Ako ste možda upravo sada ustali i razmišljate o doručku, predlažem vam da napravite ove ukusne indijske hlepčiće. Podsećaju me malo na pecipele - tortiljice koje se pripremaju se sa sodom bikarbonom, a potom brzo ispeku u tiganju.
Ovi hlepčići mogu biti zanimljivo posluženje i kada vam dolazi društvo da gledate film, pripremite testo unapred i napravite razne namaze po želji, a onda uživajte u pravom gurmanskom ugođaju.:)
Naan - indijski hlepčići
Sastojci: 300 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2-3 kašike ulja, oko 200 ml vode
Za premazivanje: maslinovo ulje ili rastopljeni puter, beli luk, peršun
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
U dubljoj posudi pomešati brašno i so, dodati nadošli kvasc, ulje i sa mlakom vodom zamesiti glatko testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodati još malo brašna ili tečnosti.
Testo pokriti i ostaviti da odmara oko 20 minuta. Zatim podeliti na 6 delova i oblikovati jufkice. Svaku rastanjiti u krug veličine plitkog tanjira i izbockati malo viljuškom.
U tiganju sa debljim dnom zagrejati kašiku ulja i spustiti lepinjicu da se peče par minuta sa jedne i druge strane. Prebaciti ih na tanjir i postupak ponoviti sa preostalim lepinjicama.
Još tople lepinjice premazati rastopljenim puterom ili maslinovim uljem i posuti sitno seckanim belim lukom i peršunom. Poslužiti tople hlepčiće za doručak uz neki namaz po želji, masline ili sir u ulju.
Predlog za serviranje: napravite okruglice od sira - labneh i prelijte ih maslinovim uljem (za pikantniji ukus pospite ih seckanim peršunom ili čili pahuljicama).
Možete napraviti i namaz od patlidžana - meldzano ili ukusne "tortice" od slojeva grilovanog patlidžana i sira začinjenog sa malo belog luka i prelivene maslinovim uljem.... prijatnoo!:)