Lagana letnja poslastica sa rizom i finom penicom od karamela, ako se posluzi dobro rashladjena prijace poput sladoleda...uzivajte!;)))
Sastojci: 220 g rize okruglog zrna, 6 dl vode, 1 kasicica secera, 50 g suvog grozdja
Krema: 4 dl mleka, 3 zumanceta, 4 kasike secera, 2 vanilin secera
Pena: 5 belanaca, 12 kasika secera, naribana cokolada za dekoraciju
Priprema:
Skuvati rizu u 6 dl vode zajedno sa jednom kasicicom secera. Ako je potrebno ocediti visak vode, pa dodati grozdjice i sve izmesati.
Umutiti zumanca sa 4 kasike secera, dodati i 1 dl hladnog mleka. Preostalo mleko staviti da provri zajedno sa vanilin secerom, pomeriti sa ringle i umesati zumanca. Vratiti nas ringlu i sasvim kratko kuvati, paziti da ne provri jer ce se stvoriti grudvice, dovoljno je da krema pocne da se podize i odmah pomeriti sa ringle.
Jos toplu kremu preliti preko rize i sve pazljivo izmesati. Raspodeliti u male cinijice za kompot, ili servirati u jednoj vecoj iz koje cemo posle sluziti.
Krema: 4 dl mleka, 3 zumanceta, 4 kasike secera, 2 vanilin secera
Pena: 5 belanaca, 12 kasika secera, naribana cokolada za dekoraciju
Priprema:
Skuvati rizu u 6 dl vode zajedno sa jednom kasicicom secera. Ako je potrebno ocediti visak vode, pa dodati grozdjice i sve izmesati.
Umutiti zumanca sa 4 kasike secera, dodati i 1 dl hladnog mleka. Preostalo mleko staviti da provri zajedno sa vanilin secerom, pomeriti sa ringle i umesati zumanca. Vratiti nas ringlu i sasvim kratko kuvati, paziti da ne provri jer ce se stvoriti grudvice, dovoljno je da krema pocne da se podize i odmah pomeriti sa ringle.
Jos toplu kremu preliti preko rize i sve pazljivo izmesati. Raspodeliti u male cinijice za kompot, ili servirati u jednoj vecoj iz koje cemo posle sluziti.
Umutiti cvrst sam od belanaca, dodati 5 kasika secera, a preostali secer rastopiti kao karamel. Ne prekidajuci mucenje, sipati u tankom mlazu rastopljeni secer preko belanaca i sve jos kratko mutiti mikserom. Ne brinite, secer koji ostane na zidovima posude lako ce se kasnije istopiti, samo sipajte toplu vodu i ostaviti tako neko vreme.
Preko rize staviti sam pa uz pomoc dve male kasice napraviti puslice, odgore naribati cokoladu ili posuti cokoladnim mrvicama. Ohladiti dobro pre sluzenja.;)))
Napomena: za pripremu ovog desert koristiti kočansku rizu iz Makedonije, koja je kratkog, okruglog zrna i ima veliku moć upijanja.
Recept za stampu
Odlično zvuči, okus karamela mi je predobar..Super desertić..
ОдговориИзбришиMoram i napomenuti da sam zastala nad tvojim novim zaglavljem..ruža i ljubavni roman..predivno!
Ovo je prava stvar za karamel-fanatika poput mene! Hvala na receptu, sigurno ću probati. I fotke su sjajne.
ОдговориИзбришиDopada mi se ovaj tvoj kremasti desert od riže. Super je. A novo zaglavlje na blogu je krasno i tako romantično.
ОдговориИзбришиsvaka čast za predivno uzglavlje..! desert sam sigurna da bi mi se strašno svidio, volim rižu na 1000 načina :)))
ОдговориИзбришиNisam znala da se ovako pripremljena riža zove sutlijaš. Čini mi se jako fino, a kako volimo ovakve domaće poslastice (zamjena za vječni sladoled), bilježim tvoj recept i isprobati ću ga.
ОдговориИзбришиSuper, jako volim rižu u slatkim kombinacijama, odličan sutlijaš !!
ОдговориИзбришиI ja se moram osvrnuti na zaglavlje,divno je i ostavlja dojam kada ga ugledaš.
Joj, prekrasan recept. Ovi moji ne vole sutlijaš, ne znaju šta propuštaju a ja obožavam!
ОдговориИзбришиZaglavlje je čarobno! Tako je romantično!
grazie per questa bella ricetta, ciao :) a presto
ОдговориИзбришиOvo je jako fino. Baš mi se dopada recept.
ОдговориИзбришиDrago mi je da vam se svidja receptek, mi ga cesto pravimo u letnjim mesecima, pa sam pomislisla da bi i vama bilo zanimljivo da mozda isprobate...najlepse je ako se posluzi istog dana, sutradan penica vec pocinje da se topi, mada nista ne smeta ukusu...;)) Grazie, Stefania!;)))
ОдговориИзбришиp.s. stranice koje su mi posluzile za novo zaglavlje su iz romana Kise dolaze, L.Bromfild...;)))
questo budino è davvero ottimo!:)
ОдговориИзбришиcomplimentissimi per la tua cucina originale!:D
Ovo izgleda sjajno!!!
ОдговориИзбришиovo zbilja zvuči i izgleda sjajno. Definitivno ide na listu za isprobavanje. :)
ОдговориИзбришиHi, nice to meet you! This dessert is looks very delicious!
ОдговориИзбришиVery nice pics and recipe! Adorable!
ОдговориИзбришиHave a nice day :)