Zadovoljstvo mi je da vam predstavim moju današnju gošću - Eminu, mladu studenticu i autoricu ljupkog bloga Hapiness is homemade .
Ako još niste posetili njen blog, svakako što pre zavirite jer na njemu ćete pronaći pregršt lepih ideja, recepata i saveta o dekoraciji, tortama i kolačima (a ima i finih slanih receptića:).
Danas je za nas Emina pripremila preslatke keksiće i otkrila nam sve male i velike tajne ukrašavanja royal icingom (veoma precizno i detaljno). Sada joj prepuštam blog i najlepše se zahvaljujem što je prihvatila poziv i što nas je sve obradovala ovim lepim receptićem (keksići su toliko medeni da bi mi bilo žao da ih poručkam:))).
Prije nekog
vremena obradovao me Lanin poziv za gostovanje na njezinom blogu koji već dugo
pratim i uvijek se iznova veselim svakom novom receptu. Svi znamo da je Lana
majstorica zanata pa je bilo teško odlučiti što ću joj nositi u goste, unatoč
tome što sam dobila potpunu umjetničku slobodu. Znala sam samo da to mora biti
nešto drugačije. A kad je već ljeto i svakodnevno uživamo u sladoledima,
lubenici, moru i ostalim blagodatima ovog divnog godišnjeg doba odluka je pala
i odlučila sam se za kekse s ljetnim motivima. Radi se o keksima koji su više kao
licitarska srca koja se i dan danas prodaju na proštenjima.
Kad sam ih tek prvi
put radila sjećanja su me vratila u djetinjstvo kad su odlasci na proštenje
bili obavezni i veliko veselje za nas djecu sa sela. Baka bi nam uvijek s
proštenja nosila barem jedno licitarsko srce i još neke druge keksiće a mi smo
se veselili sladoledu, obilasku štandova i druženju. Sjećam se da smo kao djeca
bili skromni, nismo imali ne znam kakve zahtjeve i veselili smo se i najmanjoj
sitnici pa je stoga meni uvijek bila dovoljna koja kuglica sladoleda. Nismo
tražili puno ali smo puno dobili jer je to jednostavno tako kad nam u životu
male stvari puno znače. Odlazak na proštenje je samo jedna od mnogih lijepih
tradicija kojima smo se kao djeca veselili i kojih se i dan danas rado
prisjećamo. Sigurna sam da je pri pomisli na djetinjstvo svakome od nas srce
ispunjeno tolikim šarenim isječcima da bi naprosto bila šteta zadržati ih sve
za sebe i ne sve te uspomene podijeliti s drugima.
Danas su se nažalost vremena
jako promijenila i žao mi je kad vidim da neki nisu zadovoljni kad imaju sve a
opet ima toliko onih koji znaju cijeniti ono što imaju i raduju se i najmanjoj
sitnici. Stoga sam nas ovim gostovanjem odlučila sve podsjetiti na važnost da
očuvamo neke lijepe tradicije i uspomene te ih pokušamo prenijeti i na svoju
dječicu ako je to ikako moguće ili da pokušamo stvoriti neke nove običaje
kojima ćemo se svi zajedno radovati. Pa makar to bilo samo ovako slikovito,
kroz priču...
Recept u
nastavku donosi sve to u jednom paketu: keksiće poput licitarskih srca koji će
vašim stolovima udahnuti malo lijepih sjećanja na trenutke s bakama i djedovima
koji možda više nisu s vama a dio su vaših krasnih uspomena ali i keksiće s
ljetnim motivima koji će možda napokon rastjerati oblake i produžiti ovo kišno
ljeto na još neko vrijeme. Ovakvi oslikani keksići su idealni i kao poklon
najdražim osobama. Ne kaže se bez razloga da ljubav ide kroz želudac a i gotovo
sam sigurna da će svatko objeručke prihvatiti jestivi unikatan poklon
pripremljen s toliko ljubavi. Kad napravite i osušite kekse, stavite ih u
kutijicu ili ih zapakirajte u celofan ili neki drugi ukrasni papir, dodajte
mašnicu ili neku poruku i poklon je spreman. Ako znate da netko kome nosite
ovakav poklon nešto jako voli, možete napraviti kekse u takvom specifičnom
obliku i na taj način dragoj osobi pokazati koliko vam znači.
U izradi
ovih keksića ne morate uživati sami. Evo vam prilike da i izrada keksića
postane tradicija i uspomena za budućnost vašim klincima J. Znam da
sam i sama kao dijete bila sva sretna kad sam mogla pomoći mami u kuhinji ili
mijesiti tijesto jer je bilo zabavno kad je pri oblikovanju keksića brašno
letjelo na sve strane. Bile su to dječje radosti a vjerojatno i trenuci u
kojima sam još nesvjesno otkrila ljubav prema kuhanju. Stoga provedite
kvalitetno vrijeme sa svojom djecom ili nek bude cijela obitelj na okupu,
smijte se, stvarajte i ono najvažnije, budite zajedno. To su uspomene koje
vrijede za cijeli život, a ne ono materijalno.
Summer cookies
Rad s royal
icingom je umjetnost i uistinu se može usporediti sa slikarstvom samo što u tom
slučaju atelje morate zamijeniti kuhinjom, slikarsko platno finim keksima, boje
za oslikavanje royal icingom a kistove vrećicama za dekoriranje J. Kad sve
to pripremite upalite youtube i pustite da vam u pozadini svira glazba koja vas
inspirira i kreativan dan u kuhinji može početi.
Da bi
uživali u cijelom tom divnom procesu, važno je da sve pripremite jer se s
razlogom kaže da je priprema pola posla. S obzirom da je službeno još ljeto,
iako bi po vremenskim uvjetima mogli reći da smo već zakoračili u jesen, takvi
će biti i ovi keksići, pravi ljetni da malo rastjeramo tmurne oblake i prkosimo
kiši koja je pobijedila sunce. Budući da nemam izrezivače u ljetnim oblicima
odlučila sam improvizirati i sama si napraviti predloške odnosno nekakve
šablone od papira koje će mi olakšati ručno izrezivanje keksića. Tako da, u
kuhinji nema izgovora i everything is
possible, naravno, uz malo mašte i truda J. Želite li
i sami napraviti svoja pomagala za izrezivanje keksi, jednostavno na nekom
tvrdom papiru iscrtajte željene oblike u željenoj veličini i izrežite ih kako i
ih mogli kasnije prisloniti uz tijesto i izrezivati keks po keks. Iako je puno
jednostavnije kad imate gotove izrezivače, sav će vam se trud isplatiti kad
čujete oduševljene komentare osoba kojima ćete poslužiti ili pokloniti svoja
mala umjetnička djela napravljena s puno ljubavi.
Sastojci za tijesto:
·
350 g brašna
·
210 g maslaca (sobne temperature)
·
125 g šećera u prahu
·
2 jaja
·
opcionalno:
ekstrakt od vanilije, kakao u prahu
Priprema
tijesta:
U zdjeli
pomiješajte brašno i sol.
U drugoj
zdjeli kratko izmiksajte maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi pa mu
dodajte šećer u prahu i opet izmiksajte. Smjesa mora biti mekana i glatka.
Prema želji, u smjesu možete dodati i žličicu-dvije ekstrakta od vanilije (ili
ekstrakt nekog drugog okusa).
Smjesu
maslaca i šećera u prahu nježno umiješajte u brašno.
Potom
zamijesite tijesto koje će biti jako nježno i mekano pod prstima i kao takvo će
biti divno za oblikovanje. Mijesite tijesto što manje jer ako ćete ga predugo
mijesiti onda ćete dobiti kontraefekt i keksi će nakon pečenja biti žilavi a to
nikako ne želimo jer oni moraju i lijepo izgledati i biti fini. Ako želite
napraviti smeđe kekse, možete prema želji u dio tijesta dodati i malo kakaa pa
kratko zamijesiti da se kakao ravnomjerno rasporedi i to je to.
Tijesto
umotajte u prozirnu foliju i stavite na hlađenje u hladnjak na nekih sat
vremena, da se tijesto odmori.
Nakon što
je tijesto odstajalo u hladnjaku, upalite pećnicu i zagrijte ju na 180°C.
Na kalup u
kojemu ćete peči kekse, postavite papir za pečenje.
Izvadite
tijesto iz hladnjaka i još ga vrlo kratko promijesite na pobrašnjenoj podlozi,
hladnim rukama. Zatim tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi tako da bude
debljine svega nekoliko milimetara i pomoću izrezivača ili pripremljenih
papirnatih predložaka izrezujte kekse u raznim oblicima koje ste zamislili.
Keks po
keks slažite na papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga najprije u
hladnjak na nekih 15-tak do 20-tak minuta kako bi tijesto očvrsnulo i kako bi
keksi kod pečenja zadržali oblik.
Nakon toga
stavite kekse u zagrijanu pećnicu i pecite ih nekih 8 do 10 minuta – znat ćete
da su pečeni kad lagano porumene. Gotove kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih
da se dobro ohlade prije nego ih počnete oslikavati royal icingom.
Priprema royal icinga
Za izradu
royal icing smjese trebate:
·
bjelanjke
·
šećer u prahu
Kad sam i
sama tek krenula s oslikavanjem keksi, dobila sam savjet da koristim
kvalitetniji šećer u prahu pa ću isto savjetovati i vama jer sam isprobala i
uvjerila se da je tako bolje. Kvalitetniji šećer (primjerice Franckov) je
sitnije mljeveni i zbog toga će vam i royal icing biti glađi i bolji za
crtanje, neće biti grudica i kad ga nanesete na keks površina će biti lijepa
glatka kakva mora biti.
Meni su
ovaj put bila dovoljna 4 bjelanjka no vi ih možete staviti i više i manje,
ovisno o tome koliko će vam royal icinga trebati, koliko ćete boja pripremati,
koju količinu keksi ćete raditi itd.
Bjelanjke
najprije miksajte nekih 10 do 15 sekundi tek toliko da se zapjene. Lagano
izmiksanim bjelanjcima počnite dodavati šećer u prahu, i to žlicu po žlicu sve
dok ne postignete željenu gustoću smjese. Kako dodajete šećer u prahu, uvijek
miksajte prije nego dodate još šećera i testirajte nožićem gustoću royal icinga
na način da nožićem prođete površinom royal icinga i pratite kojom se brzinom
royal icing skuplja.
Gušći royal
icing vam treba primjerice kod pisanja i obrubljivanja keksi a rijeđi vam treba
za ispunjavanje keksića. Ne brinite ako napravite pregusti ili prerijetki royal
icing jer i to možete ispraviti. Ako je royal icing pregusti dodajte malo vode
a ako je prerijedak uvijek možete dodati malo šećera da ga učinite gušćim.
Kad
pripremite royal icing, podijelite ga u manje zdjelice i obojajte u željene
nijanse. Iako ćete najintenzivnije boje postići bojama u gelu, možete koristiti
i one u prahu. Obojanim royal icingom napunite slastičarske vrećice za
dekoriranje, odrežite vrh i oslikavanje može početi J.
Oslikavanje keksi royal icingom
Oslikavanje
je najkreativniji dio i dio koji će vas najviše opustiti. Kako ćete duže
oslikavati činit će vam se da vrijeme prebrzo leti jer će vam popodne ili noć
proletjeti samo tako a u glavi će nastajati nove ideje i htjet ćete još vremena
da ostvarite sve što ste zamislili.
Da bi mogli
početi ukrašavati kekse, oni moraju biti dobro ohlađeni. Prije nego počnete
nanositi royal icing kekse očistite ako ima kakvih mrvica po njima i slično da
bi ostala samo lijepa glatka površina idealna za oslikavanje. Kod oslikavanja
najprije obrubite keks ili neki dio keksa gušćim royal icingom pa onda te
dijelove ispunjavajte rijeđim royal icingom.
Kad jednom
ispunite neki dio keksa royal icingom, ostavite keks sa strane da se suši nekih
pola sata i onda možete nastaviti oslikavati isti keks. Keksi se brzo suše i
dok par keksi obrubite i ispunite oni s početka će već biti suhi i spremni za
drugu fazu. Također, kad ispunite neki dio keksa važno je da izravnate površinu
što je bolje moguće.. ja obično s tim dijelom nemam problema i ne moram ju
posebno izravnavati ali ako je to potrebno onda uhvatite keks i brzo ga
povlačite lijevo desno po stolu.
I to je u
biti to, dalje je sve na vama. Možete napraviti ovakve ljetne keksiće kao ja
ili zamisliti neke druge interesantne oblike i prepustiti se mašti i stvaranju J.
Mogućnosti je stvarno puno pa tako možete na kekse lijepiti i gotove ukrase,
ukrase koje napravite od fondana, nema onoga što ne možete. Ako idete nešto
lijepiti na keks, stavite na taj dio gdje želite nešto zalijepiti malo royal
icinga koji će u ovom slučaju poslužiti kao lijepilo i gore ukras i to je to.
Nadam se da
ćete i sami rezervirati koje popodne ili neku noć za ukrašavanje keksića pa
napraviti svoja mala umjetnička djela kojima ćete iznenaditi voljene osobe J.
Iz kišnog
Međimurja pozdrave vam svima šalje Emina!
Happiness
is Homemade