субота, 26. јун 2010.

Pecipele


Razmišljala sam da li da kuckam ovaj recept jer ovo je zapravo nešto veoma jednostavno, a sigurna sam da je poznato u različitim varijacijama. Vrlo brzo se napravi i fino je za grickanje, tako da sam odlučila da ih ipak objavim.

Radi se zapravo o nekoj vrsti tortilja, tankih hlepčića, napravljenih bez kvasca i od običnog belog brašna (mada verujem da bi bile fine i sa integralnim brašnom), a mi ih zovemo "pecipele".:) E, sada zaista ne znam odakle taj naziv i zašto se bas tako zovu. Moguće da je to zbog toga sto se prže/peku na ulju, pa dobiju finu žutu boju iako u njima nema jaja.

Ne mogu se zarolati kao palačinke vec su više poput nekih tankih hlepčića i veoma ukusne za grickanje pogotovo u kombinaciji sa svežim povrćem. Ako dodate malo svežeg sira i listić zelene salate, dobićete ukusan sendvič koji možete grickati za užinu, večeru ili dok gledate omiljeni film na DVD-ju.:)

Pecipele


Sastojci: 400 g brašna, 1 ravna kašičica soli, 1 ravna kašičica sode-bikarbone, oko 2,5 dl mlake vode

Priprema:

U dublju posudu staviti brašno, dodati so i sodu bikarbonu, pa sa mlakom vodom zamesiti srednje meko testo, ako je potrebno dodati jos malo brašna da se ne lepi za ruke. Testo podeliti na 8-10 loptica i ostaviti da odmaraju 5-10 minuta.

Svaku lopticu razviti u krug prečnika 20-tak cm, a za to vreme zagrejati vrlo malo ulja u tiganju. Staviti jednu "tortilju" u tiganj i izbockati viljuškom na par mesta. Pržiti 2-3 minuta sa jedne strane, pa kad blago zarumeni, okrenuti i pržiti jos par minuta sa druge strane. Pecipele će sasvim malo narasti i najčešće zarumene samo po obodu dok sredina ostane svetle boje. Pržite ih na srednjoj temperaturi po par minuta sa svake strane.


Gotove pecipele poređati na tanjir jednu preko druge (mogu se staviti i na kuhinjski papir da upije višak ulja). Tako će ostati fino tople dok se ne ispeku sve do kraja.

 Pecipele možete napuniti svežim povrćem, dodati komadi sira, a zatim preklopiti i grickati kao sendvič. Možete ih poslužiti i uz neku salatu, recimo od rotkvica i kisele pavlake.

Salata od rotkvica



Sastojci: vezica svežih rotkvica, 2 dl kisele pavlake, malo soli, mirođija (kopar)

Priprema:

Rotkvice oprati i iseći na tanke kolutiće ili ih naribati kao jabuke, malo posoliti i izmešati sa kiselom pavlakom. Dodati sitno seckanu svezu mirođiju i sve fino izjednačiti. Ako želite da se malo igrate, možete napraviti i "mišića" od rotkvice tako sto ćete zaseći dva proreza na vrhu, pa u njih utisnuti tanke kolutiće rotkvice. Okice i i njuškicu napravite od zrna bibera (kao na slici).

Ovi "mišić" od rotkvica izgledaju veoma dekorativno, pa ih možete servirati kao hladno predjelo. Napravite nekoliko "mišića" i rasporedite ih izmedju kockica sira na tanjiru. Bon appetit!:)


15 коментара:

  1. pecipele mi se jako sviđaju i drago mi je da si stavila recept :) a mišić je presladak :))

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično mi zvuče pecipele, ja sam slaba na grickalice, na sendviće,s povrćem, peciva poput ovog tvog..i super je da si stavila recept, ovo probam brzo..izgleda jako zamamno, hvala draga!

    ОдговориИзбриши
  3. Baš dobro što si stavila ovaj recept. Ovdje se pravi nešto slično i zovu ih pecipaje:)))
    Mišići su medeni:))

    ОдговориИзбриши
  4. Pecipale su jelo mog djetinstva. Slične su nam radili mama i tata za doručak ili večeru, jedina razlika je što su naše uvijek išle u slatkoj varijanti posipane kristal šećerom ili s pekmezom.
    Hvala ti što si me podsjetila na ovu jednostavnu deliciju. :)

    ОдговориИзбриши
  5. jednostavno je uvijek nekako najbolje..

    nisam ih nikada jela. recept čuvam i definitivno isprobavam.

    ОдговориИзбриши
  6. Ajme, bas mi je drago da vam se svideo receptic, sad mi je jos draze sto sam ga ipak stavila...i jako mi zanimljivo procitati da je i vama poznat pod slicnim nazivom, eto meni nije palo na pamet da ih posecerim, moracu da probam i tu slatku varijantu, meni su zapravo najlepse za grickanje i onako prazne, dok jos cekam pored tiganja da se sve ispeku!;))))

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo mi se veoma dopada, obožavam tijesta. Nadam se da ćemo skoro imati tvoj blog pod istragom, to iskreno želim i priželjkujem, a tada ima da se nakuham svega. svi tvoji recepti odreda su fantastični, a ja ću biti skromna i držati se ovih jednostavnih jer su ti one komplikovane kreacije toliko divne da ti se niko ne može približiti u fantastičnom i perfektnom izgledu.

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Selma, hvala ti puno...ma, moji receptici su ti zapravo svi vrlo jednostavni, nema tu nesto jako komplikovano, i tu sam uvek ako nesto bas zapne....btw. bolje da jos malkice sacekate sa istrazivanjem, htela sam jos toliko toga finog da vam skuhaaaam!;)))

    ОдговориИзбриши
  9. baš mi je drago da si stavila ovaj recept jer me vratio u djetinjstvo . Često se kod nas ovo radilo i zovemo ih "popriguše". Najčešće smo ih jeli onako same iako super idu i sa slanim i sa slatkim dodacima. Ti si ih jako lijepo kombinirala sa dodacima i servirala. A mišić ...., presladak :)

    ОдговориИзбриши
  10. They are wonderful -
    I love it, do it several times.
    Thanks for the recipe.
    Greetings, Diana

    ОдговориИзбриши
  11. Thank you, Diana...I`m glad that you liked it!;)))

    ОдговориИзбриши
  12. kod nas se to drugacije zove ali se ne sjecam kako :).
    divno ti izgledaju i to je stvarno jako fino, bas ti hvala na podsjecanju :). i mene je vratio u djetinjstvo, mi smo ih cesto premazivali i cesnjakom 'za imunitet'.
    salata je isto zanimljiva a sad je bas sezona rotkvica :)

    ОдговориИзбриши