четвртак, 23. јун 2011.

Jaja u gnezdu od krompira i spanaca





Stiglo nam je toliko dugo ocekivano leto, temperatura se vec danima ne spusta ispod 30-tog podeoka i ne bih se sada uopste bunila kad bi nas iznenadio neki kisni oblacic i podario nam makar kratkotrajno osvezenje.:) I zato,evo par predloga laganih receptica koji su ujedno i moja ulaznica za ovomesecni krug igrice Ajme, koliko nas je na temu jaja, koju ovog puta nadgleda nasa Sanja sa bloga Knjiski moljac u spajzu.:)

Sastojci (za 2 osobe): 2-3 krompira srednje velicine, prstohvat soli, malo bibera, kockica maslaca, 2 kasike naribanog parmezana, 2 jajeta

Priprema:

Za ovaj receptic sam ponovo koristila one slatke male keramicke posudice iz prethodnoh posta, a sasvim fino mogu posluziti i neke manje serpice ili cak kalupici za projice.

Krompir oljustiti i krupno naribati, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati kockicu maslaca (25 g) i naribani parmezan, pa sve lepo izmesati. Male keramicke posudice namazati maslacem i obloziti naribanim krompirom, napraviti udubljenje kasikom na sredini kao gnezdo, pa staviti da se pece nekih 20-tak minuta.

Kad su "gnezda" od krompira vec dobila lepu rumenu boju, izvaditi ih  iz rerne, razbiti po jedno jaje u svako udubljenje u sredini, i vratiti da se jos malo peku dok jaja ne budu gotova... bon appetit!:)


Predlog za serviranje: ova gnezda je zgodno posluziti uz neki zeleni prilog, recimo pire od spanaca ili pire od pasiranog graska i krompira. Gnezda izvadite iz modlica pre posluzivanja pa ce tako izgledati posebno dekorativno na tanjiru.;))


Jaja u gnezdu od rize i spanaca


Verujem da vam je ovaj recept vec poznat i zato je ovde prikazan vise kao ideja za jedan brzinski rucak. Potrebnu kolicinu sastojaka mozete sami odredediti prema broju ukucana (kod nas recimo tata nije ljubitelj zelenisa;)). Znaci, na malo ulja proprziti manju glavicu crnog luka, dodati spanac iseckan na trakice, malo promesati i dodati rizu. Sipati vodu ili pileci bujon i kuvati dok riza ne omeksa.

Kalupice namazati maslacem i napuniti pripremljenom rizom, u sredini napraviti udubljenje poput malog gnezda i tu razbiti po jedno jaje. Sve kratko zapeci u rerni... et voila!:))


Oeufs en nids de pommes de terres

Ingrédients : 2-3 pommes de terres, sel, poivre, 25g de beurre, 2 cuillères à soupe de parmesan, 2 oeufs

Préparation:

Pelez les pommes de terre et râpez-les finement. Salez et poivrez, ajoutez 2 cuillères à soupe de parmesan et mélangez bien. Beurrez 2 petits moules individuels.
Remplissez au 2/3 de pommes de terre, puis appuyez légèrment au centre de manière à former un creux. Enfournez et faites cuire 20 minutes.
Sortez les nids de pommes de terre du four, cassez un oeuf  au centre et faites cuire encore une dizaine de minutes. Démoulez les nids dans les assiettes et servez aussitôt.

9 коментара:

  1. Što se mene tiče, oba gnijezda prosto mame da se sleti u njih! Bilježim.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. јун 2011. 07:27

    Ja sam uvek zahvalna za nove ideje sa jajima(moje koke nose ih kao lude).Ovo mi izgleda jako ukusno.

    ОдговориИзбриши
  3. Opet ove slatke posudice :-) Ova gnijezdasca stvarno super izgledaju. Bas ti hvala na ovim zanimljivim receptima. Uvijek fali ideja :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Prekrasne idejice,dekorativne i preukusne..milina za nepce i oči.. veliki pozdrav draga!

    ОдговориИзбриши
  5. Lana, prekrasna su oba gnjezda, to kod tebe tako dobro izgleda ! Sigurno su i oba jako ukusna, a ja bih se ipak malo priklonila ovome od riže i špinata. Odlični recepti i divne slike !

    ОдговориИзбриши