недеља, 11. јул 2010.

Lokumadosi

Recept koji sledi zamalo da bude potpuna katastrofa, ali je na kraju nekim cudom ispao jos i dobar, mada i dalje nisam bas sigurna gde sam pogresila ili je to mozda ipak do recepta.. ali da krenemo redom.;)

Za danasnji nedeljni desert zelela sam da napravim poznati grcki slatkis - lokumadose (loukoumades), malene krofnice koje se prze u ulju i prelivaju sirupom i medom... zvuci dobro, jel da?;)) Recept vec odavno imam zapisan u svojoj svescici, nisam ga dosad pravila i sto je najbolje, vise se ni ne secam odakle sam ga preuzela, ali mislim kad je vec tu zapisan, sigurno je i dobar... hehe, pogresno.;)

Po sastavu mi se ucinilo vrlo slicno princes krofnama, samo sto je kuglice trebalo prziti u ulju... dobro, ne bi trebalo da bude problema, pomislim i bacim se na posao. Zagreje se voda sa malo ulja, pa zatim doda brasno i sve izmesa... i mada mi se ucinilo da je kolicina brasna u receptu velika za ovu kolicinu tecnosti, ipak sam resila da se pridrzavam recepta i nista ne menjam... pa, bilo je malo poteskoca dok sam izjedancila smesu, ali kasnije se dodaju i jaja, pa testo postane mekse... na svu srecu.;)

Kad se sve lepo izjednaci (najbolje je to raditi mikserom mada u receptu stoji da se rucno zamesi... ali poslusajte, necete uspeti bez pomoci miksera;)), smesu treba staviti u spric sa sirokim otvorom i nozem seci kuglice velicine 1 cm pa ih spustati u vruce ulje (po originalnom receptu).

E, sad paznja... NIKAKO ne pokusavajte da ih przite u dubokom ulju, jer ce posle nekog vremena poceti tako strasno da pucaju i izlecu napolje, da necete znati da li da "lovite" kuglice po vazduhu ili sklanjate posudu sa zagrejanim uljem, pazeci pri tom da ne zavrsite na hitnoj zbog ove avanture. Ako jos uvek citate ovaj recept i mozda ipak pozelite da isprobate, hehe... sledi vezija koja je daleko bezazlenija, pa cak i sa manje kalorija jer sam preostale kuglice na kraju ispekla u rerni.;)))

LOKUMADOSI


Sastojci: 3,5 dl vode, 4 kasike ulja, 300 g brasna, 4 jaja, malo soli

Sirup: 400 g secera, 100 g meda, 3,5 dl vode, sok od pola limuna, cimet za posipanje

Priprema:

Stavite vodu, ulje i malo soli da provri. Dodajte zatim brasno i izmesajte, ne brinite sto ce se smesa prilicno zgusnuti. Ostavite da se ohladi, pa dodajte zatim jaja, jedno po jedno. U originalnom receptu pise da se rucno izmesa, ali slobodno koristite mikser.;)

Smesu stavite u spric sa sirokim otvorom i na plehu preko masnog papira, istiskujte loptice velicine 1 cm (testo nozem odvojite od sprica). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta da fino porumene
.

U medjuvremenu, napravite sirup: zagrejte secer, med i vodu pa kuvajte par minuta dok se secer ne istopi. Kad se malo ohladi, dodajte i limunov sok.

Hladnim sirupom prelijte vruce krofnice i ostavite ih neko vreme da se sve fino upije, povremeno promesajte. Pre sluzenja pospite cimetom... i uzivajte.;)))



Dragi moji, ako je neko od Vas mozda pravio grcke krofnice ili ima dobar receptic, volela bih da razmenimo iskustva... ove krofnice su sasvim ok, ali ja sam ocekivala nesto drugo, to nije onaj neponovljivi ukus koji mi je ostao u divnom secanju kada sam se prvi put susrela sa ovim zlatnim kuglicama u Grckoj... mmmm, neopisivo fine, mekane i slatke.;)))

30 коментара:

  1. Bas bi mi sada prijala jdna (dvije, tri...).
    Od kuda ti recept, ako smijem pitati. To sto ti se desilo mi nije ni smijesno, nego ne kuzim kako ljudi mogu davati takve recepte (pa to je opasno)?!?

    ОдговориИзбриши
  2. Kako su primamljive ove loptice, nikad čula za njih, ali ću ih probat napravit.

    ОдговориИзбриши
  3. Saljem ti odmah brzom postom, taman ce jos fino upiti sirup....pa ce biti bas kako treba;))A veruj mi da ne znam kako se taj recept nasao u svesci (a moj je rukopis, hihi...), jer tu obicno pisem samo proverene stvari ili ako mi se nesto bas dopadne, pa odmah zapisem da ne izgubim papiric.;))
    Dobro, kuglice su na kraju ispale ok, i sigurno cu im dati sansu jos koji put, uz par izmena...ali bih volela da nekako dodjem do pravog recepta za te cuvene grcke krofnice, pa eto ako je neko upucen...molim, pomooooc!;)))

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Dunja, kuckale smo u isto vreme..;))ovo je nesto poput malih princes krofni prelivenih sirupom, i prilicno su slatke, hehe...verujem da ce sutra biti jos ukusnije, ako neka ostane do tada!;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Izgledaju stvarno super, a grčke specijalitete tog tipa poput baklava i sličnih s puno slatkog prelijeva...mmm...ne smijem ni pomisliti..obožavam..vjerujem da su ti i ovako u pećnici dovršene bile jako ukusne...Odlično izgledaju.

    ОдговориИзбриши
  6. Meni deluju vrlo primamljivo. Interesantan receptic.

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdravljam sa dubokim naklonom ovu kulinarsku avanturu! Mislim, kuharstvo je kao džungla u kojoj moraš biti avanturist da bi izašao pobjednik. Volim iskusiti neka tipična jela neke zemlje, tako da mi je i to primamljivo kod ovog divnog recepta i ...preostaje samo da ti još ishvalim pečenje u pečnici i mogu ić ;)A to da nisu skroz ispunile tvoja očekivanja...je i ambicija da budemo uvijek bolji ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Skidam kapu na trudu da, uprkos svim zavrzlamama, ipak uspesno zavrsis ovu poslasticu :) Divno izgledaju!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Draga moja, dođi na moj blog po svoju dražesnu nagradu!
    Što se lakumadosa tiće, krasno izgledaju i ne znam zašto veliš da su skoro pa neuspjeli! Ja ih se nikada neću usuditi raditi jer meni ni jednostavniji kolači toga tipa nisu uspjeli (na pr. Dunjine divne krafne).

    ОдговориИзбриши
  10. divno je kako si se snašla, mene stvarno zna razljutiti kad neki recept nije dobro napisan a ja ga odlučim sljediti, no ne odustajem od takvih dok mi ne ispadnu dobro :)
    kuglice su divne

    ОдговориИзбриши
  11. Drage moje, hvala na podrsci...verujem da ipak od svakog receptica mozemo izvuci maksimum, cak iako nam neki put ne uspe bas onako kako smo zamislili (pod uslovom da je jos uvek jestivo, hihih..)...pa, vec ce se nesto iskombinovati;)))

    ОдговориИзбриши
  12. Draga mignonne,imaš kod mene jedno iznenađenje :*

    ОдговориИзбриши
  13. http://kalofagas.blogspot.com/2008/07/loukoumades.html
    Ja nisam jos pravila (jer znam da bih strusila sve), ali sa ovog bloga (Kalofagas) sam vec pravila dosta recepata i jako su dobri, pa ako hoces probaj njegov recept. I ostali recepti na blogu su super!

    ОдговориИзбриши
  14. divne krofnice ! čula sam za njih ali iskustva nemam, a pečenje u pećnici mi se čini skroz dobro rješenje, verzija koju ću rado preuzeti :). Slike su super,posebno mi se sviđa zadnja, prekrasno !!

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Melrose, hvala puno na linku...idem odmah da virnem!;))) draga Branka, od ove mere ispadnu skoro 2,5 pleha od pecnice, i mada sam pravila veci razmak izmedju kuglica, plaseci se da ce puno narasti, kad su se ispekle vidim da nije bilo potrebe....mogu se slobodno blize redjati nego sto je na slici.;))

    ОдговориИзбриши
  16. Da prije par dana na Discovery Travel & Living nisam gledala emisiju "Moja grčka kuhinja" (My Greek Kitchen)američke autorice grčkog porijekla, ne bi Vam znala šta je ovo. Oni su to jeli na nekom ljetnjem vašaru u čast nekog sveca. Ona je padala u nesvjest iako ih ona nije spremala.
    Ne znam kakvog su ukusa, ali ove vaše divno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  17. Wow, svaka čast na upornosti. Ja bi poludila da mi se dogodilo ovo prilikom prženja. :)
    Super si ti to sve spasila na kraju i mogu ti reći da mi se čak i više sviđa ova verzija s pećnicom. :)
    Jako lijep rezultat...

    ОдговориИзбриши
  18. Mila moja,predivni su ti.Probacu napraviti prvom prilikom ti znas da sam ja tvoj fan na coolki.A i one grcke mi deluju super.Puno poljubaca od mene.

    ОдговориИзбриши
  19. Čarobni su, kao i sve kod tebe... Trebala bih probati ali teško po ovoj vrućini. Imaš nagradicu na mojem blogu.

    ОдговориИзбриши
  20. Bome, dobro si se snašla, da ne bi ti i Chef bježali iz kuhinje, kad kuglice počinju skakati :))))) Baš si me nasmijala! :D
    I još nešto, čeka te nagradica na mom blogu :)

    ОдговориИзбриши
  21. Hvala, cure!;)))) joj, moja Natasa...da si samo mogla videti tu scenu, tata mi je na kraju morao priskociti u pomoc, a da ti ne pricam da me je poslo cekalo ciscenje stednjaka i skupljanje kuglica svuda okolo po kuhinji...sad mi dodje smesno kad se setim!;D

    ОдговориИзбриши
  22. Na mojem blogu čeka te "Prix d'Arts". Dođi i preuzmi!

    ОдговориИзбриши
  23. Čao mignonne.

    Može biti da ću moći da ti pomognem oko tih LOKUMADOSA, mada ih nisam pravio, ali sam se ludo zabavljao preko mesec dana eksperimentišući sa kuvanim testo, za princes krofne. Dobro si uočila sličnost tog tvog testa sa testom za princes krofne. No ako proletiš kroz internet i pogledaš recepte za princes krofne, tulumbe, išlere i lokumadose ako baš njih voliš uplašiće te razlika i to baš drastična razlika između količina brašna i vode. Na mnogim mestima se koristi pola vode pola mleka, a zastupljeni su svi vidovi masnoće. Od ulja, do margarina putera čak i masti. Pošto sam se ja igrao SVAKOG DANA ceo jedan mesec, rešen da utvrdim čemu šta služi, od svog tog šarenila, nije ni čudo što sam možda i jedini u stanju da ti odgovorim na gotovo svako pitanje u vezi sa tim kuvanim testom. Neću čekati da me pitaš, nego ću ti ukratko rezimirati svoje znanje.

    Krenimo od količine vode. Neka bude
    500 grama
    Na tu količinu vode (mleka) možeš staviti od 250 gr brašna do 500 gr. Radi se o ogromnoj razlici ali kada znaš čemu brašno služi u svemu tome, onda su te razlike čak i opravdane. Naime, ako staviš 250 gr brašna, imaćep vrlo kompaktne i glatke lokumadose što i nije baš najbolja varijanta za njih, kao ni za tulumbe, jer će teže upijati sirup. Pravilo glasi što više brašna sve poroznije testo. Tebi treba porozno testo ako ćeš to prelivati sa sirupom od vode i šećera. Upiće se taj sirup i u one glatke, ali ovo je činimi se bolje za tu vrstu kolača. Zato u tvom receptu ispravno stoji tolika količina brašna.

    Količina ulja takođe varira, ali se može svesti na neku minimalnu meru od 125 grama do 250. Ulje ili margarin razlike gotovo da i nema. Ja nisam utvrdio tu vrstu razlike, ali se dosta razlikuje struktura testa u kojem ima 125 gr ili 250 grama masnoće. Što više masnoće testo je sipkavije. Isto se ponašaju i sva masna testa, recimo za vanilice. Ako staviš više masti ili margarina, postaju sipkave i tope se u ustima. Ako stignu do usta, jer se mrve još u rukama :))) te su mi najbolje, ali su teške za stomak. Nemožeš pojesti ni 100 komada a da ti ne pozli.

    E tako ti je i sa lokomadosima. Bili bi mnogo sipkaviji da si stavila ozbiljniju količinu ulja, jer to što si odmerila kašikom, to ovi siroti lokomadosi nisu ni primetili.

    Priču o jajima neću pričati na ovom mestu pošto sam video da si kod MAXIVIDE obratila pažnju na taj moj način određivanja količine jaja, i veruj mi da je jako koristan. Ni u jednom receptu nisu precizno navedena, a ovaj način je ispao prosto savršen, pred tolikim neodređenostima, kakav je recept za kuvana testa.

    Nadam se da sam ti malko rasvetlio misteriju koja prati sve ove recepte, a ako nisam, slobodno pitaj. Tu sam ja, muvam ti se po BLOGU. :)))

    ОдговориИзбриши
  24. Cao Dade, hvala ti puno na svim ovim korisnim informacijama, i sto se trudis da nam pomognes u resavanju kulinarskih misterija.;)))

    Ove kuglice ce svakako ici na "popravni", a probacu da primenim nesto od navedenih saveta, da dodam vise ulja sledeci put i da vidim kako ce se onda ponasati... e, sad i dalje mi se cini da je ovo puuuno brasna u originalnom recepticu, a mozda sam fulala i sa jajima, i zelela bih da te kuglice ipak przim u ulju umesto da ih pecem u rerni...tu je i link koji je stavila Melorose, pa ce biti zanimljivo to sve iskombinovati sledeci put, samo dok malo zahladi, sad mi nekako vise pasu sladoledi i slicne poslastice na ovim vrucinama.;))

    p.s. posetila sam juce BeCook i pratila malo kako napreduje tvoje i Majino istrazivanje na tamu sladoleda, moram priznati da sam se vec negde na pola citanja pogubila...i cini mi se da bi vam ipak dobrodosla pomoc oko pranja svih onih kalupica i serpica koje ste upotrebili za eksperiment.;)))

    ОдговориИзбриши
  25. Ne "pominji" mi sladoled bar 2 nedelje. Ne mogu da ga vidim a ne da ga jedem :))) Mislim da će ta misterija ostati nerešena. No Maja je upornija od mene, i verujem da će ona otkriti nešto na internetu, što će nam pomoći.

    Što se LOKUMADOSA tiče, ako planiraš da ih pečeš na ulju, nemoj u testo staviti više ulja nego što si stavljala prvi put. Tih nekoliko kašika je dovoljno, jer oni upiju malo ulja dok se peku, kao i tulumbe, pa će ti sve to biti malo više masno. Ali ako se vratiš pećenju u rerni, onda moraš staviti više ulja, jer će ti tada testo biti sipkavije.

    ОдговориИзбриши
  26. ;))) vazi, sve belezim...i javljam kako je prosla repriza lokumadosa (kad stignu ponovo na red), a mozda se ipak odlucim da napravim po nekom skroz novom recepticu, pa cu ga onda "okaciti" ovde!;)))

    ОдговориИзбриши
  27. Kako ja svugdje opako kasnim, tako sam i ovaj posta tek sad apsolvirala.
    Prvo me do suza nasmijala scena letećih lokumadosa :), a onda je prevagnula početna znatiželja s početka posta. I meni se čini da bimeni ovo bilo jako fino. Doduše teško da bih ih mogla puno, znači trebala bih neku manju količinu raditi, ali volim povremeno jedan zalogaj takvih kolača koji "ubijaju".
    Bilježim za isprobavanje, dva mjeseca su pred nama :)), samo si moram dati truda pregledati na miru i s pažnjom sve navedene linkove i vaše opaske, s naglaskom na Dadetove! ;))

    ОдговориИзбриши