Jedan fini žele/džem od crvenih bobica i par predloga kako ga možemo iskoristiti u kolačima.:) To je ujedno i moja ulaznica za blogersku igricu Ajme, koliko nas je jer ovog puta tema su ribizle, a naša draga domaćica za ovaj mesec je Tanja sa bloga Ekspres lonac.:)
Žele/džem od ribizli
Priprema:
Ribizle operite i pažljivo odvojite od peteljki, najlakše pomoću viljuške - jednostavno svucite bobice.:) Voće stavite u dublju šerpu i dodajte kesicu Želina ili Džemfixa prethodno pomešanih sa 2 kašike šećera (možete dodati i štapić vanile ili kesicu vanilin šećera). Kad provri, dodajte preostali šećer i kuvajte oko 5 minuta. Vrući žele sipajte u čiste i zagrejane tegle i zatvorite - voilà, to je sve!:)
Napomena: žele/džem možete praviti i bez ovih dodataka, na klasičan način (kuvati dok se ne zgusne), ali ovo je vrlo jednostavan i brz način pripreme, sem toga zrnca voća ostanu divno cela.:)
Evo kako sve možete iskoristiti ovaj fini žele od ribizli.:)
Panacota sa želom od ribizli
Sastojci: 500 ml jogurta, 1 kesica želatina, 60 g šećera, 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Razmutiti želatin sa 2 kašike hladne vode i sačekati par minuta da nabubri. Za to vreme lagano zagrejati jogurt da bude mlak, dodati šećer i želatin, pomeriti sa ringle i mešati par minuta dok se sve ne rastopi. Kad se smesa malo prohladi, dodati umućenu slatku pavlaku. Rasporediti u manje posudice i ostaviti u frižider da se fino rashladi i stegne.
Pre služenja, panacotu pažljivo izvaditi na tanjir (malo odvojiti nožem od ivica kalupa ako se zalepi) i servirati uz par kašika želea od rizbizli.:)
Rolat sa džemom od ribizli
Sastojci: 2 jaja, 150 g šećera, 150 g brašna, 6 kašika mleka, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice + džem od rizbizli (ili drugog voća)
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati jedno po jedno žumance, zatim šećer, mleko i na kraju polako umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Naribati i malo limunove korice radi lepše arome.
Smesu sipati u manji pleh (22x32 cm) i peći na 180 C oko 15 minuta.
Pečenu koru prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti u rolat. Kad se ohladi, pažljivo razmotati i nafilovati pekmezom po želji. Zaviti ponovo u rolat i posuti šećerom u prahu.:)
Napomena: u ovaj džem sam dodala i malo borovnica, pa je zato tamniji.:)
Tart sa džemom/želeom od rizbizli
Sastojci: 250 g mlevenog keksa (Plazma, integralnog i dr.), 125 g maslaca, 2 kašike šećera (po želji) + džem/žele od rizbizli
Priprema:
Keks fino samleti, dodati šećer (po želji) i sve preliti rastopljenim maslecem. Izjednačiti smesu i utisnuti u duguljasti ili okrugli kalup. Staviti u frižider da se stegne, a zatim filovati po želji - u ovom slučaju sa džemom od ribizli.:)
Predlog za serviranje: koricu možete napraviti i od čokoladnog keksa ili jednostavno dodati kašiku-dve kakaa u smesu. Za fil možete napraviti kremu od maskarpone sira (malo zasladite po ukusu) i prelijte sa par kašika želea ili jednostavno pospite svežim bobicama.:)
Pod tagom ribizle možete pronaći još nekoliko receptića sa ovim ukusnim bobicama.:)