javite:)

Dupli čokoladni keksići


Sastojci: 250 g brašna, 200 g šećera, 50 g kakaa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 170 g maslaca, 3 jaja, 200 g seckane čokolade

Priprema:

Izmešati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Maslac rastopiti na laganoj temperaturi i sipati u brašno, dodati 3 jaja i sve fino izjednačiti. Na kraju umešati kockice seckane čokolade. Zamotati smesu u foliju i staviti na pola sata u frižider.

Zatim oblikovati kuglice, poređati u pleh preko papira za pečenje i blago pristisnitu odgore. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta. Pošto su tamni, pazite da se ne prepeku suviše... prijatno grickanje!:)


Još malo keksića iz arhive, tu su i keksići koje sam pravila po vašim receptima a linkovi vode do originala, neka budu tu svi zajedno jer će, i vama i meni, biti lakše da ih kasnije sve pronađemo.

Nadam se da ćete uživati u pravljenu keksića i isprobavanju novih receptića, a do sledećeg posta sve vas puno, puno pozdravljam!:)


17. Rafioli
18. Ovseni keksići sa brusnicama
19. Fini keksići od oraha
20. Keksići sa maslacem od kikirikija
21. Ledene kiflice
22. Čokoladni cvetići
23. Medene figurice
24. Keks sa čokoladom
25. Fini čajni keksići
26. Čokoladne zvezdice
27. Barokni kolačići (sa eurokremom)
28. Čokoladni keksići
29. Integralni keksići
30. Paprenjaci
31. Mekani medenjaci

субота, 14. децембар 2013.

Kockice, kockice...


Jedan vrlo čokoladni i kockasti post sa tri fina recepta za praznične kolačiće. Na vama je da izaberete koji ćete prvo isprobati - sa rumom, orasima ili Saher kockice. Ako vam je teško da se odlučite, onda je možda najbolje da lagano krenete redom.:)

Želim vam dobru zabavu u kuhinji i puuuno uživanja dok ih budete pripremali i degustirali. Veliki pozdrav do narednog posta, otkriću vam samo da će opet biti nešto čokoladno i krckavo, pssst...:))

A posebna zahvalnost mom drugaru NennoA na uvek lepim i inspirativnim fotkicama koje krase zaglavlje bloga, ovog puta u čarobnom zimskom izdanju.:))

Rum kockice
                       
 
Sastojci (kora): 6 jaja, 125 g maslaca, 120 g šećera, 120 g mlevenih oraha, 1 puna kašika kakaa, par kašika finog pekmeza za premazivanje kore

Fil: 100 g ostataka od ispečene korice, 100 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 70 g mlevenih oraha, 2-3 kašike ruma

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja, cvetići za dekoraciju

Priprema:

Umutiti penasto belanca sa 60 g šećera i ostaviti na stranu. Posebno umutiti maslac sobne temperature sa preostalim šećerom i žumancima. Dodati mlevene orahe i kakao, pa na kraju pažljivo umešati šam od belanaca. Sipati u pleh (25x35 cm) obložen masnim papirom i peći na 200 C oko 20-tak minuta.

Pečenu koru izvaditi iz pleha i iseći krajeve, a zatim premazati pekmezom po želji. Krajeve testa iseći na kockice i poprskati rumom. Umutiti penasto maslac i šećer u prahu, dodati mlevene orahe i kockice natopljene rumom. Ovim filom premazati celu koru i staviti u frižider da se rashladi.

Rastopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi. Ohlađeni kolač iseći na kockice i preliti ih čokoladnom glazurom. Isprskati sa malo rastopljene čokolade i ukrasiti cvetićem od fondana.

p.s. fotke preseka ću naknadno postaviti:)

Čokoladne - rum kockice



Sastojci: 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 125 g mlevenih oraha + 50 g seckanih i prepečenih oraha, 100 g mlevenog keksa, 2 kašike kakaa, 2 kašike ruma, 1 jaje

Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja

Priprema:

Otopiti na tihoj temperaturi maslac i šećer u prahu. Pomeriti sa ringle i dodati kakao, orahe, keks i rum. Kad se smesa malo prohladi umešati i jedno jaje ili 2 kašike meda.

Mali duguljasti kalupić za hleb obložiti folijom i utisnuti smesu. Kad se ohladi, iseči na kockice i preliti čokoladnom glazurom. Ukrasiti pufnicom od ganaš kreme ili umutiti malo maslaca i rastopljene čokolade.

Napomena: ovo malo modifikovani recept koji sam ranije objavila na Coolinarici, a pošto ih zaista ne ispadne puno od jedne mere, toplo vam preporučujem da odmah napravite duplo.:) Orahe možete zameniti sa lešnicima ili bademima ili dodati malo suvog grožđa po želji. Gotove kockice  se mogu  dekorisati polovinom oraha ili celim lešnikom.



Saher kockice


Sastojci (kora): 4 jaja, 100 g šećera, 60 rastopljene čokolade, 60 g brašna, 1 kašičica kakao praha, 60 g maslaca, pekmez od kajsija

Glazura: oko 100 g čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Umutite penasto belanca sa šećerom, dodajte žumanca, rastopljenu čokoladu i maslac. Na kraju pažljivo umešajte brašno pomešano sa kakaom. Sve fino izjednačite i sipajte u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.

Kad se kora malo prohladi, isecite je na 3 trake. Premažite ih pekmezom od kajsija i poređajte jednu na drugu, poslednju koricu ne treba premazivati. Pritisnite malo da se bolje zalepi i dobro rashladite.

Kolač isecite na kockice veličine minjona i prelijte glazurom od čokolade (možda će trebati i više čokolade). Na svakoj kockici rastopljenom čokoladom napišite slovo "S". Kad se glazura stegne možete ih staviti u papirante korpice.

Prijatno grickanje!:))


Recept je objavljen u februarskom broju magazina MEZZE.:)

среда, 11. децембар 2013.

Pletenica sa makom


Recept koji sam vam obećala prošlog puta, stiže u dopunjenom izdanju i nadam se da mi nećete zameriti što ste malo čekali.:) Pravila sam ponovo pletenicu jer sam želela da uslikam i postupak pripreme, pa mi je palo na pamet da bih je mogla iskombinovati i sa orasima. Sada možete birati između obične pletenice sa makom i dvobojne - sa makom i orasima.:)

Testo je inače klasično koje možete koristiti i za brioše, a u štrudlama je još lepše. U nastavku ćete pronaći još par ideja za poslastice sa makom, a moja topla preporuka su Kocke sa makom koje ćete napraviti za tili čas.:)


Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 100 g šećera, 100 g maslaca, 2 jaja, oko 3 dl mleka, malo naribane limunove korice + 1 jaje za premazivanje

Fil: 300 g mlevenog maka, 150 g šećera, oko 1,5 dl toplog mleka, 1 vanilin šećer

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Poklopite i ostavite na toplom dok kvasac ne ispuni šolju.

Izmešajte brašno, so, šećer, dodajte rastopljeni maslac, jaja i naribanu limunovu koricu. Sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Sipajte po malo mleka, nemojte odjednom celu količinu jer možda vam neće sve trebati. Testo pokrijte i ostavite da odmara oko 30-tak minuta.


Pripremite fil: zagrejte mleko sa šećerom i prelijte preko maka da se dobije fina smesa. Ako želite da napravite kombinovanu pletenicu, onda deo maka u filu zamenite sa mlevenim orasima. Orahe isto prelijte vrućim mlekom i zasladite po ukusu, dodajte i kesicu vanilin šećera po želji.

Testo podelite na tri dela i svaki deo rastanjite u pravougaonu koru. Premažite filom od maka ili oraha, pa zamotajte u rolnicu. Svaku rolnicu još malo razvucite u dužinu i upletite pletenicu kao na slici. Prebacite u podmazan pleh i ostavite da odmara još malo dok se rerna zagreje.

Pre pečenja premažite umućenim jajetom i pecite na 180 C oko 30-tak minuta, po potrebi pokrijte papirom za pečenje. Kad fino zarumeni, izvadite iz rerne i sačekajte još par minuta pre nego što iseče. Pospite šećerom u prahu i poslužite... prijatno grickanje!:)


Napomena: možete napraviti i dve manje pletenice (slika iznad), a možete uplesti i samo od dve trakice ako vam je tako lakše.:)

Štrudlice


Možete se igrati sa testom i napraviti recimo ovakve štrudlice koje su vrlo simpatične za grickanje. Zamesite testo kao u prethodnom receptu i podelite ga na 4 dela, možete napravite i od pola mere ako vam je zgodnije.

Svaki deo rastanjite u pravougaonu koru i duž jedne ivice rasporedite fil od maka ili oraha. Možete filovati sa obe strane (kao na slici), pa preseći na pola po dužini. Zamotajte u rolatiće i seckajte na manje parčiće dužine 4-5 cm. Bolje je da fil bude gušći, da ne bi previše iscurio prilikom pečenja.

Poređajte na pleh, premažite umućenim jajetom i pecite na 180 C oko 15-20 minuta. Gotove štrudlice pospite šećerom u prahu.:)


Ako ste ljubitelji maka u slatkišima, pogledajte i naredne recepte, možda vam se još neki dopadne.:)


1. Twist štrudla
2. Kocke sa makom
3. Lisnata pita sa makom
4. Tart sa makom
5. Rozine sa makom
6. Prekmurska gibanica

субота, 7. децембар 2013.

Praznični kolačići


Jeste li već napravili spisak kolačića koje biste voleli da napravite za praznike, možda još uvek razmišljate, brišete ili dopunjavate spisak?:) Ako se odlučite da ove godine isprobate nešto novo (isto važi i ako želite da "utvrdite" gradivo:), onda sačuvajte ovu stranicu sa prazničnim receptima u belom, a u nekom od narednih postova pozabavićemo se i čokoladnim receptima.:))

Ovde ćete naći recept za prefine Burgerske kiflice (originalni recept je objavila Unikatica), od istih sastojaka napravila sam i  Božićne korpice, a tu je još i recept za omiljene domaće Vanilice. Pletenicu iz ove zbirke (na slici) ipak ostavljam za naredni put, pa će onda ceo post biti posvećen maku - tako da sada, samo najava.:))

Burgerske kiflice


Sastojci: 400 g brašna, 250 g maslaca, 2 kašike šećera, prstohvat soli, 20 g svežeg kvasca, 1 dl mleka, 3 žumanca, malo naribane limunove korice

Fil: 3 belanca, 200 g šećera, 150 g mlevenih oraha ili lešnika

Priprema:

U dubljoj činiji izmešati brašno, šećer i malo soli. Dodati hladan maslac isečen na tanke listiće i napraviti mrvice. Razmutiti kvasac u hladnom mleku, dodati žumanca i malo naribane limunove korice, pa zamesiti prhko testo. Testo podeliti na 4 dela, zamotati u foliju i staviti u frižider.

U međuvremenu napraviti fil: umutiti čvrst šam od belanaca sa šećerom, pa sve prebaciti u dublju posudu i kuvati na pari još 10-15 minuta da se lepo zgusne.


Izvaditi jedan deo testa iz frižidera i razviti između dva lista papira za pečenje da bude otprilike dimenzija 20x40 cm. Premazati sa 1/4 umućenih belanca i posuti mlevenim orasima ili lešnicima, pa uz pomoc folije sve pažljivo zamotati u rolatić.

Uz pomoć modlice za krofne (može da posluži i veća čaša), iseći testo na polumesece širine oko 2 cm. Prebaciti na pleh i na isti način napraviti kiflice od preostalog testa. Od jedne mere se dobiju dva puna pleha kolačića.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta i paziti da ostanu svetle boje. Gotove kolačiće posuti šećerom u prahu.

Napomena: autorica još napominje da se kiflice mogu posipati listićima badema ili kokosom.:)

originalni receptić :)



Božiće korpice


Testo iz prethodnog recepta mi se veoma dopalo, pa sam dobila ideju da sa njim napravim još jednu vrstu kolačića. Za 12 korpica biće vam dovoljno pola mere, a možete ih napraviti i od vašeg omiljenog prhkog testa.

Sastojci (za 12 korpica): 200 g brašna, 125 g maslaca, 1 kašika šećera, malo, soli, 10 g svežeg kvasca, 50 ml mleka, 2 žumanca, malo naribane limunove ili pomorandžine korice

Fil: 2 belanceta, 150 g šećera, 100 g mlevenih oraha, 1 kašika ruma, 2-3 kašike kandirane korice pomorandže

Priprema:

Zamesiti prhko testo kao u prethodnom receptu i čuvati ga u frižideru do upotrebe. Zatim, razviti tanko testo između dva lista papira za pečenje i većom okruglom modlicom izvaditi 12 krugova. Preostale krajeve testa skupiti i ponovo razviti, pa sada modlicom izvaditi 12 zvezdica.

Umutiti čvrsta šam od belanaca sa malo soli i postepeno dodavati šećer. Na kraju pažljivo umešati kašiku ruma i mlevene orahe. Možete dodati i malo kandiranih korica pomorandže ili jednostavno naribajte malo koricu radi lepše arome.


Kalup za mafine namažite maslacem i obložite krugovima od testa tako da se naprave i ivice. U svaku korpicu spustite po kašiku fila (ne treba do kraja), malo poravnajte spoljnom stranom kašičice i odgore stavite po jednu zvezdicu od testa.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-tak minuta. Sačekajte da se malo prohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa. Gotove korpice pospite šećerom u prahu.

Napomena: korpice se mogu puniti i čokoladom, pekmezom ili nekim voćnim filom po želji (recimo od višanja:).



Vanilice


Ovi kolačići se svake godine nađu na našoj prazničnoj listi kolačića, drugi se menjaju ali vanilice su obavezne. Međutim, pravimo ih i preko cele godine kada se uželimo, ne samo za praznike. Recept postoji već od ranije na blogu, ali ću ga ovde ponovo otkuckati zbog bolje preglednosti.

Sastojci: 200 g maslaca (ili masti), 1 jaje, 1 žumance, 4-5 kašika mlevenih oraha, sok i kora od limuna, 100 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 400 g mekog brašna

Za filovanje: domaći pekmez od kajsija, malina i sl.


Priprema:

U dublju činiju stavite maslac sobne temperature, dodajte jaje + 1 žumance, šećer, mlevene orahe, sok i koricu limuna. Sve fino umutiti varjačom a zatim dodajte brašno i rukom umesite prhko testo.

Razvijte koru debljine 0,5 cm i modlicama u obliku cvetića (srca i sl.)  izvadite kolacice. Neka jedna  polovina budu puni keksići, a druga polovina sa "prozorčićem" na sredini.


Kolačiće poredjajte na pleh preko masnog papira i pecite na 180 C oko 7-8 minuta. Pazite da ostanu svetle boje. Sačekajte da se malo pohlade u plehu, pa ih prebacite na ravan tanjir.

Gotove kolačiće spajajte pekmezom od kajsija i uvaljajte u prah šećer zamirisan vanilom... prijatno grickanje!:)

Napomena: od jedne mere dobićete oko 2,5 pleha keksića ili 1 kg gotovih kolačića. Kad se prohlade, možete ih staviti u kutiji i čuvati 10-tak dana.

Možete kombinovati maslac i mast, kolačići će biti prhkiji ako stavite više maslaca, a ako želite prave mekane vanilice onda koristite mast.:)


U najavi
 
U sledećem postu vam kuckam recept za jednu finu pletenicu sa makom, a u međuvremenu poslužite se šoljicom tople čokolade... do kuckanja!:))