недеља, 6. јун 2010.

Slana torta od griza sa tikvicama


Kad sam cula da cemo ovog meseca, u okviru blogerske igrice Ajme, koliko nas je koju je pokrenula Monsoon , pripremati jela od tikvica po zadatku nase drage domacice Dajane sa bloga Baker`s corner bas sam se obradovala, ne samo zbog toga sto su mi tikvice omiljeno povrce, nego sto cemo se ovog puta malo vise pozabaviti slanim kombinacijama... za pocetak, evo jedne fine ideja za toplo predjelo, koje mozemo posluziti i kao glavno jelo uz neku salaticu. Za pripremu bice nam potrebni sledeci sastojci:

Sastojci: 5 dl mleka, 150 g griza, ravna kasicica soli, 80 g maslaca, 2 zumanceta, malo muskatnog orascica, mrvice

Nadev: 400 g tikvica ili mesanog povrca (paprike, paradajz, pecurke, plavi patlidzan, luk), 100 g pancete, so, biber, persunov list, maslinovo ulje

Priprema:


Zagrejati mleko i cim provri dodati griz i brzo promesati da se ne stvore grudvice. Posoliti i kratko kuvati dok se ne zgusne. Pomeriti sa ringle, umesati maslac, 2 zumanceta i malo naribanog muskatnog orascica, pa izjednaciti smesu.

Okrugli kalup namazati maslacem i posutu mrvicama hleba, pa sipati smesu od griza. Dok je sve jos toplo, oblikovati udubljenje na sredini uz pomoc kasike, a ivice malo izdignuti da se dobije oblik dubokog tanjira. Po obodu utisnuti zareze uz pomoc stapica za rostilj ili tupe strane noza. Peci oko 20 minuta na 200 C dok ne dobije lepu rumenu boju.


U medjuvremneu pripremiti nadev, na malo maslinovog ulja proprziti tikvice iseckane na kockice ili stavite sve od povrca koje vam dodje pod ruku (paprike, paradajz, pecurke, plavi patlidzan, luk...), mozete kombinovati po zelji. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

U posebnom tiganju, na malo ulja proprziti kockice slanine, pa posuti preko dinstanog povrca. Ovom smesom napuniti nasu "ciniju" od griza i posluziti dok je jos toplo...bon appetit.;))

9 коментара:

  1. Ovo mi je jako, jako dobro. To me podsjetilo na jednu staru kuharicu od Sofije Loren (moš mislit da ju je ona pisala), no nema veze, tamo su onako, talijanski starinski recepti i ima puno ljetnog povrća. No ova tvoja kombinacija sa grizom i udubljenjem za dinstano povrće, to bi me zadovoljilo i po sadržaju i po izgledu.

    ОдговориИзбриши
  2. ovo je zaista jako kreativno! pretpostavljam da bi takodjer odlicno islo sa bijelim kacamakom, ili obicnom zutom palentom. izgleda predivno, divim ti se na strpljanju da sve to tao lijepo oblikujes

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala cure, moram priznati da ideja ipak nije moja, inspiraciju sam nasla u jednoj italijanskoj kuharici, draga Dunja, bila si blizu, hihih...Anne, verujem da bi bilo fino kad bi se napravilo i od palente, ona se isto moze lepo oblikovati, a za nadev samo pustiti masti na volju;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična torta ! Sviđaju mi se tikvice sa dodatkom ostalog povrća i način pripreme. Smjesa od griza je super, baš si je lijepo ispekla i oblikovala. Super !!

    ОдговориИзбриши
  5. Stvarno lijepo izgleda, i koje god povrće staviš, i što ga je više različitog, to mora biti odlično.
    A za Sofiju Loren kažu da je doista dobra kuharica :))))

    ОдговориИзбриши