Recept koji sledi zamalo da bude potpuna katastrofa, ali je na kraju nekim cudom ispao jos i dobar, mada i dalje nisam bas sigurna gde sam pogresila ili je to mozda ipak do recepta.. ali da krenemo redom.;)
Za danasnji nedeljni desert zelela sam da napravim poznati grcki slatkis - lokumadose (
loukoumades)
, malene krofnice koje se prze u ulju i prelivaju sirupom i medom... zvuci dobro, jel da?;)) Recept vec odavno imam zapisan u svojoj svescici, nisam ga dosad pravila i sto je najbolje, vise se ni ne secam odakle sam ga preuzela, ali mislim kad je vec tu zapisan, sigurno je i dobar... hehe, pogresno.;)
Po sastavu mi se ucinilo vrlo slicno princes krofnama, samo sto je kuglice trebalo prziti u ulju... dobro, ne bi trebalo da bude problema, pomislim i bacim se na posao. Zagreje se voda sa malo ulja, pa zatim doda brasno i sve izmesa... i mada mi se ucinilo da je kolicina brasna u receptu velika za ovu kolicinu tecnosti, ipak sam resila da se pridrzavam recepta i nista ne menjam... pa, bilo je malo poteskoca dok sam izjedancila smesu, ali kasnije se dodaju i jaja, pa testo postane mekse... na svu srecu.;)
Kad se sve lepo izjednaci (najbolje je to raditi mikserom mada u receptu stoji da se rucno zamesi... ali poslusajte, necete uspeti bez pomoci miksera;)), smesu treba staviti u spric sa sirokim otvorom i nozem seci kuglice velicine 1 cm pa ih spustati u vruce ulje (po originalnom receptu).
E, sad paznja... NIKAKO ne pokusavajte da ih przite u dubokom ulju, jer ce posle nekog vremena poceti tako strasno da pucaju i izlecu napolje, da necete znati da li da "lovite" kuglice po vazduhu ili sklanjate posudu sa zagrejanim uljem, pazeci pri tom da ne zavrsite na hitnoj zbog ove avanture. Ako jos uvek citate ovaj recept i mozda ipak pozelite da isprobate, hehe... sledi vezija koja je daleko bezazlenija, pa cak i sa manje kalorija jer sam preostale kuglice na kraju ispekla u rerni.;)))
LOKUMADOSI
Sastojci: 3,5 dl vode, 4 kasike ulja, 300 g brasna, 4 jaja, malo soli
Sirup: 400 g secera, 100 g meda, 3,5 dl vode, sok od pola limuna, cimet za posipanje
Priprema:
Stavite vodu, ulje i malo soli da provri. Dodajte zatim brasno i izmesajte, ne brinite sto ce se smesa prilicno zgusnuti. Ostavite da se ohladi, pa dodajte zatim jaja, jedno po jedno. U originalnom receptu pise da se rucno izmesa, ali slobodno koristite mikser.;)
Smesu stavite u spric sa sirokim otvorom i na plehu preko masnog papira, istiskujte loptice velicine 1 cm (testo nozem odvojite od sprica). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta da fino porumene
.
U medjuvremenu, napravite sirup: zagrejte secer, med i vodu pa kuvajte par minuta dok se secer ne istopi. Kad se malo ohladi, dodajte i limunov sok.
Hladnim sirupom prelijte vruce krofnice i ostavite ih neko vreme da se sve fino upije, povremeno promesajte. Pre sluzenja pospite cimetom... i uzivajte.;)))
Dragi moji, ako je neko od Vas mozda pravio grcke krofnice ili ima dobar receptic, volela bih da razmenimo iskustva... ove krofnice su sasvim ok, ali ja sam ocekivala nesto drugo, to nije onaj neponovljivi ukus koji mi je ostao u divnom secanju kada sam se prvi put susrela sa ovim zlatnim kuglicama u Grckoj... mmmm, neopisivo fine, mekane i slatke.;)))