четвртак, 14. март 2013.

Rösti od krompira

 
 
Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i veoma ukusno. Krompir se može prethodno kratko skuvati što će kasnije dosta skratiti vreme za prženje. Može se spremati samo od krompira a ukusno je i dodati malo sira, pancete ili luka. Ovo je recept za klasičan rösti koji najviše volimo.:)
 
Sastojci: 3-4 krompira srednje veličine, 1 ravna kašičica soli, ulje, 50 g kačkavalja i vezica mladog luka po želji
 
Priprema:
 
Kuvajte krompir u ljusci 10-tak minuta a zatim ohladite, oljuštite i naribajte kao jabuke. Posolite po ukusu i ako želite dodajte malo naribanog kačkavalja a možete dodati i prethodno proprženu, seckanu pancetu ili mladi luk. 
 
Zagrejte ulje u tiganju i lepo rasporedite naribani krompir u tankom sloju. Možete spremati i u dva tiganja, lepše je kad je tanje. Blago pritiskajte varjačom odgore a krompir sa strane usmeravajte prema sredini da oblikujete lepu "palačinku". Pržite 10-tak minuta dok se ne uhvati fina korica.
 
Sada pazljivo preokrenite na drugu stranu. Tiganj pokrijte većim tanjirom ili drugim tiganjem,  preokrenite i iskliznite ponovo u tiganj. Pržite još 6-7 minuta sa druge strane i poslužite odmah dok je još fino toplo uz sezonsku salatu... bon appétit!:)
 
 


Napomena: možete praviti i male pitice i kratko ih pržiti na ulju sa obe strane, a zatim koristiti kao podlogu za pravljenje malih sendviča. Naribani krompir možete ispeći i u rerni u kalupima za mafine. Kalupiće samo prethodno premažite sa malo maslaca i napunite smesom do polovine. Pecite 20-tak minuta dok se ne uhvati fina korica i dobićete male zalogaje za posluživanje.:)


 
Možda će vas zanimati i ovi brzi i jednostavni recepti sa krompirom koju se mogu poslužiti kao lagani ručak ili fina večera:
 
 
1. Pita od povrća
2. Jaja u gnezdu od krompira
3. Lisnati krompirići

15 коментара:

  1. Sigurno je odlično i može biti samostalan ručak uz dobru salatu :)

    ОдговориИзбриши
  2. Jako volim rosti, odlično si to prikazala. I kao i uvijek - divim se tvojim fotkama. Zbilja su prave maajstorske. Puno profića može se posramiti. Slikati hranu je, po mom mišljenju, daleko zahtjevnije nego slikati ljude ili prirodu.

    ОдговориИзбриши
  3. Tako jednostavan, a divan recept. Taman imam kuci par krompira, sir i malo povrca. A momak obozava sve vezano za krompire :)

    ОдговориИзбриши
  4. ovo je fantastično, tako jednostavno i dobro. nisam nikada radila, morala bih probati

    ОдговориИзбриши
  5. Koliko divnih jela sa krompiricima:) Volela bih da isprobam Rosti, deluje mi odlicno, a i slike to dokazuju! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  6. Super si ih napravila, no Rösti su Svicarski specijalitet. Ovdje u Svedskoj to zovemo Råraka. Isprobaj i Raggmunk (ribani krompir mijesan sa smjesom od palacinki).

    Pozdrav iz Svedske

    ОдговориИзбриши
  7. Ah da "švajcarsko", a ja procitala Svedsko. Gdje su mi te naocale...

    ОдговориИзбриши
  8. Uglavno mi mama to radi, djeci kaže da radi palačinku pa je njima to super, ovi muffini su jako zanimljivi.

    ОдговориИзбриши

  9. Za Rosti sam prvi put čula kad ga je Karapanđa radio na TV-u, u svom restoranu u Švicarskoj, gdje trenutno živi i radi.

    Tvoj Rosti predivno izgleda. A tek ove male pitice, super ideja!

    ОдговориИзбриши
  10. Drugari, ovo je vrlo fino jelo i brzo se sprema, sve varijacije su dobrodosle i verujem da ce vam se svideti ako mozda niste pravili do sada.:)) Dalmatian Mom, super mi zvuci u kombinaciji sa smesom za palcinke, verujem da ce biti isto tako fino kad se napravi, thanks!:)) Puno vas sve pozdravljam!:)))

    ОдговориИзбриши
  11. Odlično je za večeru! Mi smo jeli uz salaticu a bili su prijatelji što jedu meso pa sam njima ispržila viršle uz to i svi su bili jako zadovoljni:)

    ОдговориИзбриши
  12. Krasno jelo od krompira, definitivno osvježenje i svakako ću ga pripremiti !

    ОдговориИзбриши