недеља, 24. децембар 2023.

Novogodišnji venac


Evo, posle duuuuge pauze jednog lepog receptića na blogu!:) Recept je pre par godina napravljen za potrebe časopisa Bakina peciva i mislim da je upravo sada pravo vreme da ga izvučemo iz arhive jer će vam sigurno poslužiti kao fina ideja za nastupajuće praznike.:)

Inspiracija je sa divnog youtube kanala Nat Ura, toplo preporučujem da pogledate sve njene kreacije!:)

Sastojci: 275 g svežeg lisnatog testa, 250 g krem sira, 100g tanko isečene pizza šunke, 100 g naribanog kačkavalja, 200 g kisele pavlake, 1 barena šaregarepa (za dekoraciju), 2-3 kašike seckanih zelenih maslina, 1 sveža crvena paprika (za mašnu), mirođija

Priprema:

Lisnato testo razmotati ili rastanjiti u pravougaonu koru. Premazati sa 2-3 kašike krem sira, pa preko toga rasporediti listove šunke i naribani kačkavalj. Sve lepo zamotati u rolat, pa iseći na parčiće dužine oko 4 cm.


Okrugli kalup obložiti papirom za pečenje, pa uz ivicu poređati isečene parčiće. Ređati ih jedan pored drugog, ostavljajući mali razmak između njih jer će narasti prilikom pečenja. 

Venac peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta. Izvaditi kalup iz rerne i sačekati da se venac potpuno ohladi, pa ga pažljivo prebaciti na ravan tanjir.

Umutiti preostali krem sir sa kiselom pavlakom i staviti u dresir vrećicu sa širokim nastavkom. Istisnuti "ružice" preko ohlađenog testa, pa sve dekorisati kolutićima barene šargarepe i seckanim maslinama. Tu i tamo staviti po grančicu mirođije ili peršuna.:)


Na kraju, iseći crvenu papriku na trouglove i postaviti ih tako da formiraju mašnu. Venac je najbolje napraviti istog dana kada će se služiti i čuvati ga na hladnom do posluženja.:)

Bon appetit i srećni praznici!:))


(recept je objavljen u časopisu Bakina peciva)

2 коментара:

  1. Stvano fantastično!
    Tebi i Šefu sve najbolje, budite zdravi i veseli!

    ОдговориИзбриши
  2. Malopre sam primetila da si postavila novi recept, posle zaista duge pauze. Učinio mi se poznat venčić, pa nisam bila sigurna da li sam ga ranije videla kod tebe, ili što kažeš kod Nature :) Zaista odličan sajt s kojeg sam i sama pripremila par recepata. Draga Lano, tebi i tvojoj porodici želim srećnu i uspešnu godinu koja je pred nama ✨

    ОдговориИзбриши