уторак, 8. новембар 2011.

Voćkice


Dragi moji, mozda se neki od Vas secaju casopisa Slatke tajne koji je pre desetak godina izlazio na ovim prostorima. U to vreme nije bilo toliko puno kulinarskih casopisa kao sada, pa je ovaj list  bio veoma popularan, ne samo zbog samog sadrzaja (vecinom su to bili slatki recepti;)) koliko su njegovoj popularnosti doprinele akcije pripremanja raznih delicija koje bi potom bile prosledjene decici iz doma bez roditeljskog staranja.

Naime, svakog meseca je bilo organizovano druzenje gde su mogli da prisustvuju svi zainteresovani citaoci, a jedini uslov je bio da donesu tanjir nekih finih domacih kolaca, pitica ili strudli, sve zavisi od toga koja je tema bila izabrana tog meseca. Tako su recimo jednog meseca na "programu" bile slane torte, zatim su se sledeci put pravile slatke i slane kiflice, pa savijace, pogace a jednom prilikom izbor je pao na sitne kolace.:)

E, tu smo mama i ja resile da se prijavimo, pa smo danima smisljale sta bi sve mogle napraviti a zatim kako to sve transportovati do Novog Sada, jer su ova okupljanja bila organizovana u jednom od tamosnjih  restorana. Naravno, da bi sve bilo zanimljivije, postojale su i simbolicne nagrade za najbolje ucesnike koje bi ziri proglasio posle degustacije (eh, nije ni njima bilo lako, jer nekada je trebalo isprobati po 20-30 razlicitih tortica, pita, savijaca itd..;))

To su bila zaista posebna druzenja, mama i ja smo imale priliku da odemo par puta i upoznali smo toliko divnih i prijatnih ljudi, sa nekima se i danas povremeno cujem, jednostavno mogli ste se lepo ispricati, razmeniti iskustva i receptice kao da se oduvek poznajete, a zapravo ste se prvi put sreli samo par sati ranije.Ovo je recept sa jednog od tih susreta koji dugujem dragim prijateljicama Lelici i Miri iz Sokobanje.;)))

Voćkice od kokosa i ratluka


Sastojci: 200 g belog ratluka, 200 g secera u prahu, 100 g kokosa, sok i kora jednog limuna, komadic margarina
Priprema:
Ratluk dobro izmesati sa secerom u prahu, dodati kokos, sok i naribanu koricu limun. Sve sjedniti. Staviti i mali komadic margarina ili maslaca (jednu kasicicu) da bi smesa bila meksa. Oblikovati kuglice i praviti kruskice i jabucice. Na vrhu svake voćkice utisnuti malo udubljenje. 



U posudice sipati par kapi prehrambene boje ili arome po zelji (na primer, aromu kruske, maline, limuna i sl.), i razmutiti sa sasvim malo vode. Svaku vockicu uz pomoc cetkice obojiti po zelji i uvaljati u kristal secer.
Za drskice iseckati cokoladu na sitne stapice, pa u svaku vockicu utisnuti po jednu drsku. Za listice staviti male kockice zele bombona u zelenoj boji ili ih napraviti od smese ratluka i secera u prahu. Kada se kolacici malo prosuse staviti ih u papirnate korpice.

Napomena: od iste smese se mogu praviti i razne druge vockice po zelji, kao recimo male pomorandze. U smesu se moze dodati malo arome pomorandze a na trenici napraviti otisak pomorandzine kore.

11 коментара:

  1. Ja ne mogu da se setim baš tog časopisa, ali znam da je postojala takva akcija i da su sve pripremljene stvarčice išle, valjda, u Dečje selo ili nešto slično! U svakom slučaju to je bilo jako lepo i korisno:) Mogu misliti sa kakvim ste se kolačićima ti i tvoja mama pojavile tamo. Pa, to je pola restorana palo na d..e, da izvineš:)!
    Divno si pripremila ove vockice, stvarno imaš dara, i tu je kraj svakoj sumnji:)
    Pozdrav, moja malena

    ОдговориИзбриши
  2. svaka čast, predivne su! ja znam za one lubenice koje sam pravila jednom ili dva puta, al za ovakvu smjesu za voćkice s ratlukom nisam znala. Tu je još i kokos i peteljke od čokolade, baš mi se sviđa receptić

    ОдговориИзбриши
  3. Nale moja, taj casopis vise ne izlazi, ima vec nekoliko godina od tada, a u pravu si to je sve islo deci iz Decijeg sela u Kamenici.:)Tada smo zapravo i dosle na ideju da bi te kolacice mogle da pravimo i kod kuce, pa je vremenom jedan lep hobi prerastao u pravi mali porodicni posao.:) Doduse, sada bas nemam puno vremena da se sama time bavim...mozda jednog dana kada otvorim malu cafe-poslasticarnicu.;)))kiss

    ОдговориИзбриши
  4. Draga Tamara, ova smesa se tako lako oblikuje i veoma je zahvalna za rad, od nje mozes zaista napraviti sta god pozelis... samo kolacici su prilicno slatki i ne moze se puno poruckati.;))

    ОдговориИзбриши
  5. Kako ovo super izgleda! Čim vidim ovako nešto poželim probati!:) Super! Veliki pozdrav!!!:)

    ОдговориИзбриши
  6. Prekrasne su mi ove voćkice, baš prekrasne ! Ja se pomalo sjećam časopisa koji spominješ i super mi je ovo druženje na koje ste ti i mama nosile kolačiće.
    Voćkice bilježim i kada otiđem u Dbk njima ćemo se ja i nećakinja pozabaviti :)

    ОдговориИзбриши
  7. A kako lepo izgeldaju,svaka cast.:)

    ОдговориИзбриши
  8. A joj!!!! Ovo je prepreprefino! Svaka ti čast!

    ОдговориИзбриши