среда, 30. новембар 2022.

Kocke sa leptirićima od mandarina

 


Danas pravimo jedan fini i osvežavajući slatkiš sa sezonskim voćkama - mandarinama.:) Ideju za dekoraciju sam videla na Pinterestu i jako mi se svidela, a kolač je improvizacija ranije isprobanih receptića,  nadam se da će vam se dopasti.:)

Kolač sa leptirićima od mandarina

Sastojci (kora): 3 jajeta, 100 g šećera, 80 g brašna, 20 g gustina (skrobnog brašna), 1/2 kašičice praška za pecivo, malo narendane korice limuna ili narandže, 1 kašika ulja

Krema: 200 g neslanog krem sira, 200 ml slatke pavlake, 50 g šećera u prahu, 1 kašičica želatina u prahu (1/2 kesice)

Žele: 300 ml soka od narandže, 1 kašičica želatina u prahu

Dekoracija: 300 ml slatke pavlake, 4-5 mandarina, 50 g rastopljene čokolade

Priprema:

Umutiti penasto belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodati zatim jedno po jedno žumance, pa na kraju umešati brašno i gustin pomešan sa praškom za pecivo. Narendati malo korice neprskanog limuna ili narandže po želji. Sve lagano izmešati i smesu sipati u manji pleh koji je prehodno obložen papirom za pečenje. Koru peći na 180 C oko 20 minuta.

Pripremiti želatin prema uputsvu sa kesice. Slatku pavlaku umutiti u šlag. Sjediniti krem sir, šećer u prahu i umućenu slatku pavlaku. Dodati pripremljeni želatin i sve zajedno još kratko izmiksati. Premazati preko ohlađene kore i staviti u frižider da se stegne.

Pripremiti žele: zagrejati sok od pomorandže i dodati želatin koji je prethodno razmućen u malo hledne vode. Kuvati par minuta i skloniti na stranu da se prohladi. Kad žele počne da se steže, preliti ga preko ohlađenog kolača. Kolač vratiti u frižider da se sve lepo ohladi.

Kad se kolač dobro ohladio, premazati ga umućenim slatkom pavlakom i dekorisati leptirićima od mandarina.

Dekoracija: mandarine podeliti na kriškice, pa staviti po dve kriškice poput krila leptira. Od rastopljene čokolade nacrtati tačkice, a na kraju svaku kocku uokviriti pufnicama od umućenog šlaga. Kolač čuvati na hladnom do služenja. Prijatnoo!:))


понедељак, 28. новембар 2022.

Puding kocke


Pre nekog vremena, pošaljem recept za nagradnu igru na facebook stranici Dr Oetker Srbija (tema je bila čokoladne poslastice) i zaboravim potpuno na to.:) Kad odjednom, javlja se poštar iz brze pošte i kaže da siđem da preuzmem paket... a u paketu najslađe čokoladne đakonije!:))


Danas sa vama delim nagrađeni receptić i zahvaljujem kompaniji Dr Oetker na preslatkoj pažnji!:))

 Puding kocke

Sastojci (kora): 400 g brašna, 100 g šećera u prahu, 1 kašika kakao praha, 1 kašičica sode bikarbone, 2 jajeta, 3 kašike meda, 80 g putera ili margarina, 1 kafena šoljica mleka (60 ml)

Čokoladni fil: 300 ml mleka, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 125 g putera ili margarina, 1 kesica pudinga od čokolade,  50 g crne čokolade

Beli fil: 350 ml mleka, 100 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 125 g putera ili margarina, 1 kesica pudinga od slatke pavlake, 40 g kokosa (po želji)

 Glazura: 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja

 Priprema:

Izmešati suve sastojke (brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu). Otopiti puter i med na laganoj temperaturi. Skloniti sa ringle, pa dodati mleko i jaja. Sjedniti sa suvim sastojcima i sve zamesiti u glatko testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna. Testo podeliti na 3 dela i staviti na pola sata u frižider.

Testo rastanjiti između dva lista papira za pečenje, tako da svaka kora bude dimenzija 20x30 cm. Kore peći na poleđini pleha oko 10-12 minuta. Kad se ispeku, pažljivo ih prebaciti na ravnu površinu i ostaviti da se potpuno ohlade.

Skuvati beli i čokoladni krem. Razmutiti kesicu pudinga od slatke pavlake u malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri skuvati krem uz neprestano mešanje. Kad se prohladi, umešati puter ili margarin umućen sa šećerom u prahu i dodati kokos po želji.

Na isti način napraviti i krem od čokolade. Razmutiti kesicu pudinga i šećer u malo hladnog mleka. Skuvati krem u zagrejanom mleku, skloniti sa ringle i dodati čokoladu. Mešati dok se ne rastopi. Kad se prohladi, umešati umućeni puter ili margarin sa šećerom u prahu.

Prvu koru premazati čokoladnim kremom (ostaviti 2-3 kašike na stranu), zatim staviti drugu koru i premazati  kremom od kokosa. Na kraju staviti treću koru i premazati preostalom kremom u tankom sloju. Kolač staviti u frižider da se dobro rashladi i stegne (najbolje preko noći).

Sutradan, otopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi i preliti preko kolača. Kad se glazura stegne, kolač seći na kocke i dekorisati po želji. Uživajte!:)


понедељак, 21. новембар 2022.

Svečana pogača sa makom


Svečana pogača sa makom biće kruna vaše trpeze i oduševiće sve koji je budu probali. Biće isto tako fina ako je napravite i sa nekim drugim nadevom ili čak u slanoj varijanti.:)

Koristim priliku da svima koji danas slave Svetog Arhangela Mihaila (Aranđelovdan) poželim srećnu slavu i da lepo provedu praznik sa porodicom i prijateljima.:)

(kartica sa receptom)


Sastojci: 600 g brašna, 1/2 kockice svežeg kvasca, 1 ravna kašičica soli, 2 kašike šećera, 80 g omekšanog putera, 2 jajeta, 200 ml mleka, 100 ml vode, 1 žumance za premazivanje, 50 g listića badema

Fil: 150 g mlevenog maka, 60 g šećera, 1 vanilin šećer, oko 100 ml toplog mleka, malo naribane korice limuna, 1 puna kašika pekmeza od višanja ili šljiva po želji

Priprema:

Razmutiti kvasac u malo tople vode ili mleka sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

U dubljoj posudi izmešati prosejano brašno, šećer i malo soli. Dodati pripremljeni kvasac, omekšani puter (zagrejati ga na najslabijoj temperaturi da se napola otopi), jaja, mlako mleko i vode koliko je potrebno da se zamesi glatko testo. Testo oblikovati u loptu, pokriti ga i ostaviti da odmara 20 minuta.

Dok se testo odmara, pripremiti fil. Izmešati mleveni mak sa šećerom i vanilin šećerom, preliti vrelim mlekom i sve lagano promešati. Dodati malo naribane korice limuna i ostaviti na stranu da se fil prohladi. Na kraju umešati kašiku pekmeza od višanja ili šljiva (fil bi trebalo da bude gušći).

Testo podeliti na 12 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu rastanjiti u krug, pa na sredinu staviti po kašiku pripremljenog fila. Skupiti krajeve testa u lopticu, preokrenuti je i blago spljoštiti dlanom vodeći računa da fil ne iscuri. Na isti način napraviti ostale pogačice.

Okrugli kalup (prečnika 24 cm) obložiti pek papirom ili podmazati puterom. Ređati pripremljene pogačice u krug tako da se malo preklapaju, a sredina neka ostane slobodna. Testo pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata, a za to vreme će testo ispuniti kalup.

Pre pečenja, pogaču premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, a svaku drugu "pogačicu" posuti listićima badema. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 35-40 minuta a po potrebi pokriti papirom. Kad se pogača fino ispekla, pažljivo je izvaditi iz kalupa i staviti na rešetku da se potpuno ohladi. Posuti je šećerom u prahu po želji. Prijatno!:)) 

Napomena: kad se pogača izvadi iz kalupa, možda će bočne strane biti svetlije boje, pa je možete vratiti još malo u rernu (pošto se kalup rasklapa, skinuti samo bočni prsten, a ostaviti podlogu)... pogaču odgore pokriti papirom i peći još desetak minuta da fino zarumeni sa svih strana.:)


петак, 18. новембар 2022.

Lisnata savijača sa šunkom i pečurkama

 

Ukusno i lepo posluženje na početku svečanog ručka ili večere, možda čak i kasni doručak vikendom, a komotno ga možete poslužiti i kada vam gosti jave da stižu za pola sata!:))


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 200 g šampinjona, 1 crni luk, 100 g tanko isečene šunke, 75 g naribanog kačkavalja, so, mleveni biber, peršunovo lišće, 1 jaje za premazivanje

 Priprema:

Na malo ulja propržiti sitno seckani crni luk . Dodati šampinjone isečene na listiće i sve zajedno dinstati desetak minuta. Posoliti i pobiberiti po ukusu, a na kraju posuti seckanim peršunovim lišćem. Kad su šampinjoni omekšali, pomeriti ih sa ringle i ostaviti da se ohlade.

Lisnato testo rastanjiti u pravougaonu koru. Preko kore poređati listove šunke, zatim dinstane šampinjone i naribani kačkavalj. 

Sve zaviti u rolat, a krajeve malo podvući da fil ne iscuri prilikom pečenja. Rolat zaseći nožem na par mesta i na kraju premazati umućenim jajetom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30 minuta. Prijatno!:)

               (recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)


петак, 11. новембар 2022.

Slani zalogajčići

 


Danas sa vama delim par receptića koje sam, pre 4 godine, pravila za prvi broj Bakinih peciva, mislim da su i sada aktuelni i da će dobro doći za nastupajuće praznike. Na ovom linku možete prelistati online prvo izdanje časopisa i pronaći još neke fine ideje.:)


Slani kolač sa slaninom i mladim lukom


Sastojci: 300 g brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 3 dl jogurta, 1 dl ulja, 2 veća jajeta, 1 veza mladog luka, 100 g pancete, 100 g kačkavalja, mleveni biber po ukusu, začinsko bilje

Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati jogurt, ulje, jaja i lagano sjediniti.

Mladi luk iseći na kolutiće, pancetu na kockice i sve zajedno kratko propržiti. Skloniti sa ringle da se malo prohladi.

Kačkavalj iseći na sitne kocke ili narendati , pa umešati u pripremljenu smesu. Dodati proprženu slaninu i mladi luk, pobiberiti po ukusu i izmešati.

Kalupić za hleb premazati sa malo masnoće i posuti brašnom. Sipati prepremljenu smesu i staviti u prethodno zagrejanu rernu da se pečne na 200 C oko 30-40 minuta. Pri kraju pečenja, štapićem bocnuti sredinu kolača i proveriti da li je pečen, pa ako je potrebno vratiti u rernu da se još malo peče.

Kolač je gotov kad se ivice odvoje od stranica kalupa. Ostaviti ga u plehu da se malo prohladi, a zatim pažljivo prebaciti na tanjir i iseći na šnite. Prijatno!:)


Slane vanilice

Sastojci (za testo): 250 g brašna, 100 g putera ili margarina, 100 g rendanog kačkavalja, 100 g mlevenog pečenog kikirikija, 2-3 kašike kisele pavlake, 1 ravna kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1 belance za premazivanje + seckani kikiriki za posipanje

Fil: 250 g krem sira, 2 kašike seckanog začinskog bilja (mirođija, peršun, ruzmarin, origano i dr.), so, biber po ukusu

 Priprema:

Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati rendani sir, mleveni kikiriki, kockice hladnog putera i kiselu pavlaku. Skupiti sve sastojke i zamesiti glatko testo. Testo zamotati u foliju i staviti u frižider na 30 minuta.

Dok se testo odmara, napraviti fil. Izmešati krem sir i sitno seckano začinsko bilje po želji. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Testo razviti na 0,5 cm debljine i modlicom izvaditi vanilice. Poređati ih na pleh preko papira za pečenje. Premazati blago umućenim belancetom, a polovinu pogačica posuti sitno seckanim kikirikijem.

Peći ih na 180 C oko 15-20 minuta da blago zarumene. Pečene pogačice izvaditi na ravan tanjir i ostaviti da se prohlade. Filovati ih pripremljenim filom i na svaku staviti „poklopčić“ sa kikirikijem. Čuvati ih na hladnom do služenja.

Napomena: slane vanilice se mogu filovati i drugim nadevom po želji, recimo pilećom paštetom ili francuskom salatom.


Slane korpice

Sastojci250 g brašna, 125 g putera ili margarina, 1 ravna kašičica soli, ½ kašičica praška za pecivo, 1 jaje, 2 kašike susama, 2-3 kašike hladnog mleka

Fil: 400 g kisele pavlake, 100 g majoneza, 150 g pečenog susama, 200 g pečenog mlevenog kikirikija, so, biber po ukusu

Priprema:

Izmešati brašno, prašak za pecivo, so i susam. Dodati kockice hladnog putera i jaje, pa zamesiti prhko testo. Po potrebi dodati malo hladnog mleka kako bi se svi sastojci lakše povezali. Testo zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.

Testo tanko razviti, modlicom izvaditi oblike  i obložiti kalupiće (ne treba ih prethodno podmazivati).  Poređati ih na pleh i peći na 180 C oko 15-20 minuta. Korpice su gotove kada blago zarumene na ivicama. Sačekati da se korpice malo ohlade, a zatim ih pažljivo izvaditi  iz kalupa.

U suvom tiganju propržiti susam. Kikiriki ispeći u rerni i oljuštiti, a zatim fino samleti. Izmešati kiselu pavlaku i majonez. Dodati pečeni susam i kikiriki, malo soli i bibera po ukusu. Sve lagano sjediniti, pa ovim nadevom napuniti ohlađene korpice i dekorisati ih listićima peršuna i vlascem.

Napunjene korpice čuvati na hladnom do služenja.

Prijatno grickanje!:))

понедељак, 7. новембар 2022.

Prevrnuti kolač sa bananama i karamelom

 

Zanimljiva varijacija popularnog slatkiša Tart Tatin, samo ovog puta sa bananama u glavnoj roli.:)

Sastojci:

Karamel: 50 g putera, 100 g šećera + 2-3 banane

Testo: 100 g putera, 100 g šećera, 2 jajeta, 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1 vanilin šećer, 100 ml mleka ili jogurta, 50 g seckanih oraha 

Priprema:

Otopiti puter na laganoj temperaturi, dodati šećer i mešati oko 3 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi.

Banane oljuštiti i preseći horizontalno, pa ih poređati (isečenom stranom) preko karamela. Skloniti sa ringle na stranu, a za to vreme pripremiti ostale sastojke.

Umutiti puter sa šećerom i žumancima. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo, mleko ili jogurt i na kraju umešati umućeni šam od belanaca. Sve lagano izjednačiti.


Orahe sitno iseckati i posuti preko banana, pa sve preliti pripremljenom smesom. Malo protresti posudu da se smesa bolje rasporedi, pa staviti u prethodno zagrejanu rernu i peći na 180 C oko 30 minuta.

Sačekati da se kolač malo prohladi u kalupu, a zatim ga pokriti većim tanjirom i pažljivo preokrenuti. Poslužiti toplo ili mlako uz kuglicu sladoleda od vanile ili oraha. 

Prijatno!:)

Za ljubitelje karamela - odličan prevrnuti kolač sa jabukama!:)))

четвртак, 3. новембар 2022.

Slatki takosi

 

Za slatke trenutke, uz omiljenu šoljicu čaja (kafe) a biće i lepo posluženje kada očekujete drage goste.:))

Sastojci400 g brašna, malo soli, ½ kockice svežeg kvasca, 1 vanilin šećer, 100 ml jogurta, 100 ml mleka, komadić putera (20 g)

 Fil: 1 kesica instant pudinga od vanile, 300 ml mleka, 60 g putera, 50 g šećera u prahu, ribizle za dekoraciju

 Priprema:

Pripremiti kasac na uobičajeni način i sačekati da se aktivira. Pomešati brašno, šećer i malo soli, dodati pripremljeni kvasac i sve ostale sastojke, pa zamesiti glatko testo. Nakon kraćeg odmaranja, testo podeliti na 8 delova i oblikovati loptice.

Svaku lopticu rastanjiti u krug i preklopiti na pola. Testo prebaciti na pleh za pečenje i ostaviti da još malo odmara dok se rerna zagreje.

Pre pečenja, testo premazati mlakim mlekom i peći na 200 C oko 15-20 minuta. Sačekati da se pecivo potpuno ohladi i filovati ga vanil kremom.

Kremu napraviti prema uputstvu sa kesice, a zatim sjedniti sa umućenim puterom i šećerom u prahu. Kremu prebaciti u poslastičarsku kesicu i napuniti pecivo koje smo prethodno zasekli nožem.

Gotove takose ukrasiti grančicama ribizli i posuti šećerom u prahu. Prijatno!:))