Mala izmena u meniju - danas su nam na redu bili recepti iz rerne, ali kako je i ovih dana prilično toplo, odlučila sam se ipak za "zeleni" jelovnik. I za njih nam je isto potrebna rerna, ali i nešto manje vremena za pripremu, pa ćemo slow food receptiće ipak ostaviti za kasnije, ali svakako će stići na red do kraja meseca.:)
Možda ste već primetili da neki put spajam recepte, obično kada koristim iste namirnice ili su recepti po nekom drugom kriterijumu slični, nekako mi je tako zgodnije a nadam se da je i vama praktičnije za snalaženje na taj način (ako nije, odmah mi recite, prihvatam sve sugestije:)).
Gratinirana pasta sa brokolijem i sirom
Sastojci: 300 g testenine, 1 glavica brokolija, 150 g naribanog kačkavalja, oko 3 dl neutralne pavlake za kuvanje, so, beli biber, muskatni oraščić
Priprema:
Brokoli podeliti na cvetiće i kuvati u slanoj vodi 5-6 minuta. Ocediti i ostaviti na stranu da se malo prohladi. Zagrejati neutralnu pavlaku, dodati malo soli, bibera i muskatnog oraščića, pa na kraju umešati naribani kačkavalj i kuvati na laganoj vatri dok se sir potpuno ne istopi.
Skuvati testeninu po izboru, ocediti, dodati brokoli i preliti pripremljenim umakom od sira. Sve lagano uzmešati i prebaciti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno premazali sa malo maslaca i posuli mrvicama (mogu se koristiti i male pojedinačne posudice za sufle).
(inspiracija za recept)
Pitice sa brokolijem
Sastojci (za 10-tak pitica): 250 g tankih kora, 1 mala glavica brokolija, oko 200 g sira, par kašika grčkog jogurta, 1 jaje, so, biber, za premazivanje: ulje i gazirana mineralna voda + 1 jaje
Priprema:
Brokoli podeliti na manje cvetiće i kuvati u slanoj vodi par minuta dok ne omekša. Ocediti i izmešati sa sirom, dodati jedno jaje i posoliti ako je potrebno.
Kore za pitu iseći oštrim nožem na pola i ređati na sledeći način: prvu koru premazati mešavinom ulja i mineralne vode, pa preko nje staviti drugu koru, premazati ponovo. Na jedan kraj staviti kašiku fila, preklopiti levu i desnu stranu kore preko fila tako da dobijemo uzanu traku. Sve zaviti u rolatić i ređati na podmazan pleh.
Pre pečenja, pitice premazati još malo mešavinom ulja i vode ili još bolje jednim umućenim jajetom (mogu se posuti i susamom). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20-30 minuta dok lepo ne zarumene.
Pitice poslužiti uz kiselo mleko... prijatno grickanje!:))
Trouglaste pitice sa sirom
Sastojci: 250 g tankih kora, oko 250 g sira, 1 jaje; za premazivanje: ulje i gazirana mineralna voda + 1 jaje
Priprema:
Od druge polovine kora za pitu možemo napraviti i trouglaste pitice sa sirom. Možemo ostaviti cele kore, a možemo ih preseći i na pola da bi dobili male trouglove koji su zgodni za posluženje kada pravimo feštu sa raznim grickalicama.
Svaku koru premazati ili poprskati mešavinom ulja i vode, pa preklopiti po dužini da bi dobili uzanu traku. Na jedan kraj staviti kašiku fila od sira i preklopiti tako da dobijemo trougao (kao na slici). Nastaviti preklapanje dok ne stignemo do kraja kore, tako da nam na kraju ostane samo trouglasti paketić.
Na isti način zamotati i ostale kore i lepo složiti u pleh. Premazati umućenim jajetom i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 200 C oko 20-30 minuta. Tople pitice poslužiti uz kiselo mleko i odmah probati jednu... prijatno!:)
Ako ste ljubitelj brokolija, onda su ovi "zeleni" receptići prava stvar za vas... isprobajte po želji!:)
1. Pire od brokolija
2. Brokoli u finom sosu
3. Tartlete sa brokolijem i sirom
Mljaaaaac, odlični recepti! Pire od brokule obavezno moram isprobati!
ОдговориИзбриши:)) Ma, znala sam da ima jos ljubitelja ovog "zelenisa", mislim da ce ti se svideti, meni su zapravo jako fine sve kombinacije sa njim jer je dosta blagog ukusa.:))
ОдговориИзбришиja obožavam svako zelenilo a tek s tijestom! ubojito i ne znam što mi je bolje...
ОдговориИзбришиSnjezo, sledeci put te zovem na pitice!:)))
ИзбришиRado se pozivam na degustaciju :) Sve je po mom ukusu :)
ОдговориИзбришиJafi, samo izvoli, uvek si dobrodosla!:)))
ИзбришиDraga moja, bozanstveno kao i uvek. Ove pitice su ti fantasticne, brze, prakticne i efektne:) Inače, brokoli jedem na mnoge načine ali kao fil za piticu još nisam, evo prilike. Pozzz
ОдговориИзбришиNale, pitice su jako fine, brokoli se bas nekako fino uklopio u ovoj kombinaciji.:))
ИзбришиSve je odlično, a posebno pitice sa brokolijem. To ću morati isprobati... :)
ОдговориИзбриши:)) Milkice, javi utiske ako budes pravila!:))
ИзбришиVolim tvoje postove gde sklopiš više stvari tj. recepata... volim brokoli i sve ove ideje su mi super!
ОдговориИзбришиHvala Maslinice, znam da ti isto volis te "zelene" receptice.:))
ИзбришиSjajno! Nikad mi nije palo na pamet da probam pitu sa brokulima. A ovu pastu na vrlo slican nacin i ja pravim!
ОдговориИзбришиBrokoli se nekako iznenadjujuce dobro "snasao" u toj kombinaciji.:))
Избришиuvijek sam za ovakve pitice, a prvo jelo je odličan način kako ponuditi brokulu nekome tko ju inače ne voli :) jako fino!
ОдговориИзбриши:)) Daaa, moze se lepo "zakamuflirati" sa ostalim sastojcima, na ovaj nacin ce sigurno zavoleti.:))
ИзбришиNe znam šta bi prije probala, sve izgleda fantastično;)
ОдговориИзбришиHvalaa!:)))
Избриши\Njaaaammmmmm SVE je to lepo i zelim probatiiiiii :)) obozavam brokul, sigurno cu nesto od toga napraviti :)
ОдговориИзбришиA htela bih pitati o onim piticama sa brokolijem gde pisete da koristite par kasika grckog jogurta, posta sam grkinja i imamo puno toga , na sta tacnije mislite??? Hvala unapred. Predlazem da koristimo krem sir umesto toga posto grcki jogurt ostavice tescnosti .
ОдговориИзбришиA mogu reci da vas recept lepse izgleda i zvuci od originalnog sa cedarom ;) i svidja mi se i ona nova slika sa bubamarom na vrhu bloga :D
ОдговориИзбришиDraga Demi, oprostite sto odgovor malo kasni.:) U fil za pitice mozete slobodno staviti i kiselu pavlaku, krem sir ili gusti jogurt, vec sta se nadje u frizideru, dovoljno je samo par kasika kako bi se svi sastojci lakse povezali. Nadam se da ce vam se svideti pitice na ovaj nacin... saljem puno lepih pozdrava!:)
ОдговориИзбришиHvala što ste javili, renoviram blog, nadam se da ce vam se svideti. Pozdrav iz Grčke!!
ОдговориИзбриши:)) Proviricu na blog da vidim novi dizajn i sta se fino u medjuvremenu spremalo... veliki pozdrav!:)))
Избриши