четвртак, 31. октобар 2013.

KuVarijacije: Rolada sa dekoriranim biskvitom


Verujem da su vam poznate blogerske igrice koje imamo svakog meseca, recimo FBI rukavice kada istražujemo izabrani blog ili Ajme, koliko nas je, kada treba napraviti nešto na temu zadate namirnice. A posebno mi je draga igrica KuVarijacije kada svi pravimo prema istom receptu, a zatim poslednjeg dana u mesecu objavljujemo utiske i fotografije na blogovima.

Ovog puta je Tamarina Rolada sa dekoriranom biskvitom osvojila najveći broj glasova i danas ćete je na našim blogovima često videti.:) Originalni recept možete pročitati na blogu Ave dulcis i mogu vam reći da će vas Tamarina rolada osvojiti na prvi pogled, zadala nam je jedan veoma kreativan zadatak.:)


Najpre sam se odlučila da napravim tufnasti uzorak kao u originalnom receptu, ali sam ubrzo poželela da isprobam još neki motiv, videćete uskoro na sličicama. Sada vam kuckam originalni recept za prevljenje dekoriranog bikvita:

Sastojci (za print): 1 belance, 30 g šećera, 40 g brašna, 20 g otopljenog maslaca

Čokoladni biskvit: 4 jaja, 75 g šećera, 75 g brašna, 60 g otopljenog maslaca, 35 g kakao praha

Beli bikvit: 5 belanaca, 100 g šećera, 100 g brašna, 60 g maslaca

Fil: 2 dl slatke pavlake, 4 kašike šećera, i još po želji nes kafa, čokolada, kakao, seckane čokoladne bananice  i sl.

Priprema:

Umutite čvrsto belance, dodajte šećer, rastopljeni maslac i na kraju umešajte brašno. Sve fino izjednačite i sipajte u špric sa malim okruglim nastavkom (može i u plastičnu kesicu kojoj ćete potom makazama odeseći vrh).

Na pleh od rerne stavite papir za pečenje i istisnite šare po želji (tufnice, zebra print, spiralice, cvetiće i sl.). Možete sve prethodno nacrtati na papiru i onda staviti ispod papira za pečenje, pa crtati po linijama (papir sa nacrtanim motivima izvucite pre pečenja). Sve stavite u zamrzivač na par sati da se šare fino stegnu.


Neka pleh sa šarama ostane u zamrzivaču dok ne pripremite sve sastojke za bikvit. Zagrejte rernu na 200 C, a u međuvremenu pripremite smesu za bisvit.

Umutite penasto belanca, dodajte šećer, rastopljeni maslac i na kraju pažljivo umešejte brašno pomešano sa kakao prahom (ako pravite čokoladni biskvit). Izvadite pleh iz zamrzivača sa šarom i odmah nanesite pripremljenu smesu. Sve brzo i lepo rasporedite da se šare ne bi pomerile.

Smanjite temperaturu na 180 C i pecite biskvit 10-tak minuta, pazite da se ne prepeče suviše. Biskvit prebacite na vlažnu krpu i zamotajte u rolat. Možete staviti i na novi papir za pečenje i tako zamotati ako vam je jednostavnije. Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.


Kad se kora ohladila, možete je odviti i nafilovati filom po želji: umućenom slatkom pavlakom, ganaš kremom i sl. U kremu možete dodati malo nes kafe, rastopljenu čokoladu, lešnike,  seckane čoko bananice ili neko voće. Zamotajte sve ponovou  roladu i ostavite da stoji u frižideru do služenja... bon appétit!

Napomena: možete se igrati i sa bojama, dodajte malo prehrambene boje u smesu za šare i napravite raznobojne cvetiće, voćkice i sl.


уторак, 29. октобар 2013.

Jesenja inspiracija - ukusno i fino


Drugari, želela bih da podelim sa vama ove recepte koje sam nedavno isprobala, pa dok još ima finih svežih patlidžana na pijaci, da možete da napravite. Neću kuckati sve recepte (naći ćete ih na linkovima), već ću samo postaviti par sličica da vas inspirišu.:)

Letnja manđa


Ovo je jedno fino makedonsko jelo koje je postavila TinaValentina na Coolinarici, a najlepše ga je napraviti u zemljanoj posudi. Na sledećem linku možete pročitati originalni recept, a samo ću vam reći da ćete uživati u svim ukusima leta- paradajz, patlidžan, paprike, malo belog i crnog luka, pa još jedno jaje odgore i onda sve pravac u rernu.:) Tople preporuke!

Listarice


Jedan divan starinski receptić za ukusne zalogajčiće koji su pravile naše bake. Hvala Vesnamar što ga je sačuvala od zaborava i podelila sa nama. Na Colinarici pročitajte originalni recept, a ovde stavljam samo par sličica pripreme.

 
Hrskave i fine, poput nekih tortiljica, odlično se slažu uz razne namaze, mada su tako ukusne da ih možete grickati i same... ako možda još niste pravili, najtoplije preporuke:))
 


Namaz od patlidžana i paradajza


Hm, nisam bila sigurna kako da nazovem ovaj namaz koji veoma podseća na ajvar, a nastao je sasvim slučajno kao eksperiment u kuhinji. Kako je ispao baš ukusan, želela sam da ga zabeležim i za drugi put.:)

Sve količine su odokativne i ne morate se uopšte zamarati preciznim merama. Dakle, nekoliko patlidžana i krupnih paradajza prethodno oprati i iseći na kolutiće debljine 1 cm (ne treba ih ljuštiti). Sve lepo poređati u pleh, preliti sa malo ulja i posoliti, pa onda peći 30-tak minuta dok ne bude mekano. Sačekati da se povrće malo prohladi i zatim usitniti u mikseru.


Na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk, dodati usitnjeno povrće i dinstati 10-tak minuta da se fino zgusne. Posoliti po ukusu, može se dodati i malo mlevene ljute paprike (ako neko voli), a zatim prebaciti u teglu, čuvati u frižideru i grickati uz tople domaće tortiljice.

Napomena: namaz je najbolje potrošiti u roku od nekoliko dana, ako ste napravili neku manju količinu. Verujem da bi se mogao spremiti i kao ajvar za zimu, pa ukoliko vam se dopadne i rešite da napravite veću meru, neki okvirni odnos je 1 patlidžan - 3 veća paradajza, sve ostalo po ukusu.:)
 

субота, 26. октобар 2013.

Čokoladni kuglofići i rezultati:)


Dragi moji, malo kasnim sa ovim postom, ali nadam se ne čekate dugo.:) Najpre, želim da vam se svima zahvalim na učešću u igrici i lepim komentarima, baš ste me obradovali... da ne dužim, evo odmah i rezultata nagradnog izvlačenja i sretnih dobitnika koji su ostavili komentare ovim redom:


12. Nale sa bloga Coolinarija
27. Gaga sa bloga Moje grne
44. Marina sa bloga Smijehom kroz život

Devojke, čestitam vam od srca i zamolila bih vas da mi pošaljete svoje adrese na ovaj mejl mignonne-le@hotmail.com kako bi vam paketići što pre stigli!:)))

Međutim, to nije sve, čeka vas još jedno malo iznenađenje jer želim da vas SVE obradujem i barem malkice ulepšam sledeću godinu - ako želite na ovom linku možete preuzeti KALENDAR za 2014. godinu, nadam se da će vam se dopasti i fino poslužiti.;))

                   (naslovna strana)

Kalendar ima 14 stranica u boji a sve fotografije su sa bloga La cuisine créative, verujem da ćete neke od njih odmah prepoznati.:) Kad otvorite stranicu, kliknite samo na download da biste skinuli ceo kalendar u PDF fajlu, a zatim ga možete vrlo lako isprintati (javite mi samo ako negde zapne prilikom preuzimanja, pa da to odmah rešimo:).

Ovom prilikom, želim posebno da se zahvalim Ani  na predivnom dizajnu i nesebičnoj pomoći oko kreiranja kalendara, dok je Neno bio najbolja tehnička podrška i pomogao da ovaj fajl možete što lakše da preuzmete... drugari, hvala vam još jednom punoo na svemu!:)))

I da se malo zasladimo na kraju, evo finih čokoladnih kuglofića:


Sastojci: 150 g šećera, 1 jaje, 180 ml jogurta, 100 ml kuvane kafe, 50 ml ulja, 50 g kakao praha, 1 vanilin šećer, 150 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, narendana korica pomorandže

Glazura: 250 g čokolade, 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Umutiti šećer sa jajetom i dodati jogurt, ohlađenu kuvanu kafu, ulje, kakao, vanilin šećer i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo i malo narendane korice pomorandže. Sipati u silikonske kalupiće za kuglofe ili u manji četvrtasti pleh (16x26 cm) obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-30 minuta.

U međuvremenu, napraviti čokoladnu glazuru. Zagrejati slatku pavlaku i pre nego što provri skoloniti sa ringle. Dodati kockice izlomljene čokolade i mešati dok se potpuno ne rastopi.

Gotove kolačiće preliti čokoladnom glazurom a onda uživati i grickati ih uz šoljicu tople čokolade, omiljenu muziku ili neki lep film na DVD-ju.;))


Od jedne mere dobićete 12 malih kuglofića, a ukoliko nemate kalup možete ispeći i u manjem četvrtastom plehu. Gotov kolač prelijte glazurom i isecite na kockice, a vrlo lepo će izgledati ako ih ukrasite i kriškicom pomorandže.:)


Dodatak: ukoliko vam je možda praktičnije da kalendar za celu godinu imate na samo jednom listu, možete odštampati i ovu "čokoladnu" stranicu, nadam se da će vam tako cela naredna godina biti lepa i slatka.:))

Dragi moji, lepo provedite ovaj sunčani jesenji vikend, napravite nešto fino, malo odmarajte ili prošetajte do obližnjeg parkića, ušuškajte se uz šoljicu tople čokolade i pogledajte neki omiljeni film... do kuckanja!:)))


среда, 23. октобар 2013.

Pogačice sa mladim kajmakom i još po nešto...


Nedavno sam, zajedno sa još par blogerica, dobila promotivni paketić od kompanije Somboled. U paketiću je bio novi proizvod Président mladi kajmak, jedna lepa daščica, varjača i  kuhinjska krpa sa njihovim logom. U pratećem pisamcetu smo zamoljeni da budemo njihovi degustatori, isprobamo novi proizvod i nakon toga javimo utiske. Moram priznati da sam bila  prijatno iznenađena, a kakvi su bili utisci možete pročitati na kraju posta.:)

Domaći hleb & mladi kajmak

 
Razmišljala sam šta bih mogla da napravim za probu i prvo sam pomislila na lepinje sa kajmakom - znate one fine užičke lepinje koje se preseku na pola, namažu kajmakom (pa još razbije i jaje) i onda se to sve lepo zapeče u rerni.;)
 
Ali kako se upravo pekao domaći hleb, rešila sam da lepinje ostavim za neki drugi put, a za probu je poslužila šnitica vrućeg hleba - i kašičica mladog kajmaka odgore. I zaista ništa drugo ne treba, a sve se tako fino raaaastopi.... (moram ostaviti malo i chefu da proba, mada sam u velikom iskušenju:))
 
Pogačice sa kajmakom
 

Sastojci: 600 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 200 g kajmaka, 200 g maslaca, 1 jaje, oko 3 dl mleka, malo susama za posipanje

Priprema:

Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i soli. Ostaviti na toplom dok ne ispuni šolju. Izmešati brašno, so, pripremljeni kvasac, dodati jedno žumance, maslac i kajmak. Zamesiti srednje meko testo sa mlakim mlekom i ostaviti da odmori 10-tak minuta.


Razviti testo, ne suviše tanko, da bude oko 1 cm debljine. Modlicom izvaditi pogačice i poređati na pleh preko papira za pečenje. Premazati umućenim belancetom i "ištipkati" malo makazama. Posuti susamo ili kimom i ostaviti da još malo rastu dok se rerna zagreje.

Pogačice peći na 200 C oko 20-tak minuta. Preostalo testo ponovo skupiti i ponovo razviti, mogu se izvaditi pogačice ili napraviti štapići. Odlične su za grikanje za dečije rođendane, za pravljenje malih kanapea, za putovanja. Fine su i sutradan ako preostanu, a mogu se i zamrznuti pečene ili nepečene.

Prijatno grickanje!:))


Ove je jedan stari porodični recept koji se se, sa manjim izmenama, često pravio u našoj kući. U maminom kuvaru stoji naslov "Jovankine pogačice" i kad se spomenu, uvek smo znali da su to "one fine pogačice sa kajmakom". Najviše smo ih pravili za put jer su zgodne da se naprave ranije a ukusne su za grickanje i narednog dana.

Količina kajmaka i maslaca/margarina može da varira u korist jednog ili drugog sastojka, već šta se zatekne u kući. Ove pogačice su divno prhke i mogu se čak služiti kao mali kanapei, samo ih presecite na pola i odgore stavite malo seckanih đakonija.:)



Korpice sa mladim kajmakom i suvim vratom


Kad smo već kod ukusnih zalogajčića, evo jedne lepe ideje koja može poslužiti kao ukusno posluženje za razne fešte, rođendane, koktele i slično - vrlo fina i ukusna klasika.:)

Napravite prhke korpice prema ovom receptu i napunite ih mladim kajmakom i seckanim suvim mesom. Pospite sa malo seckanog vlašca ili dekorišite grančicom peršuna. Možete dodati i malo začinske paprike ili bibera za pikantniju ukus... prijatno grickanje!:))


Utisci: pošto sam isprobala novi Président mladi kajmak, da podelim sa vama moje utiske. Iskreno, bila sam po malo skpetična kad sam otvarala kutiju jer sam mislila da je jako teško zameniti  pravi domaći kajmak. Međutim, već posle prve kašičice sam promenila mišljenje, zapravo veoma prijatno me je iznenadio tako poznati ukus - kao pravi mladi kajmak.:)

Veoma je blag i slan baš koliko treba, zaista imate utisak kao da ste upravo probali mladi kajmak sa pijace. Čak je i tekstura pomalo zrnasta i divno se topi kada se spusti na šniticu vrućeg hleba. Ambalaža mi nikada nije bila presudna ni najvažnija da odlučim za neki proizvod, ali dopala mi se ova čašica koja podseća na drvenu kačicu pravog zlatiborskog kajmaka.

Baka je takođe dobila kutijicu za probu, pa smo tako jednom napravili krompir u čakširama (krompir u ljusci pečen u rerni:) i fino se slažu jedno sa drugim. Drugom prilikom smo dodali malo kajmaka u čorbicu od spanaća kad je već bila na stolu i baš je obogatilo ukus, bilo je veoma ukusno. Ali baki se ipak najviše dopada da ga namaže na hleb i tako gricka za večeru - sve preporuke!:)


p.s. ne zaboravite na nagradnu igricu iz prošlog posta, još nije kasno da se uključite i možete učestvovati sve do petka do ponoći, radujem se svim vašim komentarima i kuckamo se ponovo u subotu.:)
 

понедељак, 21. октобар 2013.

Tarte Tatin sa kruškama i malo nagradno darivanje



Zamislite jednu maaaalecnu rođendansku tortu sa 4 svećice na vrhu - eto, toliko godina danas puni La cuisine créative.:) Hvala vam što pratite ovaj blog, čitate i isprobavate receptiće, komentarišite i ostavljate sugestije... lepo mi je ovde sa vama i znajte da ste uvek dobrodošli.:)

Danas neće biti klasične rođendanske tortice, zapravo pravim ih vrlo retko i više volim da drage goste počastim sa nekim finim kolačima. Tako sam vam ovog puta spremila jedan fini francuski desert - Tarte Tatin sa kruškama (dobro, mogla bi se i tu staviti koja rođendanska svećica:).

Sećate se da sam nedavno pravila sličnu poslasticu sa jabukama, veoma mi se dopala, pa sam zato rešila da sve ponovim i sa kruškama. Eto, možemo se zasladiti ovom torticom a u nastavku pročitajte recept kako se može iskoristiti drugi deo lisnatog testa. Negde pri kraju posta čeka vas i jedno lepo iznenađenje.:)

TARTE TATIN SA KRUŠKAMA 


 Sastojci: 250 g lisnatog testa, 3-4 lepe kruške, 60 g maslaca, 60 g šećera, limunov sok

Priprema:

Kruške oljuštite i isecite na tanje šnite. Kratko ih prokuvajte u malo vode sa 2 kašike šećera i sokom od pola limuna, zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.

Rastopite 60 g šećera da dobije svetlu boju karamela. Dodajte maslac isečen na listiće i na tihoj temperaturi zagrevajte dok se potpuno ne rastopi. Preko rastopljenog karamela poređajte isečene kruške.
 
Lisnato testo rastanjite u okruglu koru i pažljivo je prenesite tako da potpuno prekrije kruške. Pritisnite ivice testa i sve fino ušuškajte tako da fil ne iscuri prilikom pečenja. Izbockajte viljuškom na par mesta.
Rernu zagrejte na 200 C i pecite oko 20-tak minuta. Kada se pita fino zarumeni, izvadite je iz rerne, poklopite većim tanjirom i pažljivo preokrenite. Pazite da se ne ispečete jer će možda iscuriti malo rastopljenog karamela.
 
Ukoliko je neka šnitica kruške ostala zalepljena u plehu, samo je vratite nazad na pitu. Isecite na kriške i servirajte uz malo umućene slatke pavlake prelivene karamelom koji smo sačuvali.
 


Palmiers
 

Od druge polovine lisnatog testa možete lako napaviti ove ukusne lisnate zalogajčiće sa cimetom.:) Testo razvijte u pravougaonu koru, premažite maslacem i pospite kristal šećerom i cimetom. Preklopite krajeve, sa leve i desne strane, dva puta prema sredini i isecite šnitice. Pecite desetak minuta sa jedne strane, a onda preokrenite i pecite još 5-6 minuta da se šećer fino karamelizuje i sa druge strane... prijatno grickanje.:) Recept za Palmiers možete pogledati i ovde.
 

Rođendansko darivanje

Prošlog puta sam vam spomenula da ću u narednom postu napisati nešto više o kalupićima za praline. Zapravo, radi se o malom iznenađenju koje sam vam pripremila povodom godišnjice bloga.:)

Čekaju vas tri paketića sa slatkim sitnicama koje su uvek dobrodošle u kuhinji, dovoljno je samo da ostavite komentar ispod ovog posta do petka 25. 10. (do ponoći). U subotu prepodne ću putem random.org izvući tri dobitnika koji će dobiti po jedan paketić sa slike:


   (sadržaj jednog paketića)

1. jedna lepa ukoričena sveska za pisanje omiljenih recepata
2. četkica za premazivanje peciva i kolača (verujem da to uvek treba:)
3. jedna fina čokolada
4. i jedan kalupić za praline od silikona (u svakom paketiću je drugačiji model)

U subotu, 26. 10. biće objavljeni rezultati i onda ću kontaktirati srećne dobitnike da mi pošalju svoje adrese kako bi im paketići što pre stigli. Možete svi učestvovati, bez ograničenja na geografsku udaljenost:)

p.s. dragi moji, čitam vas sve ali neću ostavljati komentare da bi mi posle bilo lakše zbog unošenja brojeva u tabelu i izvlačenja, ali svima ću rado odgovoriti u subotu... hvala vam punoo na lepim željama i čestitkama, osećam se nekako kao da mi je zapravo rođendan.:)))

Do sledećeg vikenda, da se malo zasladimo na kraju... ukoliko volite poslastice sa kruškama, možda će vas sledeći receptići inspirisati da ih napravite dok traje sezona:

петак, 18. октобар 2013.

Slatka pita od muškatne tikve

 

Dobila sam od komšinice jednu lepu bundevicu/tikvu, kruškolikog oblika i divne krem boje. Na moje iznenađenje meso je bilo svetlo narandžaste boje, gotovo bele, ali vrlo mirisno... taman za jednu finu piticu.:)

Sastojci: 500 g tankih kora, oko 1 kg naribane bundeve (bele), oko 2 dl mineralne vode, 2 dl ulja, par kašika griza, šećer po ukusu, malo cimeta

Priprema:

Budevu oljuštiti, očistiti od semenki i naribati kao jabuke. Svaku koru poprskati sa kašikom ulja i mineralne vode, pa ređati po 3 kore jednu na drugu. Na treću koru posuti malo griza uz ivicu i rasporediti naribanu bundevu. Pošećeriti po ukusu (sa 2-3 kašike šećera) i posuti malo cimetom. Sve pažljivo uviti u rolnice i ređati na podmazan pleh jednu do druge.


 S obzirom da u pakovanju ima oko 15-16 kora, obično se dobije 5 rolnica. Premazati ih sa malo ulja i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 30-tak minuta. Gotove pitice ostaviti da se malo prohlade, pa zatim iseći na manje parčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu... prijatno!:)

Napomena: na isti način možete napraviti i pitu od jabuka ili višanja.:)


Za sreću su potrebne male stvari....

Nešto što me je ovih dana inspirisalo i razveselilo... poklon CD sa Gibonnijevim pesmama (kao dodatak iz nedeljnog magazina), topli cappucino dok ujutru krstarim netom i čitam omiljene blogove, nove modlice za praline (o tome više reči u sledećem postu:), jedan paketić sa diiivnom šoljom i kesica slatkih krompira (kod nas ih nema u prodaji) koji su mi stigli na kućnu adresu brzom poštom, novi receptić za uspele kroasane (podeliću ga sa vama uskoro), jesen u mom gradu, hrskavi i mirisni palmiers uz toplu čokoladu sa cimetom, šetnja bulevarom posle kiše....

Dragi moji, želim vam divan, sunčan, topao i mirisan vikend okupan najlepšim bojama jeseni... čitamo se u ponedeljak kada vam spremam i jedno malo iznenađenje na blogu.:))

 

уторак, 15. октобар 2013.

U gostima kod Pomoravke

 
 
Danas smo u gostima kod Zorice, mada verujem da vam je poznatiji njen nadimak sa Coolinarike - Pomoravka.:) Zorica živi u Kanadi, voli da se posveti cveću i voli da kuva, njena kolekcija recepta na Coolinarici je više nego impresivna i već se opasno približila broju od 1200 objavljenih recepata.  Sada znate da naš "detektivski" zadatak nije bio nimalo jednostavan.:) 
 
Recepte koje sam odabrala za probu možete pronaći na blogu Cooking with Zokie i na Coolinarici , a sve u okviru blogerske igrice FBI rukavice koju je osmislila naša Maja Babić. Recepte neću posebno kuckati, svi linkovi su u nazivima recepta i samo kliknite na naslov koji vas zanima.:)
 


Kroketi od krompira su kod nas često na stolu, zgodno su rešenje kada vam ostane višak pire krompira od ručka. Najčešće ih pravim okrugle koje izvadim čašom kao polpetice, a kod Zoke mi se dopalo što su njeni  kroketi neobičnog oblika, poput malih trouglova. Baš nekako simpatični i zgodni za grickanje.:)

Mala varijacija u odnosu na originalni recept, kad zamesite testo od krompira, oblikujte male valjuščiće i onda ih seckajte u cik-cak. Dobićete puuuno malih trouglastih oblika koje treba uvaljati u umućena jaja i mrvice. Vrlo kratko se prže i brzo nestaju sa tanjira - odlični!:)

Možete ih napraviti i kao u originalnom receptiću, kockice kuvanog krompira samo uvaljajte u jaja i mrvice i tako pržite. Meni je nekako bilo zgodnije da ih prvo "pretvorim" u pire.:)


Napomena: kroketiće je najlepše poslužiti odmah čim se isprže i dok su fino topli, tako da ih nemojte spremati puno unapred. Mogu biti lepo toplo predjelo ili prilog uz glavno jelo, mogu se čak poslužiti i kao ukusne slane grickalice za večeru ili neko veće društvo.:)



Meso iz tiganja


Jedan fin način kako da pripremite ukusno i mekano meso - iz tiganja, na primer rebarca. Meso lepo začinite i kratko zapecite, dodajte seckano povrće po želji i nastavite da pečete u rerni dok ne postane mekano... voilà, vrlo jednostavno i ukusno.:)



Minijaturne pitice od jabuka


Kod Zorice postoji zaista veliki i lep izbor peciva, jer i sama voli da isprobava nove recepte. Nije mi bilo ni malo lako da odlučim, pa sam na kraju, kao što ćete videti, odabrala čak nekoliko recepata za probu.:)

Prve su na redu bile ove minijaturne pitice sa jabukama, ne znam da li mi je bilo ukusnije samo testo ili fil. Testo se priprema sa krem sirom i treba malo da odstoji u frižideru, a za to vreme se hlade i jabuke za fil. Jabuke sam prethodno kratko prodinstala na maslacu sa malo šećera i cimeta. Možete slobodno staviti i više šećera u fil jer ga u koricama nema, ili na kraju kolačiće obilato pospite sa prah šećerom.... za preporuku!:)


Napomena: recept je vema izdašan, napravila sam testo od pola mere i dobila pun tanjir ukusnih pitica. Slobodno napravite celu meru, a možete ih čak i zamrznuti za kasnije.


Svečana pogača


Zaista sam dugo razmišljala koju pogaču da napravim, dopalo mi se i kako je Suzyca sve uradila, pa sam na kraju odlučila da isprobam upravo isti recept za Svečanu pogaču. I zaista je takva, raskošna i svečana, nećete pogrešiti ako je napravite i za neku posebnu priliku.

Kod nas je bila baš juče na meniju i jako nam se dopala, dobila je sve pohvale i sigurno ću je ponovo praviti. Recept možete pogledati na linku, a ovde ću samo postaviti sličice celog postupka.

 
Napomena: pogača je bila zamešena od 500 g brašna, a koristila sam kalup prečnika 25 cm (da je malo duže stajala, načisto bi mi iskipela iz kalupa.:) Najtoplije preproruke za ovaj lepi recept.:)


 
 

Vrlo ukusne slatke kifle, jedne u nizu iz bogate Zoricine kolekcije. Bile su mi zanimljive zbog načina pripreme i zapravo više podsećaju na neke male slatke paketiće.:)


I da, predivnooo mirišu.... volela bih da možete da osetite njhov fini miris.:) Zapravo, najbolje da ih sami isprobate, ako vas još nisam ubedila evo još jedne sličice.:)))





I na kraju jedan recept iz arhive, isproban nekoliko puta i svaki put podjednako ukusan i interesantan. Slojeviti hlepčić sa sirom i začinskim biljem koji možete grickati list po list... veoma je ukusan i zarazan, pazite... nećete ni primetiti kako brzo nestaje.:))


Ma koliko mislili da su dva meseca, koliko traje jedan krug igrice, sasvim dovoljna da istražite ceo blog i isprobate nekoliko recepata, ubrzo ćete otkriti da to nije ni približno dovoljno da napravite sve što biste želeli. Za neki drugi put ostala mi je Harira - marokanska čorba, Trouglovi sa bri sirom i pečurkama, Vanil krem štrudla... to su recepti koje bih želela da isprobam, možda neće stići na red u ovom krugu, ali sigurno će kasnije biti napravljeni. Draga Zorice, hvala još jednom na svim sjajnim receptima koje deliš sa nama.:)