уторак, 8. новембар 2011.

Urmice


Danas sam resila da Vas snabdem sa par receptica za sitne posne kolace (kad sam vec tu za kompom;)),  a sve ove kolacice mozete praviti u bilo kojoj svecanoj prilici i uvek ce lepo izgledati na stolu.:) Sastojci su svima dostupni, nisu komplikovani za izradu, samo treba biti pazljiv kada se koristi otopljeni secer... na kraju, mozete ih preliti i sa cokoladom.

Sastojci: 250 g suvih smokvi, 250 g samlevenih oraha, 250 g secera, sok i kora 1/2 pomorandze, 50 g cokolade 
Priprema :
U dublji sud staviti secer i malu kafenu soljicu vode (0, 75 dl). Kad provri dodati samlevene suve smokve i naribanu koricu neprskane pomorandze. Kuvati 5 minuta i pomeriti sa ringle. Dodati cokoladu i mesati dok se ne rastopi. Na kraju dodati samlevene orahe i sok od pola pomorandze. Izjednaciti smesu. 



Kad se smesa prohladila, vlaznim rukama oblikovati najpre kuglice a zatim valjcice, pa redjati na nauljeni tanjir da se ne bi zalepile. Ruke povremeno nakvasiti vodom, da bi se lakse oblikovali. 
Urmice je najbolje napraviri dan-dva ranije da bi se malo prosusili na vazduhu. Preliti rastopljenim secerom ili cokoladom.
Za karamel glazuru: otopiti par kasika secera na tihoj vatri dok ne dobije lepu boju karamela. Pomeriti sa ringle. Na stapic za rostilj staviti jedan kolacic i provući ga kroz karamelisani secer, a onda, pomazuci se drugim stapicem, pazljivo skinuti kolacic i odloziti na tanjir (paziti jer  je sve veoma vruće).
Posle nekog vremena, secer u serpici pocinje da se hladi i zgusnjava, pa ce biti potrebno da ponovo malo zagreje. Jos je jednostavnije da urmice prelijemo otopljenim secerom tako sto cemo staviti po malo na svaki kolacic pomocu kasicice.
Posluživanje: Ovi kolacici ce biti fini i ako se preliju rastopljenom cokoladom. Mogu se oblikovati i kao male kuglice, jedan deo oraha se moze zameniti sa seckanim orasima, moze se dodati jos malo seckanih urmi/datulja, a cokoladu u smesi mozete izostaviti ako je koristite za glazuru.

14 коментара:

  1. Već se duže vrijeme suzdržavam na blogovima da pitam što su to posni kolači i sad moram pitati.

    Urmice bi u mojoj varijanti bile prelivene čokoladom, a smjesa od koje se rade mi se jako sviđa.

    ОдговориИзбриши
  2. Kad god sam napravila tvoje urmice, bile su pravi hit :))

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Tamara, u posnim kolacicima nema sastojaka zivotinjskog porekla (mleka, jaja, maslaca, pavlake i sl.), najcesce se prave od oraha, raznih kostunjavih plodova i suvog voca, i to su posebno fini kolacici ali veoma slatki.:)

    Takvi kolacici se obicno prave za posne slave (kao sto je recimo Sv. Nikola, 19. 12.) kada se pripremaju posna jela i sve sto se iznese na trpezu je najcesce napravljeno sa puno povrca, dozvoljeno je posluziti ribu, ali ne sluzi se drugo meso, jaja, mleko i sl.:)

    Thank you, Marus and Federica!:))

    Draga Ljiljo, hvala ti puno!:))

    ОдговориИзбриши
  4. ti si apsolutna majstorica za sitne kolače, ovo je predivno!

    ОдговориИзбриши
  5. Joj pa ti to danas štancujes kolače, ubiću te! :)))))))
    Ovo sam odavno zapisala sa kulinarike, mislim da imam sve tvoje recepte za kolače odande. Nisam još stigla da ih spremam.

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo je tako dobro, zapisujem recept i za ćerkinu slavu S.Nikolu pravimo. Karamel glazura me posebno oduševila...

    ОдговориИзбриши
  7. Urmice su ti prekrasne, gledam ih i uživam, a sastojci, ..., smokve, orasi, znam da je sve skupa kalorično, ali mora biti jako ukusno !

    ОдговориИзбриши
  8. Bas su divne.Volim urmice a tvoje bih sigurno jso vise;0

    ОдговориИзбриши
  9. Bile su u paketu koji si mi poslala i mogu ti reći da su odlične. Ma šta odlične, savršene! :)

    ОдговориИзбриши
  10. Prosto više nemam reči, zanemim kad ugledam tvoju veštinu, preciznost, pedantnost, savršenost, draga Lano :)))

    ОдговориИзбриши