Prhki posni kolačići sa pivom punjeni domaćim pekmezom od šljiva - vrlo ukusni i lagani za pripremu tako da vam toplo savetujem da napravite duplu meru. Recept i kolačiće za probu sam dobila od naše drage komšinice Zoki (domaći naziv im je "džombice"), veoma su mi se svideli pa sam rešila da ih već sutradan napravim.
Nadam se da će se i vama dopasti ovi prhki kolačići i da ćete poželeti da ih što pre isprobate. Mogu fino da stoje par dana u zatvorenoj kutiji, ali to nismo stigli da proverimo.:)
Sastojci (za 20 boščica): 350 g brašna, 1 dl piva (1,5 kaf.šoljica), 1,8 dl ulja (2,5 kaf.šoljice), 1 kašika šećera, prstohvat soli, 1 kašičica praška za pecivo, malo naribane limunove korice
Fil: pekmez od šljiva za filovanje + prah šećer za posipanje
Priprema:
Izmešati brašno, prašak za pecivo, so, šećer, dodati naribanu koricu pola limuna i prstohvat soli. Sipati 1,5 kafenu šoljicu piva i 2,5 kafene šoljice ulja, pa sve fino sjediniti da se dobije glatka smesa. Dodati još malo brašna ako je potrebno da se ne lepi za ruke.
Odvajate manje komadiće testa i oblikovati loptice veličine šljive. Svaku lopticu rastanjiti rukom i na sredinu staviti po kašičicu pekmeza. Skupiti krajeve na vrhu tako da izgleda kao mali zavežljaj. Poređati na pleh preko papira za pečenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 15-20 minuta da blago zarumene.
Gotove boščice posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilom. Od ove mere može se napraviti 20-tak kolačića i svi mogu lepo da stanu u jedan pleh.
Prijatno grickanje!:)
Pravi fini, mirisljavi, starinski domaci kolaci. I takvi su najbolji :)
ОдговориИзбришиKolacici koji podsecaju na detinjstvo i toplinu doma.:)
ИзбришиObožavam ove kolačiće, pinovala sam čini mi se nekoliko ali nisam napravila nikad jer znam da bih sve smazala u dahu. Na jednoj slavi kod prijatelja, poslužim se samo njima i ako ima drugih lepih :-)
ОдговориИзбришиDa se častim sad za Uskrs?
Veki, napravi ih svakako, vrlo su fini i nisu previse slatki, mislim da bi moglo i bez one kasike secera, eto prvi put sam ih sada probala i stvarno su ukusni i lagani za pripremu.:)
ИзбришиDa, da - vidi, stvarno: veoma slično posnim urmašicama, samo što su one natopljene. Mnogo lep recept, mogu da zamislim kako su prhke i fine.
ОдговориИзбриши:)) Bice da su koristili istu svescicu sa receptima, stvarno je lepo raditi sa ovim testom i moglo bi se tu jos puno toga finog napraviti, mozda cak i neke kiflice ili posne vanilice.:)
ИзбришиPrelepi, starinski, mirišljavi kolačići sa pekmezom od šljiva, ma ko to ne voli?! Ja pravim ružice, malo je drugačiji recept, a ovaj sa pivom mi se baš svidja ;)
ОдговориИзбришиBas sam juce gledala na netu slicne receptice, tvoje ruzice sa jabukama mi se isto jako svidjaju, nista lepse od dobrih i proverenih recepata nasih mama i baka.:)
ИзбришиJa momentalno sakupljam sebi posne recepte jer ih nemam baš puno.Odličan recept Za tu kolekciju!
ОдговориИзбришиNadam se da ce receptic dobrodoci i drzim ti fige za jednu lepu kolekciju posnih recepata.:))) mah-mah...
ИзбришиVolim svaki kolačić koji ima džem od šljiva :)
ОдговориИзбришиSlazem se u potpunosti sa tobom i potpisujem.,:)))
ИзбришиPosno i ukusno. Jupi!! ;)
ОдговориИзбриши:)))))
ИзбришиNanina verzija sa mascu i orasima je kod nas posle vanilica omiljena poslastica, nije mi na pamet palo da moze i ovako, divno :))))
ОдговориИзбришиMoracu sada da potrazim receptic i za tu drugu verziju, zvuci mi vrlo fino, a mozda je i ti u medjuvremenu objavis na blogu.:)))
ИзбришиOpet nešto fino kod tebe...
ОдговориИзбришиHvala Mirjana.:)))
Избришиkako su krasni! obožavam ovakve kolačiće
ОдговориИзбришиOvi kolacici su sve lepsi sto duze stoje.:))
ИзбришиOvo su mi jedni od najdražih kolačića, tijesto koje se topi u ustima i domaći pekmez. Uz to tvoja odlična izvedba, mogu samo željeti da sam bliže ovim kolačićima !
ОдговориИзбришиHvala Branka, zaista su fini ti starinski kolacici, mislim da cu ih uskoro ponovo praviti.:))
ИзбришиKolačići izgledaju divno :) Imala bih jedno pitanjce za vas :) Da li ovo testo može da se iskoristi za oblaganje metalnih korpica, koje bi punila posnim vanilin kremom i ukrasila kandiranim trešnjama? Pozdrav i hvala unapred :)
ОдговориИзбришиDraga Emina, mislim da bi se sa ovim testom mogle praviti posne korpice, mozda da isprobate od pola mere za pocetak.:) Lep pozdrav i sve najbolje!:)
Избриши