четвртак, 7. март 2013.

Tartlete sa brokolijem i sirom


Iako po kalendaru, proleće samo što nije zakucalo na vrata na ovoj strani zemaljske kugle, napolju je pravi jesenji dan. Još jutros je počela da pada sitna kišica i do podne se samo još više pojačala, već se napravila i fina izmaglica na ulicama, tako da ako ste rešili da danas izlazite nekuda, sigurno će vam trebati i kišobrani. A ako kojim slučajem ostajete u toplini doma, evo jednog finog receptića za kišno popodne.:)

Sastojci: 175 g brašna, 100 g maslaca, 1 ravna kašičica soli, 1 jaje, 1 kašika hladne vode (po potrebi)

Nadev: 1 manja glavica brokolija, 2 dl kisele pavlake, 1 dl mleka, 50 g kačkavalja, 2 jaja, so, biber

Priprema:

Napravite prhko testo od brašna, maslaca, malo soli i jednog jajeta, po potrebi dodajte i kašiku hladne vode. Testo zamotajte u foliju i ostavite u frizider na 30-tak minuta.

Za to vreme pripremite nadev: brokoli podelite na cvetiće, operite i kuvajte u slanoj vodi 5 minuta. Ocedite i ostavite na stranu da se malo prohladi. Posebno izmešajte kiselu pavlaku, mleko i jaja, dodajte naribani sir i začinite po ukusu.




Razvijte tanko testo između dva lista papira za pečenje. Okruglom modlicom ili većom čašom izvadite krugove i utisnite u kalup za mafine (ne morate premazivati). U svaku korpicu stavite po nekoliko cvetića brokolija i prelijte  pripremljenim umakom. Stavite u zagrejanu rernu i pecite na 200 C oko 25-30 minuta. Gotove tartlete poslužite tople kao laku užinu ili večeru... prijatno!:)

Napomena: umesto malih korpica možete napraviti i jedan veći tart u kalupu prečnika 26 cm. U nadev se može dodati i malo seckane pancete da fino zamiriše.:)


8 коментара: