четвртак, 14. март 2013.

Krem čorbice na tri načina


Danas je baš zahladilo i duuuuva tako snažan vetar da mislim da će uskoro, ispred prozora, početi da mi promiču stolice, baštenske saksije i krovovi, zaboravljeni stoljnjaci i možda po neka korpica sa kućnim ljubimcem.:) Evo tri lagana receptića za fine krem čorbice da se malo ugrejemo: od karfiola, celera sa pancetom i do spanaća.:))

Krem čorbica od karfiola


Sastojci: 1 manji karfiol, 1 crni luk, 1 šargarepa, 1-2 kašike brašna, so, biber, kockica za supu, malo seckanog peršuna, pavlaka za posluživanje

Priprema:

Karfiol podelite na cvetiće, iseckajte drškice i lišće i sve dobro operite. Na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, dodajte šargarepu iseckanu na male kockice a zatim dodajte i karfiol. Sipajte 1 l vode, dodajte kockicu za supu, so i biber po želji. Kuvajte 20-tak minuta dok povrće fino ne omekša.

Kad je sve čorbica gotova, možete je ispasirati štapnim mikserom, ali i ne morate. Ako više volite da cvetići karfiola ostanu celi, onda samo pred kraj kuvanja razmutite kašiku brašna u malo hladne vode i dodajte u čorbicu, kuvajte još par minuta i zatim sklonite sa ringle. Pre služenja pospite seckanim peršunom i servirajte uz malo kisele pavlake ili milerama.


Krem čorba od celera sa pancetom


Sastojci: 1 veći celer (oko 200 g), 100 g pancete, 1 l supe od kockice, 1 dl mleka, so, biber, malo seckanog peršuna

Priprema:

Celer oljuštite i isecite na sitne kockice. Na malo ulja propržite kockice pancete da fino zamiriše. Dodajte seckani celer i sve zajedno još kratko propržite. Sipajte 1 l pilećeg bujona (ili supe od kockice) i kuvajte 15-tak minuta. Pri kraju kuvanja, dodajte i pola šolje mleka ili neutralne pavlake. Pre služenja pospite seckanim peršunom i servirajte dok je sve tako fino toplo... prijatno!:)


Čorbica od spanaća i mladog luka



Sastojci: 250 g očišćenog spanaća, 1 vezica mladog luka, 1 češanj belog luka, so, biber, 2 kašike brašna, malo mleka, 1 jaje po želji 

Priprema:

Spanać očistite od peteljki i operite, a zatim sitno iseckajte. Na malo ulja propržite seckani mladi luk, dodajte beli luk da malo zamiriše i seckani spanać. Sve zajedno kratko propržite, dodajte brašno i sipajte 7-8 dl vode. Začinite po ukusu i kuvajte 10-tak minuta.

Pri kraju kuvanja dodajte malo mleka i jedno umućeno jaje ako želite, ali nije obavezno. Možete usitniti i štapnim mikserom da dobijete krem čorbicu. Poslužite uz malo milerama i prepečene hlepčiće.:)

23 коментара:

  1. Lana, kod nas ne duva ali pada kiša. I ja sam baš u krem čorbicama ovih dana. Mnogo dobra stvar. jako ih je teško fotkati, naročito kad su bele, a ti si ih super dočarala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verovatno ce ta kisa stici kod nas kasnije.:) A znas vec kako su corbice nezgodne za fotkanje pogotovo kad sve povrce potone na dno, pa onda moras da ga "pecas" kasikom da ostane bar neki komadic na povrsini.:)))

      Избриши
    2. Jednom sam podmetnula zgužvanu alu foliju da drži to povrće na vrhu, može i tako.

      Избриши
  2. Tačno bi mogla da živim samo na supama i čorbicama, toliko ih volim! Ove su ti prelepe, prve dve su mi favorit ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Ja obožavam čorbice u svakoj varijanti, sa karfiolom ih često pravim, a moram da probam ovu sa celerom...

    ОдговориИзбриши
  4. Odlični recepti za grijanje! Kod mene puše baš onakva bura kakvu opisuješ, smao čeka da počnu stvari letjeti

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман14. март 2013. 18:20

    Prezentacija profesionalna kao i uvek, ove čorbice su dobre kao izvor vitamina u ovo doba godine do novoga povrća.

    ОдговориИзбриши
  6. sve fantastične, uvijek sam za krem juhe. najviše mi se sviđa ova od celera i šoeka

    ОдговориИзбриши
  7. Divne juhice, ja bi sve, ali prvo pravim ovu od karfiola.

    ОдговориИзбриши
  8. Tako su divne čorbice,baš prijaju na ovaj hladni,snježni dan..ova od karfiola mi je prva na listi za isprobati..hvala ti na receptima,ugodna vikend ti želim:)

    ОдговориИзбриши
  9. sve su mi pravo dobre, obožavam sve juhe a naročito krem. moram probati!

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман12. мај 2013. 22:17

    Posto je danas kod nas 'citavih' 11 stepeni, napravila sam corbicu od karfiola po tvom receptu. Jedina promena u odnosu na tvoj original je sto sam dodala otprilike 1 dl kokosovog mleka koje mi je ostalo od karija kojeg sam pravila za sutra. Kokosovo mleko uglavnom koristim umesto tecne pavlake, da te ne zavara - ukus kokosa se uopste ne oseca, vec samo corbica dobije na gustini. Naravno, smanjila sam kolicinu pavlake. Corbica je bila savrsena, bas smo se fino zagrejali... Ove tvoje slike su fantasticne!

    ОдговориИзбриши
  11. Drago mi je da je corbica fino prijala i da ste se ugrejali, malo sam se zabrinula kad si spomenula kokosovo mleko, hihhi... dobro je sto si napisala da moze da zameni tecnu pavlaku, nisam ga ranije koristila u te svrhe, osim neki put u kolacima.:)) U zamrzivacu obicno imam neki paketic karfiola koji najvise volimo u corbicama, a ukus se uvek moze doterati po zelji.:)) P.s. i kod nas je slicno vreme, doduse mozda neki stepen vise, pada kisa i zahladilo je... samo se fino ususkajte, punoo pozdrava!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман13. мај 2013. 09:12

      Ha, ha, mogu da zamislim zabunu... Kokosovo mleko koristim umesto biljne pavlake koju ovde ne mogu da nadjem. Ovde je veliki uticaj indonezanske kuhinje, pa je vrlo lako naci kvalitetne namirnice iz Azije. Kokosovo mleko cesto koristim u jelu. Mislim da se onaj ukus kokosa dobija samo ako se struze kora, mlekoje samo po sebi neutralno.

      Избриши
  12. Jos od kako je objavljen ovaj post, sve tri corbice su mi privukle paznju ali nikako da nadju svoj red. Konacno, juce napravih ovu sa spanacem :-) Odusevljena sam. Jednostavna je, laka za spremiti i jako ukusna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Sanja, malo kasnim, izgleda da mi je promakao tvoj komentar... najvise me raduje sto su utisci bili tako pozitivni, meni je to isto omiljena corbica kada ima spanaca u sezoni, chef bas nesto i nije ljubitelj zelenisa, ali baka i ja uzivamo, hihihi... puno te ljubim i pozdravljam!:)))

      Избриши
  13. Lana, dakle nije samo Tart tatin, vec i supa od karfiola. Ovaj put bez kokosovog mleka. Savrsena! Trazile su se repete!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je sto ste uzivali, a posebno sto se svidela i ukucanima.:))) Hvala ti puno na isprovanju i tako lepim utiscima, saljem puno lepih pozdrava u zemlju lala.... mah-mah!:)))

      Избриши
  14. Molim vas da mi kazete za koliko ljudi je ta kolicina iz recepta corbe od karfiola? Htela bih da spremim krem corbu za goste, pa me zanima za koliko ljudi je 1l vode (1. recept)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelena, to bi bilo dovoljno za 4 osobe, naravno bolje je uvek malo povecati kolicina ako ocekujete goste, mozda ce neko traziti i repete.:))

      Избриши