недеља, 11. август 2013.

Ledeno osveženje :)


Mali intermezzo u vidu ledeno hladnih, osvežavajućih i brzzzih napitaka za prave tropske vrućine... nadam se da će vam prijati (samo nemojte da mi se prehladite:)).
 
Umesto sokića napravite neki put osvežavajući ledeni čaj sa limunom, jutarnju kafu zamenite hladnim nescafé frapeom (kao što prave Grci:), za ljubitelje čokolade tu je i ledeni čoko napitak, a posle ručka možete se zasladiti sorbetom od omiljenog voća.... verujte, uz ove ledene poslastice, čak će i leto postati nekako prijatnije toplo.:)))) 
 
Ledeni čaj  (da se smrzzzneš:)
 
 
Sastojci: 1 l vode, 5-6 kesica voćnog čaja (divlja trešnja, jagoda, hibiskus i sl.), 3 kašike meda, sok od 1/2 limuna, kockice leda
 
Dekoracija: kolutići limuna, listići mente, kockice voća...
 
Priprema:
 
Napravite omiljeni voćni čaj (na 1 l vode staviti 5-6 kesica čaja), neka bude malo jači. Posle 10-tak minuta izvadite kesice sa čajem i zasladite po ukusu (volim kada čaj nije previše sladak), možete dodati i više meda ili šećera ako želite. Iscedite sok od limuna i ostavite da se potpuno ohladi.
 
Pre serviranja, u čašu ubacite kockice leda, sipajte čaj i ukrasite kolutićima limuna i grančicom sveže mente... uživajte dok sedite na terasi zadubljeni u omiljenu knjigu.:)
 
 
Par napomena:
 
-  napravite kockice leda sa sitnim voćem, listićima mente ili komadićima limuna, izgledaće posebno efektno kada ih stavite u čaše:)
 
- dodajte kolutiće limuna, pomorandže ili nekog drugog voća pre nego što poslužite ledeni čaj;
 
- možete iscediti sok od pomorandže ili sipati malo voćnog sirupa ako volite;
 
- čaj od mente će izgledati veoma lepo ako u čašu stavite celu grančicu sveže mente i kolutić limuna;
 
- ivice čaše možete premazati limunovim sokom i uvaljati u kristal šećer pre serviranja.



Sorbet od tropskog voća


Dopao mi se recept za Brzi sorbet od ananasa koji sam videla kod Tamare na blogu Ave dulcis. Dovoljno je samo izmiksati ananas iz konzerve zajedno sa sirupom i sve dobro rashladiti. Sutradan se razbije led i sve ponovo kratko izmiksa... odlična ledena poslastica za ove vruće dane!

Našla sam jednu limenku tropskog miksa (ananas, mango, papaje, banane) i napravila prema Tamarinom receptiću... et voilà!:)

Savet: najlepše je grickati uz neki dobar film nedeljom popodne.:)



Ledena čokolada

 
Sastojci: 1,5 dl tople vode, 2 kašike šećera, 2 kašike kakao praha (ili čokolade u prahu), 2 dl mleka, kockice leda, sladoled od čokolade, listići mente, soda-voda (u originalnom receptu)
 
Priprema:
 
Izmešati toplu vodu, šećer i kakao dok se svi sastojci fino ne otope (može i u mikseru). Dodati mleko i sve zajedno još malo izmiksati. Ostaviti na stranu da se potpuno ohladi.
 
Dodati kockcie leda, promešati ili izmiksati da postane penušavo. U originalnom receptu se koristi i soda-voda koja se samo malo rasprsne u svaku čašu (ja sam preskočila taj korak). Sipati pripremljenu čokoladu i u svaku čašu staviti po kuglicu čokoladnog sladoleda. Dekorisati listićima sveže mente pre serviranja.:)
 
p.s. najlepše prija u dobrom društvu sa prijateljima...:)
 
 

 
Nescafé frappé
 


Sastojci: 1 kašičica nes-kafe, 1-2 kašičice šećera, malo hladne vode, kockice leda, 1 dl hladnog mleka

Priprema:

U čašu staviti 1 kašičicu nes-kafe, dodati šećer po ukusu i sipati s prsta hladne vode (oko 0,5 dl). Sve kratko izmiksati mikserom za frape da se napravi fina pena. Čašu dopuniti kockicama leda i sipati hladno mleko (može i malo vode). Poslužiti odmah uz ukusne keksiće.:)

Predlog: ovaj nes je najbolje pijuckati rano ujutru, na terasi, dok listate omiljenu štampu... ili ujutru uz komp dok obilazite kulinarske blogove.:)



I još malo ledenih poslastica za osveženje pošto će nam, čini mi se, toplo leto još duuugo trajati... uživajte!:))) I napišite mi kako se vi rashlađujete na ovim letnjim temperaturama?:)))


4. Sladoled Aljaska (recept u magazinu MEZZE , str. 114-115.)

 

20 коментара:

  1. E Lana, ma prava je šteta što ti nemaš bašticu, jer bi kod tebe to bio Rajski vrt! Ti od terasice napraviš ugođaj, a treba znati napraviti ugođaj i od malih stvari. Jedan frape, knjiga, novine, jutarnji zraci Sunca i voila!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jelena, bastica se vec pomalo i osusila na suncu, ali za hladan frape se ipak nadje mesta... uvek si dobrodosla!:)))

      Избриши
  2. Sad bi mi baš pasala ova ledena čokolada, a i ostali prijedlozi su super!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sledeci put te zovem u goste, pa cemo cokoladu pijuckati zajedno na terasi... moze?:))

      Избриши
  3. Sve je super. Uzivam i dok gledam. Hladna nesica se vec pije. Super je. Pozzz. Big kiss.

    ОдговориИзбриши
  4. Ova ledena čokolada me obara s nogu :)))) Jer još nisam jela/pila tako nešto. A i dodala si mentu, ajme, divota :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ledena cokolada je nesto poput hladnog cokoladnog mleka, samo sto bih sledeci put dodala cak malo prave rastopljene cokolade... listici su bili vise dekoracija, ali takoo fino mirisu!:)))

      Избриши
  5. Svoju prvu jutarnju kafu, onu jaku, gorku, tursku, ne dam ni za šta na svetu, a kasnije može i ova neskafa ;) Mada me ova hladna čokolada baš privlači ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nesicu je uvek najlepse piti u drustvu, tako da eto meneee... ponecu i keksice!:D

      Избриши
  6. Frappé je najbolja stvar ikada izmišljena :D
    Ako budeš htela da eksperimentišeš, dodaj prstohvat začina za medenjake (umesto cimeta) i kašičicu Nutele, bude fantastično :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mmmmm, divna ideja sa zacinima i Nutellom, vec mi se svidja.:))) p.s. potpuno se slazem za frappé...;D

      Избриши
  7. Sa ovom cokoladnom casom na kraj sveta! Nisam nikad nesto slicno probala. X

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :)) Eto, onda je pravi trenutak za probu, meni je nekako najslicnija cokoladnom mleku, samo sto jos dodamo i kuglicu sladoleda.:))

      Избриши
  8. Uh, baš dobro! Moram da prepišem da mogu da ponesem sa sobom. Vidiš u kolikom sam zaoszazlu sa postovima a ima baš dobrih stvari:-)

    ОдговориИзбриши
  9. Ne znam što je bolje od ovog... sve redom bi pila :))

    ОдговориИзбриши