Jedna osvežavajuća tortica koja će vam sigurno ulepšati ove tmurne i kišne dane, baš kao i ova ljupka bubamarica na zaglavlju bloga.:) Recept za ovu laganu i sočnu tortu možete pronaći u aktuelnom broju magazina MEZZE.
Kao inspiracija za kremu poslužio mi je odličan Brankin receptić za sladoled od limuna koji sam već ranije isprobala i ovog puta napravila kao penastu i laganu kremu. Za podlogu sam ispekla klasičan biskvit i natopila ga sirupom od limuna (možete dodati i malo alkohola ako nije namenjeno deci:), na kraju sve dekorišite ulupanom slatkom pavlakom i dodajte par kolutića svežeg limuna. Torticu samo dobro rashladite pre služenja i biće poput pravog sladoleda koji će vas fino osvežiti.
Limun torta
Sastojci (za koru prečnika 18 cm): 1 jaje, 75 g šećera, 75 g
brašna, ½ kašičice praška za pecivo, 3 kašike mleka, 1 vanilin šećer, malo
naribane limunove korice
Fil: 2 žumanca, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika
gustina, sok i kora jednog velikog limuna, 150 ml mleka, 150 ml slatke pavlake
Sirup: 50 g šećera, 75 ml vode, sok od pola limuna
Dekoracija: 150 ml slatke pavlake, 1 limun
Priprema:
Prvo napravite fil od limuna: žumanca izmešajte sa šećerom i
gustinom, dodajte sok i naribanu koricu velikog limuna. Mleko stavite da provri
zajedno sa vanillin šećerom, pa pažljivo umešajte žumanca i na laganoj
temperaturi skuvajte krem, to će vrlo brzo biti gotovo.
Ostavite krem na stranu da se potpuno ohladi, a zatim umutite
slatku pavlaku u čvrstu penu i postepeno
sjedinite sa ohlađenim kremom. Ostavite u frižider dok pripremate koricu.
Umutite penasto belance, dodajte šećer, zatim žumance,
mleko, naribanu koricu limuna i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Sipajte u okrugli kalupić za tortu prečnika 18 cm koiji je obložen papirom za
pečenje. Pecite na 180 C oko 15-tak minuta.
Skuvajte sirup od šećera sa kafenom šoljicom vode. Sačekajte
da se šećer rastopi, a zatim pomerite sa ringle i dodajte sok od pola limuna. Pečenu
koru prelijte toplim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi.
Fil ravnomerno rasporedite preko cele kore i sve fino
izravnajte. Umutite slatku pavlaku u čvrstu penu i napravite ružice pomoću šprica sa zvezdastim nastavkom.
Koricu limuna naizmenično ukrasno zarežite,
zatim isecite na kolutiće i presecite na pola. Stavite između pufnica od
umućene pavlake. Torticu možete odmah poslužiti, ali je ipak ukusnija ako se
prethodno malo rashladi.
"Limunkasta" inspiracija
Na kraju malo letnje inspiracije za sve ljubitelje limuna u slatkišima: