уторак, 30. новембар 2010.

KuVarijacije: Ferrero Rocher

Za ove fine kuglice zaista ne treba puno reci, cokolada i lesnici su uvek savrsena kombincija, a jos ako ne mozete odoleti dobro poznatim Ferrero Rocher kuglicama, svakako isprobajte ovu "home made" varijantu... odusevicete se!;)))

Originalni recept za Domaci Ferrero Rocher nam je napisala Mihaela, a ovog meseca smo ih pravili kao domaci zadatak u okviru nase blogerske igrice kuVarijacije .;))

Sastojci: 100 gr lesnik napolitanki , 150 gr lesnika, 200 gr Nutelle

Glazura: 150 gr cokolade za kuvanje ili mlecne cokolade, 4,5 kasike ulja

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Lesnike rasporediti u pleh pa staviti u rernu na 8-10 minuta. Izvaditi ih, ostaviti da se prohlade, skinuti im opnu, a zatim ih fino iseckati.

Napolitanke grubo izlomiti, dodati seckane lesnike i Nutellu pa sve fino izgnjeciti rukama da se poveze. Uzimati po kasicicu smese i oblikovati malene kuglice (ako vam je smesa premekana ostavite je 15-30 minuta u frizideru pre oblikovanja kuglica). Sloziti ih na tacnu pa ih staviti u frizider na 45 minuta da se dobro stegne i rashlade.

Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri pa umakati rashladjene kuglice. Ostaviti glazuru da se stegne a zatim posluziti.

Napomena: u rastopljenu cokoladu koju cete koristiti za glazuru mozete dodati i malo sitno seckanih lesnika, pa ce izgledati kao prave Ferrero Rocher kuglice.;))

понедељак, 29. новембар 2010.

Jeste li za soljicu caja?;)

Dragi moji, u ovom postu cu Vam otkriti delic mog kreativnog kutka , posto mi se jako svidela ideja da se malo bolje upoznamo i podelimo "tajne" i zanimljive detalje kako nastaju nastaju nase fotke na blogu.

Iskoristila bih ujedno i priliku da sa Vama podelim i ovu simpaticnu nagradu koja vec neko vreme kruzi blogosferom, i svaki put mi izmami osmeh na lice kada je ugledam na nekom od Vasih blogova!;)))


Kako sam ovu nagradicu dobila od vise dragih osoba, zelela bih da se zahvalim mojim prijateljicama sto su me ovako razveselile.... i zato, hvala puno drage moje Jafi , Nale , Branka , Mihaela, Andrea .

Pravila nalazu da nagradu prosledimo dalje blogovima koji nam se svidjaju i rado ih pratimo, a kako zaista ima punooo blogova koje volim da citam, nagradu cu postaviti ovde i mozete je slobodno preuzeti i postaviti na svom blogu, jer bih vam najradije svima podelila!;)))

U pravilima je jos navedeno da treba odgovoriti i na par pitanja, pa cu i to ispostovati ovde... dakle:

1. Zasto si stvorila blog?
Blog sam otvorila dosta ranije i duuuugo nije imao nijedan receptic, bio je to potpuno prazan blok papira sa cistim, neispisanim listovima. U to vreme sam objavljivala recepte na Coolinarici ali sam zelela da napravim i svoju virtuelnu knjizicu sa receptima koji su mi dragi i koji bi mi bili uvek dostupni, da ne moram vise da pretrazujem po papiricima.;))

A onda sam pre godinu dana bila deo jednog kulinarskog projekta koji je Minja organizovala i za koji je bilo potrebo da imam svoj blog sa receptima, i tako je sve krenulo.....;))

2. Koju vrstu blogova citas?
Najradije citam kulinarske blogove, ali volim da pogledam i ostale ako ima nesto zanimljivo da se procita, putopisne, vezane za fotografiju, itd.

3. Imas li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
Nemam omiljenu marku, ne volim puno sminke i retko je koristim samo u nekim posebnim prilikma.;)

4. A odece?
Marka mi nije bitna, vazno je da se u tome sto nosim lepo i udobno osecam.

5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbolji?
Ako vec treba da biram, onda bih se odlucila za ruz i maskaru.;))

6. Koju boju najvise volis?
Crvena, bela, crna, teget....

7. Tvoj parfem?
Nemam omiljeni, ali volim lagane cvetne i leprsave mirise.;))

8. Koji film najvise volis?
Uh, puno ih je... zavisi od raspolozenja, ali uvek bih rado pogledala Mostove okruga Medison.;))

9. koje drzave zelis da posetis i zasto?
Volela bih da jednog dana posetim Skotsku, ta me zemlja neverovatno privlaci zbog svojih beskrajnih zelenih brezuljaka i zamkova ususkanih u taj mirni krajolik.;))


A sada... jeste li za soljicu caja?;))

Evo ovako izgleda moj mali kutak gde nastaju sve fotke koje mozete videti na blogu.;)) Na kuhinjskom stolu, pored prozora i u idealnim uslovima kad je lepo i suncano vreme... ne koristim dodatnu rasvetu a poverenje sam poklonila digitalnoj kameri marke Olympus, model mju 800 (ako vas zanima kako izgleda, mozete kliknuti ovde ).

Na slici je jedan starinski servis za kafu koji najradije koristim kao detalj u pozadini, tu su jos i desertni tanjirici, par cinjica i podmetaca u raznim bojama, ali mi je nekako najdraze da za "photo session" postavim beli stolnjak, zatim lepo serviram "model" za slikanje i kameru jaaaako priblizim, pa gotovo da je prislonim na sam tanjir!;)))

E, sada kao sto cete videti u nastavku, slike koje izlaze iz aparata su nekada prilicno tamne pa je potrebno da ih malo doradim i dodam sunca. Nije to uvek slucaj, ali nekada kada je tmurno i lose vreme, a zelela bih da ovekovecim to sto sam napravila, moram da pribegnem Photoshopu. Na slici ispod mozete lepo videti kako izgleda slika pre i posle jedne takve intervencije. Htela bih se zahvaliti nasoj Palachinki, jer nam je ona prva otkrila ove male tajne na Coolinarici.;))

Ako budete mozda zeleli da saznate kako posvetlili sliku, sledi jedan kratki tutorijal u slikama. Za ovo je potrebno da imate instaliran program Photoshop na svom racunaru.

Prvo otvorite zeljenu sliku tako sto cete kliknuti na File, pa zatim Open i odabrati sliku iz folfera na Vasem kompu. Trebali bi da dobijete nesto otprilike ovako:

Zatim iz gornjeg menija odaberete karticu Layer i kad se otvori padajuci prozor idete na opciju New Adjustement Layer. Sada imate mogucnost da otvorite jos jedan bocni meni i tu treba izabrati opciju Curves.
Pojavice se novi prozorcic gde mozete napisati novo ime slike i samo kliknite na OK.


Sad bi trebalo da se otvori prozor poput kvadrata sa iscrtanim vertikalnim i horizontalnim linijma. Na sredini je jedna kriva linija i na njoj cete zapaziti malu crnu tackicu. Levi klik na tu tackicu i ne ispustajuci je, pomerajte je gore dok ne postignete zeljenu nijansu slike.


Ako ste zadovoljni rezultatom, klik na Ok... i sacuvajte tu sliku u Vasem folderu, i to bi bilo sve.;))
Eto, nadam se da ce nesto od ovoga koristiti... moram vam reci da nisam bas nesto puno upucena u tajne photoshopa, ali par stvarcica znam da uradim, pa ako vas nesto zanima rado cu pomoci ako mogu... a kad mi negde zaskripi, onda pitam iskusnije u ovom poslu, hvala puno Neno, Tadeja, Majo!;))

субота, 20. новембар 2010.

Po vasim receptima...;))

Kao sto ste mogli da primetite, u poslednje vreme me nema tako cesto na blogu, ali trudim se da pratim sta se fino kuva kod vas. A posto ste ovog i narednog meseca moji dragi gosti na blogu, resila sam da se za promenu uputim kod vas u goste... i evo sta se fino kuvalo, mesilo i peklo ovih dana po vasim receptima, nesto i po dva puta!;))

Za slicice u kolazu koji ovde vidite, moram se zahvaliti nasoj Tadeji sa bloga T&T kitchen koja je me je uputila u "tajne" seckanja i pravljenja jednog ovakvog virtuelnog prozora... draga moja, hvala ti punoo na pomoci!;))) A evo sta se pravilo:


Korpice od parmezana

Recept za ove dekorativne korpice od parmezana mozete pronaci na blogu Parfe-Dunja, uz vrlo lepo i prakticno objasnjenje u slikama kako se one prave. Koristila sam kupovni, vec naribani parmezan koji se ovde obicno moze naci u kesicama od 50 g i to mi je bilo dovoljno za 4 korpice.
Zaista se brzo naprave i zgodne su jer se mogu pripremiti ranije i napuniti pre nego sto Vam dodju gosti.

Dunja je u ovim korpicama servirala finu salatu od azuki pazulja, a ja sam ovog puta pripremila salatu od sveze sargarepe, kupusa i praziluka. Povrce se isecka na tanke rezance i zacini sa malo limunovog soka i ulja, pa ako volite mozete dodati i saku seckanog kikirikija ili posuti sa malo propecenog susama.;))

Tortice od karfiola i carskog mesa

Na Aninom blogu Sta ima za veceru odavno su mi privukle paznju ove tortice od karfiola. Sve se zapravo vrlo jednostavno napravi i odlicno je toplo predjelo ili cak moze biti i fini lagani rucak.

Jedini problem je bio sto nisam imala odgovarajuce posudice u kojima bi ih pekla, pa sam morala da improvizujem sa malim serpicama i verujem da je to bio razlog sto tortice bas i "nisu htele" da izadju sasvim glatko iz kalupa, pa bih za sledeci put na dno posudica stavila po jedan krug isecen od masnog papira... inace vrrrrrlo su ukusne!;))

Pain au chocolate

Da li je dovoljno ako vam kazem da sam ove slatke rolnice pravila dva puta, i to u razmaku od svega par sati... khm, i to zato sto je prva tura planula dok ste rekli "keks"!

Jaaako su fine i moja vam je preporuka da odmah napravite duplu meru... za nadev sam stavljala kockice cokolade (za kuvanje), a u drugoj turi sam ih poprskala sa malo rastopljne cokolade... to je bilo za "photo session"!;))

Receptic mozete naci na Mirjaninom blogu Cooking by Ruza123 .;))


Riza sa graskom i piletinom a la Nenno

Nemojte da vas zbuni zasto link iz gornjeg naslova vodi do recepta na mom blogu... radi se o jednom finom i brzom rucku koji sam napravila prema uputstvu mog gosta-kuhara. I mada imam veliko poverenje i ne sumnjam u njegov izbor, zelela sam da isprobam ovu kombinaciju jer nisam do sada pravila na takav nacin... i mogu vam reci da je zaista odlicno!;))

Najlepse od svega je sto se vrlo brzo sve napravi, i vec za sat vremena rucak je na vasem stolu... riza dobije tako neki fini slatkast ukus, a tek kockice piletine ispod hrskave korice od sira, mmm... rucak koji zasluzuje reprizu jos puno puta!;))


Majine kiflice

Naravno, cuvene kiflice nase Maje sa bloga Cooks and Bakes ... ako ih jos niste isprobali, trkom po receptic i odmah zatim u kuhinju!;)) Salim se... ali stvarno su dobre i od jedne mere vam izadju dva puna pleha najfinijih kiflica... ma, odlicne su i ako ostanu za sutra!


Eh, sta jos reci... sve ce vam biti jasno ako kazem da sam se nekoliko puta vracala kod Maje na blog da bih odstampala recept (jedan primerak za komsije, nekoliko za baku i njene prijateljice, pa za moje drustvo, itd.)... moracu ponovo da ih pravim!;)))

понедељак, 15. новембар 2010.

Corbica od tikvica


Kad sam nedavno na blogu Laka kuharica citala recept za finu juhu od kelerabe , setila sam se da zapravo na mom blogu nemam skoro nijedan receptic za neku supicu, corbicu ili tako slicno, cccc... pa sam resila da to smesta ispravim.;)) Verujem da svi znamo da napravimo supicu ili ukusnu corbicu od malo povrca ili mesa, ali evo jednog zgodnog recepta za finu corbicu od tikvica na nacin kako je mi cesto pravimo kuci... nadam se da ce se i vama svideti.;))

Sastojci: 1 tikvica srednje velicine, 1 glavica crnog luka, 1 sargarepa, 5 dl soka od paradajza, oko 1 l vode, 1-2 cesnja belog luka, grancica celera, par zrna bibera, 1 kasika brasna, 1 kasicica mlevene paprike, so, kockica za supu, vezica seckane mirodjija (kopar)

Priprema:

Tikvicu oljustiti, preseci na pola i ocistiti od semenki, a zatim iseci na kockice (1x1 cm). Kockice kuvati u slanoj vodi oko 15-tak minuta dok ne omeksaju.

Na malo ulja proprziti sitno seckani crni luk i sargarepu, dodati kasiku brasna i kasicicu mlevene zacinske paprike (blage ili ljute, po izboru) a zatim sipati vodu i sok od paradajza. Dodati kockicu za supu i posoliti po ukusu, staviti i cesanj belog luka, par zrna bibera i grancicu celera (ovo je samo zbog lepse arome, a sve cemo to posle izvaditi).


Sad bi vec trebalo da su omeksale i kockice tikvica, pa cemo i njih dodati zajedno sa vodom u kojoj su se kuvale. Na kraju, zaciniti sitno seckanom mirodjijom i sve zajedno kuvati jos 10-tak minuta, probati i doterati ukus ako je potrebno... moze se staviti i 1 kasicica secera da malo ublazi kiselost corbice, sve zavisi kako volite.;)

Posluziti toplo, u svaki tanjir neposredno pre sluzenja moze se i dodati kasika milerama ili vrhnja... bon appetit!;))

среда, 10. новембар 2010.

Fini juneci gulas sa pecurkama

A sada nesto "konkretno" i vrlo ukusno za rucak, necu vam nesto puno pisati o samom jelu ali toplo preporucujem da isprobate... ovo je ujedno i moj drugi predlog za nasu ovomesecnu igricu Ajme, koliko nas je ciji je kreator Monsoon sa bloga Dalmacija Down Under, a nasa domacica ovog meseca je Lusitania koja pise blog Na putovanju...;))

Sastojci: 500 g juneceg mesa (od buta), 100 g pancete, 1 veca glavica crnog luka, 2 sargarepe, kolutic celera, 200 g sampinjona, kesica gotovog dodatka za gulas ("Aleva", "Fant" i sl.), so, biber, listic lovora, seckano persunovo lisce

Priprema:

Na malo ulja proprziti sitno seckane kockice pancete, dodati seckani crni luk, sargarepu i celer (sve iseckano na kolutice) i kratko dinstati. Dodati zatim kockice mesa, proprziti dok ne dobije boju sa svih strana, posoliti i zaciniti po ukusu. Kuvati na laganoj vatri uz povremeno dolivanje vode ili supe oko 40-tak minuta.

U posebnom tiganju na malo ulja proprziti sampinjone iseckane na cetvrtine. Kad je meso vec napola omeksalo, dodati kesicu gotovog dodatka za gulas (ili ako vise volite, mozete samo staviti kasicicu mlevene zacinske paprike i zgusnuti sa malo gustina), sipati jos oko 5 dl vode, dodati pecurke i kuvati sve zajedno oko 30-tak minuta dok meso potpuno ne omeksa.

Kao prilog mozete posluziti skuvane siroke reznace, pire krompir ili rizu, po vasem izboru. Sve je vrlo jednostavno za pripremu i cekam vase utiske kad isprobate... bon appetit!;))

Pohovane pecurke

U novom krugu nase blogerske igrice Ajme, koliko nas je , koju je osmislila Monsoon sa bloga "Dalmacija Down Under", nasa domacica Lusitania koja pise zanimljiv blog "Na putovanju..." nam je kao novu temu zadala: pecurke/gljive.

Kako sam proslog puta malo omanula sa zadatkom, pa sam u nedostatku novih ideja kao ulaznicu za igricu poslala jedan receptic iz arhive, ovog puta sam sam resila da se iskupim i zato nasoj domacici odmah saljem dva nova predloga.;)

Kod nas je izbor pecuraka vrlo skroman, tako da sam u oba slucaja koristila sampinjone, pola pakovanja je otislo na jednu stranu (za predjelo) a druga polovina je iskoriscena za fini juneci gulas sa sampinjonima. U pakovanju od 500 g obicno budu izmesane i sitnije i krupnije pecurke, pa sam izbirala one krupnije i od njih napravila ovo brzo i ukusno predjelo:


Pohovane pecurke

Sastojci: 250-300 g sampinjona, 1 srednja glavica crnog luka, malo seckanog persuna, 1-2 kasike parmezana, so, biber;

Za pohovanje: brasno, 1 jaje, prezla

Priprema:
Sampinjonima skinuti drskice i sitno ih iseckati (bilo bi dobro da pecurke budu krupnije ili barem ujednacene velicine). Na malo ulja proprziti seckani crni luk dok ne postane staklast, dodati iseckane drske sampinjona, posoliti i pobiberiti po ukusu.

Sve kratko prodinstati dok ne ispari voda koju su ispustile pecurke. Skloniti sa ringle, posuti seckanim persunovim liscem i staviti 1-2 kasike naribanog parmezana koji ce sve sastojke lepo povezati kad se istopi.

Ovim nadevom napuniti kapice sampinjona, uvaljati ih u brasno, umucena jaja i prezlu, pa kratko prziti u dubokom ulju dok lepo ne porumene sa svih strana. Izvaditi na kuhinjski papir da se malo ocede i odmah posluziti dok su jos tople uz preliv od kisele pavlake.

Za preliv umutiti kiselu pavlaku i majonez (2:1), dodati malo seckanog zacinskog bilja i pobiberiti po ukusu... bon appetit!;))

петак, 5. новембар 2010.

Sareni puding od povrca

Isprobala sam jedan zanimljiv recept iz madjarskog kuvara koji je posvecen toplim i hladnim predjelima, tanka knjizica u tvrdom povezu nosi naziv "Predjela", a autori su Lajos Mari i Hemzo Karoly. Oni su napisali citavu seriju vrlo lepih i prakticnih recepata, svaka knjizica je posvecena jednoj temi.

Ne znam koliko je tacno naslova objavljeno, ali kod mene su tri njihove knjige, osim ove o predjelima, tu je i knjiga "Variva i prilozi", kao i jos jedna " Vendegvaro" napisana na madjarskom (koji nazalost ne znam, ali sam kuvar kupila samo zbog prelepih fotografija;)).
Za ovaj sareni puding potrebni su sledeci sastojci:

Sastojci: 500 g krompira, 500 g sargarepe, 700 g spanaca, 3 jaja, 100 g maslaca, 200 g kackavalja (ili gaude) , 100 g dimljene sunke, 4-5 kasika brasna, 1 cesanj belog luka, muskatni orascic, so, biber

Priprema:

Skuvati posebno krompir i saragrepu u blago posoljenoj vodi, ocediti i ispasirati u fini pire (svako povrce posebno). Spanac samo kratko blansirati, ocediti i sitno iseckati. Povrce rasporediti u tri cinije, pa u svaki deo dodati po komadic maslaca i jedno jaje. Izmesati i posoliti jos malo po ukusu ako je potrebno.

Pire od krompira mozete zaciniti sa malo naribanog muskatnog orascica (ako volite), u spanac dodati sitno seckani beli luk i 2-3 kasike brasna, posto je smesa nesto redja. A u pire od sargarepe, dodati takodje 2 kasike brasna.

Kalup za kuglof premazati maslacem i posuti mrvicama (prezlom), pa rasporediti recimo prvo pire od krompira. Mozete redjati i nekim drugim redosledom, ali je dekorativnije kad se zeleni pire nalazi u sredini.

Preko krompira naribati sir i posuti kockicama seckane sunke (mislim da bi lepo izgledalo da se kockice sunke izmesaju sa krompirom;)). Preko toga rasporediti pire od spanaca, ponovo naribati sir i posuti kockicama sunke. Na kraju, staviti i pire od sargarepe i sve lepo poravnati. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 190 C oko 30-40 minuta.


Pre nego sto cemo puding izvaditi na tanjir, sacekati par minuta da se malo prohladi, poklopiti vecim tanjirom i sve zajedno pazljivo okrenuti. Ako se puding ne odvoji odmah, preokrenuti i samo blago nozem odvojiti od ivica kalupa pa pokusati ponovo, po potrebi malo protresti kalup.;))

Posluziti toplo kao prilog uz peceno meso ili natur snicle (po preporuci autora)... bon appetit!;))

Napomena: U originalnom receptu se u svaki deo povrca stavi jos po 30 g naribanog sira, a ide i nesto vise maslaca (120 g). Meni se puding prilikom okretanja na tanjir malo zalepio, pa je deo smese ostao na stranicama kalupa, tako da ga treba bas dobro podmazati.

Najukusnije je posluziti dok je tako jos toplo, samo sto je ipak lakse iseci na snite kad se malo prohladi. Dok je sve jos vruce, smesa od krompira je dosta mekana, pa se moze desiti da sklizne sa "treceg" sprata, zato bi mozda bilo bolje staviti na dno kalupa prvo smesu od sargarepe (ona mi je nekako delovala najkompaktnije), pa zatim redjati ostalo povrce.

понедељак, 1. новембар 2010.

Kajzerice (za drage goste;))

Dragi moji, posto cete naredna dva meseca biti moji gosti na blogu, u okviru nase "spijunske" blogerske igrice koju je osmislila nasa "sefica" Maja, moracu lepo da vas pazim da mi ne ostanete gladni (ipak ne mozemo stalno papati ni kolacice;))... pa izvolite na vruuuce kajzerice, upravo su ispecene, a za prilog cete se vec snaci sami... najlepse su premazane sa malo maslaca i prelivene medom!;))

Sastojci: 700 g mekog brasna, 1,5 kasicica soli, 35 g svezeg kvasca (3/4 paketica), 1 jaje, oko 3 dl mlakog mleka, 1 dl ulja + 1 jaje za premazivanje, susam

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna, poklopiti i ostaviti na toplom da ispuni solju.

Od brasna, soli, pripremljenog kvasca, 1 jajeta, o,5 dl ulja i mlakog mleka zamesiti srednje meko testo. Preostalo ulje dodati tek na kraju, jos malo umesiti, pokriti testo i ostaviti da odmara oko 1 h.

Testo podeliti na 8 delova i oblikovati jufkice (loptice), poredjati na podmazan pleh od rerne i ostaviti da odmore jos 30-tak minuta, dok se rerna ne zagreje.

Pre pecenja, premazati kajzerice umucenim jajetom i ostrim nozem zaseci u vidu cveta (kao na slici), po zelji posuti susamom ili kimom. Peci na 190 C oko 25-30 minuta dok lepo ne porumene... bon appetit!;)))

Recept za stampu