Ovo je najjednostavnija čokoladna torta koju možete napraviti (i veoma fina), po receptu koji su koristile naše mame i bake.:) Nekada se fil pravio od svežih (nekuvanih) jaja, tako da je ovo malo modifikovana verzija sa kuvanim filom. Za koju god verziju da se odlučite, nadam se da će vam se dopasti.:)
S obzirom da na blogu već postoji recept za čokoladnu tortu (doduše, nešto drugačiju), dodala sam broj 2. da bi se malo razlikovali.:)
Sastojci (kora): 8 jaja, 8 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike kakao praha, sirup od višanja (za prelivanje)
Fil: 5 jaja, 200 g šećera u prahu, 250 g crne čokolade (70%), 125 g maslaca
Dekoracija: 100 g čokolade
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Na kraju pažljivo umešati
brašno i prosejani kakao u prahu. Ispeći koru u velikom plehu od rerne. Kad se ohladi, iseći na 3 trake.
Umutiti jaja sa šećerom i skuvati fil na pari. Na kraju kuvanja dodati rastopljenu čokoladu, a kad se malo prohladi umešati maslac. Sve fino izjednačiti.
Kore poprskati zagrejanim sirupom od višanja (iz slatka) ili čokoladnim mlekom, ako više volite. Filovati kore (ostaviti malo fila za premazivanje torte). Čokoladu krupno naribati i posuti preko torte. Čuvati na hladnom do služenja.
Prijatno!:)
Napomena: u originalu ova torta se priprema sa filom od svežih jaja (bez kuvanja). Ako ste u mogućnosti da nabavite super sveža domaća jaja, fil možete i tako pripremiti. Umutite maslac sa šećerom i žumancima, dodajte rastopljenu čokoladu i na kraju čvrsto umućena belanca. Fil bude posebno penast i ukusan, a tortu obavezno čuvajte u frižideru.:)