Nisam vam odavno kuckala recepte za kolačiće, pa da se malo iskupim spremila sam vam jednu finu slatku kolekciju za predstojeće praznike. Možda će vam se nešto od izabranog svideti, pa ćete poželeti da napravite za uskršnje praznike.:)
Najpre jedna varijacija za
prhke čokoladne korpice koje sam ranije objavila na blogu, zapravo testo je drugačije dok je fil sa orasima veoma ukusan, pa sam rešila da ga ponovo koristim u ovom receptu. Čokoladna kapica od ganaš kreme je završni
"touch" i lepa novina koja je ove korpice učinila elegantnim malim zalogajima, savršenim za
tea party ili tanjrić sa sitnim kolačima.:)
Korpice sa čokoladom (orasima i rumom)
Sastojci (za korpice): 175 g brašna, 75 g maslaca, 1 kašika šećera u prahu, 1 jaje
Fil (sa orasima): 100 g maslaca, 100 s šećera u prahu, 0,75 dl mleka, 150 g mlevenih oraha, 1 kašika ruma, 50 g otopljene čokolade
Čokoladna krema: 2 dl slatke pavlake, 200 g čokolade, 25 g maslaca
Priprema:
Izmešati brašno i šećer, dodati maslac i jedno jaje. Zamesiti prhko testo, zamotati ga u foliju i ostaviti 30 minuta u frižideru.
Zatim, testo tanko rastanjiti između dva lista masnog papira i okruglom, nareckanom modlicom izvaditi krugove. Obložiti kalupiće za mini mafine i lepo ih utisnuti (kalupiće ne treba prethodno premazivati). Peći na 180 C oko 15-tak minuta dok blago ne zarumene na ivicama.
Izvaditi korpice iz kalupa i ostaviti ih da se potpuno ohlade. Od preostalog testa napraviti korpice na isti način.
Pripremiti čokoladnu kremu: zagrejati slatku pavlaku i maslac i pre nego što provri skloniti sa ringle. Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i sve fino izmešati dok se ne rastopi. Ostaviti u frižideru da se malo prohladi i stegne.
Napraviti fil sa orasima: umutiti penasto maslac i
šećer u prahu, dodati mlevene orahe, rum i rastopljenu čokoladu. Ovim filom
napuniti ohlađene korpice i višak fila izravnati nožem.
Ohlađenu čokoladnu kremu staviti u špric i na svaku korpicu
istisnuti male ružice preko fila od oraha. Ukrasiti naribanom čokoladom ili iseći na tanke
štapiće. Čuvati na hladnom do posluživanja.
Recept je objavljen u novembarskom izdanju magazina MEZZE (na strani 80).
Još finih kolačića sa preporukom...:)
(sa malim dodacima i slatkim napomenama.:)
Pita od čokolade
Vrlo fina
pita od čokolade sa lešnicima po receptu naše drage Nelyce.:) Malo sam je duže pekla i gornji sloje je ispao čupav, ali to nikome nije smetalo, fotkala sam je bez glazure i to tek posle primetila (kad smo pitu već poručkali:).
Napomena: drugi put prvo fotkanje, pa tek onda degustacija, jer dok se okrenete, "modeli" su već nestali sa tanjira!:)))
Nes štanglice
Originalni recept za ove ukusne štanglice je sa
Coolinarike od naše drage
marijefilakov. Međutim do ovih krasnih štanglica dovela me je zapravo
slika kolačića koje je napravila Sanja sa bloga Mojih 300 čuda. Ovde ću napisati recept uz male izmene koje su napravljene u odnosu na original.
Sastojci (za prhke kore): 300 g brašna, 1 kašičica sode-bikarbone, 1 kašika instant kafe (recimo 3u1), 1 ravna kašičica kakaa, 3 kašike šećera, 2 jaja, 150 g maslaca, par kašika hladnog mleka
Bela kora: 4 belanca, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 1 kašika ulja, 1/2 kesice praška za pecivo
Fil: 1 l mleka, 5 kašika brašna, 5 kašika gustina (skorbnog brašna), 1 kašika instant kafe (ili 1 kesica capuccinno praha), 100 g šećera, 2 vanilin šećera, 250 g maslaca
Glazura: 250 g bele čokolade, 7-8 kašika ulja
Priprema:
Izmešajte brašno i redom sve sastojke za prahku koru. Testo zamotajte u foliju i ostavite 30-tak minuta u frižideru. Zatim podelite na dva dela i ispecite dve kore na poleđini pleha od rerne.
Donju stranu pleha namažite maslacem i pospite sa malo brašna. Stavite jedan deo testa, prekrijte papirom za pečenje i preko paira razvijte koru što tanje na poleđini pleha. Izbockajte malo viljuškom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-tak minuta (pazite da ne izgori).
Tako isto ispecite i drugu koru, pažljivo odvojite od pleha i ostavite da se potpuno ohlade na stolu.
Napravite sada belu koru: belanca umutite u čvrstu penu, dodajte postupno šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju kašiku ulja. Ispecite u velikom plehu od rerne i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu pripremite kremu: izmešajte brašno i gustin sa malo hladnog mleka, pa zatim skuvajte finu kremu sa preostalim mlekom i šećerom. Dodajte 1 kesicu instant kafe (ili više po želji) i kad se krema malo prohladi umešajte maslac.
Filujte sledećim redom: prhka kora - fil - bela kora - fil - prhka kora - tanak sloj fila - glazura
Za glazuru rastopite na laganoj temperaturi čokoladu sa malo ulja i prelijte preko ohlađenog kolača. Kad se glazura malo stegne isecite na štangle dok je kolač još polurashlađen, a zatim svaku ukrasite rastopljenom čokoladom ili pospite ukrasnim perlicama.:)
Rum pločice
Odlične i brzo napravljene rum pločice po receptu naše drage Irene sa bloga Sweet and salty. Dobro, mogu biti i kockice, već kako vam je zgodnije za seckanje. Najlepše je što se brzo spremaju i što su vrlo, vrlo ukusne, pa ako ih možda još niste isprobali, trk kod Irene po receptić dok ne nestanu.:)))