четвртак, 8. јул 2010.

Rizoto sa piletinom i belim vinom


Recept za ovoj fini kremasti rizoto sam davno pronasla na Coolinarici i od tada se nebrojeno puta nasao na nasem stolu. Objavila ga je korisnica Nuska a recept sam "prisvojila" punim srcem tako da odavno ne koristim odstampanu verziju kao podsetnik, a ko zna da li bih i pronasla taj dragi papiric, zatrpan negde ispod "planine" recepata na A4 formatu koji tek cekaju red za isprobavanje.

I dok sam veceras kuckala sastojke i povezivala slike na blogu, zelela sam da postavim link do originalnog recepta na coolki, ali nazalost stranicu nisam uspela da pronadjem jer je profil u medjuvremenu obrisan. Zato bih volela da ovaj recept posvetim dragoj Nuski, cije pravo ime nazalost ne znam...nadam se da ce vam se svideti i da cete ga mozda jednom isprobati, verujem da bi i Nuski bilo drago zbog toga.;)


Rizoto sa piletinom i belim vinom

Sastojci: 300 g pilecih krilaca (ili belog mesa), 200 g rize, 1 veca glavica crnog luka, 1 dl belog vina, 2-3 dl pilece supe, so, biber, persunovo lisce
Priprema:

Na ulju proprziti sitno seckan crni luk, dodati pileca krilca (prethodno iseci na batacice i krilca), i sve zajedno kratko dinstati. U originalnom receptu, korisceno je belo meso iseckano na kockice, ali nama je nekako uvek sladje sa krilcima....Vi slobodno napravite kako vise volite.;)

Kad je piletina dobila lepu boju, sipati belo vino i zaciniti po ukusu. Dodati rizu koju smo vec napola skuvali, "ususkati" izmedju komadica mesa i preliti pilecom supom (moze i supom napravljenom od kockice). Sve kuvati dok meso ne omeksa, ako je potrebno dodati jos malo supe. Pre sluzenja, posuti sitno seckanim persunovim liscem...bon appetit.;)


Napomena: na isti nacin se moze pripremiti i ukusan rizoto od teleceg mesa.
Recept za stampu (u pripremi)

8 коментара:

  1. Pravim ovakav pirinac u posnoj verziji sa sampinjonima i znam da je preukusan :))
    Divan recept i slike :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično..i sama često isto pripremam, sličice su predivne..

    ОдговориИзбриши
  3. Divno,obozavam rizoto svih vrsta!Sjajno izgleda!
    Slicica u zaglavlju ili uzglavlju :)) je mnogo lepa!

    ОдговориИзбриши
  4. Savrsen rucak! Kod nas je pirinac sa piletinom uvek dobro dosao i to u svim varijantama :)

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala cure, super mi zvuci i ta verzija sampinjonima, jednom cu napraviti da isprobam...fotkica u zaglavlju je pogled sa balkona, slikana preko zardinjere sa cvecem hihi...;))

    ОдговориИзбриши
  6. Evo me ponovo kod tebe... na mom blogu ceka te jedna nagradica pa svrati kad uhvatis vremena :) http://casadevainilla.blogspot.com/2010/07/nagrade.html

    ОдговориИзбриши
  7. Nisam probao ovakvu varijantu sa belim vinom, i moglo bi to biti dosta zanimljiv ukus, kad ispari alkohol, a u pozadini ostane buke vina. No dao bih i tebi i tvojim čitaocima i neku dopunu oko tog rižota. Jer znaš i sama da pirinča ima toliko vrsta da nikad ne znaš kakav će pilav ispasti, ako radiš sa pirinčem koga nikad ranije nisi koristila. Kada hoću da mi svako zrno bude posebno, najkorisnija smernica je da kupiš ona duguljasta zrna, kakva imaju Burmanski ili Vijetnamski, ili Tajlandski. Za ovakav kremasti rižoto, je kočenski pirinač ono što bih svakom preporučio, ali i svi drugi koji su kraći i više elipsasti nego duguljasti. Mada neki od ovih umeju da se raskuvaju, i sve se to onda pretvori u negu gustu smesu, ružnu i za jesti i za videti. Zato je Kočanski pirinač onaj koji bih preporučio da spečiš ovakva iznaneđenja. Odnos vode i pirinča je uvek dobro znati, pa ja recimo kad barim pirinač za prilog ili takve stvari, stavljam odnos 1:3 a kad pravim pilav onda je odnos 1:5. Kada ovako uradiš, nemaš brigu oko toga da li će pilav ostati suv, ili će još uvek plivati u supi. Kraj pečenja u rerni naravno odrežuju krilca. Kad porumene, pilav je gotov. Još jedna napomena, pilav voli ulje. Mnogo je ukusniji kad ima više ulja. Naravno to je stvar ukusa, ali pošto pirinač gotovo da ne popije ni malo ulja, nego je višak izdvojen, oni koji ne vole masna jela, naprosto neka ga ne sipaju. Ali je razlika ogromna ako ulja ima malo i ako ga ima dovoljno. Probaj jednom, videćeš o čemu govorim.

    ОдговориИзбриши