Poslednji dan u mesecu je obično rezervisan za objavu recepta koji se isprobava u okviru blogerske igrice KuVarijacije, međutim kako mi se u poslednje vreme skupilo već nekoliko isprobanih recepata, a propustila sam i prošli krug igrice, mislila sam da bi bilo najzgodnije da ih sve zajedno objavim.:) Tako da ćete ovog puta moći da pročitate utiske o tome šta mi najviše dopalo od vaših slanih i slatkih đakonija, a na označenim linkovima možete pronaći sve recepte na originalnim blogovima.
Na slici, u prvom redu, sa levo na desno, su Italijanski štapići sa bloga Kuvati srcem naše cool šefice Dubravke, pored njih je odlična Pogača sa kiselom pavlakom sa bloga Astal-kuhinja moje ravnice koji piše naša draga Vera, a tu je i Kisela banica naše majstorice Jafi sa bloga Kuhinjske čarolije.:)
Da se malo i zasladimo, na prvoj fotki u drugom redu je vrlo ukusna Šarena oblanda sa bloga Cooking by Mirjana, sledeća sličica je ujedno i naš slatki zadatak ovog meseca, divan limunkasti Koh po Jeleninim receptu sa bloga Food for thought, i najzad Izvrnuta torta od banane, recept koji je bio izabran još prošlog meseca, a napravljen je po Marijinom receptu sa bloga Palachinka.:)
Predlažem da krenemo prvo od slaniša, a zasladićemo se posle na kraju.:)))
Italijanski štapići
Več duže vreme mi se ovi štapići motaju po glavi, zapravo od trenutka kad su isprobani od strane Cool tima nakon izbora naše Bube za cool cheficu prošlog meseca.:) Evo, konačno su došli na red za probu u mojoj kuhinjici, mogu vam reći da su veoma ukusni i preporučujem da ih što pre napravite ako već niste do sada.:)
Testo sa sirom je fino mekano, a još kad se dodaju listići šunkice ili nekog suvog mesa, budu to zaista pravi zalogajčići za uživanje. Malo odstupanje u odnosu na originalni recept je što sam izostavila deo sa preklapanjem testa odgore, tako da su kod mene trakice išle odmah na zamotavanje posle filovanja. To se nije pokazalo baš kao najbolja ideja kako sam u početku zamislila, pa sam morala da usput skupljam komadiće fila koji je otpadao prilikom zamotavanja štapića:) No, na kraju su se ipak fino ispekli i sve (ne)zgode su brzo zaboravljene dok smo grcikali tople štapiće.
Tako da zanemarite ovaj deo sa sličicama pripreme ispod i držite se originalnog Bubinog receptića, nećete sigurno pogrešiti!:))
Pogača sa kiselom pavlakom
Kod nas je isprobana već dva puta, recept je umnožen i odmah podeljen komšiluku, a nameravam da je pravim još dugo, duuuugo... najtoplije preporuke za ovu finu pogaču iz Kuhinje moje ravnice. Kako sam imala teglicu pravog vojvođanskog milerama (dobila od strine:), za fil sam stavila par kašika milerama umesto kisele pavlake, bila je odlična!
Sam postupak je vrlo jednostavan, zamesi se testo i podeli na 4 dela. Svaka jufkica se zatim razvije u okruglu koru veličine kalupa, prva i treća kora se premazuju maragrinom, a srednja mileramom. Zatim se sve fino ušuška i pokrije četvrtom korom i ostavi da raaaaste... pre pečenja se samo premaže umućenim jajetom, zaseče na par mesta i pospe susamom ili makom. Narednih pola sata iz rerne će se postepeno proširiti divan miris zbog koga ćete stalno cupkati oko rerne i zavirivati, jedva čekajući da se ispeče... ne propustite da napravite ovu pogaču prvom prilikom!:)))
Kisela banica
Mislim da je ovo recept koji sam možda najviše puta isprobala do sada, i sve sada ću otkuckati utiske i napisati koji redak, pa onda mi se sličice ne učine baš tako dobre (zato što ih uvek fotkam u žurbi, da nam se ne ohlade banice:), pa onda sve ostavim za neki sledeći put kad je budem ponovo pravila i kad budem imala više vremena da napravim bolje fotke... i tako, svaki put.:))
E, pa sada sam rešila da ne čekam više sledeći put i izabrala sam najbolje fotke koje sam imala, mogu vam samo reći da nećete pogrešiti ako ih napravite jer je recept odličan i precizan i dobićete zaista najukusnije banice koje ste probali do sada, ako ste se odmah zaputili u kuhinju da ih napravite, ovde možete preuzeti ceo recept.:))
Koh
Od našeg kućnog recepta se razlikuje samo u par detalja, Jelenin se pravi isključivo od griza i dodaje se malo naribane limunove korice zbog fine arome, kod nas kući se obično pravio dvobojni, uz dodatak kakaa, ali zajedničko im je da su oba sačinjena od divno mekanog testo koje poput sunđera upija neverovatnu količinu mleka.:)
Najlepše prija leti kad se dobro rashladi i kad seckate kriškice iz frižidera kada niko ne gleda.:) Sviđa mi se dodatak limunove korice jer daje jedan potpuno novi ukus omiljenom slatkišu, možete ga i izostaviti ako želite ili poslužiti uz kašičicu voća iz slatka.
Dodatak (subota 1.6.2013.): danas smo opet pravili koh, ovog puta uz dodatak slatka od trešanja.:)
Izvrnuta torta od banane
Da nadoknadim propušteno gradivo tj. da objavim utiske za recept koji je bio planiran poslednjeg dana u aprilu. Međutim, kako sam u to vreme bila na putu, recept stiže sa malim zakašnjenjem.:)
I tortica je mala (pravljena je od pola mere;), ali sasvim dovoljna da je podele dve osobe.;) Ok, ako vam dolazi neko veće društvo, možete onda slobodno napraviti i punu meru prema originalnom receptu, ali za nas je dvoje je bilo taman, čak je ostalo i za repete posle ručka.;)
Znači, ako radite od pola mere, možete uzeti dve manje vatrostalne činijice i napraviti dve porcije. Milsim da ima dovoljno materijala za još jednu manju torticu, jer je testo prilično naraslo tokom pečenja, pa ako volite da biskvit bude tanji, sledeći put možete podeliti smesu na tri dela ili ispecie u većem kalupu.
Najlepši deo je ipak onaj gornji sloj sa karamelizovanim bananama, tako da nemojte štedeti na njima... tortice odlično idu uz popodnevnu šoljicu ćaskanja i nekog finog čaja.:))
Pravila sam ih nedavno, pored još nekih sitnih kolača, jer su mi se veoma dopale kako su izgledale na slici kad ih je Mirjana objavila. Iako ne pravim baš tako često kolačiće sa oblandama, ovi su me osvojili na prvi pogled a mogu vam reći da je i ukus isto tako odličan!:)
Kod mene su bile dvoslojne da bi se nekako izjednačile po visini sa ostalim kolačićima, ali možete ih napraviti i u njihovom punom sjaju, raskošne sa 4 sloja fine kreme i čokoladnom glazurom na kraju.;) U jednom trenutku sam ostala bez oraha, pa sam u deo fila stavila mlevene lešnike i čokoladu, dok se u žutoj kremi oseti fina aroma limuna.
p.s. ako možete da odolite, sačekajte do sutra da ih lepo iseckate i probate... zapravo, neće smetati ni da možda odmah malo "poravnate" ivice oblande.:))