недеља, 24. децембар 2023.

Novogodišnji venac


Evo, posle duuuuge pauze jednog lepog receptića na blogu!:) Recept je pre par godina napravljen za potrebe časopisa Bakina peciva i mislim da je upravo sada pravo vreme da ga izvučemo iz arhive jer će vam sigurno poslužiti kao fina ideja za nastupajuće praznike.:)

Inspiracija je sa divnog youtube kanala Nat Ura, toplo preporučujem da pogledate sve njene kreacije!:)

Sastojci: 275 g svežeg lisnatog testa, 250 g krem sira, 100g tanko isečene pizza šunke, 100 g naribanog kačkavalja, 200 g kisele pavlake, 1 barena šaregarepa (za dekoraciju), 2-3 kašike seckanih zelenih maslina, 1 sveža crvena paprika (za mašnu), mirođija

Priprema:

Lisnato testo razmotati ili rastanjiti u pravougaonu koru. Premazati sa 2-3 kašike krem sira, pa preko toga rasporediti listove šunke i naribani kačkavalj. Sve lepo zamotati u rolat, pa iseći na parčiće dužine oko 4 cm.


Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje, pa uz ivicu poređati isečene parčiće. Ređati ih jedan pored drugog, ostavljajući mali razmak između njih jer će narasti prilikom pečenja. 

Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Izvaditi kalup iz rerne i sačekati da se venac potpuno ohladi, pa ga pažljivo prebaciti na ravan tanjir.

Umutiti preostali krem sir sa kiselom pavlakom i staviti u dresir vrećicu sa širokim nastavkom. Istisnuti "ružice" preko ohlađenog testa, pa sve dekorisati kolutićima barene šargarepe i seckanim maslinama. Tu i tamo staviti po grančicu mirođije ili peršuna.:)


Na kraju, iseći crvenu papriku na trouglove i postaviti ih tako da formiraju mašnu. Venac je najbolje napraviti istog dana kada će se služiti i čuvati ga na hladnom do posluženja.:)

Bon appetit i srećni praznici!:))


(recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)