среда, 28. август 2013.

Omlet sa jabukama


Evo mene opet sa jabukama.:)) Jedan lagani i brzi slatkiš koji može biti fini popodnevni desert ili čak ceo ručak uz neku čorbicu od povrća. Volim ovaj recept jer se brzo sprema i za čas dobijemo ukusnu poslasticu. Recept sam pre par godina objavila i na Coolinarici, a evo ga sada i na blogu, ako ga još niste pravili najtoplije preporučujem da što pre isprobate.:)

Sastojci  (za  4 osobe): 4 jaja, 1 kasika šećera, 250 ml vode ili mleka, 200 g brašna 
Nadev: 3 jabuke, 1-2 kašike šećera, 1 ravna kašicica cimeta, 100 ml ruma, sok od 1/2 limuna 
Priprema: 
Jabuke oljuštiti i iseći na tanke šnite, preliti mešavinom ruma, limunovog soka, šećera i cimeta. Ostaviti da stoje 10-tak minuta i povremeno promešati, taman dok pripremimo smesu za omlet.

Izmešati žumanca, brašno, mleko ili vodu (za "light" verziju"), dodati sasvim malo soli i na kraju penu od umućenih belanaca.
 
Za svaki omlet zagrejati malo ulja, sipati testo i ravnomerno ga raširiti po tiganju, a odgore rasporediti šnitice jabuka. Kad se omlet ispeče sa jedne strane, poklopiti ga većim tanjirom i pazljivo preokrenuti na drugu stranu. Vratiti nazad u tiganj i peći još par trenutaka.  
Gotov omlet posuti mešavinom šećera i cimeta i posluziti dok je fino toplo. Od jedne mere mogu se ispeći 4 lepa omleta.:)
Recept je  iz Velikog Burdinog kuvara.

Ako ste ljubitelj slatkiša sa jabukama, evo malog podsećanja na ranije objavljene receptiće na blogu:


1. Lenja pita sa jabukama
2. Kolač od jabuka
3. Jabuke sa karamelom u lisnatom testu
4. Savijača sa jabukama

Pre neko veče, na otvaranju Roštiljijade, u gostima su nam bile članice novosadske grupe The frajle, a kako je nama bina bukvalno ispod samog prozora, možemo sve pratiti sa terase.;) Iako nismo oduševljeni tako glasnom muzikom baš svako veče (dok traje manifestacija), ipak smo uživali u odličnom koncertu i fantastičnim vokalima ovog ženskog benda. Na kraju, jedna njihova pesma i za vas, uživajte!.:)))
 

субота, 24. август 2013.

Jela iz rerne


Ovo neće biti klasičan post sa receptima, zamislila sam ga više kao neki mali podsetnik šta bi sve mogli fino napraviti sledeće nedelje, a možete i vi dodati još koju ideju.:) Zapravo, sve je počelo sa par receptića koje sam u međuvremenu dopunila sa novim ili isprobanim jelima, tako da je ovaj post na kraju ispao nešto duži i zato se pripremite za čitanje.:)

Danas popodne nas je osvežila i lagana letnja kišica, padala je svega desetak minuta ali ceo grad je posle toga bio tako lepo okupan i još uvek divno i sveže mirise. Jedino što remeti spokoj subotnje večeri je kuckanje koje dopire spolja kroz otvorene prozore. Naime, u gradu se upravo postavljaju štandovi i bina za Roštiljijadu koja počinje u ponedeljak i trajaće cele naredne nedelje, pa ako možda budete u blizini ovih dana, svakako navratite na feštu... mada bi neki više voleli da "zbrišu" iz grada za to vreme i izbegnu celu tu gungulu.:)))

A sada vam kuckam predloge za brzzza letnja jela i ako vam se svidi neki receptić samo kliknite na linkove.:)

Punjeni paradajz

 
Recept je isproban sa Tanjinog bloga  Kuhinja zaposlene žene i mogu vam reći da je to jedno veoma ukusno i brzo letnje jelo. Paradajz je izdubljen i napunjen klasičnom smesom od mlevenog mesa sa malo pirinča, a od izdubljene sredine se napravi fini umak.
 
Posle se sve zajedno peče i rerni i za kratko vreme dobijete ukusan letnji obrok, možete ga malo duže peći da bi se "poklopčići" od paradajza fino zarumenili.:)
 
Bon appétit!:) 
 


Malo drugačiji kiš napravljen po odličnom receptu sa bloga Cooking by Mirjana. Volim Mirjanine recepte jer su uvek provereni, dobri i nekako bliski mojoj kuhinji. Testo je zamešeno sa dve vrste brašna, dosta je prhko tako da se ivice mogu lako preklopiti prema unutra i izgledaju poput karnera.

Za nadev sam iskoristila ono što se našlo u frižideru, malo šunkice, feta sira, po koja maslinka i crvena paprika... možete zaista staviti bilo koji nadev po želji i biće odlično, sve preporuke!:)

Chicken enchiladas


Jedno vreme sam bila skroz oduševljena domaćim tortiljama, pa sam ih malo-malo pravila u svim mogućim kombinacijama. Ovaj recept postoji već od ranije na blogu i želela sam samo da vas podsetim na ovo ukusno jelo. Možete praviti i sa kupovnim tortiljama, a za nadev nije potrebno puno sastojaka, biće ukusne i sa povrćem, piletinom, mlevenim mesom, pečurkama... šta god volite!:)


Još malo inspiracije za brza i ukusna letnja jela, recepti su u nastavku.:)



Punjene kelerabe


Mogu biti isto tako i tikvice, paprike, paradajz, plavi patližan, pečurke... zapravo veliki je izbor porvća koje možemo iskoristiti za punjenje. Kod nas se keleraba vrlo retko pronalazi na pijaci, ne znam zbog čega je to tako, a ako imate sreće da je ugledate na nekoj tezgi to obično budu već velike i drvenaste glavice koje nisu tako ukusne kao one manje.

Ako ipak uspete da pronađete fine male kelerabe, kupite ih, izdubite i kratko prokuvajte u slanoj vodi. Napunite ih zatim filom od mesa ili povrća, pa još malo zapecite u rerni, mmmmm... možete ih odgore posuti i mrvicama pomešanim sa parmezanom ili staviti po listić topljenog sira, eto samo kao ideja... prijatnoo!:))

Gratan od tikvica sa pirinčem


Ovaj Jelenin recept nam se baš svideo, gratinirane tikvice sa pirinčem i sirom, odličan letnji ručak. Ako možda još niste isprobali na taj način, skoknite odmah do bloga Food for thought i pročitajte receptić. Mmmmm, nama se baš jako dopalo i pravićemo sigurno još koji put!:)

Ako imate možda još tako neku finu ideju sa tikvicama, možete slobodno dati predloge ili napisati receptić u komentaru.:)

Punjene pečurke


Više ideja nego pravi recept, pa vam zato ne kuckam detaljno sastojke (verujem da ćete se snaći i sami:). Dakle, šampinjonima skinite drškice i sitno ih iseckajte. Na malo ulja propržite glavicu seckanog luka, dodajte drškice i sve zajedno kratko prodinstajte. Ako vam je možda ostalo malo mlevenog mesa ili čak možda imate svežu kobasicu u frižideru, možete je takođe iskoristiti za nadev.

Dodajte meso povrću, posolite i pobiberite po ukusu, naseckajte još malo svežeg peršuna i stavite ravnu kašičicu mlevene paprike. Kad se fil malo prohladi dodajte jedno jaje u smesu da sve fino poveže. Napunite izdubljene pečurke ovim nadevom, pospite mrvicama pomešanim sa parmazanom, prelijte malo uljem i kratko zapecite u rerni.... bon appétit!:)


Na blogu i na Coolinarici možete pronaći i ove sezonske recepte sa tikvicama i plavim patlidžanima.:)


1. Plavi patlidžan na 3 načina
2. Parmigiana di melanzane
3. Patliždan sa bešamelom
4. Koh od riže i tikvica
5. Slana torta od griza sa tikvicama
 

уторак, 20. август 2013.

Tarte Tatin (sa lisnatim testom)


Nedavno sam bila u lepoj virtuelnoj poseti blogu Art on my way  kod naše drage Emine. A kako je red i poneti nešto kada idete u goste, rešila sam da za tu priliku napravim nešto lagano i tako je izbor pao na desert sa jabukama. I zato vas, dragi moji, pozivam da skoknete do Emininog bloga i pogledate šta smo fino poslužile uz virtuelnu kaficu.
 
Kod naše drage Suzyce na blogu Taste of life možete pogledati još jedan fini receptić za francuski tart sa jabukama.
 
A ovog puta vam donosim nešto drugačiju verziju čuvenog francuskog klasika sa karameliziranim jabukama napravljenog sa lisnatim testom. Uživajte u finim kolačičima i nadam se da će vam se dopasti.:)
 
 
Priča kaže da je čuveni Tarte Tatin nastao sasvim slučajno u istoimenom hotelu, negde pred kraj 19. veka, kada je jedna od dve sestre Tatin koje su vodile hotel, praveći pitu zaboravila na jabuke u tiganju, pa su se suviše prepekle u maslacu i šećeru. Osetivši kao da nešto gori, pokušala je da popravi stvar i karamelisane jabuke pokrila testom i ceo tiganj ubacila u rernu. Kad se ispekla, preokrenula je torticu i poslužila gostima hotela koji su bili prijatno iznenađeni novim ukusom.
 
Ubrzo je ova neobična preokrenuta tortica postala zaštitni desert hotela Tatin. Ipak, ne možemo baš sa sigurnošću tvrditi da li se sve zaista tako i dogodilo, ali u ukus ovog deserta ne treba sumnjati ni najmanje... uverite se i sami.:)

 
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 500 g jabuka, 60 g maslaca, 60 g šećera +2 kašike, limunov sok, mrvica cimeta

Priprema:
 
Jabuke oljuštiti i iseći na šnitice, ako su jabuke manje onda se mogu iseći na osmine. Kratko ih prokuvati u malo vode u koju smo stavili 2 kašike šećera, sok od pola limuna i štapić cimeta. Jabuke ne treba dugo kuvati, dovoljno je svega 3-4 minuta. Izvaditi ih vode i ostaviti da se malo ocede.
 
Za to vreme, u tiganju koji može da ide u rernu, rastopiti 60 g šećera da dobije svetlu boju karamela. Dodati maslac isečen na listiće i sve zajedno kratko kuvati na tihoj temperaturi dok se maslac potpuno ne rastopi.


Pomeriti sa ringle i preko rastopljenog karamela poređati lepo jabuke. Vratiti na isključenu ringlu, a za to vreme rastanjiti lisnato testo u okruglu koru. Testo pažljivo preneti i prekriti jabuke, pritisnuti ivice da fil ne bi iscurio prilikom pečenja i izbockati odgore viljuškom na par mesta.
 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Kada testo fino zarumeni, izvaditi pitu iz rerne i sačekati par minuta (možete polako nagnuti i ocediti višak soka u činijicu). Poklopiti nekim većim tanjirom i pažljivo preokrenuti, pazite jer će možda još malo karamela iscuriti pa da se ne ispečete.
 
Ukoliko je neka kriškica jabuke ostala zalepljena u plehu, samo je lepo vratite nazad na pitu. Isecite ne kriške i servirajte uz malo umućene slatke pavlake prelivene karamelom koji smo sačuvali.
 
Bon  appétit!:))


A sada bih vas pozvala da zajedno posetimo blog Art on my way  koji piše naša mlada i kreativna studentica.:) Rekla sam vam na početku da sam, pre nekog vremena, dobila vrlo lep mejl od Emine i poziv da budem gost na njenom blogu. Razmišljala sam šta bih mogla poneti u goste i rešila da to bude neki fini desert koji se može brzo napraviti od sezonskih namirnica.
 
Sa stola su mi se smešile lepe jabuke koje je chef doneo sa pijace prethodnog dana, a setila sam se da imam još pakovanje lisnatog testa u zamrzivaču i tako su nastali jedna strudlica sa jabukama i mali Tartes Tatin.:))
 
Skoknite do bloga Art on my way i pogledajte šta smo vam sve lepo pripremile, a još jednom se najlepše zahvaljujem mojoj dragoj domaćici koja me je tako lepo ugostila da sam se na njenom blogu osećala kao kod kuće.:)))


 

недеља, 18. август 2013.

Šaran pečen u rerni

 
Već neko vreme razmišljam da iskoristim paketić šarana koji se samo povlači po zamrzivaču. Umesto šarana možete koristiti i bilo koju drugu ribu, svežu ili smrznutu, a na ovaj način spremljena zaista ne iziskuje nešto puno posla, već bude posebno ukusna i hrskava.:)
 
 
Sastojci: 1 šaran (oko 2 kg), brašno, so, Vegeta, biber, mlevena začinska paprika, seckani peršun i drugo začinsko bilje
 
Priprema:
 
Možete zamoliti prodavca u ribarnici da vam očisti i iseče šarana, pa posle samo zamrznuti isečene komade i koristiti po potrebi. Umesto šarana ovako možete spremati i bilo koju drugu ribu.
 
Izmešajte par kašika brašna, kašičicu soli i Vegete, dodajte malo bibera i mlevene začinske paprike. Iseckajte sitno i lišće peršuna (timijana, bosiljka, ruzmarina i dr.) i izmešajte sa brašnom. U ovu smesu uvaljajte isečene komade šarana i poređajte ne pleh obložen masnim papirom.
 
Prelijte malo uljem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 C oko 30-40 minuta. Na pola pečenja možete preokrenuti šnite i vratiti dalje u rernu do ne dobije finu hrskavu koricu.
 
Napomena: na isti način možete pripremati sve vrste riba ili mesa, recimo pileća krilca pripremljena na ovaj način su posebno ukusna.:)
 
 
Šaran iz rerne (II način)


Sastojci: manji komadi šarana, limunov sok, beli luk, peršun, so, biber, ulje

Priprema:

Možete pripremiti šarana i na sledeći način: isecite ga na manje komade, prelijte limunovim sokom, posolite i pobiberite po ukusu. Možete napraviti i male zareze pa u njih staviti kolutiće limuna i tanko seckane šnitice belog luka.

Poređajte u pleh, prelijte maslinovim uljem i pospite sitno seckanim peršunovim lišćem. Pecite 40-tak minuta na 200 C i povremeno prelijte sokom od pečenja. Poslužite uz omiljeni prilog, recimo kuvani krompir ili brokule, i ukrasite kolutićima limuna.

Prijatno!:))


Još nekoliko ukusnih recepata za dane posta (sa uljem), ukoliko možda neko bude želeo da priprema laganiju hranu, bez mesa, mleka i jaja... možete pogledati i ostale recepte pod oznakom posno, a rado bih čula i vaše predloge.:)


  1. Korpice sa tunjevinom
  2. Oslić sa limunom
  3. Humus - namaz od leblebija
  4. Grenadir marš
  5. Pečeni krompir po receptu J.Olivera
  6. Rosti od krompira
  7. Pita od povrća
  8. Suši rolnice od kelja
  9. Pita 3 u 1 (šampinjoni, riža, spanać)
10. Francuska supa od povrća

петак, 16. август 2013.

Brzi recepti sa piletinom


Jeste li već probali piletinu na ovaj način: grilovanu, sa limunom ili u "činijici" od ananasa, možda će vam se dopasti baš neki od ovih recepata.:) Piletina i limun se odlično slažu zajedno, a leti nam nekako najviše prijaju takve kombinacije brze za pripremu, osvežavajuće i ukusne. Kako vi najradije spremate piletinu, ako želite možete podeliti i neku lepu ideju sa nama.:)

Grilovana piletina

 
Sastojci: 2 pileća bela mesa, limunov sok, grančica bosiljka (ruzmarina, timijana itd.), so, biber
 
Priprema:
 
Belo meso presecite na pola po dužini tako da dobijete tanje filete. Napravite marinadu od ulja, limunovog soka, dodajte grančicu bosiljka ili ruzmarina i nekoliko zrna bibera. Ostavite piletinu da stoji u marinadi barem 1 h.
 
Pileće filete nabockajte na drvene štapiće za roštilj i pecite na grilu sa obe strane da fino porumene. Poređajte na listove zelene salate i dekorišite kolutićima limuna. Možete napraviti poslužiti i uz Cezar salatu sa kockicama prepečenog hleba. Prijatno!:)
 
 

Piletina sa limunom

 
Sastojci: pileće meso po izboru (batačići, belo meso, krilca i sl.), 1 limun, 2-3 češnja belog luka, grančica ruzmarina, so, biber u zrnu, krompirići kao prilog
 
Sastojci:
 
Pile isecite na manje komade i posolite sa obe strane. U posudu za pečenje sipajte malo ulja i poređajte krompiriće isečene na četvrtine (možete ga prethodno i kratko obariti). Preko krompirića stavite isečenu piletinu, pokrijte kolutićima limuna i isecdite malo soka. Tu i tamo rasporedite nekoliko češnjeva belog luka, dodajte ruzmarin i ubacite zrnca bibera.
 
Sve prelijte sa malo ulja i dodajte oko 1 dl vode (ili belog vina:). Pecite u rerni na 200 C oko 40-tak minuta dok meso i krompir ne omekšaju. Povremeno prelijte sokom od pečenja i dodajte još malo vode ako je potrebno. Poslužite uz sezonsku salatu kao brzi letnji ručak.:)
 
Bon appétit!
 
 
 
I još jedna pomalo neobična kombinacija, ali vrlo ukusna i osvežavajuća koja će lepo izgledati i na švedskom stolu - Egzotična salata sa ananasom, piletinom i kukuruzom šećercem, možete je servirati u "činijici" od izdubljenog ananasa, samo je dobro rashladite pre služenja... klik ovde za receptić.:)
 
 
 
Ovo su naši omiljeni recepti za spremanje piletine, možda će se neki od njih i vama dopasti, a možete pogledati i ostale recepte pod tagom piletina.:)
 
 
2. Pileći ražnjići u panceti
3. Piletina u pivu
4. Pile "croquette"
5. Riža sa graškom i piletinom
 

уторак, 13. август 2013.

Zeleno, volim te zeleno

 
Mala izmena u meniju - danas su nam na redu bili recepti iz rerne, ali kako je i ovih dana prilično toplo, odlučila sam se ipak za "zeleni" jelovnik. I za njih nam je isto potrebna rerna, ali i nešto manje vremena za pripremu, pa ćemo slow food receptiće ipak ostaviti za kasnije, ali svakako će stići na red do kraja meseca.:)
 
Možda ste već primetili da neki put spajam recepte, obično kada koristim iste namirnice ili su recepti po nekom drugom kriterijumu slični, nekako mi je tako zgodnije a nadam se da je i vama praktičnije  za snalaženje na taj način (ako nije, odmah mi recite, prihvatam sve sugestije:)).
 
 
Gratinirana pasta sa brokolijem i sirom 
 
Sastojci: 300 g testenine, 1 glavica brokolija, 150 g naribanog kačkavalja, oko 3 dl neutralne pavlake za kuvanje, so, beli biber, muskatni oraščić
 
Priprema:
 
Brokoli podeliti na cvetiće i kuvati u slanoj vodi 5-6 minuta. Ocediti i ostaviti na stranu da se malo prohladi. Zagrejati neutralnu pavlaku, dodati malo soli, bibera i muskatnog oraščića, pa na kraju umešati naribani kačkavalj i kuvati na laganoj vatri dok se sir potpuno ne istopi.
 
Skuvati testeninu po izboru, ocediti, dodati brokoli i preliti pripremljenim umakom od sira. Sve lagano uzmešati i prebaciti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno premazali sa malo maslaca i posuli mrvicama (mogu se koristiti i male pojedinačne posudice za sufle).


Naribati još malo sira odgore i staviti u rernu da se kratko zapeče na 200 C, tek toliko da se rastopi sir, oko 15-tak minuta. Poslužiti odmah kad se izvadi iz rerne... prjatno!:))

(inspiracija za recept)



Pitice sa brokolijem


Sastojci (za 10-tak pitica): 250 g tankih kora, 1 mala glavica brokolija, oko 200 g sira, par kašika grčkog jogurta, 1 jaje, so, biber, za premazivanje: ulje i gazirana mineralna voda + 1 jaje

Priprema:

Brokoli podeliti na manje cvetiće i kuvati u slanoj vodi par minuta dok ne omekša. Ocediti i izmešati sa sirom, dodati jedno jaje i posoliti ako je potrebno.

Kore za pitu iseći oštrim nožem na pola i ređati na sledeći način: prvu koru premazati mešavinom ulja i mineralne vode, pa preko nje staviti drugu koru, premazati ponovo. Na jedan kraj staviti kašiku fila, preklopiti levu i desnu stranu kore preko fila tako da dobijemo uzanu traku. Sve zaviti u rolatić i ređati na podmazan pleh.


Pre pečenja, pitice premazati još malo mešavinom ulja i vode ili još bolje jednim umućenim jajetom (mogu se posuti i susamom). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta dok lepo ne zarumene.

Pitice poslužiti uz kiselo mleko... prijatno grickanje!:))



Trouglaste pitice sa sirom


Sastojci: 250 g tankih kora, oko 250 g sira, 1 jaje; za premazivanje: ulje i gazirana mineralna voda + 1 jaje

Priprema:

Od druge polovine kora za pitu možemo napraviti i trouglaste pitice sa sirom. Možemo ostaviti cele kore, a možemo ih preseći i na pola da bi dobili male trouglove koji su zgodni za posluženje kada pravimo feštu sa raznim grickalicama.

Svaku koru premazati ili poprskati mešavinom ulja i vode, pa preklopiti po dužini da bi dobili uzanu traku. Na jedan kraj staviti kašiku fila od sira i preklopiti tako da dobijemo trougao (kao na slici). Nastaviti preklapanje dok ne stignemo do kraja kore, tako da nam na kraju ostane samo trouglasti paketić.


Na isti način zamotati i ostale kore i lepo složiti u pleh. Premazati umućenim jajetom i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 200 C oko 20-30 minuta. Tople pitice poslužiti uz kiselo mleko i odmah probati jednu... prijatno!:)



Ako ste ljubitelj brokolija, onda su ovi "zeleni" receptići prava stvar za vas... isprobajte po želji!:)


1. Pire od brokolija
2. Brokoli u finom sosu
3. Tartlete sa brokolijem i sirom
 

недеља, 11. август 2013.

Ledeno osveženje :)


Mali intermezzo u vidu ledeno hladnih, osvežavajućih i brzzzih napitaka za prave tropske vrućine... nadam se da će vam prijati (samo nemojte da mi se prehladite:)).
 
Umesto sokića napravite neki put osvežavajući ledeni čaj sa limunom, jutarnju kafu zamenite hladnim nescafé frapeom (kao što prave Grci:), za ljubitelje čokolade tu je i ledeni čoko napitak, a posle ručka možete se zasladiti sorbetom od omiljenog voća.... verujte, uz ove ledene poslastice, čak će i leto postati nekako prijatnije toplo.:)))) 
 
Ledeni čaj  (da se smrzzzneš:)
 
 
Sastojci: 1 l vode, 5-6 kesica voćnog čaja (divlja trešnja, jagoda, hibiskus i sl.), 3 kašike meda, sok od 1/2 limuna, kockice leda
 
Dekoracija: kolutići limuna, listići mente, kockice voća...
 
Priprema:
 
Napravite omiljeni voćni čaj (na 1 l vode staviti 5-6 kesica čaja), neka bude malo jači. Posle 10-tak minuta izvadite kesice sa čajem i zasladite po ukusu (volim kada čaj nije previše sladak), možete dodati i više meda ili šećera ako želite. Iscedite sok od limuna i ostavite da se potpuno ohladi.
 
Pre serviranja, u čašu ubacite kockice leda, sipajte čaj i ukrasite kolutićima limuna i grančicom sveže mente... uživajte dok sedite na terasi zadubljeni u omiljenu knjigu.:)
 
 
Par napomena:
 
-  napravite kockice leda sa sitnim voćem, listićima mente ili komadićima limuna, izgledaće posebno efektno kada ih stavite u čaše:)
 
- dodajte kolutiće limuna, pomorandže ili nekog drugog voća pre nego što poslužite ledeni čaj;
 
- možete iscediti sok od pomorandže ili sipati malo voćnog sirupa ako volite;
 
- čaj od mente će izgledati veoma lepo ako u čašu stavite celu grančicu sveže mente i kolutić limuna;
 
- ivice čaše možete premazati limunovim sokom i uvaljati u kristal šećer pre serviranja.



Sorbet od tropskog voća


Dopao mi se recept za Brzi sorbet od ananasa koji sam videla kod Tamare na blogu Ave dulcis. Dovoljno je samo izmiksati ananas iz konzerve zajedno sa sirupom i sve dobro rashladiti. Sutradan se razbije led i sve ponovo kratko izmiksa... odlična ledena poslastica za ove vruće dane!

Našla sam jednu limenku tropskog miksa (ananas, mango, papaje, banane) i napravila prema Tamarinom receptiću... et voilà!:)

Savet: najlepše je grickati uz neki dobar film nedeljom popodne.:)



Ledena čokolada

 
Sastojci: 1,5 dl tople vode, 2 kašike šećera, 2 kašike kakao praha (ili čokolade u prahu), 2 dl mleka, kockice leda, sladoled od čokolade, listići mente, soda-voda (u originalnom receptu)
 
Priprema:
 
Izmešati toplu vodu, šećer i kakao dok se svi sastojci fino ne otope (može i u mikseru). Dodati mleko i sve zajedno još malo izmiksati. Ostaviti na stranu da se potpuno ohladi.
 
Dodati kockcie leda, promešati ili izmiksati da postane penušavo. U originalnom receptu se koristi i soda-voda koja se samo malo rasprsne u svaku čašu (ja sam preskočila taj korak). Sipati pripremljenu čokoladu i u svaku čašu staviti po kuglicu čokoladnog sladoleda. Dekorisati listićima sveže mente pre serviranja.:)
 
p.s. najlepše prija u dobrom društvu sa prijateljima...:)
 
 

 
Nescafé frappé
 


Sastojci: 1 kašičica nes-kafe, 1-2 kašičice šećera, malo hladne vode, kockice leda, 1 dl hladnog mleka

Priprema:

U čašu staviti 1 kašičicu nes-kafe, dodati šećer po ukusu i sipati s prsta hladne vode (oko 0,5 dl). Sve kratko izmiksati mikserom za frape da se napravi fina pena. Čašu dopuniti kockicama leda i sipati hladno mleko (može i malo vode). Poslužiti odmah uz ukusne keksiće.:)

Predlog: ovaj nes je najbolje pijuckati rano ujutru, na terasi, dok listate omiljenu štampu... ili ujutru uz komp dok obilazite kulinarske blogove.:)



I još malo ledenih poslastica za osveženje pošto će nam, čini mi se, toplo leto još duuugo trajati... uživajte!:))) I napišite mi kako se vi rashlađujete na ovim letnjim temperaturama?:)))


4. Sladoled Aljaska (recept u magazinu MEZZE , str. 114-115.)