недеља, 10. март 2013.

Punjene lignje na dva načina


Malo morske inspiracije i dva lagana ručka za prve tople dane proleća. Iako je ostalo još nešto manje od dve nedelje do pravog, kalendarskog početka proleća, možemo već polako da se navikavamo na laganiju hranu. Ovog puta na meniju su nam punjene lignje, u osnovi dva vrlo slična recepta, ali sa drugačijom završnicom.:)

Kako lignje baš i nisu uobičajena hrana na ovom podneblju, koristila sam smrznute lignje. To je zapravo bio moj prvi pokušaj da ih pripremim na ovaj način, ako ne računam one već gotove i pohovane kolutiće. Međutim, nisam baš sigurna da li sam potrefila pravi ukus, mada su nama bile fine ali možda malkice gumaste (ne znam da li baš treba da budu takve:). I zato, ako ste ih već pripremali i imate neki dobar recept, možete slobodno otkuckati u komentaru.:))


Punjene lignje u belom vinu


Sastojci: 500 g lignji, 2-3 češnja belog luka, 1 crni luk, 100 g pirinča, 2 dl vode (ili belog vina),so, biber, malo seckanog peršuna, maslinovo ulje, limun za dekoraciju
Priprema:
Lignje očistite i izvadite prozirnu plastiku, a krake sitno iseckajte. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni i  beli luk, dodajte krakove lignji, pa sve zajedno još kratko prodinstajte. Dodajte zatim pirinač, sipajte vodu ili belo vino i kuvajte 20-tak minuta dok sve lepo ne omekša.

Očišćene lignje napunite pripremljenim nadevom od pirinča i zatvorite ih čačkalicom. Na malo ulja propržite sitno seckani beli luk, dodajte lignje, sipajte malo belog vina i stavite u rernu da se peku oko 30-tak minuta. Možete ih pokriti folijom i pre kraj pečenja otkriti da se fino zapeku. Servirajte sa kriškicama limuna.


Zapečene lignje u paradajz sosu



Sastojci: 500 g lignji, 2-3 češnja belog luka, 1 crni luk, 100 g pirinča, 2 dl vode (ili belog vina),so, biber, malo seckanog peršuna, maslinovo ulje
Sos od paradajza: 2 cešnja belog luka, 500 g paradajz pelata, so, biber
Priprema:
Pripremite punjene lignje kao u prethodnom receptu. Lignje očistite i izvadite prozirnu plastiku, a krake sitno iseckajte. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte krakove lignji, pa sve zajedno još kratko prodinstajte.
Dodajte zatim pirinač, sipajte vodu ili belo vino i kuvajte 20-tak minuta dok sve lepo ne omekša. Očišćene lignje napunite pripremljenim nadevom od pirinča i zatvorite ih čačkalicom.

Na malo ulja propržite sitno seckani beli luk, dodajte paradajz pelat i sve kratko prokuvajte. Preko sosa poređajte punjene lignje i stavite u rernu da se peku 30-tak minuta. Pre služenja pospite sitno seckanim peršunom.

4 коментара:

  1. E sad i da imam ovo sve na jednom mestu. Pravac bookmarks :)

    ОдговориИзбриши
  2. Super su ti. Ja ih volim samo onako bez punjenja...

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastične punjene lignje! Skoro sam jela u Reci... recimo Lignje na provansalski način... i ovo je mnogo bolji recept, a stavila sam i ja Provansalski začin :)))) Nisam imala pelat, a nameračila se da napravim tog dana pošto-poto, tako da sam stavila pasradajz sok, možda su zbog toga bile i blažeg ukusa.. u svakom slučaju... hvala! ♥

    ОдговориИзбриши