петак, 25. новембар 2011.

Lesnik torta


A sada nesto slatkooo... izvolite na torticu!;))) Ova torta je inace bila pravljena za bakin rodjendan (secate se onog svecanog rucka i supice sa knedlicama;)), ali bio je tu jos jedan lepi povod i ne mogu izdrzati toliko da vam ne kazem a moram vas i pocastiti zbog lepih novosti o kojima mozete citati vise u narednom postu..:)) A sada receptic...:

Sastojci za biskvit: 10 belanaca, 10 kasika secera, 200 g mlevenih pecenih lesnika, 2 ravne kasike brasna

Fil: 10 zumanaca, 10 kasika secera, 1 vanilin secer, 125 g maslaca, 100 g lesnika,

Fil sa slagom: 2,5 dl slatke pavlake + 2,5 dl slatke pavlake za dekoraciju

Karamel: 100 g secera (po zelji)

Priprema:

Umutiti belanca u cvrstu penu i postepeno dodavati kasiku po kasiku secera. Na kraju pazljivo umesati prethodno pecene, mlevene lesnike i 2 ravne kasike brasna. Smesu sipati u veliki pleh od rerne preko masnog papira i staviti da se pece u prethodno zagrejanu rernu. Peci na 200 C oko 20-25 minuta.

Gotov biskvit izvaditi iz pleha i kada se ohladi iseci na tri lente (ovo je jedna sasvim mala tortica;)).

U medjuvremenu pripremiti fil: mutiti na pari zumanca sa secerom i kuvati 20-tak minuta dok se ne zgusne. Kad se malo prohladi, umesati maslac i mlevene lesnike (ako vise volite fil sa cokoladom, mozete slobodno dodati i 100 g rastopljene cokolade;))


Pripremiti karamel: otopiti na tihoj vatri secer da dobije lepu boju svetlog karamela, pa tim secerom poprskati ili premazati u tankom sloju sve 3 korice. Sacekati da se karamel potpuno ohladi pa zatim filovati (sama torta je dosta slatka, pa mozete i preskociti ovaj deo sa karamelom ako zelite;)).

Sve tri korice premazati prvo zutim filom sa lesnicima, a zatim umucenom slatkom pavlakom. Na kraju dekorisati preostalom umucenom pavlakom ili slagom i napraviti ruzice uz pomoc sirokog zvezdastog nastavka za spric. Tortu je najlepse malo ohladiti pre sluzenja, a da bi se lakse presekao sloj sa karamelom treba koristiti reckavi noz.:)

24 коментара:

  1. Kako si je divno ukrasila. Plus lešnik i grilijaš, šta ćeš više u životu...

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja ova torta izgleda divnoo! Recept je jako interesantan, sa puno finih sastojaka, vrijedi je probati pogotovo sad za Božić.


    Lijep vikend i veliki pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  3. Torta je da ti pamet stane po sastojcima,nešto ljepše nisam skoro vidjela,dekoracija je veličanstvena,zaista si majstorica prava!

    ОдговориИзбриши
  4. Oh, Bože ovih ružica! Fantastične su, kao i torta, naravno! Veličanstvene, čarobne ružice! Hm, sjetim se kako je kod mene zadnji put bilo:):)

    ОдговориИзбриши
  5. U zadnje vrijeme mi se jako sviđaju četvrtaste torte. Vidim pretekla si me što se tiče dekoracije ružicama, taman sam smislila na koju tortu ih mogu staviti, ali još se čeka izrada.

    ОдговориИзбриши
  6. Oka ne mogu skinuti sa ružica! Prosto su božanstvene!

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo je torta bas po mom ukusu!!Prelepa torta,a tek dekoracija...sta reci,majstor si nema sta!!

    ОдговориИзбриши
  8. Iako nisam preveliki ljubitelj lješnjaka ova torta djeluje doslovno čarobno ! Odličan je recept i prekrasna je torta. A tek one bijele ružice, ....., jako lijepo !
    Novosti sam vidjela, čestitke još jednom !!

    ОдговориИзбриши
  9. sve što sam vidjela su ove divne ruže !! daans je i meni došao wiltonov nastavak i jedva čekam da ga isprobam

    ОдговориИзбриши
  10. torta je prekrasna! a kombinacija okusa baca u trans. baš me oduševila. sigurno ću je isprobati!

    ОдговориИзбриши
  11. Joj, kako dobro izgleda! Dal je san ili java, ne mogu da se odlucim... predivno si je ukrasila i deluje kao iz snova. U ukus ne sumnjam, ti sve odlicno upakujes. Pozzzz

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala cure... jedva cekam da isprobate novi nastavak za spric, ovo nije uopste tesko napraviti, samo idete u krug... nasa Jelena mi je jos prosle godine poslala link za ovu dekoraciju, ali evo tek sada stizem da isprobam, nije nikada kasno:)))

    p.s. dragi moji, ako mozda budete pravili ovu torticu, samo je prethodno dobro rashladite pre stavljanja karamelisanog secera, meni se jednom desilo da se secer rastopi jer se korice nisu dovoljno rashladile...;D

    @ Nale moja, a da ti lepo skones do mene... pa dokle da te cekam, pojescu sve kolacice!;)))

    ОдговориИзбриши
  13. Ja obožavam lješnike i sam naslov me je odmah osvojio, a tek da ne pričam kad sam vidjela slike...Izgledas fenomenalno, sva je prefinjena!

    ОдговориИзбриши
  14. Ups, prošvercovalo mi se slovo s, nije IZGLEDAS nego IZGLEDA!Mada može i tako da ostane , da kompliment bude upućen i tebi i torti:))

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Majo, ne brini nista... hvala ti puno!;)))

    ОдговориИзбриши
  16. Lanic, pored ovako velike uzajamne zelje da se vidimo, greota bi bila kada bi bilo drugacije:) Draga moja, videcemo mi neku kombinaciju vec... ma, samo klopaj, pravicemo ponovo:)))

    ОдговориИзбриши
  17. ružice su me oborile s nogu, gde si nabavila taj dodatak za špric ?

    ОдговориИзбриши
  18. tortica je baš prekrasno ukrašena, a u okus nimalo ne sumnjam

    ОдговориИзбриши
  19. Hvala cure... Nale, kad mi dodjes onda cemo zajedno nesto da smuckamo!;)))
    @ Aleksandra, mozes koristiti bilo koji zvezdasti nastavak za spric, ako imas kojim slucajem one metalne Wiltonove probaj sa brojevima 2D ili 1M, a nastavci se mogu naruciti ovde http://www.torteco.com/ kao i jos puno raznih zgodnih sitnica za dekoraciju.:))
    @ Nina, hvalaaa!:))

    ОдговориИзбриши