четвртак, 19. јул 2012.

Domaci pekmez od kajsija


Dragi moji, pomislicete mozda da sam zaboravila na vas, nikako da postavim neki novi recept, pa zato sada kuckam odmah dva da se iskupim.:) Verujem da ste vec napravili barem jednu turu domaceg, mirisnog pekmeza od kajsija, cak sam razmisljala da li treba da kuckam ovaj post, jer ste odlicne recepte vec mogli pronaci kod nase Maje, Sanje, Branke i Deane, svaki je poseban na svoj nacin a razlika je samo u finim detaljima.

Medjutim, ovaj recept kuckam pre svega zbog sebe da mi posluzi kao podsetnik za naredni put, jer pekmez ne pravim svake godine vec mozda tek svake druge-trece, pa se onda i zaboravi koliko secera treba staviti... i zato hvala mojim dragim prijateljima na pomoci.:)) 

Pekmez nije uopste tesko napraviti, treba samo odabrati lepo i meko voce, odstraniti kostice i kuvati neko vreme zajedno sa secerom, povremeno promesati... voila, na kraju cete dobiti najlepsi domaci pekmez koji je savrsen za filovanje omiljenih palacinki i kroasana, nezamenljiv u Limun stanglicama kojima daje finu aromu, a najlepse prija ujutru za dorucak namazan na topli dvopek sa malo maslaca i uz soljicu bele kafe !:)


Sastojci: 2 kg kajsija (bez kostica), 600 g secera... par plasticnih posudica za pakovanje.:)

Priprema:

Odabrati lepe i zrele kajsije, dobro oprati i izvaditi kostice (mozemo ih osusiti i sacuvati). Ako kajsije mozda imaju tamne tackice na povrsini, samo ih lepo uklonite nozem, ali nije potrebno ljustiti voce. Izmeriti 2 kg kajsija i staviti u vecu serpu, dodati secer i kuvati oko 2 h dok se pekmez fino ne zgusne.

Kuvati najpre par minuta na jakoj temperaturi, a zatim smanjiti i nastaviti na srednjoj temperaturi oko 1 h. Pekmez ce jos biti tecan i videce se komadici voca, dovoljno je samo povremeno promesati. Kad pekmez pocne da se zgusnjava i da jace vri, smanjiti jos malo temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok ne postigne zeljenu gustinu, to ce potrajati jos oko 1 h. 

Predlog 1. -  Pomeriti serpu sa ringle i vruc pekmez sipati u zagrejane staklene tegle, zatim ih ostaviti u rerni da se ohlade do kraja i da se na povrsini stvori tanka korica. Sutradan se tegle mogu zatvoriti poklopcem ili celofanom koji je na kratko potopljen u rakiju.:)

Predlog 2. - Pekmez se mozes odlicno cuvati i u zamrzivacu, to obicno praktikujem jer nemam uslova za cuvanje zimnice u stanu. Kad se pekmez skuvao, samo ga ostaviti u serpi da se potpuno ohladi, a za to vreme spremiti plasticne posudice i case (od 2,5 dl ili 5 dl) kao ambalazu.

Ohladjeni pekmez sipati u pripremljene posudice, zavezati celofanom i gumicom, pa lepo poredjati u zamrzivac. Odlicno se cuva i dovoljno je samo izvaditi ga pola sata pre upotrebe, taman ce se opustiti dok ispecete palacinke... prijatno!:)))


8 коментара:

  1. super izgledaju recepti, a posebno slasno slika s palačinkama! mmmmm...

    ОдговориИзбриши
  2. mmmm, divna đemiica. A tek sto me mame palačinke....

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam marelice i ovo izgleda jako jako fino!

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan pekmez Lana, a u tvojoj izvedbi kao i uvijek predivan. Prva slika i kako si ga lijepo poslužila mi se posebno sviđa.
    Hvala i za prijedlog za čuvanje u zamrzivaču, koliko god marmelada da sam skuhala nikada se nisam odlučila neku zamrznuti, a zapravo se i tako mogu dobro čuvati.

    ОдговориИзбриши
  5. Kako bi sad s guštom gricnula palačinku s ovim krasnim pekmezom... Od kajsije mi je najdraži :) Nisam znala da se može držati u zamrzivaču, moram obavezno isprobati! Hvala na ideji i savjetu!

    ОдговориИзбриши
  6. Pekmez ima savrsenu boju, a posebno ti hvala na savetu za cuvanje u zamrzivacu. To nisam nikad probala, a mislim da bi mi to odgovaralo. Puno hvala!

    ОдговориИзбриши
  7. i tvoj izgleda prekrasno, oduševljavate me ovim pekmezima :)

    ОдговориИзбриши