субота, 12. новембар 2011.

Pitice sa sirom


Morala sam ipak da Vam otkuckam jos jedan receptic, i to za nesto slano posle svih onih slatkisa.;)) Ove pitice mozete spremiti vec ujutru za dorucak, a ako imate sve potrebne sastojke u frizideru, mozete ih i veceras ispeci, a onda se udobno smestiti u fotelju, ususkati i grickati ih uz neki dobar film... dragi moji, zelim Vam prijatan vikend!:))

Sastojci: 500 g srednjih kora, oko 300 g svezeg sira, 2 dl ulja, 2 dl kisele vode, 2 jaja, 15 g svezeg kvasca, susam za posipanje

Priprema:

U dublju posudu sipati ulje i kiselu vodu, izmrviti kvasac i malo promesati dok se ne otopi. Sir usitniti viljuskom, dodati jaja, pa sve sjedniti sa mesavinom ulja, kisele vode i kvasca. Ostaviti da stoji 15 minuta. Mozete dodati i 1 ravnu kasicicu soli ako sir nije dovoljno slan.

Kore podeliti na dva dela (za 2 rolata). Na svaku koru staviti par kasika fila i premazati tanko po celoj povrsini, redjati jednu koru preko druge i premazivati filom. Na kraju, sve zaviti cvrsto u rolat i seci na snite 2 cm debljine. Napraviti jos jedan rolat na isti nacin.

Pitice stavljati u podmazan pleh sirom stranom okrenutom na dole (praviti veci razmak).  Ostaviti da odmaraju 20-tak minuta dok se rerna ne ugreje. Pre pecenja posuti susamom i peci na 200°C oko 30 minuta.


Napomena: ako zelite da pitice budu mekse, mozete ih preliti sa par kasika toplog mleka pri kraju pecenja i ostaviti da se jos malo zapeku.

Pitice mozete napraviti i sa tankim korama, bice isto tako fine i hrskave. Ne morate cak iskoristiti ni sve kore, bice dovoljno da odvojite 9-10 listova i premazite ih tanko filom. Zatim, sve cvrsto zamotajte u rolat, sacekajte 5 minuta da korice upiju fil i malo omeksaju, pa ostrim nozem isecite snite. Poredjajte na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni (nije ih potrebno prelivati ako koristite tanke korice).... prijatno grickanje!:)))


30 коментара:

  1. Lepo i ukusno! Podseća me na pitu-gibanicu, obzirom na sastojke, samo što ovde ima i kvasca. Probaću svakako, hvala za recept i ideje...

    ОдговориИзбриши
  2. Dobro je da nisi održala reč i napravila pauzu :-) A sada sam u problemu, jer mi se ove pitice tako jedu - dobro si me podsetila, dugo ih nisam pripremala.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi je nešto sasvim novo, ovaj kvasac u filu. Ne mogu ni da zamislim kakvog su ukusa.

    ОдговориИзбриши
  4. prekrasno izgledaju, uopće ne izgleda kao da su kore korisštene!

    ОдговориИзбриши
  5. savršene! ja sam otvorila sezonu domaćih kiflica i kruha, obožavam takve stvari :) pogotovo kad je vani ovako hladno, a unutra pećnica fino grije i širi se miris domaćeg tijesta :)

    ОдговориИзбриши
  6. Krasno izgledaju, vidi koliko su ukusne, odlično!

    ОдговориИзбриши
  7. Neobične pitice, a sigurna sam da su mnogo ukusne.

    ОдговориИзбриши
  8. Odlične pitice, izvrstan zalogajčić:)
    I ja pravim nešto slično s tim što ne stavljam kvasac u nadjev. Ovo mi je iznenađenje! Iskreno, ja u zamrzivaču uvijek imam nekoliko napravljenih za svaki slučaj. Izvadim iz zamrzivača, dok se pećnica ugrije one se otpuste, narežem, malo jaja i sjemneki po vrhu i kada se ispeče imamo dobre zalogajčiće! probaću i ove tvoje!

    ОдговориИзбриши
  9. Nešto perfektnije i jednostavnije pripreme nisam skoro ugledala,sve sastojke imam i obavezno pravim,izgledaju savršeno,pogotovo mi je zanimljiv kvasac kao sastojak,nisam nikada probala kombinaciju s njim..hvala ti draga za receptić,pusa!

    ОдговориИзбриши
  10. Super zalogajcici, baci neki ovamo. :))

    Inace dugo vec imam slican recpet za pitu, ali mi sumnjiv bio taj kvasac u premazu. Mislim da cu sad ipak da ga isprobam

    ОдговориИзбриши
  11. Dragi moji, nisam ni ja bila sigurna za taj kvasac u filu, ali vidim da pored recepta u svesci stoji ocena 5 (valjda isprobanao nekom priliko,pa dopisano rukom;)), pa ko velim da isprobam... i stvarno se sve brzo napravi a jos brze nestane sa tanjira.;))) p.s Taci, da mi nemamo istu svesku, hihih... evo, sad cu da dobaaaaacim!:D

    ОдговориИзбриши
  12. fino fino fino!!! prva asocijacija mi je bila ljetno jutro u francuskom seocetu...:-))

    ОдговориИзбриши
  13. Jako zanimljiv način pripreme. Prvi put vidim da u nadjev ide kvasac. Ali pitice izgledaju tako dobro, kao od lisnatog tijesta. Fenomenalno!

    ОдговориИзбриши
  14. Vrlo interesantno, nikad čula ni vidjela, ali me jako vuče na isprobavanje.

    ОдговориИзбриши
  15. Draga evo danas odmah isprobane,upravo ih tople grickamo,zaista su oduševile,tako fine hrskave izvana,meke i šupljikave unutra,nešto su posebno..i ovo je nešto od tebe što preuzimam za stalno pravljenje,veliko ti hvala,pusa!

    ОдговориИзбриши
  16. @ Lusitania, da znas da ne bih imala nista protiv da ih tamo grickamo.;)))
    @ Monchy, hvala ti... ako stignes, napravi ih jednom, bas se brzo sve pripremi.;))
    @ Dunja, verujem da bi se svidele i tebi i tvm drustvu.:))
    @ Nely, bas si me razveselila da znas, prijatno grickanje i samo uzivajte...cmookic!:)))

    ОдговориИзбриши
  17. Osvježila si mi dan! Bilježim i radim, jer imati ovako nešto fino pripremljeno za keks, zaista je posebno. Naročito subotom u jutro, jer nema šanse da se dižem ranom zorom kako bih pripremila sve one dizane kerefeke koje zahtijevaju brdo vremena. Savršeno!

    ОдговориИзбриши
  18. Bas mi je zanimljiv recept jer idu i tanke kore i kvasac! Bas lepo izgledaju zalogajčići!!! :)

    ОдговориИзбриши
  19. Pravila davno nešto slično i znam da kvasac da vazdušast izgled i mekoću ovim piticama :)

    ОдговориИзбриши
  20. Koje primamljujuće fotke!! Nikad nisam kombinirala kore i kvasac, originalna ideja :)

    ОдговориИзбриши
  21. Prekrasno izgledaju..moraću da pokušam da ih napravim :D

    ОдговориИзбриши
  22. Pravila sam nešto slično, ali bez tog kvasca u filu. Odlične su pitice, za neke prilike, goste idealne, jer mogu da stoje u frižideru ili zamrzivaču i samo ih ispečeš kada treba! Probaću i ovu varijantu sa kvascem....

    ОдговориИзбриши
  23. Kako kod tebe to sve tako fino i slasno izgleda. Prekrasne su ove pitice, volim slane zalogajčiće sa sirom i ovo mi je odlično !

    ОдговориИзбриши