Kako je sada sezona ovog povrca, zelela sam da vam napisem jos jedan lagani recept koji ce se dopasti ljubiteljima grcke kuhinje. Mozete ga posluziti kao namaz uz tost, a fino ide i kao prilog uz meso peceno na rostilju.;))
Sastojci: 2-3 plava patlidzana, 300 g punomasnog svezeg sira, 2 cesnja belog luka, malo ulja (maslinovog ili suncokretovog), so, biber
Priprema:
Patlidzane zajedno s korom pecite u rerni na 200 C oko 45 -60 minuta. Kad se ohlade, skinite koru i usitnite ih u multiptaktiku ili sameljite na vodenici za meso.
Dodajte par kasika ulja, posolite i pobiberite po ukusu, izmesajte sa usitnjenim svezim sirom i zacinite sitno seckanim belim lukom. Slobodno dodajte vise ili manje sira, vec kako volite... posluzite kao namaz u prepecene kriskice hleba.
Napomena: ako pecete vecu kolicinu patlidzana, mozete ih spakovati u kesice/kutijice (po 150-200 g) i zamrznuti. Treba ih spakovati usitnjene i nezacinjene, pa kad vam zatrebaju samo ih odmrznite, dodajte sir i ostale zacine.
Ovaj namaz sa svježim sirom mi je otkriće. Jako volim patliđane a i sir. Ovo će biti nešto za mene.
ОдговориИзбришиJa sam veliki obožavalac istog ovog samo bez sira (može da se stavi peršun ili korijander u većim količinama, i dodatno limunov sok u tom scenariju) tako da ću sada morati da napravim i sa sirom. Jedino što je ovde izbor belih sireva nikakav.
ОдговориИзбришиA kakve su ovo rupice na belom luku? Ja sam mislila da se vampiri toga groze... :)
Draga Dunja, ovu salatu sam prvi put probala u Grckoj, ima tome vec dosta godina...secam se da kad god bi se vracali uvece iz setnje, obavezno bi svratili i u prodavnicu da kupimo ovu salatu, pa bismo onda uz frisko ispecen kruh iz pekare uzivali na terasi...;))) Kasnije smo sami kod kuce pokusali da postignemo isti ukus, i od tada je svakog leta obavezno pravimo...a visak spakujemo, pa u zamrzivac za zimu.;))
ОдговориИзбришиDraga Maxivida, i ta tvoja kombinacija zvuci bas fino, i eto prilike da se isproba dok je sada sezona...btw, izgleda da je neki vampir ipak zalutao, hihih...;))))
pravila sam u raznim kombinaccijama ali eto i ja prvi put vidim kombinaciju sa sirom...odlicno...da li bi tu feta mogla?
ОдговориИзбришиe ovo zvuči stvarno izvrsno! bilježim i isprobavam :)
ОдговориИзбришиDraga Jelena, mozes koristi sir koji volis, mislim da ce i sa fetom biti odlicno..ovo su samo neke okvirne mere, ustavri najbolje je probati pa dodati malo ovoga ili onoga, dok se ne postigne zeljeni ukus.;))
ОдговориИзбришиDraga Monchi, ovo je nesto bas za tebe...lagano i zdravo, mislim da ce ti se jako svideti.;))) kiss
Odlična ideja, moram probati jer volimo i patlidžane i sir. Ovakvi namazi su zakon!
ОдговориИзбришиDivno,divno,volim ovakve namaze!!!
ОдговориИзбришиOdličan namaz, sigurno će mi se svidjeti ! Inače volim ovakve namaze a posebno u ljetne dane uz komadić toasta, super !
ОдговориИзбришиPose par godina napravila i ja ovaj namaz, sa malo limuna i pecenog suncokreta :) Koliko moze da se stoji u frizideru?
ОдговориИзбришиDraga Saska, moze da stoji 4-5 dana, mada se obicno potrosi i pre toga.:)) p.s. oprosti sto odgovor kasni, ne primetim odmah komentare ispod starijih postova... najbolje je ostaviti ispod poslednjeg receptica.:)
ИзбришиPravila sam veceras sa domacim punomasnim kozijim sirom,ispalo je odlicno!Trebalo bi cesce da koristimo ovu zdravu biljku,hvala za recept!
ОдговориИзбришиHvala puno na isprobavanju i drago mi je da je receptic uspeo.:) Saljem veliki pozdrav!
Избриши