Verujem da su vam poznate blogerske igrice koje imamo svakog meseca, recimo FBI rukavice kada istražujemo izabrani blog ili Ajme, koliko nas je, kada treba napraviti nešto na temu zadate namirnice. A posebno mi je draga igrica KuVarijacije kada svi pravimo prema istom receptu, a zatim poslednjeg dana u mesecu objavljujemo utiske i fotografije na blogovima.
Ovog puta je Tamarina Rolada sa dekoriranom biskvitom osvojila najveći broj glasova i danas ćete je na našim blogovima često videti.:) Originalni recept možete pročitati na blogu Ave dulcis i mogu vam reći da će vas Tamarina rolada osvojiti na prvi pogled, zadala nam je jedan veoma kreativan zadatak.:)
Najpre sam se odlučila da napravim tufnasti uzorak kao u originalnom receptu, ali sam ubrzo poželela da isprobam još neki motiv, videćete uskoro na sličicama. Sada vam kuckam originalni recept za prevljenje dekoriranog bikvita:
Sastojci (za print): 1 belance, 30 g šećera, 40 g brašna, 20 g otopljenog maslaca
Čokoladni biskvit: 4 jaja, 75 g šećera, 75 g brašna, 60 g otopljenog maslaca, 35 g kakao praha
Beli bikvit: 5 belanaca, 100 g šećera, 100 g brašna, 60 g maslaca
Fil: 2 dl slatke pavlake, 4 kašike šećera, i još po želji nes kafa, čokolada, kakao, seckane čokoladne bananice i sl.
Priprema:
Na pleh od rerne stavite papir za pečenje i istisnite šare po želji (tufnice, zebra print, spiralice, cvetiće i sl.). Možete sve prethodno nacrtati na papiru i onda staviti ispod papira za pečenje, pa crtati po linijama (papir sa nacrtanim motivima izvucite pre pečenja). Sve stavite u zamrzivač na par sati da se šare fino stegnu.
Neka pleh sa šarama ostane u zamrzivaču dok ne pripremite sve sastojke za bikvit. Zagrejte rernu na 200 C, a u međuvremenu pripremite smesu za bisvit.
Umutite penasto belanca, dodajte šećer, rastopljeni maslac i na kraju pažljivo umešejte brašno pomešano sa kakao prahom (ako pravite čokoladni biskvit). Izvadite pleh iz zamrzivača sa šarom i odmah nanesite pripremljenu smesu. Sve brzo i lepo rasporedite da se šare ne bi pomerile.
Smanjite temperaturu na 180 C i pecite biskvit 10-tak minuta, pazite da se ne prepeče suviše. Biskvit prebacite na vlažnu krpu i zamotajte u rolat. Možete staviti i na novi papir za pečenje i tako zamotati ako vam je jednostavnije. Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.
Kad se kora ohladila, možete je odviti i nafilovati filom po želji: umućenom slatkom pavlakom, ganaš kremom i sl. U kremu možete dodati malo nes kafe, rastopljenu čokoladu, lešnike, seckane čoko bananice ili neko voće. Zamotajte sve ponovou roladu i ostavite da stoji u frižideru do služenja... bon appétit!
Napomena: možete se igrati i sa bojama, dodajte malo prehrambene boje u smesu za šare i napravite raznobojne cvetiće, voćkice i sl.