среда, 23. новембар 2011.

Punjena teleća prsa




Jedan fini, svecani predlog za nastupajuce praznike.:) Ovo jelo sam prvi put probala u gostima kod moje strine koja ima divne recepte i sve zna da pripremi sa puno ukusa, da bude pravi dozivljaj i za oko i za nepce. Recept sam odmah zapisala ali je nekoliko godina "čamio" u sveci i nikako da stigne na red za probu.

Pre par dana je bila posebna prilika i mislila sam da je konacno dosao red da ga isprobam.:) Zapravo postoje dva razloga zasto bas ovaj receptic, jedan od njih je bakin rodjendan, koji smo obelezili u malom porodicnom krugu, a o drugom razlogu bice vise reci u sledecem postu (ali ostavicu vas jos malkice u neizvesnosti do tada;)). A sada prelazimo brzo na receptic:

Sastojci: 2 kg telećih prsa, 1 glavica crnog luka, 2 zemicke, 100 g mesnate slanine, 1-2 pilece dzigerice, 2 jaja, 2-3 kasike kuvane rize, so, biber, persunovo lisce

Priprema:

Najbolje je da vam mesar pripremi meso i napravi dzep koji cete posle puniti sa nadevom. Meso posoliti i malo pobiberiti sa svih strana. Oljustiti i nekoliko krompira i par sargarepica koje cemo peci zajedno sa mesom i ukljuciti rernu da se vec polako greje.:)


U medjuvremenu pripremiti nadev: potopiti 2 zemicke (ili sredinu od hleba) u malo mleka. Crni luk sitno iseckati i proprziti sa kockicama slanine. Dodati usitnjenu pilecu dzigericu, jaja, kuvanu rizu, so, biber i seckano persunovo lisce.

Ovim nadevom napuniti teleca prsa, usiti koncem ili pricvrstiti uz pomoc nekoliko cackalica. Staviti u pleh za pecenje, preliti sa malo ulja pa okolo poredjati pripremljene krompirice i sargarepu. Sipati malo vode, prekriti alu folijom i staviti u rernu da se pece na 200 C oko 1,5 sat. Zatim, skinuti foliju i nastaviti sa pecenjem jos oko 1 sat, povremeno preliti sa sokom od pecenja.

Kad se malo prohladi, seci na snite i posluziti uz prilog od krompirica i sargarepe... bon appetit!:)


24 коментара:

  1. Savršeno! Volim ovakva jela! Slikice su mrak!
    Pozdrav!:)

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno, a slikice su ovakve jer sam ih slikala pored prozora u kasno popodne, pokusavajuci da uhvatim jos mrvicu svetlosti od sunca na zalasku, pa su zato dobile ove tople nijanse.:) Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
  3. Blago baki s njenom dragom unukom. Neka je njoj sretan rođendan i da joj još dugo priređujete ovakva slavlja. A ručak je kraljevski!

    ОдговориИзбриши
  4. Mora da je baka bila izuzetno ponosna i srećna. Neka joj je sa srećom i da je zdravlje služi još mnogo godina.

    ОдговориИзбриши
  5. Joj ,baš bogovski ručak:))Blago baki za takvu unuku:)

    ОдговориИзбриши
  6. Sretno i veselo rodendansko slavlje ..da baka pozivi jos dugo uz svoju dragu unuku !!

    Divana teletina,boja joj je savrsena,ovdje je dobro skupa ali za trenutke kao ovaj vas,treba nazdraviti !!!!!

    ОдговориИзбриши
  7. Sretan ti rođendan baki i neka je živa zdrava i vesela sa svojom unukom! Teletinu retko spremam i too uglavnom zbog cene, ali je jako volim, naročito teleće rebra u rerni. Ovakvi komadi su idealni za goste i naročito su fini jer se daju servirati topli i hladni.

    ОдговориИзбриши
  8. Jedna rec je dovoljna i govori sve,SAVRSENO!!!

    ОдговориИзбриши
  9. Dragi moji, hvala puno na lepim zeljama za bakin rodjendan (pssst, 89-ti po redu;)), sve cu joj preneti i verujem da ce se jako obradovati.:)) A teletinu ovde zaista ne mozemo uvek naci u pradavnicama, ni mi je ne kupujemo cesto ali ako ljubazno zamolite vasu mesarku onda vam izadje u susret... ovo je bas jedno zgodno i svecano jelo koje mozete posluziti i gostima.:))

    ОдговориИзбриши
  10. Super izgleda. Obožavam punjena teleće prsa. Moja teta to radi najbolje na svijetu a ova tvoja izgledaju apsolutno savršeno.

    ОдговориИзбриши
  11. Tvojoj baki sretan rođendan, a servirano jelo izgleda za prste polizati!

    ОдговориИзбриши
  12. E ovo je baš pravi komad mesa za svaku prigodu! Super!

    ОдговориИзбриши
  13. Pravi recept za specijalne trenutke! Srecan rodjendan baki!

    ОдговориИзбриши
  14. Savršen svečani obrok! Srećan rođendan baki!

    ОдговориИзбриши
  15. Koja divota! Iako nisam ljubitelj mesa, moram priznat da ga nekad pojedem, pogotovo ako je dobro pripremljeno. Nisam nikada punila teleća prsa (ni bilo koja prsa), mislim da je pravo vrijeme budući nam se bliže blagdani :)

    ОдговориИзбриши
  16. PrFo, srećan rođendant, baki:) Nek je živa i zdrava, da je posluže godine jok ona njima da služi:)
    A, što se punjenih prsa tiče, ovo mi deluje maestralno i deluje baš fino i upriličeno za svečani ručak. Nadam se da vam je bilo prijatno ne samo u stomačićima već i oko srca:)
    Čekam te vesti... požuri malo, ja nisam poznata kao strpljiva osoba:)
    Pozdrav, draga moja

    ОдговориИзбриши
  17. Prekrasan recept baš za posebne prilike,jako mi se sviđa,zaista izgleda u maniru najfinijih mesnih delicija,savršeno..sretan rođendan baki i čekamo i druge lijepe vijesti..pozdrav draga!

    ОдговориИзбриши
  18. Jako lijepo si počastila baku kojoj želim sretan rođendan uz najljepše želje ! Ovo je baš za lijepi slavljenički ručak i bilježim si za blagdane, izvrsno izgleda !

    ОдговориИзбриши
  19. Hvala najlepse u bakino ime i samo cu vam reci da se iznenadila i obradovala kao malo dete, "kako to da mi cestitaju rodjendan a ne poznaju me...", hihih... nije baki bilo jasno.;)))

    ОдговориИзбриши