Topli, mirisni i na brzaka napravljeni da vam kuća od ranog jutra fino zamiriše.:) Ukusni slani mafini su idealni za doručak uz čašu jogurta, zgodno se pakuju i mmogu se poneti na posao ili u školu kao užina, možete ih grickati i uveče za večeru ako (pre)ostanu... a ni gosti im neće tako lako odoleti.:)
Sastojci (za 6 mafina): 150 g brašna, 1 ravna kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičice soli, 150 ml jogurta, 50 ml ulja, 1 veće jaje, 50 g hamburške slanine, 50 g kačkavalja, 50 g zelenih maslina, sveže začinsko bilje (peršun, bosiljak, timijan), mleveni biber
Priprema:
U dubljoj posudi izmešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte jogurt, ulje, jedno jaje i sve lepo izmešajte. Slaninu, kačkavalj i masline iseckajte na sitnije kockice i umešajte u prethodnu smesu (ostavie malo kačkavalja na stranu za posipanje). Na kraju dodajte seckano začinsko bilja i mleveni biber po ukusu.
Kalup za mafine premažite sa malo maslaca i pospite brašnom, možete staviti i veće papirnate korpice i u njima ispeći mafine, samo se papir posle teže skida sa ispečenih mafina. Korpice napunite pripremljenom smesom skoro do vrha i pospite sa malo naribanog kačkavalja da se fino rastopi. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta dok ne zarumene.
Napomena: ako mafine pečete u keramičkom kalupu, stavite ga u hladnu rernu i tek onda uključite. Na sledećem linku možete pogledati još puno lepih modela sličnih kalupića za pečenje i serviranje: http://www.temp-tations.com/ :)
Recept šaljem našoj Mateji sa bloga M‘s Bakery kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas je.
Prijatno grickanje!:))