недеља, 31. август 2014.

Baklava



Nešto vrlo slatko i sočno - baklava sa orasima po odličnom Sanjinom receptu sa bloga Tristo čuda .:) Tata jako voli baklavu i baka je ranijih godina, kad god bi je napravila, obavezno donosila tanjir sa trouglićima baklave, preklopljenih poput mali paketića. Meni je uvek bila nekako preslatka pa je nisam ni pravila (sve do sada:).

Nedavno je tata spomenuo kako mu se jede baklava i kako više ni u poslastičarnicama ne može da se nađe prava. Rešila sam da ga obradujem, ali sam morala prvo malo da potražim na netu.:) Setila sam se da je Sanja davno objavila jedan fini recept za baklavu i da mi se još tada dopala fotografija.

Pronašla sam Sanjin recept i malo ga modifikovala po tatinoj želji, kore sam premazala rastopljenim maslacem a dodala sam i malo seckanih oraha u fil.... et voilà! Mislim da je za prvi put sasvim fino uspela, chef je bio vrlo zadovoljan a i komšije su pohvalile (tako da možda ponovim još koji put:).


Sastojci: 500 g tankih kora, 150 g mlevenih oraha, 150 g seckanih oraha, 200 g maslaca, 50 g suvog grožđa, malo seckanih pistaća za dekoraciju

Sirup: 500 g šećera, 1/2 l vode, 1 limun

Priprema:

Prvo napravite sirup i ostavite da se ohladi, možete ga pripremiti i dan ranije. Stavite šećer i vodu u dublji lonac i kuvajte na laganoj temperaturi 15-ak minuta. Na kraju kuvanja dodajte kolutiće neprskanog limuna.

Rastopite maslac na tihoj temperaturi i premažite kalup za pečenje. Na dno stavite 3 kore i svaku premažite rastopljenim maslacem u tankom sloju (kore preklopite da se lakše uklope). Pomešajte mlevene i sitno seckane orahe za fi (možete dodati i 100 g šećera), pa preko treće kore stavite par kašika fila. Po želji dodajte i malo suvog grožđa.


Preko fila složite nove tri kore i svaku premažite malo rastopljenim maslacem. Na treću koru ponovo rasporedite fil od oraha i suvog grožđa. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve kore i fil (meni je ispalo pet slojeva fila). Na kraju premažite gornju koricu maslacem i isecite oštrim nožem skroz do kraja u romboide ili kocke.


Pecite na 180 C oko 40-tak minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu. Izvadite iz rerne i toplu baklavu polako prelivajte ohlađenim sirupom. Na svaku kockicu stavite po malo seckanih pistaća za dekoraciju. Sačekajte par sati da se sirup fino upije a onda poslužite... uživajte uz kaficu.:))

Napomena: za premazivanje kora umesto maslaca možete korisiti i ulje. Ovako pripremljenu bakalvu možete čuvati na hladnom desetak dana.


четвртак, 28. август 2014.

Sve od tikvica



Ovog puta na redu su recepti sa tikvicama, sada ih ima zaista u izoblju na pijacama, pa će sigurno neki od predloga fino poslužiti. Možete slobodno napisati i vaše omiljene recepte sa tikvicama ili ostaviti linkove ka njima, pa da zajedno napravimo jednu lepu kolekciju.:)

Recepti u nastavku su već ranije objavljeni na blogu, neke sam isprobala od koleginica blogerica tako da linkovi vode ka njihovim blogovima, a u aktuelnom broju magazina MEZZE možete takođe pronaći još par receptića sa tikvicama. 


1. Polpete od tikvica (MEZZE, str.32.)
2. Sufle od tikvica sa sirom
3. Gratan od tikvica 


4. Projice sa tikvicama i sirom
5. Čorbica od tikvica
6. Hleb sa tikvicama i sušenim paradajzom


7. Tikvice sa sirom i susamom
8. Koh od riže i tikvica
9. Varivo od tikvica (recept u nastavku)

Kremasto varivo od tikvica


Sastojci: 2 manje tikvice, 1 crni luk, oko 2,5 dl pavlake za kuvanje, malo mleka, so, biber, mirođija

Priprema:

Tikvice oljuštite, izvadite središnji deo sa semenkama a ostatk sitno narendajte. Malo posolite i ostavite 10-15 minuta da tikvice puste sok.

Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk. Dodajte oceđene tikvice i sipajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite po ukusu, na kraju dodajte i seckanu mirođiju. sve kuvajte na laganoj temperaturi oko 20-tak minuta dok tikvice ne omekšaju. Po potrebi dodajte još malo mleka ili pavlake ako je varivo suviše gusto.

Poslužite toplo ili hladno kao prilog uz ribu, pečeno ili kuvano meso, a fino je i kao preliv uz kuvanu testeninu i razno povrće. Ako volite dodajte i malo limunovog soka na kraju. Prijatnoo!:)


II  način - varivo sa sirćetom (posno)

Tikvice oljušite, narendajte, posolite i poprskajte sa malo sirćeta (1-2 kašike). Ostavite da stoje desetak minuta da puste sok. Za to vreme, na malo ulja propržite sitno seckani crni luk da postane staklast. Zatim dodajte oceđene tikvice i malo vode koliko da prekrije povrće. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte i malo seckane mirođije ili peršuna.

Sve kuvajte na laganoj temperaturi 20 minuta dok tikvice ne omekšaju. Na kraju, razmutite kašičicu brašna u malo hladne vode i dodajte varivu, pa kuvajte još par minuta da se fino zgusne.


III način - varivo sa mlekom i začinskom paprikom

Tikvice oljušite, narendajte i posolite. Ostavite ih da malo odstoje a zatim ocedite. Na ulju propržite sitno seckani crni luk, dodajte kašiku brašna i 1 kašičicu mlevene začinske paprike. Vrlo kratko propržite i dodajte tikvice, a zatim sipajte mleko da prekrije povrće. Tikvice će pustiti još malo vode prilikom kuvanja. Začinite po ukusu (so, biber) i dodajte seckanu mirođiju koja će tikvicama dati jednu blagu aromu. Kuvajte 20-tak minuta da tikvice fino omekšaju.

Predlog za posluživanje: varivo od tikvica se vrlo lepo slaže sa piletinom, poslužite ga recimo uz pohovane šnicle od belog mesa. Bon appétit!

понедељак, 25. август 2014.

Gost kuhar - Emina i letnji keksići:)



Zadovoljstvo mi je da vam predstavim moju današnju gošću - Eminu, mladu studenticu i autoricu ljupkog bloga Hapiness is homemade . Ako još niste posetili njen blog, svakako što pre zavirite jer na njemu ćete pronaći pregršt lepih ideja, recepata i saveta o dekoraciji, tortama i kolačima (a ima  i finih slanih receptića:). 

Danas je za nas Emina pripremila preslatke keksiće i otkrila nam sve male i velike tajne ukrašavanja royal icingom (veoma precizno i detaljno). Sada joj prepuštam blog i najlepše se zahvaljujem što je prihvatila poziv i što nas je sve obradovala ovim lepim receptićem (keksići su toliko medeni da bi mi bilo žao da ih poručkam:))).


Prije nekog vremena obradovao me Lanin poziv za gostovanje na njezinom blogu koji već dugo pratim i uvijek se iznova veselim svakom novom receptu. Svi znamo da je Lana majstorica zanata pa je bilo teško odlučiti što ću joj nositi u goste, unatoč tome što sam dobila potpunu umjetničku slobodu. Znala sam samo da to mora biti nešto drugačije. A kad je već ljeto i svakodnevno uživamo u sladoledima, lubenici, moru i ostalim blagodatima ovog divnog godišnjeg doba odluka je pala i odlučila sam se za kekse s ljetnim motivima. Radi se o keksima koji su više kao licitarska srca koja se i dan danas prodaju na proštenjima.

Kad sam ih tek prvi put radila sjećanja su me vratila u djetinjstvo kad su odlasci na proštenje bili obavezni i veliko veselje za nas djecu sa sela. Baka bi nam uvijek s proštenja nosila barem jedno licitarsko srce i još neke druge keksiće a mi smo se veselili sladoledu, obilasku štandova i druženju. Sjećam se da smo kao djeca bili skromni, nismo imali ne znam kakve zahtjeve i veselili smo se i najmanjoj sitnici pa je stoga meni uvijek bila dovoljna koja kuglica sladoleda. Nismo tražili puno ali smo puno dobili jer je to jednostavno tako kad nam u životu male stvari puno znače. Odlazak na proštenje je samo jedna od mnogih lijepih tradicija kojima smo se kao djeca veselili i kojih se i dan danas rado prisjećamo. Sigurna sam da je pri pomisli na djetinjstvo svakome od nas srce ispunjeno tolikim šarenim isječcima da bi naprosto bila šteta zadržati ih sve za sebe i ne sve te uspomene podijeliti s drugima. 


Danas su se nažalost vremena jako promijenila i žao mi je kad vidim da neki nisu zadovoljni kad imaju sve a opet ima toliko onih koji znaju cijeniti ono što imaju i raduju se i najmanjoj sitnici. Stoga sam nas ovim gostovanjem odlučila sve podsjetiti na važnost da očuvamo neke lijepe tradicije i uspomene te ih pokušamo prenijeti i na svoju dječicu ako je to ikako moguće ili da pokušamo stvoriti neke nove običaje kojima ćemo se svi zajedno radovati. Pa makar to bilo samo ovako slikovito, kroz priču...

Recept u nastavku donosi sve to u jednom paketu: keksiće poput licitarskih srca koji će vašim stolovima udahnuti malo lijepih sjećanja na trenutke s bakama i djedovima koji možda više nisu s vama a dio su vaših krasnih uspomena ali i keksiće s ljetnim motivima koji će možda napokon rastjerati oblake i produžiti ovo kišno ljeto na još neko vrijeme. Ovakvi oslikani keksići su idealni i kao poklon najdražim osobama. Ne kaže se bez razloga da ljubav ide kroz želudac a i gotovo sam sigurna da će svatko objeručke prihvatiti jestivi unikatan poklon pripremljen s toliko ljubavi. Kad napravite i osušite kekse, stavite ih u kutijicu ili ih zapakirajte u celofan ili neki drugi ukrasni papir, dodajte mašnicu ili neku poruku i poklon je spreman. Ako znate da netko kome nosite ovakav poklon nešto jako voli, možete napraviti kekse u takvom specifičnom obliku i na taj način dragoj osobi pokazati koliko vam znači.

U izradi ovih keksića ne morate uživati sami. Evo vam prilike da i izrada keksića postane tradicija i uspomena za budućnost vašim klincima J. Znam da sam i sama kao dijete bila sva sretna kad sam mogla pomoći mami u kuhinji ili mijesiti tijesto jer je bilo zabavno kad je pri oblikovanju keksića brašno letjelo na sve strane. Bile su to dječje radosti a vjerojatno i trenuci u kojima sam još nesvjesno otkrila ljubav prema kuhanju. Stoga provedite kvalitetno vrijeme sa svojom djecom ili nek bude cijela obitelj na okupu, smijte se, stvarajte i ono najvažnije, budite zajedno. To su uspomene koje vrijede za cijeli život, a ne ono materijalno.


Summer cookies

Rad s royal icingom je umjetnost i uistinu se može usporediti sa slikarstvom samo što u tom slučaju atelje morate zamijeniti kuhinjom, slikarsko platno finim keksima, boje za oslikavanje royal icingom a kistove vrećicama za dekoriranje J. Kad sve to pripremite upalite youtube i pustite da vam u pozadini svira glazba koja vas inspirira i kreativan dan u kuhinji može početi.

Da bi uživali u cijelom tom divnom procesu, važno je da sve pripremite jer se s razlogom kaže da je priprema pola posla. S obzirom da je službeno još ljeto, iako bi po vremenskim uvjetima mogli reći da smo već zakoračili u jesen, takvi će biti i ovi keksići, pravi ljetni da malo rastjeramo tmurne oblake i prkosimo kiši koja je pobijedila sunce. Budući da nemam izrezivače u ljetnim oblicima odlučila sam improvizirati i sama si napraviti predloške odnosno nekakve šablone od papira koje će mi olakšati ručno izrezivanje keksića. Tako da, u kuhinji nema izgovora i everything is possible, naravno, uz malo mašte i truda J. Želite li i sami napraviti svoja pomagala za izrezivanje keksi, jednostavno na nekom tvrdom papiru iscrtajte željene oblike u željenoj veličini i izrežite ih kako i ih mogli kasnije prisloniti uz tijesto i izrezivati keks po keks. Iako je puno jednostavnije kad imate gotove izrezivače, sav će vam se trud isplatiti kad čujete oduševljene komentare osoba kojima ćete poslužiti ili pokloniti svoja mala umjetnička djela napravljena s puno ljubavi.

Sastojci za tijesto:

·        350 g brašna
·        210 g maslaca (sobne temperature)
·        125 g šećera u prahu
·        2 jaja
·        opcionalno: ekstrakt od vanilije, kakao u prahu

Priprema tijesta:
U zdjeli pomiješajte brašno i sol.
U drugoj zdjeli kratko izmiksajte maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi pa mu dodajte šećer u prahu i opet izmiksajte. Smjesa mora biti mekana i glatka. Prema želji, u smjesu možete dodati i žličicu-dvije ekstrakta od vanilije (ili ekstrakt nekog drugog okusa).
Smjesu maslaca i šećera u prahu nježno umiješajte u brašno.

Potom zamijesite tijesto koje će biti jako nježno i mekano pod prstima i kao takvo će biti divno za oblikovanje. Mijesite tijesto što manje jer ako ćete ga predugo mijesiti onda ćete dobiti kontraefekt i keksi će nakon pečenja biti žilavi a to nikako ne želimo jer oni moraju i lijepo izgledati i biti fini. Ako želite napraviti smeđe kekse, možete prema želji u dio tijesta dodati i malo kakaa pa kratko zamijesiti da se kakao ravnomjerno rasporedi i to je to.
Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na nekih sat vremena, da se tijesto odmori.

Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku, upalite pećnicu i zagrijte ju na 180°C.
Na kalup u kojemu ćete peči kekse, postavite papir za pečenje.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i još ga vrlo kratko promijesite na pobrašnjenoj podlozi, hladnim rukama. Zatim tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi tako da bude debljine svega nekoliko milimetara i pomoću izrezivača ili pripremljenih papirnatih predložaka izrezujte kekse u raznim oblicima koje ste zamislili.

Keks po keks slažite na papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga najprije u hladnjak na nekih 15-tak do 20-tak minuta kako bi tijesto očvrsnulo i kako bi keksi kod pečenja zadržali oblik.
Nakon toga stavite kekse u zagrijanu pećnicu i pecite ih nekih 8 do 10 minuta – znat ćete da su pečeni kad lagano porumene. Gotove kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se dobro ohlade prije nego ih počnete oslikavati royal icingom.


Priprema royal icinga

Za izradu royal icing smjese trebate:

·        bjelanjke
·        šećer u prahu

Kad sam i sama tek krenula s oslikavanjem keksi, dobila sam savjet da koristim kvalitetniji šećer u prahu pa ću isto savjetovati i vama jer sam isprobala i uvjerila se da je tako bolje. Kvalitetniji šećer (primjerice Franckov) je sitnije mljeveni i zbog toga će vam i royal icing biti glađi i bolji za crtanje, neće biti grudica i kad ga nanesete na keks površina će biti lijepa glatka kakva mora biti.

Meni su ovaj put bila dovoljna 4 bjelanjka no vi ih možete staviti i više i manje, ovisno o tome koliko će vam royal icinga trebati, koliko ćete boja pripremati, koju količinu keksi ćete raditi itd.

Bjelanjke najprije miksajte nekih 10 do 15 sekundi tek toliko da se zapjene. Lagano izmiksanim bjelanjcima počnite dodavati šećer u prahu, i to žlicu po žlicu sve dok ne postignete željenu gustoću smjese. Kako dodajete šećer u prahu, uvijek miksajte prije nego dodate još šećera i testirajte nožićem gustoću royal icinga na način da nožićem prođete površinom royal icinga i pratite kojom se brzinom royal icing skuplja. 

Gušći royal icing vam treba primjerice kod pisanja i obrubljivanja keksi a rijeđi vam treba za ispunjavanje keksića. Ne brinite ako napravite pregusti ili prerijetki royal icing jer i to možete ispraviti. Ako je royal icing pregusti dodajte malo vode a ako je prerijedak uvijek možete dodati malo šećera da ga učinite gušćim.

Kad pripremite royal icing, podijelite ga u manje zdjelice i obojajte u željene nijanse. Iako ćete najintenzivnije boje postići bojama u gelu, možete koristiti i one u prahu. Obojanim royal icingom napunite slastičarske vrećice za dekoriranje, odrežite vrh i oslikavanje može početi J.



Oslikavanje keksi royal icingom

Oslikavanje je najkreativniji dio i dio koji će vas najviše opustiti. Kako ćete duže oslikavati činit će vam se da vrijeme prebrzo leti jer će vam popodne ili noć proletjeti samo tako a u glavi će nastajati nove ideje i htjet ćete još vremena da ostvarite sve što ste zamislili.

Da bi mogli početi ukrašavati kekse, oni moraju biti dobro ohlađeni. Prije nego počnete nanositi royal icing kekse očistite ako ima kakvih mrvica po njima i slično da bi ostala samo lijepa glatka površina idealna za oslikavanje. Kod oslikavanja najprije obrubite keks ili neki dio keksa gušćim royal icingom pa onda te dijelove ispunjavajte rijeđim royal icingom.

Kad jednom ispunite neki dio keksa royal icingom, ostavite keks sa strane da se suši nekih pola sata i onda možete nastaviti oslikavati isti keks. Keksi se brzo suše i dok par keksi obrubite i ispunite oni s početka će već biti suhi i spremni za drugu fazu. Također, kad ispunite neki dio keksa važno je da izravnate površinu što je bolje moguće.. ja obično s tim dijelom nemam problema i ne moram ju posebno izravnavati ali ako je to potrebno onda uhvatite keks i brzo ga povlačite lijevo desno po stolu.
I to je u biti to, dalje je sve na vama. Možete napraviti ovakve ljetne keksiće kao ja ili zamisliti neke druge interesantne oblike i prepustiti se mašti i stvaranju J. Mogućnosti je stvarno puno pa tako možete na kekse lijepiti i gotove ukrase, ukrase koje napravite od fondana, nema onoga što ne možete. Ako idete nešto lijepiti na keks, stavite na taj dio gdje želite nešto zalijepiti malo royal icinga koji će u ovom slučaju poslužiti kao lijepilo i gore ukras i to je to.

Nadam se da ćete i sami rezervirati koje popodne ili neku noć za ukrašavanje keksića pa napraviti svoja mala umjetnička djela kojima ćete iznenaditi voljene osobe J.

Iz kišnog Međimurja pozdrave vam svima šalje Emina!

Happiness is Homemade



среда, 20. август 2014.

Sve od patlidžana



Danas želim da podelim sa vama nekoliko omiljenih recepata  sa patlidžanima, pa ako ste i vi ljubitelj ovog ljubičastog povrća ili možda u potrazi za letnjom inspiracijom, onda ste na pravom mestu (samo kliknite na link ispod slike ako vam se nešto dopadne:). A možete napisati i šta vi najradije pripremate od patlidžana ili ostavite link za omiljeni recept.:)


1. Musaka od patlidžana
2. Meldzano salata
3. Punjeni patlidžan sa povrćem


4. Letnja manđa
5. Namaz od patližana i paradajza
6. Patlidžan sa bešamelom


7. Ratatouille u korpicama od hleba
8. Parmigiana di melanzane
9. Lepeza od plavog patlidžana (bez sira)

p.s. sledeći put na redu su nam tikvice, pa možete već polako početi da listate vaše receptiće.:))

субота, 16. август 2014.

Pilav sa piletinom


Verujem da ovo jelo svi volimo, nekako nas podseća na detinjstvo i maminu kuhinju. Kod nas je vrlo omiljeno, naročito nedeljom, kada se ima više vremena i za priremu prave domaće supice. Na taj način se sve lepo iskoristi i za relativno kratko vreme dobijete kompletan ručak - finu supu i glavno jelo.

Sastojci: 1 manje pile (ili odabrani komadi po želji), 200 g pirinča okruglog zrna, 1 crni luk, 1 šargarepa, oko 6 dl pilećeg bujona, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Možete koristiti celo pile ili samo batačiće, sve lepo isecite i skuvajte u supi sa povrćem. Dodajte sve potrebnu zelen i začine, pa kuvajte na laganoj temperaturi oko 1 h dok meso i povrće potpuno ne omekšaju. Izvadite skuvano povrće  i meso na poseban tanjir, a supu procedite (trebaće nam za pripremu pirinča).


Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Šargarepu iseckajte na sitne kockice i kratko propržite zajedno sa lukom. Dodajte zatim pirinač i sipajte po malo pripremljenog bujona neprestano mešajući. Dodajte još malo soli i bibera ako je potrebno i sve kuvajte na laganoj temperaturi oko 20-tak minuta dok pirinač ne omekša.

Prebacite pirinač u posudu za pečenje i dodajte još malo bujona da sve bude fino sočno, odgore rasporedite komade kuvane piletine. Stavite u rernu da se peče još 15-tak minuta da meso dobije rumenu koricu a za to vreme ispariće i višak tečnosti. Servirajte lepo na tanjir i pospite sitno seckanim peršunovim lišćem.

Prijatno!:)



Razglednice iz šetnje 

Na kraju, želela bih da podelim sa vama nekoliko sličica iz jedne lepe nedeljne šetnje pored keja. Neki od kadrova su "uhvaćeni" kroz ogradu obližnjih bašti i nadam se da se vlasnici neće naljutiti ako ih prepoznaju.:))




понедељак, 11. август 2014.

Skonsi sa ribizlama


Još jedna ideja za brzi i ukusan doručak koji ćete zaista napraviti za čas posla, već za pola sata ovi ukusni zalogajčići čekaće vas na vašem stolu - hrskavi spolja i mekani iznutra. Uživaćete u njima uz jutarnju belu kafu ili popodnevnu šoljicu čaja, a biće isto tako fina užina ili ukusna večera uz čašu mleka.

Skonsi sa ribizlama


Sastojci: 250 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 60 g šećera, 60 g maslaca, 1 jaje, 2-3 kašike mleka, malo naribane limunove korice, pola šolje očišćenih ribizli (ili nekog drugog bobičastog voća po želji)

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, šećer i malo soli. Dodati naribanu koricu limuna i kockice hladnog maslaca, pa testo izmrviti rukama sve dok ne postane grudvasto. Dodati jedno jaje, par kašika hladnog mleka i smrznute ribizle (mogu biti i sveže). Sve sastojke skupiti rukama, bez puno mešenja, da se dobije kompaktno testo.


Testo oblikovati u loptu i malo pritisnuti dlanom na radnu površinu da bi se rastanjilo. Iseći na 6-8 delova i prebaciti u podmazan pleh (možete ih premazati mlekom ali i ne mora). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta da dobije finu rumenu koricu (testo spolja treba da bude hrskavo a iznutra mekano:).


Pre služenja skonse posuti šećerom u prahu ili poprskati prelivom od limuna (umutiti prah šećer sa malo vruće vode i kašikom limunovog soka da se dobije fini gusti preliv). Grickati odmah dok su topli, a fini su i kad se premažu sa malo pekmeza.

Napomena: umesto ribizla možete staviti i neko drugo bobičasto voće, recimo maline, kupine, borovnice i sl. Možete koristiti sveže ili smrznuto voće, uvek ga dodajte na kraju i važno je da se testo ne mesi dugo kako se voće ne bi ugnjavilo.

Napravite i neku drugu kombinaciju po želji, dodajte recimo pola pasirane banane i malo cimeta, seckane bademe i lešnike, čokoladu i kako prah. Za slanu varijantu stavite malo suvog mesa, pečurke, sveže začinsko bilje itd.

U nastavku pogledajte još par receptića za ove ukusne slatke i slane pogačice:


1. Skonsi sa komadićima čokolade
2. Skonsi sa jabukama i zobenim pahuljicama
3. Skonsi sa sirom
4. Skonsi sa maslinama (str.18-19.)

четвртак, 7. август 2014.

Fino pecivo za doručak


Pre neko jutro trebalo nam je neko pecivo za doručak, htela sam da isprobam nešto drugačije, da malo promenim i napravim neki novi recept. Od sastojaka koji su se zatekli u kući zamesila sam mekano testo i rešila da se malo poigram sa oblicima. Napravila sam par slatkih pletenica sa čokoladom, slane rolnice sa krem sirom i kačkavaljem, a od ostalog testa sam zamotala male prazne kiflice, posolila odgore i posula kimom.

Grickali smo ih odmah tople, čak su i sutradan su bile fine i mekane, pa recept odmah beležim i delim sa vama dok ne zaboravim.:)

 Slatke pletenice sa čokoladom


Sastojci: 600 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 150 g maslaca, 150 ml mleka 150 ml gustog jogurta, 1 jaje,  čokolada (ili Nutella) za fil +1 jaje za premazivanje

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da ispuni šolju. Izmešajte brašno, so, pripremljeni kvasac, dodajte maslac sobne temperature iseckan na kockice, jedno jaje, jogurt (ili kiselo mleko) i preostalo slatko mleko. Ako je potrebno dodajte još malo brašna, zamesite srednje mekano testo i ostavite da odmara oko pola sata.


Testo zatim razvijte i isecite na veće pravougaonike, a stranice ukoso zasecite na trakice (kao na slici). Na sredinu testa stavite malo seckane čokolade ili kašiku Nutelle, pa trakice naizmenično preklopite preko fila. Sve dobro pričvrstite i prebacite na pleh.

Premažite umućenim jajetom pre pečenja i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-25 minuta. Gotove pletenice pospite šećerom u prahu i poslužite uz belu kafu za doručak.

Slane rolnice


Napravite testo kao u prethodnom receptu, ostavite da se malo odmori i razvijte na 0,5 cm debljine. Isecite na kvadrate dužine 6-7 cm i na jedan kraj stavite po kašiku krem sira ili štapić kačkavalja, možete staviti i malo seckane šunke i dr. Zamotajte ih u rolnice i poređajte na pleh.


Ostavite da odmaraju još 10-15 minuta dok se rerna zagreje. Pre pečenja rolnice premažite umućenim jajetom i pospite susamom, kimom ili narendajte malo tvrdog sira odgore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta dok fino zarumene. Poslužite ih tople za doručak ili večeru... prijatno grickanje!:)

Napomena: testo možete zamesiti i sa kiselim mlekom ili kiselom pavlakom, a umesto maslaca možete koristiti mast ili dodati pola šolje ulja.


понедељак, 4. август 2014.

Uz dobro društvo hrana se lako priprema! (gostujući post)



Već neko vreme imam lepu saradnju sa online magazinom MODNI VRISAK koji uređuje grupa entuzijasta, modnih blogera i dizajnera. Magazin je namenjen svim ljubiteljima mode a na njemu, pored modnih preporuka, možete uvek pročitati i pregršt zanimljivih članaka o muzici i raznim dešavanjima, putovanjima, fotografiji, savetima o uređenju doma, a postoji i rubrika sa receptima u kojoj povremeno gostuju food blogerice.:)

Zadovoljstvo mi je da vam predstavim tri sjajne devojke sa stranica Mama pitaUz kaficu Modni vrisak  koje su za vas pripremile (i fotkale:) sve ove divne đakonije, sigurna sam da ćete uživati:).

Često se desi da nas mrzi da spemamo hranu i lakše nam je da skoknemo do nekog fast food-a ili restorana. No ako se sprema u društvu kuvanje postaje zabava. Ako okupljate prijatelje ovo može biti razlog okupljanja ili pak može cela porodica učestvovati u spremanju hrane, a ne samo jedan član. Za one koji veruju u Feng šui ovo je i preporučljivo radi harmonije u kući.

Društvo je okupljeno i unapred je izvećano šta će biti na meniju za večeru: pileći kuglof i Lincer torta! Namirnice su na pultu kao, kao i čaše za vino (bez ovoga ne krećite sa radom)! Ovoga puta muškarci su opravdano odsutni i nekako su se pojavili baš kada je sve bilo spremno :)





Pileći kuglof



Sastojci:

800gr pilećeg filea
300gr slanine
200gr suvog vrata
4 jaja
400gr kačkavalja
so, biber, origano, bosiljak, parmezan

Priprema:

Kuglof obložite pek papirom i poređajte prvi sloj piletine koji ste prethodno isekli na tanke šnicle, posolite i stavite začine po ukusu. Zatim naređajte sloj slanine, pa sloj narendanog kačkavalja i onda izlupajte sva 4 jaja direktno u kuglof. Nastavite postupak ređanjem piletine, suvog vrata i kačkavanja. Ne zaboravite da svaki sloj piletine začinite. Ređajte sve dok ne potrošite namirnice ili dok se kuglof ne napuni sastojcima.


Naslaganu masu stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 45 minuta na 250°C.



Kao prilog smo ispekli krompire koji su prvo oljušteni pa onda izreckani na tanke listiće. Između smo poređali tanke parčiće suvog vrata i slaninice. Pekli smo ih u rerni zajedno sa glavnim jelom. 




Lincer torta - austrijski klasik

 Sastojci: 

300 g brašna
100 g šećera
120 g mlevenih, pečenih lešnika
170 g putera
1 jaje
Kašičica cimeta
Oko 200 g džema od malina
Kaščica praška za pecivo
Džem od malina

Priprema:


Pomešati brašno sa cimetom, lešnicima i praškom za pecivo, dodati šećer, puter isečen na komadiće, jaje razbiti u udubljenje napravljeno u brašnu.  Prstima prvo praviti krupne mrve, a onda povezati brzim mešenjem u loptu od testa. Ostaviti u frižideru da odstoji pola sata.




Podeliti testo na dva dela. Razvući u krug na pobrašnjenoj površini, pa jedan krug staviti u kalup premera 28 cm, ivice uz kalup podići vrlo malo. Premazati džemom od malina ostavljajući prazan prostor od 1,5 cm uz ivicu. Od drugog razvučenog kruga iseći nožem za picu trake širine 1,5-2 cm i ređati unakrsno preko pite. Ušuškati ivice i peći 40 minuta na 180°C.



Džem od malina možete i sami da spremite! 

Sastojci:


500 g malina
250 g šećera
Kašika cvetova lavande

Priprema:


Staviti sve u veću šerpu i na tihoj vatri kuvati oko pola sata. Sipati u vruće, sterilisane teglice (oprane vrućom vodom, pa grejane u rerni na 50 °C dok se džem kuva. Zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi. Ima divan diskretan ukus lavande. 




Ekipa koja je spremala hranu: MAMA PITA,  UZ KAFICU, MODNI VRISAK.