уторак, 27. октобар 2015.

Svečani kolačići (sa čokoladom i kafom)



Malo slatke inspiracije za predstojeće praznike - kolačići sa puuuno čokolade i finog fila od kafe (e, da... ima tu i malo ruma i likera, tako da pazite šta radite:)))).

Rum kockice sa kafom

Sastojci: 4 jaja, 4 kašike šećera, 50 g čokolade, 50 g mlevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 kašika ruma

Fil: 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 50 g čokolade, 1 jaje, 1 kašičica instant kafe

Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja

Priprema:

Umutiti 4 žumanca sa šećerom, umešati rastopljenu čokoladu, mlevene orahe, dodati kašiku brašna, rum i na kraju sneg od umućenih belanaca. Sve fino izjednačiti i sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C oko 20 minuta.

U međuvremenu skuvati na pari fil: umutiti jaje sa šećerom i dodati kašičicu instant kafe. Kad se fil malo zgusne staviti i kockice izlomljene čokolade. Prohlađeni fil umutiti sa maslacem.

Ohlađenu koru iseći na 3 dela i premazati pripremljenim filom (odvojiti malo fila za dekoraciju). Ostaviti da se kolač dobro ohladi a zatim ga iseći na kockice. Kockice preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti preostalim filom i zrnom kafe.

Napomena: za glazuru sam rastopila belu čokoladu i dodala vrlo malo crne čokolade do željene nijanse. Kolačiće možete preliti i sa mlečnom čokoladom.:)


Čokoladne praline (sa kafom)

Za praline: 200 g crne čokolade sa 70% kakaa

Fil: 150 ml slatke pavlake, 150 g čokolade, 25 g maslaca, 1 kašika likera od kafe
  
Priprema:

Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i uz pomoć četkice premažite silikonske modlice u dva sloja. Ostavite da se čokolada potpuno stegne pre nego što napunite filom.
Zagrejte slatku pavlaku i maslac. Pomerite sa ringle pre nego što provri i dodajte kockice izlomljene čokolade. Sve promešajte da se čokolada fino rastopi. Na kraju dodajte kašiku likera od kafe i  ostavite fil da se ohladi.
Praline u modlicama napunite pripremljenim filom i premažite rastopljenom čokoladom. Kad se čokolada popuno stegne lako ćete izvaditi pralinice iz kalupa.

 
Napomena: ove modlice su ovalnog oblika i nešto su veće, a na gornjoj strani imaju udubljenje koje se može napuniti čokoladom u drugoj boji radi lepšeg kontrasta.
 

(na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom i "cameo" kolačići (to mogu biti bilo koje omiljene bombice sa čokoladnom dekoracijom u obliku kameje).

недеља, 18. октобар 2015.

Pita od sira sa domaćim korama



Jesam li vam pričala o našoj komšinici Zorici?:) Ona je majstorica za fina domaća testa, pite i lepinje, a tek što pravi ukusan ajvar.:))) Pošto su nam prve komšije, često razmenjujemo tanjire sa kolačima i slanim đakonijama, jednostavno kada neko nešto novo napravi. 

Tako je jednom prilikom do nas stigao tanjir sa još vrućom pitom napravljenom sa domaćim koricama. Ne znam da li zbog toga što je tek bila izvađena iz rerne ili zbog nečeg drugog, ali ukusniju pitu nisam probala! Zamolila sam je za recept i evo ga upravo pred vama!

P.S. ako je neko za vruću domaću pitu sa sirom, neka odmah brzo dođe na večeru ili neka ovaj receptić zabeleži za kasnije!:))

Pita od sira (sa domaćim korama) 

(pita komšinice Zoki (okrugla varijanta))

Sastojci: oko 500 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kaf.šoljica ulja (75 ml), 1 kesica praška za pecivo, malo sode bikarbone, hladna voda koliko je potrebno da se zamesi testo, topla mast za premazivanje

Fil: 500 g svežeg sira, 3-4 jajeta (žumanca + šam od belanaca), malo kisele pavlake, so

Priprema:

Izmešati brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dodati ulje i hladnu vodu koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Testo podeliti na 4 dela i oblikovati loptice, pa svaku premazati zagrejanom mašću. Ostaviti da odmaraju 15-20 minuta.


Svaku lopticu razvući rukom i fino istanjiti preko stolnjaka (ili veće kuhinj.krpe). Iseći krajeve koji su obično deblji (od njih se mogu napraviti lepinjice i ispržiti). Svaku koru poprskati vrelom mašću i rasporediti fil. 

Za fil izmrviti sir, dodati žumanca, 1-2 kašike kisele pavlake i na kraju šam od umućenim belanaca. Dodati i malo soli ako je potrebno. 

Zamotati korice uz pomoć stolnjaka i prebaciti na podmazan pleh (ja sam pravila u plehu od rerne, ali možete i u okruglom). Premzati preostalom mašću ili ulupanim jajetom i peći 40-tak minuta na 200 C ili sve dok fino ne zarumeni. 

Prijatnooo!:) 

 (moja "četvrtasta"  pita - moram još uvežbati razvlačenje kora:)

Napomena: u fil možete dodati i spanać, dinstani slatki ili kiseli kupus, mleveno meso itd.

недеља, 11. октобар 2015.

Mafini od krompira sa slaninicom i sirom



Jeste li za nešto krckavo i ukusno za večeru?;) Ako je vaš odgovor potvrdan, onda obavezno zabeležite ovaj receptić. Meni se jako svideo i sigurno ću ga ponovo uskoro praviti. Originalni recept je sa ovog bloga i toplo ga preporučujem za probu.:)


Mafini od krompira sa slaninicom i sirom


Sastojci: 1 kg brašnastog krompira, 100 g kačkavalja (može bilo koji sir koji se fino topi), 100 g slaninice, malo ulja, 1 ravna kašičica soli, biber po ukusu, peršunovo lišće

Priprema:

Krompir oljuštite i naribajte. Operite pod mlazom hladne vode (da uklonite višak skroba) i dobro ga iscedite. Kačkavalj takođe naribajte na rezance, a slaninu isecite na kockice i kratko propržite na zagrejanom ulju.


Sjedinite sve sastojke, dodajte ravnu kašičicu soli i biber po ukusu. Kalup za mafine premažite maslacem i rasporedite smesu, malo pritisnite spoljnom stranom kašike. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta da fino porumeni na vrhu. Pažljivo izvadite iz kalupića, pospite seckanim peršunom i poslužito toplo.

Napomena: ostavite na stranu malo prženih kockica slanine, tako da ih možete kasnije iskoristiti za dekoraciju. Masnoću na kojoj se pržila slanina, slobodno dodajte u smesu od krompira. Kalupiće dobro podmažite da se smesa ne bi zalepila (meni jeste malo;), a možete prethodno staviti i papirnate korpice. Bon appetit!:)

originalni recept :)



понедељак, 5. октобар 2015.

Tart sa šljivama i čokoladom


Ovaj recept je trebao da bude ranije objavljen, ali tek sada stiže na red.:) Ako kojim slučajem ne uspete da pronađete sveže šljive, možete koristiti i šljive iz kompota ili čak praviti sa džemom. Biće isto tako fino i sa nekom drugom vrstom voća, pa da se malo zasladimo i ulepšamo ovu kišnu jesen.:)


Sastojci (za koru): 250 g brašna, 125 g maslaca, 75 g šećera, 1 jaje, prstohvat soli, 1-2 kašike hladne vode (po potrebi)

Fil: 500 g svežih šljiva (ili iz kompota), 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 kašike ruma, 1 kašičica cimeta

Glazura: 150 g čokolade, 40 g maslaca, 2-3 kašike slatke pavlake

Priprema:

Izmešajte brašno, šećer i so. Dodajte kockice maslaca, jedno jaje i malo hladne vode, pa zamesite prhko testo. Zamotajte u foliju i ostavite 30 minuta u frižideru. Za to vreme napravite fil.


Šljive prepolovite, izvadite koštice i isecite na četvrtine. Pospite šećerom i kuvajte 30-tak minuta dok ne ispari višak tečnosti. Zatim dodajte malo ruma i kašičicu cimeta i kuvajte još desetak minuta. Ako koriste voće iz kompota, ne morate ga prethodno kuvati već samo izvadite iz sirupa i dodajte začine.

Testo rastanjite i prebacite u kalup za pečenje (obložite i ivice kalupa). Ravnomerno rasporedite fil i pecite 25-30 minuta na 180 C dok ivice testa blago porumene. Sačekajte da se tart malo prohladi, pa prelijte čokoladnom glazurom, kašikom napravite rustičan izgled.:)

Glazura od čokolade: rastopite čokoladu i maslac na tihoj temperaturi, pa sve fino izmešajte. Dodajte i malo slatke pavlake da glazura ne bi pucala prilikom sečenja.


Za inspiraciju i uživanje - prhko testo u kombinaciji sa šljivama (linkovi su ispod slika:)


1. Fina pita sa šljivama (Coolinarika)
2. Tartlete sa šljivama (više recepata)
3. Tart sa šljivama 
4. Pita od sira i pekmeza (po Mirjaninom receptu)

недеља, 4. октобар 2015.

Punjena veknica


Nešto krckavo, toplo i ukusno, više kao ideja nego recept.:) Ako vam je možda ostala veknica hleba, baget ili zemička, napunite je filom po želji, zagrejte malo u rerni i dobićete instant brzu večeru ili ukusan doručak.:) Kao inspiracija je poslužio ovaj receptić.:)

Punjena veknica za doručak/večeru


Sastojci: 1 baget ili 2 manje veknice, 250 g krem sira, 100 g pancete, 100 g kačkavalja, vezica mladog luka, peršunovo lišće, so, biber + malo maslaca za premazivanje

Priprema:

Veknicu presecite na pola (ili na 2-3 dela ako punite baget) da biste lakše izdubili. Izvadite sredinu ali ostavite oko 0,5 cm ivice. Sjedinite sve sastojke za fil i napunite sredinu. Zatim, zasecite nožem na šnitice 1 cm debljine, ali pazite da ne presečete hleb. Premažite maslacem i zapecite 15-tak minuta u rerni. Poslužite toplo, prijatno grickanje!:)


Nadev: pancetu i mladi luk isecite na kockice i propržite na malo ulja. Kačkavalj isecite na sitne kockice ili narendajte. Izmešajte krem sir, dodajte pržene kockice pancete i kačkavalj. Probajte, posolite i pobiberite još malo ako je potrebno. Možete dodati i seckanu šunku, pečurke, paprike itd.

Na kraju sve premažite maslacem ili samo stavite par listića odgore, možete dodati i malo belog luka za pikantniji ukus. Prijatno!:)


Možda će vam se dopasti i ovi recepti od hleba:


1. Rascvetani hlepčić
2. Pull apart hleb sa začinima (by Pomoravka)
3. Slana torta od kockica hleba
4. Zapečeni hlepčići sa pestom i sirom
5. Brodići sa jajima (po Sanjinom receptu)