понедељак, 5. август 2013.

Letnja supica i Tart sa paradajzom



Omiljena letnja supica sa puuuno povrća koja će vas fino osvežiti na ovim vrućinama, kod nas je na meniju barem 2-3 puta nedeljno.:) Lako se pravi a sastojke možete menjati po ukusu, međutim gledajte obavezno da ubacite i nekoliko lepih paradajza jer će oni supici dati posebnu aromu. Možete je servirati toplu ili čak mlaku, prijaće podjednako i fino vas okrepiti kad je ovako toplo.

Da vidimo sada brzo šta nam je sve potrebno do sastojaka, a posle ćemo napraviti i jedan ukusan letnji tart.:)

Sastojci: 1 crni luk, 1 vezica zeleni (2-3 šargarepe, koren peršuna, paškanat, celer), 2-3 veća paradajza, 1 paprika, 1 krompir, 1 list kupusa, 2 češnja belog luka, so, biber, peršunovo lišće, testenina po izboru

Sastojci:

Očistiti povrće za supu, crni luk prepoloviti na pola, a zelen sitno iseckati. Na malo ulja propržiti presečene glavice crnog luka dok fino ne zamirišu. Dodati zatim seckanu šargarepu i ostalu zelen za supu, pa sve zajedno kratko propržiti.

Sipati oko 1,5 l tople vode, staviti još jednu celu papriku, krompir iseckan na kockice, list lupusa i 2-3 cela paradajza (neoljuštena). Dodati nekoliko zrna bibera i posoliti po ukusu. Kad voda provri, smanjti malo temperaturu i kuvati oko 20-tak minuta.


Pri kraju kuvanja, izvaditi paradajz i ispasirati u cediljki za supu (ljuske i semenke koje ostanu baciti), supica će dobiti lepu boju i aromu zbog pasiranog paradjza. Izvaditi crni luk i papriku (ako ih možda ne volite), a u ostatak supe zakuvati testeninu po izboru i posuti seckanim peršunovim lišćem.

Napomena: šargarepu možete i dekorativno iseći na cvetiće, pa će vrlo lepo izgledati u tanjiru kada servirate. Odaberite šargarepu koja je lepa i prava, oljuštite je i oštrim nožem isecite nekoliko uzdužnih brazdi sa malim razmakom. Kada je posle budete seckali na kolutiće, dobićete lepe cvetove.:)


Tart sa paradajzom


Sastojci: 250 g lisnatog testa, 200 g sira, oko 300 g cherry paradajza, 1 jaje, so, bosiljak

Priprema:

Lisnato testo ostavite na sobnoj temperaturi da se malo opusti, a zatim rastanjite u pravougaonu koru. Zasecite svuda okolo rub 1 cm od ivice, a sredinu premažite tanko nadevom od sira i umućenog jajeta (ostavite malo za premazivanje ivice).

Paradajz isecite na polovine i rasporedite preko nadeva od sira. Prelijte sa malo ulja, posolite i pospite listićima svežeg bosiljka ili drugog začinskog bilja. Možete naribati i malo parmezana odgore ako volite. Stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 200 C oko 30-tak minuta i poslužite toplo.:)

Prijatno grickanje!:)


Napomena: od druge polovine lisnatog testa možete napraviti štapiće. Testo rastanjite i premažite umućenim jajetom, a zatim pospite naribanim sirom i začinskim biljem. Isecite na trakice i svaku spiralno uvijte oko ose. Poređajte na pleh i pecite u prethodno zagrejamoj rerni 20-tak minuta dok fino ne porumene.

Još par recepata u kojima je paradajz "glavna zvezda", možda će vam se nešto dopasti od predloga.:))


Šta vi najradije spremate sa paradajzom, koje je vaše omiljeno letnje jelo?:))

1. Čorbica od paradajza
2. Baguette-bruskete sa paradajzom, sirom i pancetom
3. Domaće njoke u umaku od paradajza
4. Paprike u sosu od paradajza
5. Paradajz na 4 načina
 

21 коментар:

  1. Divna ljetna trpeza !!! sta reci ,sta god da odlucim isprobati necu se pokajati jer su jela prepoznatljiva i svakako da su ljetini obroci najljepsi sto zbog divnih boja,sto zbog ukusa voca i povrca...predivno Lana !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Meni je isto letnja kuhinjica posebno draga, pre svega zbog raskosi boja i svezih namirnica, a sem toga sve se brzo sprema... saljem ti pregrst lepih pozdrava!:))

      Избриши
  2. juhica me je nadahnula za ručak, a oduševljena sam idejom kako oblikovati mrkvu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ivana, bice mi drago ako recept fino posluzi, a supica tako prija na ovim vrucinama.:))

      Избриши
  3. Predivni predlozi, sve u tvom stilu:) Tako šarmantno i neodoljivo. Volim paradajz a volim i ovu tvoju ideju "sve na jednom mestu". Predivno, draga moja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nale, bice jos takvih receptica ceeelog meseca, i meni je ovako lakse da ih skupim.:)))

      Избриши
  4. Supu mogu u bilo koje doba dana, prosto je obožavam, naročito ovakvu sa puno povrća!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Suzy, i kod nas je supica gotovo obavezna a chef se najcesce prihvati posla oko seckanja povrca i pripreme svih ostalih sastojaka.:))

      Избриши
  5. Ljetno, ukusno, odlično baš za ove vrućine.. krasni recepti!

    ОдговориИзбриши
  6. Oooo... sve je TAKO divno!! Ja, zapravo, mnogo više volim supice od samog povrća nego supe sa mesom. Ovog trenutka se setih nečeg - moj deda je leti seckao svež paradajz u supu - mesnu, nedeljnu supu sa sve rezancima :) Govorio je da ga to "razblaživa", što bi značilo - osvežava <3 :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Kod nas je za pravljenje supica uglavnom zadužen chef, on to sve voli da secka i priprema, mada neki put uspem da se ubacim.:) A nista lepse od prave nedeljne supice sa domacim rezancima, moram ipak priznati da je deka imao vrlo originalan receptic.;)))

      Избриши
  7. diivno! iznenadila sam se koliko mi ovakve juhe pašu tople po ovim vrućinama, uz hladnu vodu to je sve što mi treba :) i pokoja voćkica :)

    ОдговориИзбриши
  8. Odlična kolekcija, pogotovo grickalice.
    Što se štapića tiče, sviđa mi se recept Lorraine Pascale koja lisnato tijesto premaže senfom, a na ribani sir slaže kriške pancete - to su najbolji lisnati štapići koje sam ikad jela.

    ОдговориИзбриши
  9. Kako fina supica, svidjaju mi se sargarepe onako iseckane lepo, sad sto sam bolesna mogla bih to jesti.. kako se kaze ova testenina sto si koristila na slici? Zelim ponekad objaviti recpt time a ne znam da li to imate ni kako to zovete:-) kod nas Kritharaki :-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da smo tu testeninu kupili upravo u Grckoj, nisam je videla kod nas, zove se oriz testenina jer podseca na zrna rize (pirinca).:) p.s. zelim ti brz oporavak... uz neku finu, toplu supicu.:)

      Избриши
    2. Mi to zovemo kritharaki jer podseca na zrne jecme:-) kritharaki znaci mali jecam

      Избриши
    3. :)) Zaista podsecaju na zrnca neke zitarice, eto sada sam naucila novu rec.:)

      Избриши
  10. Juce isprobano - i supica i tart. Pun pogodak! Nsam imala list kupusa, p stavila mlo karfiola (i to je kupus, zar ne?). Moram da ponovim! A za tart sam koristila mesavinu rikkote i maskarpone sira, ispalo sjajno. Hvala na prelepim receptima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, tek sada vidim komentar... hvala ti puuuno na isprobanim recepticima i drago mi je da vam se dopalo, ta supica nam je posebno omiljena leti i verujem da je tvoja kombinacija bila podjednako ukusna, odlicno si se snasla.:))) Saljem poljupce i veliki pozdrav celoj ekipi!:)))

      Избриши