Malo slatke inspiracije za predstojeće praznike - kolačići sa puuuno čokolade i finog fila od kafe (e, da... ima tu i malo ruma i likera, tako da pazite šta radite:)))).
Rum kockice sa kafom
Sastojci: 4 jaja, 4 kašike šećera, 50 g čokolade, 50 g mlevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 kašika ruma
Fil: 125 g maslaca, 100 g šećera u prahu, 50 g čokolade, 1 jaje, 1 kašičica instant kafe
Glazura: 200 g čokolade, 6 kašika ulja
Priprema:
Umutiti 4 žumanca sa šećerom, umešati rastopljenu čokoladu, mlevene orahe, dodati kašiku brašna, rum i na kraju sneg od umućenih belanaca. Sve fino izjednačiti i sipati u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći na 180 C oko 20 minuta.
U međuvremenu skuvati na pari fil: umutiti jaje sa šećerom i dodati kašičicu instant kafe. Kad se fil malo zgusne staviti i kockice izlomljene čokolade. Prohlađeni fil umutiti sa maslacem.
Ohlađenu koru iseći na 3 dela i premazati pripremljenim filom (odvojiti malo fila za dekoraciju). Ostaviti da se kolač dobro ohladi a zatim ga iseći na kockice. Kockice preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti preostalim filom i zrnom kafe.
Napomena: za glazuru sam rastopila belu čokoladu i dodala vrlo malo crne čokolade do željene nijanse. Kolačiće možete preliti i sa mlečnom čokoladom.:)
Čokoladne praline (sa kafom)
Za praline: 200 g crne čokolade sa 70% kakaa
Fil: 150 ml slatke pavlake, 150 g čokolade, 25 g maslaca, 1 kašika likera od kafe
Priprema:
Rastopite čokoladu na laganoj temperaturi i uz pomoć
četkice premažite silikonske modlice u dva sloja. Ostavite da se čokolada
potpuno stegne pre nego što napunite filom.
Zagrejte slatku pavlaku i maslac. Pomerite sa ringle pre
nego što provri i dodajte kockice izlomljene čokolade. Sve promešajte da se čokolada
fino rastopi. Na kraju dodajte kašiku likera od kafe i ostavite fil da se ohladi.
Praline u modlicama napunite pripremljenim filom i
premažite rastopljenom čokoladom. Kad se čokolada popuno stegne lako ćete izvaditi pralinice iz kalupa.
Napomena: ove modlice su ovalnog oblika i nešto su veće, a na gornjoj strani imaju udubljenje koje se može napuniti čokoladom u drugoj boji radi lepšeg kontrasta.
(na fotografiji su još i Korpice od bele čokolade sa limun kremom i "cameo" kolačići (to mogu biti bilo koje omiljene bombice sa čokoladnom dekoracijom u obliku kameje).