среда, 20. март 2013.

Tanke lepinjice sa ruzmarinom

 
 
 
Zgodne su za grickanje kad krenete na izlet, za užinu, dok navijate za omiljeni tim ili možda pratite neki napeti akcioni triler. Tanke lepinjice sa ruzmarinom ili drugim začinskim biljem odlično se slažu sa nekim finim namazom od povrća ili sira, a vrlo su ukusne za grickanje i same. Na stranici Marthe Stewart možete pogledati originalni recept .
 

Sastojci: 500 g brašna, 25 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 3 kašike ulja, oko 3 dl tople vode, 1 jaje za premazivanje, morska so, ruzmarin 

Priprema: 

Razmutiti kvasac u pola šolje tople vode, dodati kašičicu šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.

Izmešati brašno, so, dodati pripremljeni kvasac, ulje i sa toplom vodom zamesiti srednje meko testo. Dublju činiju premazati uljem, staviti testo, pokriti folijom i ostaviti da odmara oko 1 h dok se ne udvostruči. 
 
 
 
Testo prebaciti na radnu površinu i podeliti na 16 delova i oblikovati male jufkice. Jufkice tanko razviti, više u dužinu nego u širinu, tako da bi mogli da stavimo po 4 u pleh. Pleh obložiti papirom za pečenje i složiti 4 lepinjice.
 
Lepinjice premazati umućenim jajetom i posuti krupnom morskom soli i ruzmarinom ili nekim drugim začinskim biljem po izboru. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta dok ne postanu fino hrksave. Prebaciti ih na ravan tanjir i ostaviti da se potpuno ohlade, a u međuvremenu ispeći preostale lepinjice.
 
Od ove mere izađu 4 puuuna pleha što je dovoljno za 16 lepinjica.:)
 
 
Lepinjice je najlepše grickati uz neki namaz, recimo namaz od patlidžana , humus, može i salsu, domaći ajvar ili nešto slično... ma, verujem da ćete se snaći sami, prijatnooo grickanje!:))))
 
I ovaj recept ide našoj Milkici za igricu Ajme, koliko nas je na temu ruzmarina.:)

14 коментара:

  1. Divne lepinjice, tako su mi privlačne da bi ih ja grickala bez ičeg.

    ОдговориИзбриши
  2. Joooj kako su divne! Moram isprobati. Fotke su savršene.

    ОдговориИзбриши
  3. Ove lepinjice osvajaju na prvi pogled, a sigurno bi i na prvi zalogaj, odlične su !

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман21. март 2013. 13:06

    Auh, ovo odmah za isprobat.

    ОдговориИзбриши
  5. Podsjecaju me na indijski Naan kruh. Njam njam.

    ОдговориИзбриши
  6. lepinjice su za pet plus. volim to dvije kore a između ...
    meni ne bi trebalo ništa uz njih.

    ОдговориИзбриши