Konacno su tresnje stigle na red!;)) Ove godine voce prilicno kasni, ne znam da li je to zbog premalo sunca ili viska kise koja nas skoro svakog dana obicno "poseti" u popodnevnim casovima, a par puta nas je iznenadio i grad, pa je mozda i to bio razlog sto su vockice dosta kasnile. Kazu da je veliki broj stabala unisten, jagode su vec polako na izmaku, visnje su nesto slabo rodile a tresnje se tek stidljivo pojavljuju na tezgama, tako da ne znam kako ce biti ove godine sa pravljenjem zimnice.
No, da ipak lepo postavim par receptica jer je sada sezona, a mozda ce se vockice jos i oporaviti pod ovim toplim junskim suncem. Ovde je recept za spremanje kompota od sezonskog voca (po njemu uvek pravim i zaista je vrlo jednostavan i nema tu nesto puno posla), a tu je i nekoliko brzih poslastica koje se mogu kombinovati sa tresnjama ili visnjama... nadam se da ce Vam se dopasti.;))
Kompot od tresanja
Sastojci: sezonsko voce po zelji (tresnje, visnje, kajsije, breskve, kruske, belo grozdje...), po 6 kasika secera za svaku teglu od 750 g, voda
Priprema:
Ciste tegle napuniti vocem i u svaku staviti po 6 kasika secera (oko 100 g). Tresnje i visnje stavljati zajedno sa kosticama, samo ih prethodno lepo oprati i skinuti peteljke. Ako se odlucite za kajsije, presecite ih na pola i izvaditi kostice, breskve i kruske bi trebalo prethodno oljustiti i iseci na cetvrtine ili kockice, dok je grozdje dovoljno samo dobro oprati. Tegle zatim napuniti hladnom vodom skoro do vrha i odgore staviti poklopce.
Potreban nam je nesto dublji lonac koji je vece visine nego sto su tegle, pa ako nemamo tako duboki lonac kompot mozemo praviti i u manjim teglicama, samo cemo onda stavljati po 3 kasike secera u svaku teglicu. Na dno lonca lepo sloziti kuhinjsku krpu i odgore poredjati zatvorene tegle (meni stanu samo 3 kom.).
U lonac sada sipati vodu (moze i mlaku) koja treba da prekrije tegle bar za 1 cm. Kad prvori kuvati 5 minuta i skloniti sa ringle. Pazljivo odliti malo vode i izvaditi tegle (obicno ih uhvatim za poklopac uz pomoc kuhinjske krpe koju sam presmotala vise puta posto je sve jako toplo). Tegle poredjati na sto i ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih premestiti na neko tamno i hladno mesto. Postupak ponoviti sa preostalim teglama voca.
Primeticemo da se voce podiglo skroz gore (blize poklopcu;)) a na dnu tegli je ostao sloj secera koji ce se vremenom postepeno rastopiti. Kompoti pripremljeni na ovaj nacin se mogu sasvim fino cuvati godinu dana, pa cak i duze.
Napomena: kad se priprema kompot sa kajsijama, breskvama ili kruskama, bolje je odabrati nesto cvrsce voce koje nije previse zrelo i mekano.
No, da ipak lepo postavim par receptica jer je sada sezona, a mozda ce se vockice jos i oporaviti pod ovim toplim junskim suncem. Ovde je recept za spremanje kompota od sezonskog voca (po njemu uvek pravim i zaista je vrlo jednostavan i nema tu nesto puno posla), a tu je i nekoliko brzih poslastica koje se mogu kombinovati sa tresnjama ili visnjama... nadam se da ce Vam se dopasti.;))
Kompot od tresanja
Sastojci: sezonsko voce po zelji (tresnje, visnje, kajsije, breskve, kruske, belo grozdje...), po 6 kasika secera za svaku teglu od 750 g, voda
Priprema:
Ciste tegle napuniti vocem i u svaku staviti po 6 kasika secera (oko 100 g). Tresnje i visnje stavljati zajedno sa kosticama, samo ih prethodno lepo oprati i skinuti peteljke. Ako se odlucite za kajsije, presecite ih na pola i izvaditi kostice, breskve i kruske bi trebalo prethodno oljustiti i iseci na cetvrtine ili kockice, dok je grozdje dovoljno samo dobro oprati. Tegle zatim napuniti hladnom vodom skoro do vrha i odgore staviti poklopce.
Potreban nam je nesto dublji lonac koji je vece visine nego sto su tegle, pa ako nemamo tako duboki lonac kompot mozemo praviti i u manjim teglicama, samo cemo onda stavljati po 3 kasike secera u svaku teglicu. Na dno lonca lepo sloziti kuhinjsku krpu i odgore poredjati zatvorene tegle (meni stanu samo 3 kom.).
U lonac sada sipati vodu (moze i mlaku) koja treba da prekrije tegle bar za 1 cm. Kad prvori kuvati 5 minuta i skloniti sa ringle. Pazljivo odliti malo vode i izvaditi tegle (obicno ih uhvatim za poklopac uz pomoc kuhinjske krpe koju sam presmotala vise puta posto je sve jako toplo). Tegle poredjati na sto i ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih premestiti na neko tamno i hladno mesto. Postupak ponoviti sa preostalim teglama voca.
Primeticemo da se voce podiglo skroz gore (blize poklopcu;)) a na dnu tegli je ostao sloj secera koji ce se vremenom postepeno rastopiti. Kompoti pripremljeni na ovaj nacin se mogu sasvim fino cuvati godinu dana, pa cak i duze.
Napomena: kad se priprema kompot sa kajsijama, breskvama ili kruskama, bolje je odabrati nesto cvrsce voce koje nije previse zrelo i mekano.
Omlet sa tresnjama
Sastojci za 4 osobe: 4 jajeta, 1 kasika secera, 2,5 dl mleka ili vode, 200 g brasna, oko 300 g tresnjica, 50 g badema u listicima
Priprema:
Izmesati secer i zumanca sa mlekom, dodati brasno i na kraju belanca umucena u cvrstu penu. Zagrejati malo ulja ili maslaca, pa stavljati po 1-2 kutlace smese za svaki omlet i ravnomerno rasiriti po celom tiganju. Odgore rasporediti ociscene tresnje i malo pritisnuti da se bolje zalepe.;)
Kad se omlet ispekao sa jedne strane, pazljivo okrenuti na drugu stranu i jos kratko peci (omlet se moze poklopiti ravnim tanjirom koji je istog precnika kao i tiganj, pa zajedno preokrenuti i ponovo vratiti omlet u tiganj). Na kraju, prebaciti na tanjir, posuti secerom u prahu i prepecenim listicima badema. Posluziti dok je jos toplo.;))
Jos jedna ideja za ukusni omlet sa jabukama koje su zamirisane rumom, recept mozete pogledati ovde.;))
Brzi kolac sa sezonskim vocem
Verujem da ovaj kolac svi volimo jer se cesto sprema u sezoni kada ima svezeg voca, a ono sto je mozda malkice drugacije je da se deo brasna zameni sa grizom pa tako testo postane divno rastresito i vazdusasto. Umesto mleka koristi se jogurt koji se odlicno slaze sa ovom vocnom kombinacijom.... isprobajte jednom i na ovaj nacin.;))
Sastojci: 1 solja (od 2 dl) jogurta, 1 solja secera, 1 solja griza, 1 solja brasna, 1/2 solje ulja, 1 prasak za pecivo, 1 vanilin secer, 3 jaja, 500 g sezonskog voca (tresnje, visnje, ribizle, maline...)
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati secer, zumanca, jogurt, ulje, griz i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. Sve lepo izmesati i sipati u podmazan i brasnom posut pleh. Po povrsini ravnomerno rasporediti voce (tresnjama i visnjama prethodno izvaditi kostice;)).
Staviti da se pece u zagrejanu rernu na 200 C oko 30-tak minuta. Kad se kolac ohladi, seci na kocke i posuti secerom u prahu... bon appetit.;))
Savijaca sa tresnjama
I na kraju, jos jedan predlog za finu savijacu sa tresnjama ili visnjama i grizom koja veoma podseca na domace testo i tesko da bi neko mogao pogoditi da je napravljena sa kupovnim korama. Jedan fini receptic mozete procitati kod nase Maje na blogu, klik ovde.;))
Profitez l´été pour préparer des compotes et des gâteaux avec des fruits au choix.:)
Compote de cerises
Ingrédients: des fruits de votre choix (cerises, poires, pêches, abricots ou raisins blancs), quelques bocaux en verre de 750 ml, du sucre
Préparation:
Lavez les cerises et mettez-les dans les bocaux en verre, ajoutez 6 c. soupe de sucre dans chaque bocal et fermez bien. Si vous préparez la compote avec d´autres fruits, il faut les éplucher tout d´abord et couper en dés.
Au fond d´une casserole profonde mettez un torchon , placez les bocaux bien fermés et versez de l´eau jusqu´ à 1 cm au dessus des couvercles. Portez à éboullution et faites cuire pendant 5 minutes.
Puis, sortez-les de l’eau bouillante et laissez refroidir. Gardez vos trésors culinaires dans un endroit sombre et frais.
Omelette aux cerises
Ingrédients : 4 oeufs, 1 cuillère à soupe de sucre, 2,5 dl de lait, 200 g de farine, 300 g cerises, 50 g d´amandes efilleés
Préparation:
Lavez les cerises, ôtez les queues et les noyaux. Mélangez les jaunes d´oeufs et le sucre avec le lait, ajoutez la farine et puis les blancs battus en neige bien fermé.
Dans une poêle faites chauffez une noix de beurre, versez-y 1 louche de pâte et faites cuire d´un côté comme une omlette. Lorsque la pâte est bien dorée, posez une assiette au dessus et retournez la poêle. Faites glissez l´omlette pour cuire le second côté.
Saupodrez l´omlette de sucre glace et d´amandes effilées. Servez chaude ou tiède.
Gâteau express aux fruits (de votre choix)
Ingrédients:1 tasse (2 dl) de yaourt, 1 tasse de sucre, 1 tasse de farine, 1 tasse de semoule, 1/2 tasse d´huile, 3 oeufs, 1 sachet de levure chimique, 500 g de cerises
Préparation:
Lavez et séchez les cerises, ôtez les queues et les noyaux. Mélangez les oeufs et le sucre, ajoutez la farine, la semoule, l´huile et le yaourt. Versez la pâte dans le moule beurré et fariné et disposez les cerises au dessus. Faites cuire au four préchauffé à 200°C pendant 30 minutes. Saupodrez de sucre glace avant de servir.
Hvala ti na ovim divotama od trešanja koje si danas pokazala u ovom postu!
ОдговориИзбришиObožavam ih u kolačima, kompotima... čak i više od jagoda:)
Lijep pozdrav:)
Obožavam trešnje i baš me razveselilo što sam u tvom postu pronašla dva nova načina kako da ih iskoristim - kompot i omlet.
ОдговориИзбришиJako lijepi recepti. zao mi je sto tresnje ovamo nekako kratko budu u sezoni a i tada budu preskupe, pa mi ih je draze onako svjeze pojesti. Uskoro ce sezona jagoda pa mislim da bi se ovo dalo realizovati i sa njima :-)
ОдговориИзбришиsve od trešanja i sve fantastično :) Obožavam ih. Ovaj kolačić s trešnjama mi je jedan od najdražih, a tek štrudlica...divota!
ОдговориИзбришиMoram priznati da trešnje nisam koristila kolačima, ali ovi recepti tako fino izgledaju i mame. Mene ne brine kašnjenje voća, već cena istog. Jeftinije dođe jesti južno voće nego uživati u domaćim proizvodim.
ОдговориИзбришиObožavam trešnje u kolačima!! Toliko su blagog okusa da ih ne trebaš miješati s ničim, a onda opet ako poželiš slažu se sa svime, s bademima, s vanilijom, s rumom, s pistacijima... U tebe je draga Lana baš sve u trešnjama :)
ОдговориИзбришиNisam nikada spremala kompot od voća, hvala ti na receptu, možda se usudim ove godine :)
Divno draga moja Lanice! Prosto mi mirisu ove divote. Omlet bih mogla da isprobam, odlicna ideja za dorucak-poslasticu!
ОдговориИзбришиJupiii, pa stvarno SVE od tresanja;)) Predobro izgleda sve, a moram ti reći da me je ovaj omlet zaintrigirao - probala bih.
ОдговориИзбришиVoca slabo ima a cene visoke, pa jos i secer, uh, bice gusto! Al' valjda cemo se nekako obezbediti za zimu, inače bićemo "Siroti,mali hrčki" ;) Pozdrav, draga
Trešnje su mi voće koje malo reći obožavam.. pogotovo trešnje u kolačima su mi posebne,daju poseban okus...,ovo sve viđeno kod tebe naprosto obožavam,sve je prekrasno i sada bih najradije da je ispred mene nešto od toga. Najljepši ti pozdrav!
ОдговориИзбришиStvarno si se potrudila, prekrasno izgledaju trešnje u tvojoj izvedbi. Sada bih rado malo kompota...
ОдговориИзбришиDragi moji, posto ovde tek polako pocinju tresnje, a vidim da je kod vas sezona vec uveliko u toku, pozurila sam da stavim recepte dok ne prodju...slika kompota je iz arhive a posto bi tek trebala da pravim novu turu, dopunicu nakndano i sa slikama pripreme.;))
ОдговориИзбришиSlazem se da je ove godine voce jako stidljivo. Jutros na pijaci par tezgi sa tresnjama i sa vrtoglavim cenama. Jos uvek ne tako pristupacno.
ОдговориИзбришиFini recepti i dosta zanimljivih ideja. Kompot od tresanja mi je favorit:)
Sve je DIVNO!!!! nista ne bih izdvojila,sve bih probala.Dopada mi se ideja za brzi kolac,zamena brasna sa grizom,probacu.Samo sta pre,kad je sve tako primamljivo?:))
ОдговориИзбришиNe znam što bi prije izabrala, fantastično, napravila si pravu trešnja - rapsodiju.
ОдговориИзбришиVoce nam je zaista preskupo, i stvarno je tragicno da je nase voce mnogo skuplje od uvoznog...
ОдговориИзбришиPrelepi receti i fotke, retko pravim bilo sta od tresenja vise volim da ih jedem sveze...mozda ovde pronadjem inspiraciju :)
Odlični recepti
ОдговориИзбришиSve bolje od boljeg ,genijalno.
ОдговориИзбришиrado bih ti dosla u goste :-))
ОдговориИзбришиPrekrasni receptići :))
ОдговориИзбришиMnogo lepo sve izgleda, ali ja nekako tresnje nikad nisam dozivljavala kao voce za kolace, vec iskljucivo za jelo u originalnom obliku. Na placu imamo prelepu tresnju, kojoj donje grane obrere komsiluk dok nas nema, a gore su prilicno nedostupne, ali ono malo sto moze uz pomoc merdevina da se obere, to je cist greh mesati i sa cim...
ОдговориИзбришиDok visnje recimo ne mogu da stignem da poskladistim na sve moguce nacine, i utrpam u sve moguce kolace, a sem jako zrelih marela, ne jedem ih u "originalu".
Navike su cudo :)
Draga Lana, prekrasno je sve ovo od trešanja što si nam pripremila, teško bi bilo čemu odoljela, a posebno me zainteresirao omlet. Sve divno izgleda i odlično je !
ОдговориИзбриши