четвртак, 12. јул 2012.

Zapeceni hlepcici sa pestom od bosiljka i sirom




Da gricnemo nesto na brzaka napravljeno i fino?:) Znam da je vruce i da vam se mozda ne ukljucuje rerna, ali za ove hlepcice trebace vam svega 15-tak minuta vremena da ih ispecete + par minuta dok sve iseckate i pripremite. Potrebno je nekoliko manjih kiflica (obicno ih kupujem u Ideji), mozete uzeti i integralne ako vise volite ili jedan ceo baguette. Naravno, ako imate vremena, uvek je lepse napraviti domace pecivo, ali ovog puta nam se zurilo da sto pre zavrsimo zbog vrucine.:)

Recept sam videla na ovom sajtu ali sam pripremu malo prilagodila, u originalnom receptu hlepcici se zamotaju u foliju i peku na grilu dok su se kod mene pekli u rerni, pa vi slobodno izaberite onaj nacin koji vam vise odgovara... evo sta nam jos treba:



Sastojci: 4 vece kifle ili jedan baguette, oko 100 g sira u listicima (ili kackavalja)

Pesto od bosiljka: 1 saka listica svezeg bosiljka, 2-3 cesnja belog luka, oko 50 ml ulja, 50 g naribanog parmezana, malo soli.. mozete staviti i malo seckanih badema ili oraha ako volite (pravila sam i bez toga)

Pesto od susenog paradajza: 100 g susenog paradajza, 1 kasika seckanog bosiljka ili persuna, 2 cesnja belog luka, 1 dl ulja, 50 g naribanog parmezana, malo seckanih badema ili pinjola

Priprema:

Hlepcice zarezati na 8-9 mesta (otprilike na 1 cm razmaka), ali ne sasvim do kraja. Napraviti pesto od bosiljka ili susenog paradajza, pa u svaki zarez staviti po malo pripremljenog preliva. Sir iseci na tanke snite ili naribati (ako koristite listice topljenog sira mozete ih iseci na 4 dela), pa redjati izmedju zasecenih hlepcica. Peci u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-tak minuta, samo da se sir istopi.... prijatno grickanje!:)



Pesto od bosiljka: iseckati sitno listice svezeg bosiljka, dodati beli luk i sve zajedno fino usitniti. Prebaciti u cinijicu, malo posoliti, dodati seckane bademe (po zelji) i naribani parmezan. Sve preliti uljem i lepo izmesati. Mozete naravno sve pripremiti i u mikseru.

Pesto od susenog paradajza: suseni paradajz preliti toplom vodom i sacekati par minuta da omeksa. Prebaciti u mikser, dodati listice svezeg bosiljka, beli luk, bademe, parmezan i ulje, pa sve lepo izmiksati. Mozete dodati i pola solje svezeg oljustenog, seckanog paradajza i malo balzamiko sirceta po ukusu.



Napomena: ako hlepcice planirate da posluzite uz rostilj, mozete ih zamotati u alu foliju i tako peci na rostilju. Mozda ce im onda trebati nesto vise vremena dok ne postanu fino hrskavi... bon appetit!:)

18 коментара:

  1. Divna ideja a iova saksija sa bosliljkom fantasticno izgleda. Ja uvijek posadim onaj sa velikim listovima a sad mi ovaj sa slike izgleda mnogo dekorativnije

    ОдговориИзбриши
  2. Brzo, jednostavno i što je najvažnije ukusno, a trebalo bi probati i ovu varijantu s roštiljom

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da vidim u naslovu pesto ili nešto biljno, znam da je za mene :). Izgleda jako dobro :).

    ОдговориИзбриши
  4. @ Irena, meni se isto svidja taj bosiljak sa krupnim listovima, ali nema ga ovde kod nas. Moze fino da posluzi i ovaj sa sitnim listicima, mada mi se i on jadan osusio na ovim temperaturama.:)
    @ Vera, mislim da ce ti se isto svideti.:))
    @ Tamara, vrlo je fino i super bi bilo za grickanje tamo u tvojoj basti.:))
    @ Cinnamon and Thyme, nadam se da ce recept fino posluziti, meni se veoma dopalo!:))

    ОдговориИзбриши
  5. Mene je na prvu privukao sir.. volim sir na sve načine i zato neću propustiti ni ovaj recept. Jednostavno ali jako fino!

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam ovu varijantu kod nas inače ima za kupiti smrznuti baguettes sa ovakvim začinskim nadjevom i samo se dopeče kojih 15 min.i to mi je omiljeni zalogaj,ali sada ću probati baš ovu tvoju varijantu,jako mi se sviđa:)

    ОдговориИзбриши
  7. Odlično Lana, toliko volim ovakve stvari da ih pravim doslovno "na kapaljku" obzirom na to koliko bi ih mogla pojesti. Predobro mi izgleda i svaka kombinacija punjenja je odlična, ali najviše mi se sviđa ova varijanta sa sušenim paradajzom.

    ОдговориИзбриши
  8. Sta nam radis... ja sam ranije nesto slicno pravila sa puterom u belim lukom...

    ОдговориИзбриши
  9. @ Aria, sve se brzo napravi, verujem da ce ti brzo postati omiljena grickalica.:)
    @ Anja, hvala!:))
    @ Nely, eto nisam znala da imate vec gotove paketice, kod nas ih nisam videla, ali sve se toliko brzo pravi, mogu misliti kako ce tek biti fino sa zacinima iz tvog vrta.:))
    @ Branka, verujem da ces ti smisliti jos neku finu varijaciju.:))
    @ Gordana, hvala... ovo je toliko jednostavno da sam se mislila da li uopste da kuckam, ali jako je ukusno i bila bi steta da ne podelim sa vama.:)
    @ Ivana, verujem da se tu mogu napraviti razne kombinacije, sigurno je i sa puterom vrlo ukusno, eto lepe ideje za naredni put.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Baš je lijep ovaj bosiljak. I moj je procvjetao ;) Sviđaju mi se baguette, rado ću ih isprobati.

    ОдговориИзбриши
  11. uh, uh al se kod vas lepo rucka. divna ideja za punjene kiflice. Rado bih ih isprobala ali se trenutno low carb hranim . :(

    ОдговориИзбриши
  12. Obozavam da pravim hleb! Skoro sam pravila slican...u svakom slucaju, kombinacija bey greske!

    ОдговориИзбриши
  13. Odlično izgleda, baš po mom guštu. Topli aromatični kruh; super!

    ОдговориИзбриши
  14. Odlično, gdje god ima pesta, ja sam za :) Obavezno isprobam kad više ne budem na dijeti :(

    ОдговориИзбриши