Praznici su nam pred vratima, možda već uveliko razmišljate šta biste mogli pripremiti, nešto fino za grickanje, a da ne budu samo kolačići ili keksići.:). Evo par ideja šta bi se moglo naći na prazničnom stolu, pored ostalih slanih i slatkih delicija, nešto da se gricne dok ne stige glavno jelo ili da se "ušuska" između salata i tanjira sa raznim narescima, sirevima i sličnim đakonijama.:)
Ove lisnate koktel paštetice su recimo vrlo zgodne i kao posno predjelo, ako ih ne punite sa sirom. Pravila sam ih za bakinu slavu da može da posluži svoje prijateljice, a tu su se našli i štapići sa susamom i makom, koji su ovog puta zamešeni sa pivom da bi bili što mekši.:)
U nastavku sam pripremila i jedan mali kolaž slanih grickalica, tako da možda dobijete još neku inspiraciju za nastupajuće praznike.:)
Lisnate koktel pašetice
Sastojci: 350 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja
(75 ml), 2,5 kaf.šoljice vode (180 ml), 250 g margarina; 1 jaje za
premazivanje
Priprema:
Izmešati brašno i so,
dodati ulje i mlaku vodu, pa zamesiti srednje meko testo. Oblikovati lopticu i ostaviti
da odmori 5-10 minuta.
Testo razviti u četvrtastu koru i odgore
narendati 1/3 hladnog margarina. Preklopiti jedan deo testa do sredine, a preko njega prebaciti drugi deo (slike pripreme možete pogledati
ovde ), pa zatim sve još preklopiti dva puta po dužini. Testo staviti u frižider
da odmara 30 minuta, a zatim ponoviti postupak još 2 puta, svaki put sa odmaranjem od pola sata.
Četvrti put razviti koru otprilike 40x40 cm i iseći na trakice širine 4-4,5 cm, a zatim i popreko da se dobiju kvadratići iste veličine. Meni je to najjednostavnije da učinim sa dugačkim lenjirom, pošto je njegova širina upravo 4,5 cm, pa samo ga postavim na testo i nožem isečem uz ivicu, zatim pomerim i sve tako do kraja.
Kvadratiće preklopiti po dijagonali (ako ne pravite posnu varijantu, na svaki kvadratić možete staviti po malo sira) i poređati na pleh. Premazati mešavinom ulja i vode i posuti sa susamom. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 220 C oko 15-tak minuta.
Napomena: ovo domaće lisnato testo možete podjednako koristiti i za slane i za slatke recepte.
Posni štapići sa susamom i makom
Sastojci: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo, 2 dl ulja, 2 dl piva (ili belog vina), oko 100 g susama, 100 g maka
Priprema:
Izmešati brašno, so i prašak za pecivo, dodati ulje i pivo. Ovo testo se može praviti i sa belim vinom, tako da slobodno izaberite varijantu koja vam više odgovara. Zamesiti srednje meko testo i ostaviti da odmara 10-tak minuta.
Testo razviti više u dužinu, a neka bude širine 10-15 cm (u zavisnosti od toga da li želite da napravite duže ili kraće štapiće). Premazati sa malo ulja i vode i posuti susamom. Preći još malo oklagijom da se zrnca bolje zalepe, pa pažljivo preokrenuti na drugu stranu. Testo ponovo premazati mešavinom ulja i vode, pa ovog puta posuti makom i još malo rastanjiti oklagijom.
Testo iseći na trakice širine 1 cm i spiralno uviti, malo izvući u dužinu, ali paziti da se ne prekinu, pa poređati na podmazan pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-tak minuta, paziti da samo blago porumene (ako je potrebno slobodno malo smanjite i temperaturu).
Kad su se štapići lepo zarumenili, sačekati par trenutaka da se ohlade u plehu, pa ih zatim prebaciti na ravan tanjir... prijatno grickanje!:))
Inspiraciju za recept sam pronasla u
SC kuvaru, postavila ga je korisnica kopiR.
I još nešto za grickanje....:))))
Možda ovde pronađete baš vaše omiljene grickalice, a sve recepte možete pogledati na linkovima koji su ovde ispod:
9. Rolnice sa kulenom
I par napomena:
Labudići sa krem sirom - to su zapravo slane princes krofnice kojima su samo napravljeni vratovi (od istog testa) u obliku broja "2". Samo vodite računa da će njima trebati manje vremena da se ispeku, pa ih je zato bolje posebno peći a ne zajedno sa krofnicama. Napravite ih uvek nešto više za rezervu u slučaju da se neki slomi.
Labudiće možete filovati krem sirom ili nekim drugim slanim namazom, možete dodati i malo začinskog bilja. Najbolje je to učiniti neposredno pre služenja, jer će testo omekšati ako ih budete napravili puno ranije.
Zelene kockice - možete napraviti slane minjone i bez spanaća u testu (recept pogledajte
u nastavku , odmah ispod zelenih kockica je recept za Slane minjone sa šunkom). Ako više volite rolatić, možete ga napraviti po istom receptu.:)
Rolnice sa kulenom - možete ih napraviti od klasičnog testa za pizzu u koje ste dodali par kašika ajvara, tako će dobiti finu boju i pikantniji ukus. Testo treba razviti, posuti seckanim kulenom (ili šunkom, sirom i sl.), pa zamotati u rolatić. Seckati na manje parčiće, jedan kraj pravo a drugi ukoso. Poređati na pleh uspravno i peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na 200 C.