Da se malo iskupim i opravdam sto sam ovog meseca tako retko objavljivala nove recepte, ali zato sada brzo sledi detaljni pregled svega sto se fino pravilo, mesilo i peklo po vasim receptima... dragi moji, hvala puno na lepim idejama, sve nam se jako dopalo (za link do originalnog recepta, samo klik na naslov iznad svake slike!;))
Fenjercici
Na pocetku, odmah jedno upozorenje: ovi Naletovi "fenjercici" su tako neodoljivi, da kad probate jedan necete moci prestati da ih grickate... eto, nemojte posle reci da vam nisam rekla na vreme!;)))
A kod nase Natase se uvek nesto fino kuva i pece, sve njene recepte mozete pratiti na blogu Coolinarija, a ovde cete naci originalni recept za ove male "napasti"!;)) Pravila sam ih pre dva dana i bili su zaista vrlo izdasni, tako da smo morali da angazujemo i komsiluk kao pomoc da bismo ih savladali, hihih... na slikama ispod se moze videti postupak pripreme, a od jedne mere izadju dva puna pleha.
Na kraju nam je ostalo jos nesto malo "fenjercica" i jutros sam ih samo kratko zagrejala u rerni, pa smo ih tako fino poruckali za dorucak... dok su topli tako su divno mekani, a kad se ohlade onda postanu fino krckavi, pa izaberite kako vise volite.;)
Dodala sam samo jos malo manje od solje mleka prilikom pripremanja testa da bi se sve lepo zamesilo i to je bila jedina izmena, sve ostalo raditi po receptu.;))
Ove grickalice sam pravila jos pre nekih mesec dana, pa mi je na kraju najvise vremena oduzela pretraga na kompu dok nisam pronasla fotke koje sam tada slikala... et voila!;))
Recept nam je napisala Dajana sa bloga Baker´s corner a originalni recept mozete naci na njenoj stranici na Coolinarici. Ovde cu staviti samo par slika pripreme radi lakseg snalazenja, a ostale fotke mozete pogledati kod autorice.;)
Stapici su brzi i jednostavni za pripremu, jedina im je "mana" sto ih ne ispadne puno, pa zato odmah poduplajte sve sastojke... ako volite masline i ovakve grickalice, onda ce vam se sigurno dopasti!;))
Prethodna dva meseca smo istrazivali blog Cooking by Mirjana (Ruza 123) i isprobali puno lepih recepata koje je napisala nasa draga Mirjana, ali kad sam videla ovu piticu morala sam odmah da je napravim.;)
Ceo recept mozete procitati na njenom blogu, a ovde je samo par slika kojima nisam mogla odoleti, jer ova fina pita ne samo da je veoma "fotogenicna" nego je isto tako i ukusna kao sto i izgleda na slikama, ne propustite da je jednom napravite!;)))
U receptu pise da prhko testo treba malo da odstoji u frizideru, ali kako je dan bio hladan i oblacan resila sam da preskocim ovu fazu i da ne cekam toliko dugo. Testo sam odmah razvila, prenela na pleh uz pomoc oklagije i jos malo "utapkala" prstima da se fino istanji. U fil sa sirom sam dodala malo limunove korice, a za premazivanje je koriscen pekmez od visanja... kako mi je na kraju ostalo jos malo testa, njega sam iskoristila za sledeci recepetic.;)
Pita je divnaaa, nismo mogli sacekati da se ohladi jer je tako fino mirisala, pa smo je jos tako toplu seckali da bi je sto pre isprobali... odlicna je i kad se ohladi i onda se moze i lepse iseci!;))
A evo kako sam upotrebila lopticu testa koje mi je ostalo iz prethodnog recepta (nadam se da mi Tamara nece zameriti;)). Ovaj desert me je odmah odusevio pre svega neobicnim izgledom kad sam ga prvi put videla na blogu Ave dulcis kod nase autorice.
To su zapravo maleni paketici od testa napunjeni filom od mascarpone sira, ceo receptic mozete naci na prethodnom linku... pozajmila sam ideju i napravila 4 korpice od prhkog testa, dodala jos malo fila i bile su zaista vrlo fine i lepo smo ih grickali jedno popodne uz soljicu vocnog caja.;))
Mislim da za ovu pogacu ne treba puno reci, samo zasucite rukave i odmah se bacite na posao, ali pre toga skoknite po recept do Deaninog bloga Zaboravljene poslastice , tu je sve lepo objasnjeno i ceo postupak je prikazan u slikama (originalni recept ).
Pogacu sam pravila gotovo odmah kad je recept objavljen, samo nikako da podelim utiske sa Vama, veoma je mekana i mirisna, sasvim fino se moze grickati i sama, nista drugo nije potrebno da biste mogli u potpunosti da uzivate u ukusu... sve preporuke!;)))
A da ne pomislite kako samo nesto mesim (i nista ne kuvam;)), prilazem ovu fotku kao dokaz... pileca krilca u fenomenalnom umaku by Katja sa bloga Kety Martini´s kuhacha. Mogu samo reci da je rucak bio izvrstan i dopala nam se piletina pripremljena na ovaj nacin... ovde mozete procitati originalni recept.
Verujem da bi bilo odlicno i sa nekim drugom vrstom mesa, svakako cemo isprobati jos koji put... recept usvajam i od sada postaje sastavni deo naseg menija.
Ovaj recept me je podsetio na jedan vrlo slican koji sam nedavno dobila od drugara uz preporuku, samo sto bi tu trebalo dodati jos i bob, i tako sve zajedno kuvati... medjutim, ovde kod nas nisam videla bob i nisam ga do sada koristila, pa eto ako neko mozda bude zeleo da isproba tu je i ovaj nacin!;))