четвртак, 31. март 2016.

Čokoladna torta 2.


Ovo je najjednostavnija čokoladna torta koju možete napraviti (i veoma fina), po receptu koji su koristile naše mame i bake.:) Nekada se fil pravio od svežih (nekuvanih) jaja, tako da je ovo malo modifikovana verzija sa kuvanim filom. Za koju god verziju da se odlučite, nadam se da će vam se dopasti.:)

S obzirom da na blogu već postoji recept za čokoladnu tortu (doduše, nešto drugačiju), dodala sam broj 2. da bi se malo razlikovali.:)


Sastojci (kora):  8 jaja,  8 kašika šećera, 5 kašika brašna, 2 kašike kakao praha, sirup od višanja (za prelivanje)

Fil: 5 jaja, 200 g šećera u prahu, 250 g crne čokolade (70%), 125 g maslaca 

Dekoracija: 100 g čokolade

Priprema:

Umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance. Na kraju pažljivo umešati 
brašno i prosejani kakao u prahu. Ispeći koru u velikom plehu od rerne. Kad se ohladi, iseći na 3 trake.

Umutiti jaja sa šećerom i skuvati fil na pari. Na kraju kuvanja dodati rastopljenu čokoladu, a kad se malo prohladi umešati maslac. Sve fino izjednačiti. 

Kore poprskati zagrejanim sirupom od višanja (iz slatka) ili čokoladnim  mlekom, ako više volite. Filovati kore (ostaviti malo fila za premazivanje torte). Čokoladu krupno naribati i posuti preko torte. Čuvati na hladnom do služenja.

 Prijatno!:) 


Napomena: u originalu ova torta se priprema sa filom od svežih jaja (bez kuvanja). Ako ste u mogućnosti da nabavite super sveža domaća jaja, fil možete i tako pripremiti. Umutite maslac sa šećerom i žumancima, dodajte rastopljenu čokoladu i na kraju čvrsto umućena belanca. Fil bude posebno penast i ukusan, a tortu obavezno čuvajte u frižideru.:)


недеља, 27. март 2016.

Lisnata pogača sa sirom


Svim dragim prijateljima i čitaocima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru želim srećan praznik uz najlepše želje da ga provedu u radosti i veselju sa najmilijima. Evo i jednog prigodnog recepta za sve koji možete isprobati već danas za doručak ili možda večeru. Recept je sa jedne turske instagram stranice, a znate da su oni pravi majstori za bureke i peciva.:)

originalni recept:)
(uz manje modifikacije)


Sastojci: 500 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 1 kašika masti + 100 g masti za premazivanje, 3 dl vode ili mleka, 1 jaje, susam za posipanje

Nadev: 500 g svežeg sira, 2-3 kašike milerama, 1 jaje

Prirema:

Razmutite kvasac u pola šolje tople vode (ili mleka) sa kašičicom šećera i brašna. Sačekajte da se aktivira. U dubljoj posudi izmešajte brašno i so, dodajte veliku kašiku masti, pripremljeni kvasac i sa mlakom vodom ili mlekom zamesite glatko testo. Testo podelite na 3 dela, oblikujte jufkice i ostavite ih da odmaraju desetak minuta.


Za to vreme rastopite mast (ili maslac) na laganoj temperaturi. Razvijte tanko jednu jufkicu, prelijte sa par kašika rastopljene masti i uvijte najpre kao rolat, a zatim u obliku puža. Napravite još dva takva "puža" od preostalog testa. Pokrijte krpom i ostavite da odmaraju još desetak minuta.

Napravite nadev od sira, milerama i umućenog jajeta. Po želji možete dodati i spanać, blitvu i sl.


Svaki "pužić" od testa rastanjite oklagijom u krug. Kalup namažite mašću i stavite prvi deo testa. Premažite polovinom fila od sira. Preko toga stavite drugu koru i rasporedite preostali fil. Treću koru razvijte u nešto veći krug, isecite višak testa (samo traku u širini 2 cm) i upletite spiralno, pa stavite uz rub kalupa. 

Umutite jedno jaje i premažite celu pogaču a sredinu pospite susamom ili kimom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-40 minuta da fino porumeni. Poslužite uz kiselo mleko za doručak ili večeru. Prijatno!:)


Napomena: pogaču možete napraviti i sa mlevenim mesom, kao što je u originalnom receptu (samo ga prethodno malo propržite sa lukom i začinite po ukusu).


уторак, 22. март 2016.

Praline od suvih šljiva u čokoladi


Ukusne i zdrave praline od suvog voća sa srcem od oraha u "kaputiću" od fine čokolade. I da znate, teško im je odoleti i zaustaviti se samo na jednom kolačiću - eto, da ne bude posle da vas nisam upozorila.:)))


Praline od suvih šljiva u čokoladi

Sastojci: 200 g suvih šljiva (bez koštica), oko 100 g jezgra oraha ili 100 g marcipana, malo ruma (po želji)

Glazura: 100 g  crne čokolade, 3 kašike ulja

Priprema:

Najbolje je koristiti suve šljive bez koštica zato što ih ne treba seći već samo ubaciti punjenje po želji. Za aromatičniji ukus, suve šljive se mogu prethodno potopiti u alkohol, recimo rum ili viski, i ostaviti da stoje tako potopljene oko jedan sat uz povremeno okretanje.


Za punjenje se može koristiti koštunjavo voće ili smesa od badema tj. marcipan. U svaku suvu šljivu treba staviti po polovinu jezgra oraha ili kuglicu marcipana. 

Rastopiti čokoladu sa malo ulja na laganoj temperaturi, pa svaku šljivu na kratko potopiti u glazuru i odložiti na celofan dok se glazura stegne. Zatim posuti pralinice kakaom u prahu i staviti u papirnate korpice. Odlične su kao slatko posno posluženje. :)

Napomena: na isti način se mogu praviti kolačići i od drugih vrsta suvog voća, npr. suvih kajsija, datulja/urmi i dr.


U pozadini su kuglice od suvih šljiva napravljene po Ljiljinom receptu sa bloga Chocolate dust.:)

среда, 16. март 2016.

Sarmice od vinovog lista sa prosom


Jedan lagani recept za dane posta ili jednostavno kada poželite da napravite ukusan i brzi ručak bez mesa. Fil možete obogatiti i drugim vrstama povrća po želji, za koju god varijantu da se odlučite verujem da će vam se dopasti.:) Bon appétit!:)


Sastojci: 40-50 neprskanih listova vinove loze, 1 šolja prosa, 3 šolje vode, 1 crni luk, ½ praziluka, 1 češanj belog luka, so, biber, peršunovo lišće

Priprema:

Na malo ulja propržite sitno seckani praziluk, crni i beli luk. Proso isperite pod mlazom hladne vode i dodajte luku. Sipajte vodu i začinite po ukusu. Kuvajte 20 minuta dok proso ne omekša. Na kraju dodajte sitno seckano peršunovo lišće.


Na svaki list stavite po kašičicu nadeva i zamotajte sarmice. Poređajte ih u šerpu (mogu se ređati u 2-3 reda) i prelijte vodom da ih potpuno pokrije. Sipajte malo ulja i kuvajte 30 minuta dok sarmice ne budu gotove. Poslužite ih sa kolutićima limuna. Prijatno!:)

Napomena: u fil možete dodati i seckane pečurke, crvenu ili zelenu papriku, cvetiće karfiola itd.


петак, 11. март 2016.

Zalogajčići od palente



Ove ukusne zalogajčiće od palente možete vrlo brzo napraviti i poslužiti u svakoj prilici, kao zanimljivo meze, koktel posluženje ili laki obrok uz sezonsku salatu. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih zalogajčića, pogledajte još i receptiće za kuglice od palente sa sirom i brze kockice da dopunite vašu kolekciju.:)

Cvetići od palente


Sastojci: 1 šolja kukuruzne palente, 3 šolje vode, 40 g maslaca, 1 ravna kašičica soli, malo mlevenog bibera, 

Nadev: 300 g krem sira, 2 kašike svežeg začinskog bilja, sveže mleveni biber, beli luk u prahu, 100 g tanko isečene pancete

Priprema:

U slanu ključalu vodu polako sipajte palentu uz neprestano mešanje. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne, pa pomerite sa ringle (koristim ekspres palentu koja se skuva za 2 minuta). Na kraju dodajte komadić maslaca i promešajte da se rastopi. Dodajte malo mlevenog bibera i začine po želji. Sve sipajte u manji pleh obložen papirom za pečenje i lepo izravnajte. Ostavite da se potpuni ohladi, a zatim isecite na željene oblike.


Ohlađenu palentu isecite na cvetiće uz pomoć modlice. Izmešajte krem sir i začinsko bilje po želji (peršun, mirođija, origano i dr.), dodajte malo mlevenog bibera i belog luka u prahu. Smesu prebacite u špric sa zvezdastim nastavkom i na svaki cvetić stavite po malo fila. Ukrasite tankim šnitama pancete i listićem peršuna.


Ražnjići od palente


Sastojci: 1 šolja ekspres palente, 3 šolje vode, 100 g rikote, 1 ravna kašičica soli, 40 g maslaca, oko 100 g pancete (isečene na tanke listiće), drveni štapići za ražnjiće

Priprema: 

Zagrejte vodu, dodajte so i sipajte palentu u tankom mlazu neprestano mešajući dok se ne zgusne. Pomerite sa ringle, dodajte komadić maslaca i rikota sir. Sve izmešajte i sipajte u manji pleh preko papira za pečenje. Kad se ohladi, isecite na kockice željene veličine.

Svaku kockicu palente obložite tankom šnitom pancete i nabockajte na štapiće. Pržite na zagrejanom ulju par minuta sa svake strane da se slanina ispeče. Poslužite toplo uz salatu po želji.:)


Kockice od palente sa bukovačom


Sastojci: 1 šolja palente, 3 šolje supe od kockice, 40 g maslaca, 300 g bukovače (ili šampinjona), 1 veći crni luk, 1 češanj belog luka, so, biber, peršun, balzamiko sirće

Priprema:

Pripremite palentu kao u prethodnom receptu, umesto vode možete je skuvati u supi. Toplu palentu prebacite u manji pleh i ostavite da se ohladi, a zatim isecite na veće kocke.

Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk. Dodajte pečurke iseckane na listiće i dinstajte dok ne ispari sva tečnost. Posolite i pobiberite po ukusu, pospite seckanim peršunom.

Na svaku kockicu palente stavite po kašiku pripremljenog fila i poprskajte sa malo balzamika. Dekorišite listićima svežeg peršuna i poslužite kao finu zakusku.


понедељак, 7. март 2016.

Mafini sa limunom i sa čokoladom


Ne pravim baš često mafine, ali ovi su bili rođendanski i namenjeni jednoj maloj slavljenici za njen 12-ti rođendan.:) A hvala puno i mojoj Vanjuški na ovom lepom stalku za mafine koji su odlično poslužili za ovu priliku. 

Mafini sa limunom


Sastojci (za 12 komada): 3 jaja, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml mleka, 150 ml ulja, 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, sok i korica 1/2 limuna

Limun krem (za dekoraciju): 2 jaja, 4 kašike šećera, korica i sok 1/2 limuna, 25 g maslaca, 200 ml umućene slatke pavlake

Priprema:

Umutiti jaja i šećer mikserom, dodati mleko, ulje sok i naribanu koricu limuna. Na kraju pažljivo umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve fino izjednačiti.

U kalup za mafine staviti veće papirnate korpice i napuniti ih do 2/3 pripremljenom smesom. Peći na 200 C oko 30 minuta. Sačekati da se mafini potpuno ohlade, pa ih ukrasiti limun kremom.

Limun krem: skuvati na pari krem od dva jaja i šećera, mutiti desetak minuta da se smesa zgusne. Dodati sok i koricu limuna, komadić maslaca i kuvati još par minuta. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti slatku pavlaku u šlag, pa pažljivo umešati u smesu. Sve prebaciti u poslastičarksu vrećicu sa zvezdastim nastavkom i ukrasiti mafine. Na kraju ih posuti šećernim konfetama u boji.:)

Čokoladni mafini sa malinama

Sastojci: (za 12 komada): 3 jaja, 150 g šećera, 1 vanilin šećer, 150 ml jogurta, 150 ml ulja, 200 g brašna, 3 kašike kakao praha, 1 kašičica praška za pecivo + 150 g malina

Dekoracija: 200 ml umućene slatke pavlake, 150 g čokolade, 4-5 kašika ulja

Priprema:

Umutiti jaja i šećer mikserom, dodati jogurt i ulje. Brašno pomešati sa prosejanim kakaom i praškom za pecivo, pa na kraju umešati u smesu. Na kraju dodati i smrznute maline i sve izjednačiti.

Papirnate korpice staviti u kalup za mafine i napuniti do 2/3 pripremljenom smesom. Peći na 200 C oko 30 minuta. Kad se ohlade ukrasiti ih umućenom slatkom pavlakom, ohladiti i na kratko zaroniti u čokoladnu glazuru.


Dekoracija: umutiti slatku pavlaku u šlag i staviti u špric sa zvedastim nastavkom. Ukrasiti mafine i na kratko ih staviti u zamrzivač da se šlag stegne. Za to vreme otopiti čokoladu sa malo ulja, pa svaki mafin na kratko spustiti u čokoladu. Posuti šećernim konfetama.:)

A ovo su moje bratanice, slavljenica i njena sestrica u pozadini, prave i pakuju novogodišnje keksiće.:))
(tetkini "pilići" pomažu u kuhinji:)


(na kraju su svi kolačići spakovani u kutiju :)

субота, 5. март 2016.

Hrono inspiracija :)


Na kioscima je novi broj Hrono kuvara (treći po redu:), a u ovom broju gostuju drage koleginice blogerice Milica, Milkica i Nataša.:) Mali "sneak peek" iz novog izdanja, tek toliko da vam zagolica maštu i nepce.:)

Za ljubitelje slanih zalogaja, tu su recepti za grisine sa slaninom, gnezda od poširanih jaja, domaći suvlaki, riba pečena u soli i još puno lepih ideja.:)


Naravno, ima mesta i za slatkiše, pa ako ne pazite baš strogo na liniju, možete da isprobate lešnik potkovice, kuglof sa sirom, tartiće sa limunom ili možda čokoladne kuglofiće.:)

Uživajte u vikendu.... bon appétit!:)