понедељак, 31. октобар 2011.

Zagorski strukli by Nada


Jos jedna zanimljiva blogerska igrica koju imamo svakog meseca a zove se KuVarijacije  ujedno je i odlicna prilika da isprobamo neka ukusna jela koja mozda jos nismo pravili ili da se podsetimo nekih dobrih.:) Svi koji zele da ucestvuju pripremaju jedno jelo prema receptu izabranom za taj mesec i poslednjeg dana u mesecu ga objavljuju na svom blogu uz pratece komentare.

Ovog puta nasa izabrana tema i "domaci zadatak " su bili Zagorski strukli prema Nadinom receptu sa bloga  Just good food . Imalo smo ih upravo danas za rucak pa zato fotke i utisci malo kasne, ali ako ih jos niste pravili, svakako isprobajte sto pre!:)) Ovde prenosim Nadin originalni receptic:

Sastojci:

300 g glatkog brašna
malo soli
1 jaje
2-3 žlice ulja + za premazivanje
1 dcl mlake vode
maslac za podmazivanje

Za nadjev:

1/2 kg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
1 jaje, malo soli

Za prelijevanje :

3 dl slatkog vrhnja
1 jaje, malo soli

Priprema:

1 . Od brašna, jaja, ulja i mlake vode zamijesite glatko tijesto. Umijesite ga u oblik kugle i premažite s dvije žlice ulja, pa ga ostavite 30-tak minuta na sobnoj temperaturi.

2 . Na stol stavite stolnjak na kojem čete razvlačiti tijesto, pospite ga brašnom, pa stavite na sredinu odstajalo tijesto. Prvo ga malo rastanjite koliko ide s valjkom, zatim rukama razvucite da tijesto bude što tanje i prekrije veći dio stolnjaka.


3 . Za nadjev  izmješajte sir s vrhnjem, jajem i malo soli, pa ga rasporedite uz rub tijesta naokolo.Središnji dio tijesta nakapajte i razmažite uljem. Pomoću stolnjaka zarolajte nadjeveno tijesto.

4 . Pećnicu zagrijte na 200 C. Uz pomoć tanjeg ruba tanjurića izrežite štrukle jednake veličine. Slažite ih u kalup premazan maslacem i pecite 30-tak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne dobiju lijepu žutu boju. 10-tak minuta pred sam kraj pečenja štrukle prelijte mješavinom slatkog vrhnja, jaja i malo soli. Zapecite. Poslužite tople.

5 . Za one koji vole kuhanu varijantu štrukli, umjesto slaganja u kalup zakuhajte ih kratko u kipućoj posoljenoj vodi i prepržite s krušnim mrvicama na malo maslaca.



Utisci: odlican recept, precizno napisan i svakako ce Vam uspeti cak iako niste vesti sa razvlacenjem domaceg testa za kore. Ove kore koje treba razvuci preko celog stolnjaka uvek mi predstavljaju problem, pocnu da se kidaju bas kada ne treba i ne uspevam nikako da ih tanko razvucem... ali sa ovim korama nisam imala uopste takvih problema  i bas su se taaaanko razvukle.:)

Strukle su vrlo ukusne i bogate filom, tati su se veoma dopale.:) Odlucila sam se za onu varijantu zapecenu u rerni a umesto slatke pavlake na kraju, strukle sam prelila sa kiselom pavlakom razmucenom u malo mleka da bih dobila slanu verziju... Nado, hvala puno na odlicnom receptu, cista desetka!;)))

18 коментара:

  1. Kao uvijek i sve što ti napraviš, krasno izgledaju, naprosto sam bez riječi, predivno!
    Hvala Lana!

    ОдговориИзбриши
  2. Bas mi je zanimljivo sto danas svi objavljujemo strukle... :) Super su ove igrice. Divne strukle si napravila Lana! :) I kod mene su bile u slanoj verziji...

    ОдговориИзбриши
  3. Bravo Lana za ove štrukle ! Baš si ih odlično napravila, super izgledaju !

    ОдговориИзбриши
  4. Udavih se u struklama.Jos nisam izabrala koje cu praviti..a vi ste sve krive..jedan recept bolji od drugoga a svi odlicni:)

    ОдговориИзбриши
  5. Kad ih ovako gledam opet bih otišla da ih pravim iako je skoro ponoć ;))

    ОдговориИзбриши
  6. Fantastične štrukle,stvarno divno izgledaju..jako ti je lijepa jesenja sličica koju si stavila gore..predivno..veliki pozdrav draga:)

    ОдговориИзбриши
  7. Sviđa mi se varijanta preljeva sa slatkim preljevom, otkako sam to probala, nikada ih više ne radim sa kiselim vrhnjem :) Divno draga, predivno :)

    ОдговориИзбриши
  8. Uvek iznova se divim tvojoj urednošću! Odlično izvedeno i, kao i uvek, odlično fotografisano.

    ОдговориИзбриши
  9. A vidim i ti si uživala u štruklima ovaj mjesec smo imali fin zadatak.

    ОдговориИзбриши
  10. Чудесни са!Ще пробвам рецептата!Поздрави!

    ОдговориИзбриши
  11. Nikad ih nisam probala... cak sam mislila da je neka pita sa jabukama:)Stvarno imas dara za rad sa testom. p.s. Patkica sa slike, kakav flash back, jedna takva ostala mi u Srbiji.

    ОдговориИзбриши
  12. Draga moja, evo me. Malo kasnim, al znaš razlog. Divne su ti štruklice i mogu samo reći da je recept za probanje pod obavezno!
    P. S. Pače ti je preslatko. Imam i ja jedno slično, baš bi bili par;) Izgleda da je ista kolekcija u pitanju...

    ОдговориИзбриши
  13. oduvek zelim da probam da napravim, mozda se sa ovim instrukcijama usudim!

    ОдговориИзбриши
  14. štrukle su ti divno uspjele, ja nisam stigla da objavim utiske iako jsu štrukle kod mene nešto obično i oduvijek ih jedem, ako će biti sve u redu ovaj tjedan ću napraviti post o tome

    ОдговориИзбриши