Tema ovog meseca u okviru nase blogerske igrice KuVarijacije bila je torta Paganini sa Melitinog bloga, dok je originalni receptic za ovaj slatkis preuzet sa Coolinarike .
Iskreno, mislila sam da cu propustiti ovaj krug, ne zbog tortice koja je stvarno vrlo fina, nego sto sam nedavno vec pravila jednu tortu, pa bi jos jedna bila previse. A onda ste poceli postavljati slike, pa sam tako prvo spazila Nadinu tortu na blogu Just good food, zatim je i Tina objavila recept na svom blogu Tina`s cooking (i to sve u sitne nocne sate, cccc...pa kako ste mislili posle da spavam;)), i tako sam resila da je ipak sutradan napravim....et voila!;))
Kod mene se zazpravo radi o Paganini snitama, jer sam pravila upola mere, a kako su ovo ipak kuVarijacije malo sam modifikovala i recept. Mada su me Vase kreacije sve redom odusevile, odlucila sam se da umesto tortice napravim kolac, pa su tako ispale ove snite.;))
Sastojci za koru: 5 belanaca, 125 g secera, 140 g mlevenih pecenih lesnika, 1 kasika kakaa
Cokoladni fil: 3 zumanca, 3 kasike secera, 1 stangla cokolade (25 g), 125 g maslaca, 70 g lesnika
Zuti fil: 3,5 dl mleka, 2 zumanca, 2 kasike secera, 1 puding od vanile, 1 vanilin secer, 2 dl slatkog vrhnja "Hola"
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati mlevene lesnike i kasiku kakaa. Sipati u manji kalup oblozen masnim papirom i ispeci koru. Posto nemam tako mali kalup, koristila sam pleh od rerne koji sam pregradila masnim papirom, jednostavno sam iskoristila samo 1/3 pleha (13x33 cm).
Za cokoladni fil treba mutiti zumanca sa secerom na pari i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati maslac i mlevene lesnike (ovaj mali dodatak je bila jedina izmena;)).
Za zuti fil, razmutiti puding, secer i zumanca u malo hladnog mleka (ako se naprave grudvice, procediti pre nego sto zakuvamo u mleku), pa skuvati krem u preostalom mleku. Kad se ohladi, umutiti dobro mikserom i izmesati sa umucenom slatkom pavlakom.
Ohladjenu koricu poprskati sa malo mleka i ruma, premazati prvo cokoladnim filom, pa zatim zutim. Posto sam stavila nesto manje slatke pavlake nego sto pise u originalnom receptu, fil je bio prilicno cvrst pa nije bilo potrebe stavljti neki ram da ne iscuri.
Torticu dobro rashladiti i po zelji dekorisati, odlucila sam se za umuceni slag i "violinske kljuceve" od cokolade....razmisljala sam cak i o notama, ali to mi je vec bilo suvise sitno za rad.;))
Napomena: ovu dekoraciju od cokolade napravicemo na isti nacin kao i u prethodnom receptu, na masnom papiru samo iscrtati zeljene oblike uz pomoc sprica i rastopljene cokolade i sacekati dok se stegne.
Iskreno, mislila sam da cu propustiti ovaj krug, ne zbog tortice koja je stvarno vrlo fina, nego sto sam nedavno vec pravila jednu tortu, pa bi jos jedna bila previse. A onda ste poceli postavljati slike, pa sam tako prvo spazila Nadinu tortu na blogu Just good food, zatim je i Tina objavila recept na svom blogu Tina`s cooking (i to sve u sitne nocne sate, cccc...pa kako ste mislili posle da spavam;)), i tako sam resila da je ipak sutradan napravim....et voila!;))
Kod mene se zazpravo radi o Paganini snitama, jer sam pravila upola mere, a kako su ovo ipak kuVarijacije malo sam modifikovala i recept. Mada su me Vase kreacije sve redom odusevile, odlucila sam se da umesto tortice napravim kolac, pa su tako ispale ove snite.;))
Sastojci za koru: 5 belanaca, 125 g secera, 140 g mlevenih pecenih lesnika, 1 kasika kakaa
Cokoladni fil: 3 zumanca, 3 kasike secera, 1 stangla cokolade (25 g), 125 g maslaca, 70 g lesnika
Zuti fil: 3,5 dl mleka, 2 zumanca, 2 kasike secera, 1 puding od vanile, 1 vanilin secer, 2 dl slatkog vrhnja "Hola"
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati mlevene lesnike i kasiku kakaa. Sipati u manji kalup oblozen masnim papirom i ispeci koru. Posto nemam tako mali kalup, koristila sam pleh od rerne koji sam pregradila masnim papirom, jednostavno sam iskoristila samo 1/3 pleha (13x33 cm).
Za cokoladni fil treba mutiti zumanca sa secerom na pari i na kraju dodati cokoladu. Kad se fil ohladi umesati maslac i mlevene lesnike (ovaj mali dodatak je bila jedina izmena;)).
Za zuti fil, razmutiti puding, secer i zumanca u malo hladnog mleka (ako se naprave grudvice, procediti pre nego sto zakuvamo u mleku), pa skuvati krem u preostalom mleku. Kad se ohladi, umutiti dobro mikserom i izmesati sa umucenom slatkom pavlakom.
Ohladjenu koricu poprskati sa malo mleka i ruma, premazati prvo cokoladnim filom, pa zatim zutim. Posto sam stavila nesto manje slatke pavlake nego sto pise u originalnom receptu, fil je bio prilicno cvrst pa nije bilo potrebe stavljti neki ram da ne iscuri.
Torticu dobro rashladiti i po zelji dekorisati, odlucila sam se za umuceni slag i "violinske kljuceve" od cokolade....razmisljala sam cak i o notama, ali to mi je vec bilo suvise sitno za rad.;))
Napomena: ovu dekoraciju od cokolade napravicemo na isti nacin kao i u prethodnom receptu, na masnom papiru samo iscrtati zeljene oblike uz pomoc sprica i rastopljene cokolade i sacekati dok se stegne.