понедељак, 17. октобар 2011.

"Posli smo u Afriku, da sadimo papriku...":)



"Posli smo u Afriku, da sadimo papriku, znate onu zutu, finu ali ljutu..." da li se secate ove pesmice?:)))) Eh, ali necemo da sadimo paprike, nego cemo napraviti dva fina rucka, da ih iskoristimo dok se jos mogu naci na pijaci ili u basti. Mozda ste vec spremili ajvar, "ispeglali" paprike i spakovali ih u tegle, ili jednostavno pripremili paketice i stavili u zamrzivac, tek toliko da se nadju kada nam zima zakuca na vrata.

Ovde Vam necu pisati tacne mere, vec samo dati par predlog za jedan brzi jesenji meni....pa,  da krenemo od ladjica sa rizom i piletinom, a onda cemo napraviti i fini sos od paradajza i sve to preliti preko pecenih paprika.


Ladjice od paprika


Sastojci: nekoliko lepih krupnih paprika u raznim bojama, 2 solje kuvane rize, malo pileceg mesa iz supe, zacini, persunov list, par snitica sira trapista

Priprema:

Paprike preseci na pola po duzini tako se dobiju lepe "ladjice". Za nadev se moze iskoristiti kuvana riza ili neka druga omiljena zitarica (recimo proso ili psenica), dodati malo kuvanog mesa iz supe, par kasika naribanog sira i sitno seckano persunovo lisce. Sve zaciniti po ukusu i napuniti ladjice pripremljenim nadevom.

Na dno pleha sipati malo ulja pa lepo rasporediti nase paprike. Staviti da se peku u vec zagrejanu rernu, jedno 20-tak minuta bice sasvim dovoljno da omeksaju. Pri kraju pecenja izvaditi ih na kratko iz rerne, na svaku polovinu staviti po tanku sniticu sira i vratiti u rernu jos malo dok se sir ne istopi.


Najukusnije je da se "ladjice" odmah posluze, dok su jos fino tople, a nece smetati ni ako se serviraju sa malo pavlake ili prelivene kasicicom gustog jogurta... prijatno!;))


Pecene paprike u sosu od paradajza



Ako mozda jos niste probali paprike spremljene na ovaj nacin, onda vam najtoplije preporucujem da napravite sto pre, odusevicete se!:) Ovo jelo mozete posluziti kao lagani obrok ili kao ukusnu salatu, toplo ili hladno... podjednako je fino u obe varijante.

Recept sam "pozajmila" od bake i verujem da ti starinski recepti, tako jednostavni za pripremu i vrlo cesto sasvim skromnih sastojaka, cesto budu najlepse iznenadjenje na stolu.... nadam se da ce se i Vama dopasti.;))

Sastojci: 6 paprika (lepih mesnatih), 4 veca paradajza, 2, cesnja belog luka, ulje, so

Priprema:

Zagrejati malo ulja u tiganju i isprziti paprike sa svih strana (primeticemo da se ona fina, tanka ljuska odvojila od "mesa" paprike). Paprike zatim izvaditi na poseban tanjir i ostaviti da se malo prohlade kako bismo ih kasnije lakse oljustili.

Paradajz na kratko potopiti u vrucu vodu, zatim oljustiti i iseci na manje kockice. Na istom ulju u kome su se pripremale paprike, prvo kratko proprziti seckani paradajz, dodati usitnjeni bei luk, pa smanjiti temperaturu i kuvati 15-tak minuta dok se umak fino ne zgusne. Zaciniti po ukusu sa malo soli.


U medjuvremenu, dok se sos krcka,  oljustitit paprike i poredjati ih u neki dublji tanjir. Kad se sos fino zgusnuo, preliti ga preko paprika i sve odgore posuti sa jos malo seckanog svezeg persuna. Ako uz to posluzite i domace tanke hlepcice, imacete brzi i vrlo fini rucak. Ako volite toplu varijantu, posluzite sve odmah kada prelijete sa sosom ili malkice sacekajte, rashladite i uzivajte u ukusnoj salati. Prijatno!;))

15 коментара:

  1. Ništa me više ne podseća na leto, nego miris paprike u jelu! Oba jela i izgledaju i zvuče odlično!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam paprike i ovo su mi sad dva nova načina pripreme.

    ОдговориИзбриши
  3. Ma secam se i bas sam snimila na kompu za moju klinku svew te divne stare pesmice;)A rado bih uz to i pojhela neku od tvojih:)

    ОдговориИзбриши
  4. Volim paprike, baš spremam paketiće u zamrzivač!

    ОдговориИзбриши
  5. Na sreću, još ne moramo u Afriku po papriku (ako je tamo uopće i ima), već u vrt ili do najbliže trgovine. Odlične ideje za papriku na drukčiji način.

    ОдговориИзбриши
  6. Volim paprike,izgledaju odlično, a sigurna sam i da su jako jako fine!

    ОдговориИзбриши
  7. Hehehe super ti je naslov ovog posta:)
    Paprike obožavam na sve načine a pogotovo ovako kako si ih ti pripremial, izgledaju jakoo njamii, sve pohvale odličan post i fotografije!

    Lijep pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  8. Jako fine ideje. Uvijek dobro dosli novi recepti za paprike jer ih obozavam.

    ОдговориИзбриши
  9. Ne zna se sta je ukusnije!
    Paprika sa sosom od paradajza, nesto slicno je i moja baka radila, obozavam ovo jelo.

    ОдговориИзбриши
  10. E, jesi potrefila sa ovim, al' 100%. Divne ideje:)Pozdravček, draga moja

    ОдговориИзбриши
  11. Nećemo u Afriku ali ćemo se baciti na ove paprike :). Odlične ideje i recepti , a ja ću se ipak prikloniti bakinom. Zanimljivo i lijepo, a sigurno i jako ukusno !

    ОдговориИзбриши