понедељак, 2. јул 2012.

Duo za osvezenje... uz Mezze:)



Drugari, necu Vam puno kuckati jer je previse toplo, sve se ugrejalo i zato prelazim brzo na recepte... evo nesto da se brzo rashladimo na ovoj vrucini.:))

Ledena kafa


Sastojci (za 1 osobu): 1,5 dl ohladjene kafe, 1-2 kuglice sladoleda od vanile, malo umucene slatke pavlake, naribana cokolada za dekoraciju

Priprema:

Skuvati kafu, zasladiti po zelji i ohladiti. U visoku casu sipati ohladjenu kafu (bez taloga), dodati 1-2 kuglice sladoleda od vanile i na kraju staviti malo umucene slatke pavlake. Odgore naribati cokoladu za dekoraciju ili posuti cokoladnim mrvicama. Posluziti oooodmah.... uzivajte!:))



Cokoladne ledene kockice


Sastojci (za 2 osobe): 2 dl slatke pavlake, 100 g cokolade (za kockice).... i jos 4 dl hladnog mleka:)

Originalni recept.: 2 dl mleka, 0,5 dl vode, 1 kasika kakao praha, 1 kasika secera, 1 kasika instant kafe (po zelji), 70 g crne cokolade (70% kakaa)

Priprema:

Zagrejati slatku pavlaku na tihoj temperaturi i preliti kockice izlomljene cokolade. Mesati dok se smesa ne izjednaci a zatim sipati u kalupice za led. Ostaviti par sati u zamrzivacu dok se kockice cokolade ohlade i stegnu.

Kockice mozete napraviti i na ovaj nacin (originalni recept): zagrejati mleko, vodu, secer, kakao i instant kafu. Kad provri, preliti preko kockica cokolade i mesati dok se smesa ne izjednaci. Sipati u kalupice za led i staviti u zamrzivac da se zalede.

Za posluzivanje, staviti par zaledjenih kockica u casu i preliti hladnim mlekom. Malo promesati da se cokolada rastopi i posluziti uz slamcicu. Kad malo zahladi, kockice se mogu preliti toplim mlekom. Ako volite, mozete dodati stapic vanile u mleko i jos malo secera po zelji... uzivajte!:))


A dok pijuckate ledenu kafu ili mozda uzivate u cokoladnim kockicama u mleku, ne zaboravite da prelistate novi (dvo)broj naseg gastro magazina Mezze i rashladite se uz letnje recepte, putopis o Vijetnamu i druge zanimljive price... mala pauza do septembra, pa onda opet nastavljamo.:)) 



18 коментара:

  1. Divna ti je ova kafa i ja je slicno pravim samo sa nes kafom ili kapucinom i obozavam je a mezze jedva cekam da prelistam

    ОдговориИзбриши
  2. Kavu ne pijem, ali zato bih guštala u čokolanim kockicama.

    ОдговориИзбриши
  3. Kako bi mi ovo sada prijalo! Izgleda tako primamljivo, dekorativno...

    ОдговориИзбриши
  4. Kako mi je dobra ova ideja za čokoladne ledene kockice! Radim čim prije, jako fino izgleda :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ma super varijante za ove vruće dane..tako bi mi sada prijalo nešto od toga:)

    ОдговориИзбриши
  6. Ledenu kafu obozavam. Najlepse su mi u poslasticarnici Srce u Kg-u, pa mi je ovaj tvoj receptic odlicna ideja da je isprobam i u domacoj verziji:)

    ОдговориИзбриши
  7. Odlična ideja za ledenu kavu :) Prolistala sam Mezze i ponovo se oduševila! ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Ledenu kafu cu praviti vec danas (ako kupim sladoled). :) Odlicno!!! Inace, povodom rodjenja sestricine (moja Joja je dobila bebu) jucer sam na posao nosila tvoju Cappuccino tortu. Svi su bili odusevljeni! Malo je omeksala tj, opustile se korice prilikom puta od Panceva do Beograda, ali ukus je bio savsren! Lana, ti su genije poslastica!!! :)

    ОдговориИзбриши
  9. Divno posluzenje a i Mezze je predivan. Hvala na predivom posluzenju. Zamisljam da ga pijem na nekoj prelepoj terasi :)

    ОдговориИзбриши
  10. Uh, Lana, upravo pijem kavicu ali ovu toplu. Tvoja ledena s čoko kockama bi mi puno više prijala. Ovo je fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  11. Ne pijem kavu ali zato mi se jako sviđaju čokoladne ledene kockice koje ću sigurno isprobati! A što se tiče ove ledene kavice, da li bi možda mogla staviti nešto drugo umjesto kave?
    Baš izgleda primamljivo, ove fotke me tjeraju da ovo odmah napravim, ali mi je prevruće i jedva da sam ručak spremila i nemam više snage sad raditi nešto u kuhinji po najvećoj vrućini.

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман3. јул 2012. 16:59

    Slike i recepti su predivni kao i uvijek. Kaficu,već pijem i pišem poruku. Puno pozdrava,Vanja.

    ОдговориИзбриши
  13. @ Irena, super je ideja sa nes kafom i capuccinom, meni su isto draze te kremaste varijante. Saljem veliki pozdrav tebi i mojoj maloj imenjakinji!:))
    @ Tamara, da posaljem onda kockice, ali jos bolja varijanta je da ti dodjes ovamo.:))
    @ Zoro, izvoli na kaficu!:))
    @ Anja, i meni se dopala ta ideja, sigurno bi se dalo jos nesto smuckati.:))
    @ Nely, ovo je pravo osvezenje za tvoju basticu.:))
    @ Natasa, verujem da ce ti se dopasti, meni je uvek draza domaca varijanta.:))
    @ Tihana, hvala ti puno.:))
    @ Milkice, cestitam tetka!:)) I drago mi je da je tortica bila deo ove radosne svecanosti, mozes je slobodno drugi put i zmrznuti ako treba negde da se transportuje.:))
    @ Zoko, mozes odmah zamisliti i neki morski pejsaz u pozadini, i par palmica pride... da ugodjaj bude potpun.:))
    @ Tamara, prijatna kavica i hvala ti puno na promociji i linku.:))
    @ Tamara, nemoj misliti na kavicu...:))
    @ Aria, mozda bi mogla posluziti uz cokoladno mleko, mozda i neki vocni frape... nadam se da se sada kuhinjica vec malo rashladila.:))
    @ Vanja, samo uzivaj u kafici i hvala ti puno na javljanju, saljem ti veliki pozdrav!:))

    ОдговориИзбриши
  14. Lana ovo su odlične poslastice i ljetna osvježenja. Sa kavom ću se počastiti ovaj vikend, ja u ovakve kombinacije volim dodati i tek malo cimeta.
    Mezze sam već više puta prelistala, odličan broj i svaka čast na ovom radu !

    ОдговориИзбриши
  15. Mezze su prekrasne a ove čokoladne kockice baš mame.

    ОдговориИзбриши
  16. Ja stvarno obožavam kavu! Ne smijem je puno, jer imam malo probleme sa artimijom...ali ovo, uf...sve je super. Ideja sa čokoladnim ledenim kockicama je krasna! :)

    ОдговориИзбриши