уторак, 20. август 2013.

Tarte Tatin (sa lisnatim testom)


Nedavno sam bila u lepoj virtuelnoj poseti blogu Art on my way  kod naše drage Emine. A kako je red i poneti nešto kada idete u goste, rešila sam da za tu priliku napravim nešto lagano i tako je izbor pao na desert sa jabukama. I zato vas, dragi moji, pozivam da skoknete do Emininog bloga i pogledate šta smo fino poslužile uz virtuelnu kaficu.
 
Kod naše drage Suzyce na blogu Taste of life možete pogledati još jedan fini receptić za francuski tart sa jabukama.
 
A ovog puta vam donosim nešto drugačiju verziju čuvenog francuskog klasika sa karameliziranim jabukama napravljenog sa lisnatim testom. Uživajte u finim kolačičima i nadam se da će vam se dopasti.:)
 
 
Priča kaže da je čuveni Tarte Tatin nastao sasvim slučajno u istoimenom hotelu, negde pred kraj 19. veka, kada je jedna od dve sestre Tatin koje su vodile hotel, praveći pitu zaboravila na jabuke u tiganju, pa su se suviše prepekle u maslacu i šećeru. Osetivši kao da nešto gori, pokušala je da popravi stvar i karamelisane jabuke pokrila testom i ceo tiganj ubacila u rernu. Kad se ispekla, preokrenula je torticu i poslužila gostima hotela koji su bili prijatno iznenađeni novim ukusom.
 
Ubrzo je ova neobična preokrenuta tortica postala zaštitni desert hotela Tatin. Ipak, ne možemo baš sa sigurnošću tvrditi da li se sve zaista tako i dogodilo, ali u ukus ovog deserta ne treba sumnjati ni najmanje... uverite se i sami.:)

 
Sastojci: 250 g lisnatog testa, 500 g jabuka, 60 g maslaca, 60 g šećera +2 kašike, limunov sok, mrvica cimeta

Priprema:
 
Jabuke oljuštiti i iseći na šnitice, ako su jabuke manje onda se mogu iseći na osmine. Kratko ih prokuvati u malo vode u koju smo stavili 2 kašike šećera, sok od pola limuna i štapić cimeta. Jabuke ne treba dugo kuvati, dovoljno je svega 3-4 minuta. Izvaditi ih vode i ostaviti da se malo ocede.
 
Za to vreme, u tiganju koji može da ide u rernu, rastopiti 60 g šećera da dobije svetlu boju karamela. Dodati maslac isečen na listiće i sve zajedno kratko kuvati na tihoj temperaturi dok se maslac potpuno ne rastopi.


Pomeriti sa ringle i preko rastopljenog karamela poređati lepo jabuke. Vratiti na isključenu ringlu, a za to vreme rastanjiti lisnato testo u okruglu koru. Testo pažljivo preneti i prekriti jabuke, pritisnuti ivice da fil ne bi iscurio prilikom pečenja i izbockati odgore viljuškom na par mesta.
 
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-tak minuta. Kada testo fino zarumeni, izvaditi pitu iz rerne i sačekati par minuta (možete polako nagnuti i ocediti višak soka u činijicu). Poklopiti nekim većim tanjirom i pažljivo preokrenuti, pazite jer će možda još malo karamela iscuriti pa da se ne ispečete.
 
Ukoliko je neka kriškica jabuke ostala zalepljena u plehu, samo je lepo vratite nazad na pitu. Isecite ne kriške i servirajte uz malo umućene slatke pavlake prelivene karamelom koji smo sačuvali.
 
Bon  appétit!:))


A sada bih vas pozvala da zajedno posetimo blog Art on my way  koji piše naša mlada i kreativna studentica.:) Rekla sam vam na početku da sam, pre nekog vremena, dobila vrlo lep mejl od Emine i poziv da budem gost na njenom blogu. Razmišljala sam šta bih mogla poneti u goste i rešila da to bude neki fini desert koji se može brzo napraviti od sezonskih namirnica.
 
Sa stola su mi se smešile lepe jabuke koje je chef doneo sa pijace prethodnog dana, a setila sam se da imam još pakovanje lisnatog testa u zamrzivaču i tako su nastali jedna strudlica sa jabukama i mali Tartes Tatin.:))
 
Skoknite do bloga Art on my way i pogledajte šta smo vam sve lepo pripremile, a još jednom se najlepše zahvaljujem mojoj dragoj domaćici koja me je tako lepo ugostila da sam se na njenom blogu osećala kao kod kuće.:)))


 

27 коментара:

  1. Veoma popularan desert ovdje gdje zivim; brzo, ukusno i lako za napraviti...a izgleda bozanstveno!

    ОдговориИзбриши
  2. Mmmm, podje mi voda na usta. Odoh sada da vidim kako ste se druzile:)

    ОдговориИзбриши
  3. Odmah sam skočila do bloga, super druženje i super desertići!

    ОдговориИзбриши
  4. Lepe ste stvari napravile. Ova poslastica, samo sa manje šećera, je česta na našem stolu popodne uz kaficu. Pravim ga u originalu a i u raznim improvizovanim varijantama:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze i sa manje secera jer jabuke su ionako dovoljno slatke same po sebi, u pravu si - pravi "tea time" desert.:)))

      Избриши
  5. Obožavam deserte s jabukama, pogotovo kad su u društvu kuglice sladoleda od vanilije pa uz okuse uživam u toplo-hladnoj kombinacij.

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam tarte tatin i općenito deserte s jabukama, ali na tvojim slikicama i u tvojoj izradi sva hrana uvijek super izgleda....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nado, kod nas su isto omiljeni deserti sa jabukama, nekako najvise prijaju ovako u pozno leto i pocetkom jeseni.:))

      Избриши
  7. Ovaj tvoj tart mi se jako svidja, jabuke deluju tako sočno i mekano! Odličan je, i slikice su jako lepe i privlačne!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Suzy, meni se isto jako dopao u tvojoj verziji, sledeci put isprobavam.:))

      Избриши
  8. Pravila sam jednom Tart tatin i jako nam se dopao. Nikako da ponovim, a frižider je prepun jabuka... Moraću...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Milkice, nadam se da ce onda uskoro "pasti" repriza ove tortice.:) Puno vas sve pozdravljam!:))

      Избриши
  9. I ja se javljam kao ljubitelj slatkiša sa jabukama. Naravno u tvojoj izvedbi sve je savršeno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dragi komsiluk, ti si mi tu blizu, sledeci put mozemo zajedno da pravimo.:))

      Избриши
  10. Lana, napravaila sam danas Tart tatin, bio je super! Iduci put cu da probam sa zutim secerom, cisto zbog boje. I ovakav kakav jeste je savrsen! A ovo nije bilo sve od Lane danas u mojoj kuhinji!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divnooo, sad si me bas obradovala i drago mi je da je sve ispalo kako treba.:)) pssst, za sutra pripremam nesto slicno, samo sa drugim vockicama... dooodji, mislim da ce ti se bas dopasti.:)))

      Избриши
  11. Kakva koincidencija! A ja sam juce merkala kruske za kuvanje i mislila da od njih pravim Tart tatin. E valjda zasluzujem da me Random preko veze izvuce za jednu od nagrada ;-)

    ОдговориИзбриши