Kada sam procitala sta ce ovog meseca biti nova tema nase blogerske igrice
Ajme, koliko nas je koja je namenjena food blogerima sa prostora bivse Jugoslavije (ali i sire;), u prvom trenutku sam se zamislila sta cu praviti. Inace, igricu je osmislila blogerica Snjezana, a nasa domacica Ana sa bloga
Steamy-creamy je za ovaj zanimljivi krug predlozila
kruske.:)
Moram priznati da ih ne koristim tako cesto, pojedem po neki put svezu vocku, ali deserte sa kruskama retko pravim. Secam se da ih je mama jako volela, pa sam resila da se ovog puta ipak potrudim i smislim neku lepu poslasticu, ali zaista nisam imala u planu bas toliko puno.;))) A evo kako je to sve ispalo....:)
Moj "chef" je dobio zaduzenje da nabavi par lepih krusaka za kulinarski eksperiment, mislila sam da ce mi 2-3 komada biti sasvim dovoljno. Medjutim, nisam racunala na 2 kg koliko je doneo sa pijace!:)) Kupio je prvo na jednom mestu, pa su mu se posle na drugoj tezgi ucinile lepsim i resio je da uzme i njih, tako da sam na kraju dobila 2 kg buckastih vockica (od jedne fele;) i vretenastih (sa druge tezge;).
Krsuke je trebalo brzo potrositi jer su vec dobile tamne flekice zbog zime, ali su iznutra jos uvek bile lepe. Malo sam prosetala netom, zasukala rukave i u toku jednog prepodneva nastalo je sve ovo... ako moj dragi komsiluk sada cita, onda ce im odmah biti jasno zasto su morali da budu "zamorcici" i da sve isprobaju.;)))
Kruske u sirupu sa umakom od cokolade
Sastojci:
4 kruske, 4 dl vode, sok od 1 pomorandze, sok od 1 limuna, 2 kasike meda, par karanfilica, malo naribane korice pomorandze; 50 g cokolade, 2 kasike listica badema
Umak od cokolade: 2 dl slatke pavlake, 150 g cokolade
Priprema:
U dublju posudu sipati vodu, dodati med, sok od limuna i pomorandze, nekoliko karanfilica i naribanu koricu 1/2 pomorandze. Kruske oljustiti, iseci dno da bi mogle ravno da stoje ali ostaviti drskice. Kruske kuvati u sirupu oko 5 minuta, izvaditi i ohladiti.
Desert #1: Rastopiti 50 g cokolade i preliti samo donji deo kruske. Dok se cokolada jos nije stegla, posuti prepecenim listicima badema. Ostaviti da se cokolada potpuno ohladi i preliti sirupom pre serviranja.
Desert #2: Kruske skuvane u sirupu mozemo posluziti i uz umak od cokolade. Za umak treba zagrejati slatku pavlaku a kada provri dodati kockice istopljene cokolade. Sve fino izmesati dok se cokolada potpuno ne rastopi. Posluziti uz kruske kuvane u sirupu i kuglicu sladoleda od vanile.
Kruske u lisnatom testu
Sastojci: 4 kruske, 250 g lisnatog testa, 100 g mlevenih oraha, 2 kasike secera, 1 vanilin secer, sok i naribana korica 1/2 pomorandze; 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Za sledeca dva deserta, kruske se mogu prethodno skuvati u sirupu ali nije neophodno. Kruske iseci ravno da bi mogle da stoje, pa sa donje strane izdubiti malom kasicicom ili nozem. Pripremiti nadev kojim cemo napuniti izubljene kruske. Izmesati mlevene orahe, secer, naribanu koricu pomorandze i sok, pa malom kasicicom napuniti kruske.
Desert #3: Lisnato testo razviti tanko, iseci male kvadratice koje cemo iskoristi kao osnovu za kruske (slika gore). Od preostalog testa tockicem iseci trakice sirine 1 cm, pa obaviti celu krusku tako da se trakice delimicno preklapaju. Premazati umucenim jajetom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Pre sluzenja posuti secerom u prahu i servirati uz topli umak od cokolade.:)
Desert #4: Lisnato testo samo malo istanjiti i iseci 2 pravougaonika tako da na svaki mogu da stanu 2 manje kruske. Testo zaseci 0,5 cm svuda okolo da bi se dobila ukrasna bordura. Na svaki pravougaonik testa staviti 2 kruske i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta. Servirati toplo uz umak od cokolade.:)
Crumble i sufle sa kruskama
Desert #5: Crumble sa krusama
Sastojci za : 2 kruske, 1 kesica vanilin secera, 100 g brasna, 50 g maslaca, 2 kasike secera, 30 g mlevenih badema, malo naribane limunove korice, 1-2 kasike hladne vode
Priprema:
Kruske oljustiti, iseci na manje kockice i posuti vanil secerom. Pripremiti testo za mrvice: izmrviti brasno i maslac prstima da se naprave fine mrvice. Dodati secer, mlevene bademe i malo naribane limunove korice pa sa hladnom vodom zamesiti prhko testo (staviti na hladno da se stegne).
Male keramicke posudice namazati maslacem i rasporediti kockice voca. Posuti mrvicama prhkog testa koje je najlakse narendati samo odgore. Staviti u rernu i peci 20-30 minuta na 180 C dok mrvice ne dobiju lepu boju. Posluziti uz umucenu slatku pavlaku.:)
Desert #6: Sufle sa kruskama
Sastojci (za 4 porcije): 4 kruske, 2 jaja, 2 kasike secera, 4 kasike mlevenih oraha, 1 kasika brasna, malo naribane pomorandzine korice
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati secer i jedno po jedno zumance. Na kraju pazljivo umesati ravnu kasiku brasno i mlevene orahe, po zelji dodati malo naribane pomorandzine korice.
Male vatrostalne cinijice namazati maslacem, napuniti ih pripremljenom smesom i u sredinu svake staviti po jednu manju krusku. Peci 20-tak minuta u rerni na 180 C dok sufle fino ne naraste. Posuti secerom u prahu i odmah posluziti... bon appetit!:))
p.s. eto, to je sve za sada, malo cemo odmoriti od slatkisa neko vreme i isprobavati slane receptice.;))