Danas je na redu drugi deo svečane uskršnje trpeze. Prošlog puta smo, kao toplo predjelo, pripremali lisnate paketiće i Korpice sa mekim sirom i pršutom, a kod dragih koleginica blogerica mogli ste pročitati i predloge za ukusnu Vaskršnju pitu, Mesnu veknu sa buđavim sirom i Punjena jaja, i dobiti ideje kako da prirodno ofarbate uskršnja jaja.:)
Sada ćemo detaljno objasniti kako se priprema Kruna od svinjskog karea za veće društvo (na isti način se pravi i kruna od jagnjećeg mesa). Sve recepte možete pronaći u Uskršnjem kuvaru koji je napravljen u saradnji sa Doncafe Ljubitelji kafe i portalom Najbolja mama na svetu.
Kruna od svinjskog karea
Sastojci (za 10-12 osoba): oko 3,5 kg svinjskog karea sa kostima, so, biber u zrnu, ruzmarin, nekoliko
listića lovora, ulje, malo vode
Priprema:
Zamolite
vašeg mesara da vam odabere svinjski kare koji ima 14-16 krmenadli (možete uzeti i sa manjim brojem krmenadli, ali onda se teže oblikuje "kruna"). On će vam obično već zaseći meso, a možete to i sami vrlo lako napraviti kod kuće.
Zasecite meso između rebara na vrhu do dubine 3-4 cm i izvadite sredinu tako da oslobodite vrh koske. To isto ponovite sa svakim rebrom (kockice mesa možete posle iskoristite za supu). Zasecite malo svaku krmenadlu i pri dnu da biste lakše oblikovali krug.
Na ovom linku možete pogledati video kako se oblikuje kruna od mesa.
Zasecite meso između rebara na vrhu do dubine 3-4 cm i izvadite sredinu tako da oslobodite vrh koske. To isto ponovite sa svakim rebrom (kockice mesa možete posle iskoristite za supu). Zasecite malo svaku krmenadlu i pri dnu da biste lakše oblikovali krug.
Na ovom linku možete pogledati video kako se oblikuje kruna od mesa.
Meso posolite
i pobiberite po ukusu, pa zatim pažljivo savijte u krug tako da rebra budu
okrenuta spolja a meso prema unutra. Sve uvežite kuhinjskim koncem i prebacite na
pleh za pečenje. Prelijte sa malo ulja, dodajte čašu vode i pospite začinima po želji (izmrvite grančicu ruzmarina, dodajte i nekoliko listića lovora).
Tako oblikovano meso pecite u zagrejanoj rerni prvih 15 minuta na 250 C, a zatim smanjite temperaturu na 200 C i pokrijte folijom. Pecite narednih sat i po do dva uz povremeno dolivanje vode ako ispari u međuvremenu. Pri kraju pečenja, sklonite foliju i pecite još pola sata da meso fino zarumeni sa svih strana.
Predlog za serviranje: kao prilog možete poslužiti glaziranu šargarepu i "ružice" od krompira pripremljene na vojvotkin način.:)
Tako oblikovano meso pecite u zagrejanoj rerni prvih 15 minuta na 250 C, a zatim smanjite temperaturu na 200 C i pokrijte folijom. Pecite narednih sat i po do dva uz povremeno dolivanje vode ako ispari u međuvremenu. Pri kraju pečenja, sklonite foliju i pecite još pola sata da meso fino zarumeni sa svih strana.
Predlog za serviranje: kao prilog možete poslužiti glaziranu šargarepu i "ružice" od krompira pripremljene na vojvotkin način.:)
Glazirana šargarepa
Mladu šargarepu očistite (ostavite malo zelenog dela na vrhu) i brzo propržite na zagrejanom ulju ili na maslacu. Dodajte kašičicu-dve šećera i sipajte malo vode. Poklopite, smanjite temperaturu i dinstajte 15 minuta da šargarepa omekša. Možete je naseckati i na kolutiće ako želite.
Vojvotkin krompir
Krompir skuvajte u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte komadić maslaca, dva žumanca i malo mleka, tako da dobijete smesu koja se može istisnuti kroz špric. Sve fino sjedinite i sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom. Na plehu preko papira za pečenje oblikujte ružice od krompirovog testa. Pecite ih desetak minuta u rerni da fino zarumene i poslužite dok su tople.
Recept za Susam pogaču (na slici) možete pogledati ovde, a sledeće nedelje kuckamm vam receptić za simptične uskršnje mafine.:)
Recept za Susam pogaču (na slici) možete pogledati ovde, a sledeće nedelje kuckamm vam receptić za simptične uskršnje mafine.:)
(sponzorisani post)